Bokt.nl • niet willen stoppen in galop
Pagina 1 van de 1

niet willen stoppen in galop

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-05-04 19:22
door soofenflo
Hoi,

Mijn haflinger vindt galopperen het leukste wat er is. Als hij aangaloppeerd gaat het wel hard, maar dat is het probleem nog niet, hij kan nog niet verzamelen in de galop. Maar het probleem is als ik bijvoorbeeld maar een klein stukje in galop ga, hij heeeeeel moeilijk terug te rijden is. Hij wil eigelijk gewoon niet stoppen. Als ik daarna op de andere hand ga is hij helemaal niet meer te houden. Hij doet trouwens altijd al moeilijk met doorzitten, hij legt een verband tussen doorzitten en galop, terwijl dit echt niet altijd het geval is. Verward

Ik hoop dat iemand een oplossing heeft, mijn instructrice zegt wel dat het steeds beter gaat... maar in een proef vind ik het behoorlijk vervelend.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-05-04 19:25
door paardeloverr
Je moet er op trainen, als het echt zon speedypaard is.. dan moet je um late stilhouden in een hoek en veel kleinere voltes rijde zodat hij zn vaart moet vermindere!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-05-04 19:27
door soofenflo
Nou hij heeft momenten dat hij heel rustig kan aan springen, en dan gaat het ook wel goed. Maar als ik dan op de andere hand ga rijden gaat hij vaak als een race-eend! Als ik hem kleine voltes laat lopen gaat hij net zo hard, hij gaat dan alleen platter door de bocht :S

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-05-04 19:29
door Kiim
Goed begrenzen met je been op de volte zodat die niet naar binnen kan vallen, en proberen veel overgangen te maken van draf naar galop.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-05-04 23:04
door MinX
Eerst lichamelijke problemen uitsluiten. Geen problemen? Dan heb ik de volgende tips:
Laten lopen. Laat maar rennen, laat maar gaan. totdat hij zelf zegt "ja, nou is het genoeg" en dán moet je even doordrijven. Hij wilde toch galopperen? nou, lopen dan!!
Mocht je dit niet willen, dan zou ik eens teruggaan naar de basis. Grondwerk. Aan de longe, Eerst leren dat hij op stem reageert, en écht reageert. Dus directe reactie, en heeeeel veel overgangen. En dan stemhulp gebruiken tijdens het rijden. (uiteraard die dan weer afbouwen, als je op je proef stemhulp gebruikt krijg je op je fl*kker (stond er bij mij ook altijd bij: meer teugelhulpen, GEEN stem)) Eventueel eerst nog met 2 man: 1 aan de longe, en 1 op het paard. Degene aan de longe geeft het paard dan alle commando's, en degene op het paard doet helemaal niets meer dan meeliften. En dan langzaam maar zeker hulpen gaan koppelen aan de stemcommando's van degene die longeert.
Succes, voor meer tips, zeker mbt grondwerk en basis, PB maar

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 10:05
door QQQQ
Hij ontloopt het zwaardere werk door hard en plat te galopperen. Ook terugkomen is zwaar en dus doet ie dat liever niet. Doorzitten is ook zwaarder (voor z'n rug en afhankelijk van hoe goed jij het doet) en dan gaat ie liever galopperen, dan bijv. langzamer draven.
Aan de longe de overgangen oefenen lijkt mij een goed plan. Daar kan je 'm sterker mee maken en de ruiter maakt het hem niet nog moeilijker. Als het daar netjes mee gaat kan je het weer met ruiter proberen.
Spring je ook met 'm? In-uitjes kunnen hem ook goed sterker in de achterhand maken, plus het geeft hem iets om over na te denken en hij kan er niet plat in vol gas overheen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 18:45
door soofenflo
Ja ik spring veel met hem. Veel in-uitjes dat gaat heel goed. De sprong zelf doet hij super ( behoorlijk rustig enzo) maar op het moment dat hij dan voorbij de sprong is gaat hij meteen harder lopen.
Maar als ik hem terug neem vanuit de galop gooit hij zijn hoofd omhoog en gaat hij in protest. Maar het probleem is volgens mij geen kracht. Hij vind het gewoon veel te leuk. Als ik hem bijvoorbeeld op de linkerhand aan laat springen ( en dat is de eerste keer dat hij mag galopperen) gaat het goed en heel beheerst, dan is het ook niet zo moeilijk om hem terug te rijden. Maar ga ik daarna op de rechterhand dan is hij niet meer te houden ( dit is andersom trouwens ook zo).

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 22:43
door poes
Je zegt dat hij nog niet verzameld kan galopperen. Heeft hij dan nog niet genoeg spieren, ofis de training nog niet ver genoeg? Sowieso, als het te erg is, zou ik het galopperen met ruiter een tijdje laten. Laat hem vaak aan de longe galopperen, veel overgangen, liefst bijgezet. Als hij daar goed reageert kun je weer bereden een voorzichtige overgang maken. Ik zou hem niet te lang laten doorgalopperen, maar echt: aanspringen, een paar passen, naar draf en dan rustig laten worden. Wanneer hij rustig is terug opnieuw beginnen, ... Zo leert hij misschien na een tijdje dat galopperen niet gelijkstaat aan snel en druk?

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 23:32
door Anoniem
soofenflo schreef:
Als hij aangaloppeerd gaat het wel hard, maar dat is het probleem nog niet, hij kan nog niet verzamelen in de galop. Maar het probleem is als ik bijvoorbeeld maar een klein stukje in galop ga, hij heeeeeel moeilijk terug te rijden is. Hij wil eigelijk gewoon niet stoppen. Als ik daarna op de andere hand ga is hij helemaal niet meer te houden. Hij doet trouwens altijd al moeilijk met doorzitten, hij legt een verband tussen doorzitten en galop, terwijl dit echt niet altijd het geval is. Verward

Ik hoop dat iemand een oplossing heeft.........


De oplossing:een leerzaam topic voor je waar alle antwoorden in staan:

[RT] Waarom meteen boos als...

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 23:36
door SuperPepeijn
copy-paste jippie? Tong uitsteken

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-04 08:18
door FrontC
Om te beginnen moet je in galop blijven afdrukken, blijven tegenhouden en het tempo proberen te verminderen. Als je het langzamer hebt gekregen (ookal is het maar een heel klein beetje!) kun je voltes gaan rijden. Belangrijk is dat je zelf ook heel ontspannen bent. Zeg duidelijk 'Nee!' als het paard iets doet wat niet mag, meteen achterover zitten en je paard op een kleine volte zetten. Gallopeert hij rustig, kun je die volte groter maken. Zo kun je proberen stééds wat verder te komen! Al;s hij weer té snel gaat begin je weer van voren af aan. Ga niet te ver de eerste keer, stop als je paard al een heel stuk rustiger gallopeert en ga een andere oefening doen. Volgende dag weer een kans! Blijf gewoon proberen, het kost veel werk maar het zal je lukken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-04 09:48
door QQQQ
SuperPepeijn schreef:
copy-paste jippie? Tong uitsteken


Dat dacht ik ook!
Misschien moet Jippie het voorbeeld van RK volgen en het in z'n bijschrift zetten Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-04 16:49
door Don_Zhivago
veel overgangen maken en terug naar de basis!!!

jou paard moet duidelijk nog leren wat HO is.
prent dat maar in zijn koppie.
als tie nou gaat rennen LAAT MAAR GAAN.
totdat tie wilt gaan draven---> dan geef je hem gelijk een rotschop hou wou tog zo hard nou ga dan..
op een gegeven moment is tie het rennen wel zat.
word maar boos op hem hoor.. hij maakt het er zelf naar..
laat hem eerst maar gaan en leer hem dan wat HO is
suc6

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-05-04 12:33
door sans6
Dan galoppeer je toch even niet? Zorg dat je eerst die draf er even beter in hebt zitten, dat je kunt doorzitten zonder dat hij harder gaat, en dat je ook terug kunt rijden in draf. Hiervandaan zul je uiteindelijk toch ook moeten weggalpperen. Verder kun je 'schijnovergangen' gaan rijden, doe net of je weg wilt galopperen, en rij op het laatste moment een (NETTE!!) overgang terug. Als hij dit goed aanpakt, kun je dit uitbreiden tot af en toe een of 2 pasjes galop, en dan weer terug naar dedraf. Zo steeds verder een beetje uitbreiden. Bij mij heef dit heel goed gewerkt!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-05-04 12:35
door sans6
Promessa schreef:
dan geef je hem gelijk een rotschop


Rotschop?? Hmm, snap wat je bedoelt, maar klinkt niet echt paardvriendelijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-05-04 13:25
door danifur
sans6"]
[quote="Promessa schreef:
dan geef je hem gelijk een rotschop


Rotschop?? Hmm, snap wat je bedoelt, maar klinkt niet echt paardvriendelijk.
[/quote]

nee inderdaad

maar ik zou niet meteen gaan schoppen of wat dan ook, ik weet niet hoe oud jou paardje is maar ik zou naar aanleiding van jou bericht eruit vernemen dat jou paard jong is, en dan komt het gewoon door de onstuimigheid omdat hij zijn ballans nog niet heeft en dat nog moet vinden en bespiering moet krijgen

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-05-04 20:47
door Don_Zhivago
danifur"]
[quote="sans6"][quote="Promessa schreef:
dan geef je hem gelijk een rotschop


Rotschop?? Hmm, snap wat je bedoelt, maar klinkt niet echt paardvriendelijk.
[/quote]

nee inderdaad

maar ik zou niet meteen gaan schoppen of wat dan ook, ik weet niet hoe oud jou paardje is maar ik zou naar aanleiding van jou bericht eruit vernemen dat jou paard jong is, en dan komt het gewoon door de onstuimigheid omdat hij zijn ballans nog niet heeft en dat nog moet vinden en bespiering moet krijgen
[/quote]

nee ik weet dat het niet vriendelijk klinkt maar wat ik ermee bedoel is dat dat paard zo graag wilt rennen nou dan zal die lopen ook.
mijn paard is zelf pas 7 en ik ben een tijd in training geweest toen ze jong was (misschien kan je het wel stal hexagon van leunis van lieren)toen was ze net drie,
en daar moest ik het heel anders oplossen er was geen beginnen aan en die manier was niet echt vriendelijk maar er was nix meer aan te doen.
het duurde een paar maanden en toen ging het goed.
ze loopt nu de sterren van de hemel...

ik bedoel hiermee te zeggen dat je niet elk paard iets kan afleren met een vriendelijke manier ik probeer er alles aan te doen omd at wel te doen maar soms kan je niet anders.

met die "rotschop"bedoelde ik dat je hem naar voren moet rijden hij wou tog rennen nou dan ga je rennen ook..

nou moeten jullie niet denken dat ik heel hardhandig ben want dat is totaal niet zo!!!!

sorry dat het zo over kwam.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-05-04 23:06
door danifur
Promessa"]
[quote="danifur"][quote="sans6"]
[quote="Promessa schreef:
dan geef je hem gelijk een rotschop


Rotschop?? Hmm, snap wat je bedoelt, maar klinkt niet echt paardvriendelijk.
[/quote]

nee ik weet dat het niet vriendelijk klinkt maar wat ik ermee bedoel is dat dat paard zo graag wilt rennen nou dan zal die lopen ook.
mijn paard is zelf pas 7 en ik ben een tijd in training geweest toen ze jong was (misschien kan je het wel stal hexagon van leunis van lieren)toen was ze net drie,
en daar moest ik het heel anders oplossen er was geen beginnen aan en die manier was niet echt vriendelijk maar er was nix meer aan te doen.
het duurde een paar maanden en toen ging het goed.
ze loopt nu de sterren van de hemel...

ik bedoel hiermee te zeggen dat je niet elk paard iets kan afleren met een vriendelijke manier ik probeer er alles aan te doen omd at wel te doen maar soms kan je niet anders.

met die "rotschop"bedoelde ik dat je hem naar voren moet rijden hij wou tog rennen nou dan ga je rennen ook..

nou moeten jullie niet denken dat ik heel hardhandig ben want dat is totaal niet zo!!!!

sorry dat het zo over kwam.
[/quote]

haha het geeft niet, ik snap wat je bedoeld!!
maar ik ben gewoon zo dat ik alles het liefst mogelijk paard vriendelijk doe, en ik heb ondertussen wat moeiijker paarden onder mijn kont gehad, en tot nu toe gaat dat allemaal super!
bij de 1 is het zo dat ik er gewoon optijd bij moet zijn en ingrijpen,en dat je een ophouding moet maken anders spuit ze ineens onder je vandaan en bij de ander is het zo dat je niet boos moet worden, en dat kan ik aardig ... haha

maar oke, opzich is er nis mis mee van nou oke hij wil dan stoppen dan moet hij maar even doorlopen ook totdat de ruiter zegt dat er gestopt mag worden, maar het word 'rotschop' kwam op ons niet oz vriendelijk over Haha!.
en daarom vroeg ik ook aan haar hoe oud haar paardje was, anders kon het ook nog andere redenen hebben alleen daar heb ik nog geen antwoord op gehad.