Slechte voorbeen techniek, hoe verbeteren

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Slechte voorbeen techniek, hoe verbeteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-02 10:57

Zoals ik misschien wel vaker heb gezegd is Pablo bepaald geen springkanjer. Hij heeft er echt geen talent voor maar hij wil wel heel graag.
We zitten nu al een tijdje in de springles (met grote tussenposes ivm ziekte enzo). In die tijd hebben we veel geleerd. Pablo is wat rustiger geworden, hij is wel nog steeds van mening dat je eigenlijk gewoon zo hard mogelijk moet scheuren tussen de hindernissen maar hij luistert nu wel naar me en ik kan hem inhouden.

In de les hebben we veel geoefend, 2 balken op de grond met bijvoorbeeld 18 meter er tussen en dan proberen keurig 5 of 6 galopsprongen er tussen te maken, eerst viel hij bijna over de balken en u komen we keurig uit. Op de volte met twee balken op de grond gaat ook goed, in-uitjes probeert hij ook niet meer als brede oxer te nemen Haha!, dubbel sprongen doet hij braaf, soms komen we nog niet helmaal goed uit maar vergeleken met eerst gaat het echt super.
Maar dan wel tot 80 cm. Als het hoger wordt ziet hij het niet zitten. Hij springt het wel maar hij gooit zich er echt over heen, op volle kracht vooruit, ogen dicht en we zien het wel.

Tot 80 cm weigert hij niet, zeiltjes, hekje, planken no problemo maar een steiltje van 90cm zou hij liever ontwijken. Pablo is 1.61 en bijna 8jaardus het zou geen probleem moeten zijn.
Wat volgens mij het probleem is is dat hij zijn benen niet op vouwt. Hij snapt niet dat als hij zijn voorbenen intrekt, hij minder hoog hoeft te springen.

Ik hoef niet zo nodig met hem hoog te springen maar af en toe 1 meter zou ik toch wel leuk vinden.
Volgens mijn instructeur komt het nog wel, heeft het gewoon tijd nodig en moet Pablo er zelf vertrouwen in krijgen dat hij het kan springen.

Beetje lang verhaal geworden dus maar ik vraag me dus af of ik iets kan oefenen zodat Pablo het doorkrijgt dat hij zijn voorbenen kan intrekken. (Maar niet bareren oid!)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-02 11:13

Als het hoger word moet je proberen hem in hetzelfde basis tempo te laten lopen als op die 80 cm.
Hij moet gewoon leren om te wachten.
Als hij dan een paar keer met het voorbeen een balk mee neemt is dat helemaal niet erg.
Hier leert hij van dat hij zijn benen dus wel moet vouwen.
Doet hij het dan na een paar keer niet dan heb je misschien wel pech.
Want niet elk paard is een geboren springer.
Maar mij lijkt dat eigenlijk elk paard toch wel normaal over 1 m. moet kunnen komen. Dus gewoon wat verder trainen en het moet dan toch wel lukken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-02 11:24

runningkawa schreef:
Als het hoger word moet je proberen hem in hetzelfde basis tempo te laten lopen als op die 80 cm.

Want niet elk paard is een geboren springer.
Maar mij lijkt dat eigenlijk elk paard toch wel normaal over 1 m. moet kunnen komen. Dus gewoon wat verder trainen en het moet dan toch wel lukken.


Inderdaad gewoon rustig aanrijden als op 80 cm, moet ik ook van mijn instructeur. En dan als we bijna op de hindernis zijn gooit Pablo zich helemaal de lucht in ipv dat gewoon springt. Ik voel dat hij liever er langs zou gaan of zou remmen maar hij weet dat hij dat niet mag en bovendien ergens wil hij toch ook wel. Balk er af gooien doet hij bijna niet op deze hoogte. Wel op lagere hindernissen als hij te hard ging.

En een geboren springer is het inderdaad niet, al denkt hij van wel (hij voelt zich helemaal het mannetje als we een springen). Maar inderdaad als we gewoon zo doorgaan gaat hij vast wel eens zijn pootjes intrekken.

Ik hoop alleen dat hij zich niet blesseert doordat hij nu soms van die idiote sprongen neemt. De angst zit er bij mij een beetje in nadat hij zijn kogel heeft gekneusd toen we dwars door een dubbelsprong gingn ipv er over heen... En gisteren liep hij ook niet helemaal soepel (ik denk stijvigheid, ondanks het lange uitstappen, doordat hij op 90 zo idioot sprong).
Maar goed volgende week springen we gewoon weer vrolijk mee in de les.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-02 11:07

Ik krijg het gevoel dat hij eigenlijk springt omdat jij het wil ? Dus hij doet het voor jouw. Het interesseerd hem weinig of hij nu springt ja of nee.

Dat hij voorwaarts is op de sprong kan ook een soort vluchten zijn en niet omdat hij het zo leuk vind. Laag gaat het nog wel maar hoger niet.

Wat je kan proberen is er iemand opzetten die veel parcours ervaring heeft en eens kijken hoe hij springt of hij het leuk vind of dat het vlucht gedrag is (kan ook met de oren naar voren hoor?).

Goed voorbeen gebruik hebben ze of ze hebben hetniet ?? Of je moet technieken van vroeger gebruiken (schrikdraad en prikkeldraad Tong uitsteken Knipoog ).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-02 11:50

Prisca schreef:
Ik krijg het gevoel dat hij eigenlijk springt omdat jij het wil ?

Ha ha, het is eerder andersom. Misschien staat het er niet helemaal duidelijk maar Pablo is dol op springen. Hij trekt enorm op de hindernissen. Wordt helemaal hyper in de springles. Ik moet hem tegenhouden dat we niet voor onze beurt gaan. Als we in paren springen moet ik altijd voorop omdat Pablo het niet kan hebben als iemand anders voor hem gaat.
Als er een hindernis in debak staat en ik ben niet van plan om te gaan springen is hij toch de hele tijd aan het kijke van: gaan we nu, moet ik echt opletten dat ik hem er niet per ongeluk op af stuur.
Hij heeft het tot nu toe 2 keer geflikt om helemaal hyper met mij op zijn rug nog even over een hindernis te scheuren terwil dat dus niet de bedoeling was Lips are sealed
Ik hoor oko altijd van anderen dat bij Pablo het plezier er van af straalt met het springen, ook al is het maar een ienieminie balkje.
Hij is dus zeeeeeer enthousiast. Oortjes kunnen niet verder naar voren.
Hij wikl er alleen langs omdat hij het niet kan overzien hoe hij het moet doen. Ik heb geen zweep bij de hand want die zit me alleen in de weg en hij springt ook na een weigering of foute sprong weer vol enthousiasme.
Alleen als hij het dus op 90 cm komt gaat hij er inderdaad hard op af om het te kunen redden. En dan springt hij dus wel omdat ik het van hem vraag maar de keer erna als het hem is gelukt gaat hij er zonder pressie (stemhulp: "Kom maar Pablo") over heen.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-02 11:55

ha oke.

Ik zou eens kijken wat hij doet als er iemand op zit die veel parcours ervaring heeft ? Misschien kan die persoon hem even het vertrouwen en het juiste gevoel geven wat jouw op dit moment niet lukt Knipoog . Niet ieder paard en mens heeft het juiste gevoel van timing.

Wat zegt je instructeur eigenlijk verder op dit probleem ?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-02 12:37

Prisca schreef:
Wat zegt je instructeur eigenlijk verder op dit probleem ?

Dat Pablo het nog moet leren maar dat het wel komt. Gewoon rustig aan, hij heeft de wil en de moed maar niet de handigheid. Die benadrukt vooral dat Pablo intussen wel al heeft geleerd om zich (meestal) te beheersen en dat hij nu keurig het juiste aantal galopsprongen maakt.
we moeten vooral zorgen dat Pablo de lol die hij nu heeft behoudt dus gewoon langzaam opbouwen, dan komt het wel goed.
Ik denk ook dat we zo goed bezig zijn maar ik vroeg me gewoon af of er een oefening was waardoor hij snapte dat hij zijn pootjes kan intrekken. De paarden en pony's waar ik vroeger mee heb gesprongen deden dat van nature dus voor mij is het ook nieuw dat een paard zo springt.