Manege paard kopen.

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xkusjeirene
Berichten: 29
Geregistreerd: 09-05-16

Manege paard kopen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-19 16:28

Hallo Bokkers,

Ik ben totaal niet ervaren met Bokt en ik heb dus ook geen idee of dit hier goed staat...
Meestal als ik dingen opzoek op het internet kom je op Bokt terecht, dus ik dacht, waarom maak ik geen account aan. :D Maar dat terzijde..

Al een aantal jaar rijd ik nu op een manege. Ja ik ben een manege ruiter sinds mijn zesde.
Eerst op een stal in de buurt gereden en toen ging ik naar de stal waar ik nu nog steeds met enorm veel plezier na toe ga. Ik begon daar bij de pony's en toen ik en mij vriendin samen in een les wouden vond de manege eigenares dat ik zeker goed genoeg was voor de paardenlessen. Nouja wat is goed genoeg als je 14/15 jaar bent. :9

Overgestapt op de paarden en in die tijd van elk paard wel iets geproefd. De ene was natuurlijk leuker dan de ander. Tot ik terecht kwam bij dat ene paard. Een bruine merrie, ik schat haar rond de 1.64 hoog. Brandmerk op haar linkerbil (CT). Na veel onderzoek werk erachter gekomen dat ze een "cesky teplokrevnik" is of in het Nederlands, een Tsjechisch warmbloed, ze is 10 jaar.

Ik schepte meteen een band met haar. Misschien zei wel niet met mij, want het is immers een manegepaard zonder vaste berijder...
Voor mij was ze en is ze het. Ze is enorm lief, laat zich overal zonder enige moeite aanraken, loopt rustig met je mee.

Springt heerlijk. Heeft gekke streken af en toe, bijvoorbeeld gillen als ze iets extreem leuk vind of ze ondeugend is. Mijn instructeur zegt dat het af en toe net een stripfiguur is.... Je kunt aan dr aflezen en merken of ze iets leuk vind ja of nee. Ze vind springen enorm leuk, springen in de bossen, lekker hard gaan. Dressuur heeft haar moeite gekost (daar kom ik later op). Maar met de juiste oefeningen doet ze dit ook graag. Een echte allrounder als je het mij vraagt.

Qua dressuur vond ze de oefeningen, en vooral de rechter galop moeilijk. Je merkt meteen dat rechts haar moeilijke kant is. Ze sprong veel over in de rechter galop/ over kruist. Dit kan natuurlijk met van alles te maken hebben gehad. Maar ze is enorm verbeterd de afgelopen jaren en tegenwoordig springt ze niet meer over of over kruist. Wat kan het zijn... Rugproblemen, mij als ruiter. Van de buitenkant kan je het niet zien.

Wij hebben als team samen ook enorme stappen gemaakt. Er is een tijd geweest dat ik haar niet goed genoeg kon rijden, ik vond haar leuk. Maar echt over de rug lopen deed ze niet. Haar hoofd was altijd in de lucht. Net een giraffe. Dit lag volledig aan mij omdat ik haar gewoon zo door liet lopen. Inmiddels heb ik door het lezen van boeken, veel online onderzoek geleerd dat de achterkant enorm belangrijk is. En nu zullen jullie denken wow komt ze daar nu pas achter. Ik was 14, ik krab mezelf ook achter de oren als ik filmpjes terug zie van vroeger. En alles is nog steeds niet perfect en gaat het ook zeker niet worden. Maar inmiddels voel ik haar ondertreden. Ook kan ik haar inmiddels meer omlaag rijden, zowel in galop, draf als stap. Ik ben er zelf heel blij mee dat we dit samen voor elkaar krijgen.

Ik heb een tijd gehad dat ik in een les zat met een meisje die constant op haar wou rijden (wat ik ook deed) maar ik heb altijd gezegd als iemand op haar wilt rijden mag dat, het is niet aan mij om er maar elke week op te gaan. Op een gegeven moment vond ik andere paarden ook leuk en had dit meisje dus de kans om veel op haar te rijden. Ik kom toch uiteindelijk altijd weer op haar terug en kan haar echt niet laten gaan.

Al jaren denk ik erover om haar te kopen, maar toen ik 14/15 was zat ik maar op de middelbare school, en geloof me een bijbaantje bij een drogist verdient niet heel lekker.
Inmiddels doe ik een opleiding en werk ik ook al in de branche waardoor ik steeds meer begin te verdienen. Waardoor ik steeds dichter bij een doel bedrag kom om haar te kopen.

Ik heb nooit gevraagd aan de manege- eigenares of ze te koop is of dat ik haar kan kopen omdat ik het geld toen niet had. Nu kan ik het in principe vragen, maar ik weet nu nog niet of ik daadwerkelijk genoeg achter de hand zou hebben of dat ik moet door sparen. Ik wil ook niet gelijk van mijn ouders vragen om maar duizenden euro's voor te schieten.

Ik schat haar zelf tussen de 2000- 3000 euro. Maar je weet het nooit, een manege blijft een manege en hun paarden blijven hun kostwinners. Ik weet precies wat ik wil. Waar ik haar gestald zou willen hebben, welke hoefsmid, welke tandarts etc etc.

Ik wil haar zowel Röntgologisch als klinisch laten keuren omdat ze dus heeft gezeten met het overspringen. En voor de verzekering. Je weet nooit wat er gebeurt, het blijven paarden. Voor mij is ze jong genoeg om er nog jaren van te kunnen genieten (hopelijk).

Maar nu ben ik benieuwd wat jullie denken over de koop van een manege paard. Niet eens perse dit specifieke paard. Schat ik de prijs goed of denk je dat ze meer waard is door bijvoorbeeld een stamboek dat ze heeft. (ik kan weinig vinden over haar op het internet helaas, ik weet dus ook niet zeker of ik het juiste stamboek voor me heb als ik zoek op het internet, dat weet je natuurlijk pas als je het paspoort gezien hebt). Heeft iemand van jullie ervaring met het kopen van een manegepaard? Heb je er spijt van of juist geen moment?

Op die manege worden veel paarden verkocht. Ik heb er in de tijd dat ik bij de paarden rijdt 8 mee gemaakt en die paarden zien er altijd verbluffend goed uit. Nog beter dan dat ze er nu al uit zien. (geloof me er wordt echt extreem goed voor ze gezorgd), anders was ik er ten strengste op tegen om daar te gaan rijden.

Ik weet dat veel mensen een duidelijke mening hebben over manegemensen, manegepaarden etc. Daarom ben ik ook heel benieuwd! Dus brandt lekker los. Maar houdt het wel netjes :)


Femke_Tweety

Berichten: 5332
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Manege paard kopen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-19 16:30

Meer waard.


Dat bedrag betaalde ik al voor een manegepaard 11 jaar geleden, toen de markt op zijn gat lag.


Paardenhandel is idioot momenteel, gewoon een normaal braaf basisplaats zit soms al rond de 4a5000 euro.

Laat staan 1 die braaf zijn ding op de manege doet.

little_birdy
Berichten: 11050
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Randstad
Ik kom misschien naar Horse Event

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-19 16:37

Ik zou eens beginnen met vragen wat ze voor haar willen hebben .
Zo te horen heb je er goed over nagedacht .
Alleen 1 vraag
Besef je je wel dat je nu (ik denk) 1 keer per week daar rijd en dat er rondom een eigen paard heel wat tijd en geld gaat zitten wat je nu niet hebt ?
Kan je ze anders niet leasen 3dagen per week ofzo dan kun je er een beetje aan wennen kwa tijd

Zefyra II B+14 L1 +12 L2+10

[RIJ-ITP] L2 met zefyra II

NienkeV1994

Berichten: 4017
Geregistreerd: 09-01-13
Woonplaats: Tilburg
Ik ben zaterdag op Horse Event

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-19 16:37

Paarden zijn erg duur op het moment inderdaad, en voor manegepaarden worden wel vaker absurd hoge bedragen gevraagd omdat je er emotioneel aan gehecht bent, en zij er toch een ander paard voor terug moeten kunnen kopen. Als je dit paard echt zou willen kopen zou ik wel eens beginnen met vragen of ze te koop is, en voor hoeveel. Eventueel door iemand anders laten vragen als de eigenaar weet hoe zeer jij aan dit paard gehecht bent. Als de eigenaar er de hoofdprijs voor vraagt of het paard helemaal niet weg wil doen houdt het al op. Als de mogelijkheid er wel is kun je alsnog verder sparen.

Verder klinkt het wel alsof je er goed over nagedacht hebt, en niet zomaar impulsief dit paard wil gaan kopen. Ik sta zelf niet negatief tegen het kopen van een manegepaard (maar heb er zelf ook geen ervaring mee). Bij de manege waar ik vroeger reed hebben ook paarden gestaan waarvan ik ervan overtuigd was dat deze met één eigenaar veel beter tot hun recht zouden komen. Keuren lijkt me sowieso wel verstandig om te doen.

Misschien heb je wat aan dit topic? [YRT] Manege pony overkopen

Zenith - Draver - 13 jaar - sinds augustus 2019 van mij
Volg ons op YouTube en op Instagram

troi
Berichten: 14708
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-19 16:38

Femke_Tweety schreef:
Meer waard.

Dat bedrag betaalde ik al voor een manegepaard 11 jaar geleden, toen de markt op zijn gat lag.


Paardenhandel is idioot momenteel, gewoon een normaal braaf basisplaats zit soms al rond de 4a5000 euro.

Laat staan 1 die braaf zijn ding op de manege doet.


Ik vrees ook dat dit nog best een kostbaar paard kan zijn. Gewoon even vragen, dan weet je of het realistisch is voor jou!

xkusjeirene
Berichten: 29
Geregistreerd: 09-05-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-19 16:47

little_birdy schreef:
Ik zou eens beginnen met vragen wat ze voor haar willen hebben .
Zo te horen heb je er goed over nagedacht .
Alleen 1 vraag
Besef je je wel dat je nu (ik denk) 1 keer per week daar rijd en dat er rondom een eigen paard heel wat tijd en geld gaat zitten wat je nu niet hebt ?
Kan je ze anders niet leasen 3dagen per week ofzo dan kun je er een beetje aan wennen kwa tijd


Helaas doen ze geloof ik niet aan leasen, omdat de paarden al veel lopen. Door mijn opleiding heb ik hele onregelmatige uren (ik doe een opleiding tot verpleegkundige). Ik ga nooit uit en zit meer thuis dan dat ik iets aan het doen ben. Huiswerk heb ik altijd af op school, het enige wat ik af en toe doe is leren voor toetsen. Verder lig ik lui op de bank :P. Ik help inmiddels als groom bij iemand, ik heb twee verzorgpaarden gehad, waarbij ik voerde en stallen mesten er ook bij deed. Ik weet dus wel wat het inhoudt, maar het zou natuurlijk altijd anders zijn in het echt.

Voor de anderen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe ook wel eens bang ben voor een bedrag van 5000 euro of meer. Het punt is alleen dat ik niet denk dat ze dit echt waard is. Ik vind bedragen moeilijk in te schatten, want voor het zelfde geldt heeft ze een goede stamboom. Maar wedstrijden heeft ze niet gelopen (behalve manege wedstrijden). Ze was denk ik 4/ 5 toen ze hier kwam. En sinds dien staat ze er al. Maar goed, het ene paard op marktplaats is niet te vergelijken met andere paarden. En dat maakt het ook moeilijk. Ik wil zeker weten dat ik het financieel gezien aankan om haar te kopen. Puur omdat ik een paard koop voor het leven en niet om haar vervolgens omdat ik het niet aan kan weer weg te doen, want dat gun ik haar niet.

NienkeV1994

Berichten: 4017
Geregistreerd: 09-01-13
Woonplaats: Tilburg
Ik ben zaterdag op Horse Event

Re: Manege paard kopen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-19 16:50

Als ze een hele goede stamboom heeft, denk ik eerlijk gezegd dat ze niet bij een manege zou staan. Zou kunnen natuurlijk, maar ik denk dat de prijs daar niet zoveel van afhankelijk zal zijn. Een paard is waard wat de gek ervoor geeft... Paarden zijn duur momenteel, dus als de manege eigenaar er een nieuwe lespaard voor in de plaats zou moeten kopen wat momenteel ook niet goedkoop zal zijn

Zenith - Draver - 13 jaar - sinds augustus 2019 van mij
Volg ons op YouTube en op Instagram

Autumnn

Berichten: 4269
Geregistreerd: 26-03-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-19 16:51

Het enige juiste antwoord is het vragen aan de manege-eigenaar. Wij kunnen vanachter een scherm lastig een realistische prijs geven zonder het paard te kennen.
1 tip: vraag iemand anders voor je te bellen. Waarom? Omdat de manege-eigenaar minder makkelijk het emotionele aspect een prijs kan gaan geven ;)

Super leuk als je het zou doen. Ik heb ook een manegepaard overgekocht en nooit spijt van gehad! Ja, dat ik het eerder had moeten doen :)

+ 01.03.2018
Ik mis je, grote vriendin
♥♥♥

xkusjeirene
Berichten: 29
Geregistreerd: 09-05-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-19 16:55

NienkeV1994 schreef:
Als ze een hele goede stamboom heeft, denk ik eerlijk gezegd dat ze niet bij een manege zou staan. Zou kunnen natuurlijk, maar ik denk dat de prijs daar niet zoveel van afhankelijk zal zijn. Een paard is waard wat de gek ervoor geeft... Paarden zijn duur momenteel, dus als de manege eigenaar er een nieuwe lespaard voor in de plaats zou moeten kopen wat momenteel ook niet goedkoop zal zijn


Hun hebben geloof ik contact met een handelaar. Ze hebben paarden die Z gesprongen hebben (wat natuurlijk niets zegt over het paard, maar toch even als voorbeeld :P). Er zijn 3/4 manege paarden waarmee ze veulens fokken en doorverkopen, dan neem ik toch zelf aan dat ze niet zomaar paarden uitzoeken maar wel weten met welk paard ze een goed springveulen kunnen fokken.

Maar dit zijn meestal allemaal de KWPN'ers van de groep. Ik heb nu twee stambomen gevonden van een paard wat potentieel dit paard kan zijn. De ene is van een goede lijn en de ander zijn de meeste paarden onbekend. Maar goed, wat zegt een stamboom nou uiteindelijk. Voor mij gaat het om karakter :P

xkusjeirene
Berichten: 29
Geregistreerd: 09-05-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-19 16:56

Autumnn schreef:
Het enige juiste antwoord is het vragen aan de manege-eigenaar. Wij kunnen vanachter een scherm lastig een realistische prijs geven zonder het paard te kennen.
1 tip: vraag iemand anders voor je te bellen. Waarom? Omdat de manege-eigenaar minder makkelijk het emotionele aspect een prijs kan gaan geven ;)

Super leuk als je het zou doen. Ik heb ook een manegepaard overgekocht en nooit spijt van gehad! Ja, dat ik het eerder had moeten doen :)


Ik ben nu ook een beetje op zo'n punt. Het is nu of nooit. Maar goed aan de andere kant, ik ben net 18. Wil ik mezelf daar al mee opzadelen. Ik werk er hard voor. Maar het vraagt uiteindelijk toch veel, een paard is niet niets. :) Bedankt voor de tip!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers