Les halen

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

 
 
Anoniem

Les halen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 12:42

De laaste tijd word er op rt veel gezegt bij de problemen van aan de teugel lopen enz. ga eens les halen.
Ik zelf zeg dit ook vaak maar meestal blijkt dit een verkeerd antwoord te zijn.
Nu is mijn vraag waarom zou je geen les halen.
imo is les halen een investering in jezelf.
Iets wat altijd bij je blijft en waar je je hele paardrij leven wat aan hebt.
En paardrijden is een moeilijke hobbie die je niet uit jezelf goed kunt leren. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Wat is die van jullie?

Dus waarom halen sommige van jullie wel les en sommige niet? En waarom wel fel tegen of voorstander?


Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 12:57

Zowel vergevorderde als beginnende ruiters zouden les moeten nemen.

Allereerst eens het voorbeeld van onze Olympisch kampioene van vorig jaar, Anky.
Zou zij echt zo hoog zijn gekomen zonder regelmatig te lessen? Ik denk het niet. Er is heel veel dat je zelf kunt voelen en zien, maar er is ook heel veel wat je fout kunt doen ook al heb je het zelf niet door. Een instructeur kan jou op die fouten wijzen en je helpen die fouten te corrigeren.

Ja, les nemen kost geld. So what, paarden kosten nou eenmaal veel geld. Anders moet je gewoon helemaal niet aan de paardensport beginnen.

Ik vind trouwens dat je op internet wel tips kunt vragen, maar er is niemand die jouw paard ziet lopen en ziet hoe je het doet. Of je het wel goed doet. Of je je paard op dat moment niet helemaal verkeerd rijdt.
En misschien geven we wel de verkeerde tips doordat wij de situatie niet voor ons zien.

Mijn mening is dus: zowel voor springen als dressuur... LES NEMEN!

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 13:04

Kitty schreef:
Ja, les nemen kost geld. So what, paarden kosten nou eenmaal veel geld. Anders moet je gewoon helemaal niet aan de paardensport beginnen.


Dit vind ik TE kort door de bocht. Ja, les is belangrijk en voor elk niveau ruiter eigenlijk onmisbaar. Maar jouw stelling over geld vind ik niet realistisch. Ik zit momenteel zonder instructeur (heeft niet met geld te maken Haha! ) maar mijn laatste vroeg toch echt een tarief waar je stijl van achterover slaat.
En nou niet gaan zeggen "ja maar het kan ook goedkoper" want dan hebben we het over baggerkwaliteit, en dan les ik liever niet.

Dus vertel mij dan eens Kitty, bij wie kan ik (goede!!!!) les nemen voor een acceptabel bedrag (ik vind nl. 35 euro voor een dik half uurtje echt onbespreekbaar voor een volgende instructeur)

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 13:43

Ik ben ook een groot voorstander van lessen.
Toch heb ik zelf al een tijdje geen les meer gehad. Ik heb namelijk een aantal vervelende blessures achter de rug met m'n enkel en m'n knieën. Ik kán gewoon niet goed en eerlijk dressuur rijden. Dat zou unfair tegenover m'n paardje zijn. Daarom doe ik het ook niet. M'n paardje wordt door m'n zusje dressuurmatig goed getraind (die heeft wel veel privelessen). Ikzelf rijdt alleen maar in het bos, dat kan ik nog wel eerlijk tegenover m'n paard doen.
En in bosritten hoef ik geen les meer Haha!. Maar als ik over een tijdje weer 'klaar' ben voor de dressuur, dan ga ik zeker weer lessen. Het is inderdaad een investering in jezelf. Helaas kán ik het gewoon niet op dit moment.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Dennis

Berichten: 29556
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 13:44

Ik ben ook een voorstander van les. Met Dennis zo ik ook graag gaan lessen. Maar thuis is de bak meestal te nat om in te rijden en omdat ik eigenlijk te groot voor hem ben kan ik niet met hem naar de club.
Op Dien heb ik wel les. Iedere week club les. Ze is nu drachtig en vind niets meer aan het rijden. Daarom blijft het nu bij wat zonder zadel stappen en het bos in. Nu heb ik dus zelf tijdelijk geen les meer.

Benno: dressuur M+13, vaardigheid ZZ+3 en prestatie sport-AA ☆ Deedee: dressuur Z+2, vaardigheid M+5 en prestatie sport-AA
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 13:59

Ik ben pro les!

Ik heb na het eerste aanrijden van Tjo priveles genomen om mezelf zo geen ongewenste gewoontes eigen te maken op dr en op dat moment specifieke jonge paardenproblemen adequaat aan te pakken (vroeger ook jaren gelest en toen ik op hoger niveau ging rijden alleen als ik dacht vast te lopen met de training).
Waarom niet eerder? Omdat het eerste aanrijden nog wel te doen is als je genoeg rijervaring hebt en logisch na kunt denken.

Toen ze na die paar maanden priveles zover was dat ze met een gewone les mee kon lopen ben ik op de manege gaan lessen, gezellie tussen de manegepaarden.

En moet zeggen, al rij ik 26 jaar, ik leer nog steeds iedere dag bij. Ik vindt het fijn als er op mijn foutjes gelet wordt langs de kant want dan heb ik weer iets om aan te werken als ik thuis rij. Nu heb ik het geluk op mijn nieuwe stal gezegd te zijn met een grote kas naast de bak, oftewel een megaspiegel. Kan ik mezelf thuis eindelijk eens in de gaten houden, hihi Haha! .

Waarom sommige mensen geen les nemen: Tsja, geen geld, denken alles al te weten of kunnen op dat moment net als Sonja (en ik een tijdje geleden) geen geschikte instrcteur vinden die bij ze past.
Al vraag je maar aan iemand met een beetje verstand eens kritisch te kijken als je aan het rijden bent, als je dan nog openstaat voor kritiek kom je ook zonder les al een heel eind.

Viv

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 14:12

Ik kom zojuist terug van mijn les Haha! . Ik vind het heerlijk om te lessen en ik zou niet zonder willen. Het houdt je fris, geinspireerd en zorgt voor een betr inzicht in de psyche van het paard.
Toch kan ik me wel voorstellen dat vele mensen dingen vragen hier op RT. Ik zie genoeg mensen om me heen die aan anderen les geven en zich daarmee instructeur noemen, vaak is het niveau bedroevend. Veel instructeurs vullen hun lessen met het roepen van vage kreten en open deuren maar zijn niet instaat hun leerlingen een stukje probleemoplossend vermogen en systematiek bij te brengen.
De echt goede instructeurs kennen hun prijzen wel en zijn niet voor iedereen betaalbaar. Het is gewoon vreselijk moeilijk goede instructie te vinden voor een betaalbare prijs en betaalbaar is een relatief begrip.

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 14:52

Citaat:
Dus vertel mij dan eens Kitty, bij wie kan ik (goede!!!!) les nemen voor een acceptabel bedrag (ik vind nl. 35 euro voor een dik half uurtje echt onbespreekbaar voor een volgende instructeur)


Ik kan me voorstellen dat je dat duur vindt, dat vind ik ook namelijk.
Ik ben totaal niet thuis in de westernsport en heb dus ook geen idee hoe de prijzen daar liggen.

Wat ik wel weet, is dat ik tot november afgelopen jaar privéles gehad heb van een ZZ-zwaar amazone voor 25 gulden per half uur. Daar heb ik enorm veel van geleerd.
Op het moment rijd ik alleen verenigingslessen: max. 5 personen in de les en de instructrice doet ORUN (niet dat dat persé wat zegt, maar goed…) en heeft meerdere paarden naar de Z gereden.
Ook krijg ik wekelijks verenigingsspringles. De man die deze lessen verzorgd is zeer ervaren in de springsport. Bij deze les zijn we meestal met z’n vieren.
De prijzen voor deze verenigingslessen liggen erg laag, niet meer dan een tientje per les.

Ik moet wel zeggen dat wanneer ik straks M ga starten, ik wel weer privéles wil…


Maar met mijn antwoord wilde ik dus gewoon zeggen dat niet alles zelf te corrigeren is of met behulp van internet.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 15:23

Ik houd er niet zo van om iets over internet te vragen, je weet nooit hoe en wat je aan iemand hebt, hoe et bedoelt wordt, en veel mesnen kunnen hun eigen problemen niet omschrijven of vinden dat ze alles perfect doen.

Zelf vraag ik hier heeel weinig, alleen als ik een klein probleempje heb en ik kan even niet naar les gebracht worden of er is gewoon niemand die me kan helpen. Alleen als me even iets niet duidelijk is of ik een klein probleempje heb waar ik zelf niet uitkom dan vraag ik et hier om net even die tip te krijgen wat je 'door iets heen' kan brengen. Dit is echt heel weinig.

Barb

Berichten: 11865
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 15:37

Ik heb nu sinds kort priveles in mijn eigen bak!!
Ik kan niet anders zeggen dan: super!!
Ik rij dan al jaren maar het blijkt dat ik nog zoveel moet
leren!!
Nu zit ik dan ook wel in de ideale situatie, ik heb een
eigen paard, een eigen bak en gratis priveles!!
Maar als ik voor de les zou moeten betalen dan had ik
ook zeker les genomen.

Jaike G. SPORT Z1+6 / Edou fan 'e Boppelannen SPORT ZZ-L+1 / Tsjikke L1+7 / Blossem

Kijk eens op http://www.equinelymfedrainage.nl of http://www.holidayhorsecare.nl

pmarena

Berichten: 36375
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 16:11

Ikzelf heb geen les ,

ben er in principe wel voor mits de instructeur / -trice op een goede eerlijke manier met het paard en de ruiter omgaat ,
niet aan iedereen dezelfde standaard les geeft en dezelfde kreten roept ...

Bij het ene paard werkt de ene manier goed terwijl dat bij het andere paard totaal niet werkt ,
dus daarvoor moet een instructeur dan weer een andere oplossing weten.

Mijn ervaring is dat dat vaak niet zo is ,
net als dat ik hier op bokt vaak lees als bv. een paardje niet nageeflijk loopt : voorwaarts rijden , blabla , heel goed allemaal , maar werkt niet
altijd op verpestte paarden bv. Lips are sealed

Begrijp je wat ik bedoel ?

Er zijn meerdere wegen die naar Rome gaan ,
en alleen een echt goede instructeur weet de juiste weg voor elke individuele combinatie .
Dit mis ik vaak als ik naar mijn eigen ervaringen en naar mijn omgeving kijk ........

Dus : ik ben VOOR les , mits de instructeur niet zo'n omhooggevallen type
is die denkt alles volgens een standaard patroon op te kunnen lossen ,
maar echt kijkt naar hoe bij elke combinatie door goede daarop aangepaste oefeningen het beste resultaat te bereiken is !

En waarom zou je zo hoog willen komen als Anky van Grunsven ?

Als je andere prioriteiten hebt is dat natuurlijk ook prima Schijnheilig .

Als ik iemand vind die me ligt en aan wiens lessen ik echt wat heb ,
die me op een leuke manier helpt en dezelfde ideen heeft ,
dan wil ik tzt denk ik ook wel weer les .
Denk erover me bij een ruitervereniging aan te sluiten voor eens in de
zoveel tijd een lesje dat er toch iemand kijkt of er foutjes ingeslopen zijn ,
heb je zelf vaak niet in de gaten Knipoog .

abby
Berichten: 1630
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 16:17

Een goede instructeur is niet alleen een goede leermeester waar je vaardigheden van leert, maar ook iemand die je een spiegel voorhoudt en je vooral ook paardengevoel bijbrengt.

Ik heb eens per week privéles (28 Euro per uur) van iemand die meer dan 40 jaar in het paardenvak zit. Op zich geen garantie voor kwaliteit, hoewel dat in dit geval wel zo is. We besteden niet alleen aandacht aan rijkunstige en trainingsaspecten, maar ook aan andere dingen zoals geschiedenis van de rijkunst, oplossen van problemen, harnachement, het leervermogen van paarden etc. Volgens mij zijn het allemaal heel waardevolle dingen die het rijden en trainen erg vergemakkelijken en verbeteren. Ik kijk wel eens naar lessen die door jonge (soms wel erg jonge) instructeurs worden gegeven en wat me daar altijd bij opvalt is dat ze bij ieder paard dezelfde oplossing geven wanneer bepaalde problemen optreden. Ze geven (met andere woorden) bij ieder paard dezelfde instructie. Volgens mij werkt dat niet... En wat deze jonge mensen vooral missen is paardenervaring. Ik weet dat dat iets is dat je in de loop der jaren pas opbouwt, maar sommige jonge instructeurs doen alsof ze alles al een keer hebben meegemaakt. Maar stappen vervolgens niet op een paard om hem te rijden en na te laten rijden door de leerling omdat 'het paard toch al hard in de mond is, stijf gereden is etc. (echt gehoord bij mij op stal, onbegrijpelijk!) Frusty

Diana_Mabel

Berichten: 6971
Geregistreerd: 04-02-02
Woonplaats: Houten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 16:32

Ik heb het liefst elke dag les ik ben als de dood dat ik mijn paard wat verkeerds aanleer.
Wel is het moeilijk om een instructeur te vinden die dezelfde ideen heeft over het rijden als ik. Ik heb wel eens eens instructrice gehad en die wilde dat ik mijn paard helemaal anders ging rijden dan ik gewend was met als gevolg dat het paard niet meer wist waar het aan toe was en ik de volgende dag doodleuk op mijn eigen manier ging rijden en een week later was het hetzelfde liedje.
Daar ben ik dus maar mee gestopt.

MLD therapeut voor paarden www.equinemld.nl

Natuurlijke voeding voor paarden een gezonde basis.
Kruidenmixen en voldoende goed ruwvoer zorgen voor een uitgebalanceerd voermanagement voor het paard. www.deoorsprong.eu

Pegasus

Berichten: 1066
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Mijdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 16:56

Ik heb nu zo'n 4-5 jaar les. Daarvan 1.5 jaar priveles. In die tijd heb ik het meeste geleerd. Nu zit ik in een groepsles en leer eigenlijk bar weinig. Doe het eigenlijk alleen om bij mezelf nog wat discipline af te dwingen en voor de gezelligheid. Ik kan me aansluiten bij diverse opmerkingen in dit topic. De instructeur moet zich kunnen inleven in jou en hoe het paard op je reageert. Dat kan nauwelijks als je in een groep les krijgt. Vaak zijn het dan maar 1 of 2 personen die alle aandacht krijgen en de rest moet maar gewoon meehobbelen.

Ik heb trouwens wel af en toe wat aan de tips gehad die op dit forum geplaatst worden. Het kan nooit kwaad om zoiets voorzichtig uit te proberen heb ik gemerkt. Als je paardje er goed op reageert heb je toch weer iets geleerd. Maar ben het met Steef ook eens dat het vaak onduidelijk of vaag uitgelegd wordt. Toch denk ik : beter iets dan niets. Daar is dit forum toch ook voor, om elkaars ervaringen te delen ?

Dus runningkawa, misschien dat jij hier niets meer kunt leren, maar ik denk dat ik nog heel veel van jou kan leren als je me niet afscheept met ' neem maar les'

Lovers kawolines Lovers

grassie

Berichten: 4856
Geregistreerd: 13-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 17:03

ik heb vanavond voor het eerst sinds een half jaar weer les!!
het was totaal niet de bedoeling zo achterlijk lang niet meer te lessen, maar door omstandigheden kon het niet anders.

ik heb er echt zin in.. om verder te komen moet je gewoon les krijgen.

ik vraag zelf hier op bokt wel eens iets, maar meer uit nieuwsgierigheid van wat erover gezegd wordt, dan om het ook echt allemaal te gaan 'uitproberen'.
alleen dingen waarvan ik zelf denk dat het idd echt kan helpen, en die niet 'schadelijk' zijn voor het paard wil ik nog wel eens proberen, maar dan in de zin van 'baat het niet dan schaadt het ook niet'

maar les is natuurlijk 100x beter Haha!

Het kan me niet schelen als mijn manieren je niet aanstaan. Ze staan mij ook niet aan. Ze zijn nogal slecht.
Tijdens lange winteravonden treur ik erom. ~Humphrey Bogart

Fitzroy
Berichten: 18033
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 17:58

Ik vraag me dus af, hoe ver mensen die geen les hebben komen in dressuur/springen whatever.
Volgens mij heeft iedere zichzelf respecterende ruiter wel les, met paardrijden ben je immers nooit uitgeleerd.
Als je geen les hebt, sluipen er fouten in, en er is niemand die je daarin corrigeert.
Naar mijn mening is les hebben dus niet alleen een kwestie van vooruitgang maar ook van behoud van je rijkwaliteiten.

Ik heb standaard 1 x in de week 3/4 uur prive-les en voor mij voldoet dat prima. Minder zou ik niet willen, vaker hoeft ook niet.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

gamble
Berichten: 759
Geregistreerd: 31-01-02
Woonplaats: ledeacker

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 19:02

Ik rij drie keer in de week in de les, van verschillende instructeurs. De een vindt dat vervelend de ander kan er steeds weer iets zinnigs uithalen. Ik combineer de aanwijzingen en haal er uit wat ik belangrijk vind. Ik rij ook in heel verschillende niveau's en vind dat prettig, ookal is er een les met beginners bij, dat houdt me scherp en aan de basis. Een les ligt weer boven mijn niveau en daar trek ik me weer op. Heb ook een tijdje een avond voor mijzelf gereden maar dat vond ik niet zo prettig, miste toch de nodige aanwijzingen ( ben ook nog niet zo lang bezig). Kortom ik zou niet zonder les kunnen.

Een hoefje van Gamble

pmarena

Berichten: 36375
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 19:30

Kijk , precies zoals Abby en La dolcevita hierboven zeggen :

dat zijn nou ook altijd mijn ervaringen , dat is wat ik bedoel.

Maar Abby , leuk dat je een fijne instructeur hebt ,
als ik zo iemand vind dan neem ik zo weer les !!

Iemand met veel ervaring ,
opgebouwd in de jaren ,
met beide benen op de grond en respect voor paard & ruiter ,
niet zo een die je kleineerd omdat je niks kan of je paardje niet goed genoeg is (in hun Z-dressuur ogen),
maar gewoon leuk aan het werk gaat en bij wie je je op je gemak voelt , perfect !!

Totdat ik dat nog eens tegenkom gaat het me prima alleen af hoor ,
ik weet hoe ik m'n paardje wil hebben en daar werk ik rustigaan
naartoe , en dan heb ik geen zin in gezeur omdat ik toevallig eens
m'n handen wat te ver uit elkaar hou of m'n pink niet op de juiste plaats
hou , want dat gezeur krijg je dan vaak
Misselijk .

Tja , sorry , heb nou eenmaal nog nooit echt goed fijn les gekregen ......
wordt je ook wel een beetje eigenwijs van als je zelf betere resultaten behaalt dan als je naar je instructrice luisterd Scheve mond

Weet wel dat het regelmatig goed les erg aan te raden is ,
daar ben ik het ook mee eens .

Abby , jouw instructeur komt zeker niet toevallig uit Westvoorne ?? Haha! Party!!

pmarena

Berichten: 36375
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 19:35

Kijk , precies zoals Abby en La dolcevita hierboven zeggen :

dat zijn nou ook altijd mijn ervaringen , dat is wat ik bedoel.

Maar Abby , leuk dat je een fijne instructeur hebt ,
als ik zo iemand vind dan neem ik zo weer les !!

Iemand met veel ervaring ,
opgebouwd in de jaren ,
met beide benen op de grond en respect voor paard & ruiter ,
niet zo een die je kleineerd omdat je niks kan of je paardje niet goed genoeg is (in hun Z-dressuur ogen),
maar gewoon leuk aan het werk gaat en bij wie je je op je gemak voelt , perfect !!

Totdat ik dat nog eens tegenkom gaat het me prima alleen af hoor ,
ik weet hoe ik m'n paardje wil hebben en daar werk ik rustigaan
naartoe , en dan heb ik geen zin in gezeur omdat ik toevallig eens
m'n handen wat te ver uit elkaar hou of m'n pink niet op de juiste plaats
hou , want dat gezeur krijg je dan vaak
Misselijk .

Tja , sorry , heb nou eenmaal nog nooit echt goed fijn les gekregen ......
wordt je ook wel een beetje eigenwijs van als je zelf betere resultaten behaalt dan als je naar je instructrice luisterd Scheve mond

Weet wel dat het regelmatig goed les erg aan te raden is ,
daar ben ik het ook mee eens .

Abby , jouw instructeur komt zeker niet toevallig uit Westvoorne ?? Haha! Party!!

Mickey

Berichten: 34683
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 20:28

Ik denk dat het nooit verkeerd is om les te nemen. Misschien niet voor jezelf (als je dat zo voelt) maar voor je paard.
Zelf vind ik het fijn om privé-les te krijgen. (Nu kan dat bij mij op stal ook alleen maar.) Maar ik heb jaren in een groepsles gereden en heb nu eigenlijk pas het meeste geleerd sinds ik Laiser heb en dus privé-les.
Ik vind het fijn dat een ander je weer helpt om de puntjes op de i te zetten. Je wordt je dan weer bewust van dingen die je jezelf hebt aangeleerd.
Hoe vaak je les wilt is weer iets anders. De één zal wekelijks les willen, een ander heeft genoeg aan één keer per maand. Maar ik moet wel zeggen, sinds ik één keer per week les, Laiser en ik een stuk vooruit gegaan zijn. Pling

joyce B

Berichten: 15567
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 21:32

Tuurlijk is les belangrijk. Maar goede, bij jou en je paard passende instructie vinden is moeilijk. Daar loop ik tegenaan. Vooral met het gewone dressuurrijden. Vandaar dat ik nu westernlessen volg met mijn eigen pony, en morgen voor het eerst weer gewoon les neem op een pony of paard van dat meisje (derde jaars Deurne) Dan kan ik rustig uitvinden hoe haar manier van lesgeven is, op paarden die dat gewend zijn, zonder dat ik gelijk mijn pony weer van slag maak door anders te moeten rijden (vooral als dat anders:"onder druk" is)
Ik heb nu 1x per 2 week les met z'n tweeen (20 euro per uur : 2) en ga straks dus op een pony/paard van dat meisje priveles krijgen voor 12,50 euro per uur. Per maand een heel bedrag! Toen ik studeerde kon ik dat echt niet betalen, toen was mijn pony al erg duur. Rijvereniging is bij ons ook erg duur omdat je eerst algemeen lid moet zijn en daarboven de lessen betaald. Voor ponyleden is dat goedkoop, maar vanaf 18 een heel bedrag! En je zit met vervoer (heb ik niet)

Afijn. Internet is een bron van ideeen en creativiteit, zolang je je verstand gebruikt en ook zorgt voor begeleiding in real llife.

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 21:52

Tsja... les Haha! Ook een verhaal apart voor mij.

Toen ik Ironique net had ben ik bij de rijvereniging gaan lessen, in het begin vrij veel geleerd, totdat er zo ongeveer iedere week iemand anders kwam om les te geven. Toen ben ik er ook mee gekapt. Daarna heb ik een tijdje privéles gehad, ging hartsikke goed, maar helaas stopte diegene er ook mee en kort daarna werd Ironique kreupel. Dat was in 1998. Daarna een hele tijd dus geen les gehad. Wel een enkele keer met een paard van een ander, maar dat is toch 'anders'.

Pas toen ik stalling had hier in Groningen ben ik weer gaan lessen, gewoon de groep in, dus ook geen prutsmuts met vervoer en gewoon een vaste tijd. Helaas was ik niet zo denderend tevreden met die groepsles en ben ik eind vorig jaar met privéles begonnen hier. Ik betaal voor een uur les samen met iemand anders 12 euro, vind ik heel redelijk. Heb nu eindelijk het gevoel dat ik er verder mee kom en er echt wat aan heb. Ik vraag dus ook nooit wat over het rijden hier op bokt, ik vind idd dat je het moet zien voordat je antwoord kunt geven. Tenzij het een 'standaard' technisch vraagje is ofzo.

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

carlijn83

Berichten: 3508
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 22:04

Zeker voor lessen!!!!
Iedereen amateur of prof kan er wat van leren.
Je instructeur ziet toch weer dingen die jij niet voelt bijv.
Kijk en hoevaak iedereen lest dat is ieders eigen keuze.
De een doet t 1 x per 2 weken, de ander 3x in de week.
Dus les is en blijft belangrijk!!

LadyMadonna

Berichten: 58322
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 22:10

Ik heb les omdat ik altijd recreatief gereden heb. Op zich helemaal niks mis mee, maar de manier van rijden die ik heb gedaan (op honey dus) heeft vooral mijn houding geen goed gedaan.
Daarbij wil ik dat jamaica een goede en volledige basis krijgt. Dat kan ik niet in mijn uppie, ben ik simpelweg te on ervaren voor. Daarom heb ik les.

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-02 23:35

Natuurlijk is les heel belangrijk. Zelfs als je al weet ik hoe hoog rijd, moet je je bijscholen.
Maar het is niet altijd mogelijk om te lessen. NIet iedereen heeft de mogelijkheid om er naar toe te gaan (trailer bv.) of heeft er het geld voor.

Je kunt zelf prutsen en met wat tips van anderen toch nog wat bijleren. Maar dat is maar bar weinig als je verder geen ervaring hebt. (daar spreek ik uit ervaring over Haha! )

Ik rijd in een les met 3 a 4 andere paarden. Voor iets van 8,5 euro per uur. Dat is waarschijnlijk niet zo duur.
Maar daarom is het wel veel geld. 10 Lessen zijn 85 euro, voor sommige mensen (met een hypotheek bv Haha! ) is dat veel geld.
Ik weet dus niet hoe lang ik nog lessen kan blijven volgen. Het kan best zijn dat ik straks voor een aantal maanden op moet houden.

En daarom is het heel fijn als je af en toe eens iets kunt vragen. Gewoon omdat je je iets afvraagt. NIet iedereen kan zomaar even een instructrice bellen tenslotte.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: USKYLD en 7 bezoekers