Extreem stressgevoelig paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Lumkea

Berichten: 124
Geregistreerd: 28-09-11
Woonplaats: Lokeren, België

Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-20 13:13

Mijn naam is Laura, ik heb een Spaanse merrie van 7 jaar. Ik heb haar gekocht wanneer ze 2,5 was en haar zelf zadelmak gemaakt.

Afbeelding

Tijdens het zadelmak maken, heeft ze zich steeds voorbeeldig gedragen. Ik heb ook heel veel voorbereidend grondwerk gedaan zodat dit in alle rust en veiligheid kon verlopen. Echter na een aantal jaar rustig aan hobbelen op haar tempo vond ik het tijd om het werk 'wat op te drijven' sindsdien stuit ik op een steeds wederkerend probleem.
De problemen startten op haar 5,5. Het moment dat ik de piste binnen kwam, begon ze te panikeren. Op de grond kreeg ik haar kalm maar onder het zadel niet. Na alles fysiek te checken, ben ik van stal veranderd om haar een rustigere omgeving aan te bieden. Dit heeft zeker gewerkt en dit zorgde er voor dat we weer leuk vooruitgang konden maken.
Nu ben ik zelf dressuurruiter en wou ik ook dressuurmatig wat verder komen. Hier stuit ik echter geregeld terug op problemen, zo ben ik groepsdressuurlessen beginnen rijden wat steeds voor stress zorgt. Ik kan dit tot op een bepaald punt onder controle krijgen maar ik heb het gevoel dat we ter plaatse blijven trappelen en dit zorgde afgelopen donderdag voor een dieptepunt:

Het was groepsles, buiten, waar ze graag is en veel ruimte heeft. Er is wel veel te doen wanneer het groepsles is, dus ik wist sowieso dat ik mijn tijd ging moeten nemen om haar tot rust te doen komen. Dit doe ik door te stappen tot ze kalmeert. Na een tijdje merkte ik dat dit wel werkte maar ik moet van mijn lesgeefster ook af en toe eens proberen stilstaan (gehoorzaamheid controleren) en dit zorgde alweer voor wat frustratie. Toen ze rustig was begon ik aan mijn drafwerk. Alweer 'flink' maar gespannen, ik beperk op dit moment mijn werk echt tot het minimum; cirkeltjes, stretchen, rechte lijnen... toch bleek het te veel voor haar en dit uit ze door omhoog te exploderen (lees steigeren, bokkesprongen ter plaatse...)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hierdoor de moed wat verlies. Ik probeer haar tijd te geven, alles rustig aan te doen maar dit geeft geen soelaas. Daarom vroeg ik mij af of hier iemand ervaring heeft met hete paarden en tips heeft, hoe hier best mee om te gaan.
Tandarts, osteo, zadelpasser is recent geweest.
Alvast respect om heel mijn verhaal te lezen!

Earth

Berichten: 7914
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:20

Interessant maar lastig punt. Ik denk dat je even moet gaan denken alsof je een autistisch paard hebt ;) Je weet van haar wat het probleem is, zoek het dan ook zo min mogelijk op.
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dat snap ik. Maar maak dingen voorspelbaar. Ik zou de groepsles voorlopig even vermijden.

Verder kun je ook eens kijken naar het voer, ik ben daar niet zo in thuis maar kijk of ze niet teveel suikers krijg en misschien kun je iets geven wst rustgevend is, als in magnesium oid.
Als laatste kun je misschien met haar de Tristan tucker methode gaan doen. Dan leer je het paard zelf te zoeken naar ontspanning op het moment dat ze iets spannend vinden. Echt een mooie techniek zoals hij dat doet.

Happy_Hippie

Berichten: 874
Geregistreerd: 28-12-17
Woonplaats: Lepelstraat

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:22

oh jeetje wat een lastig punt!

Is er echt niet iets gebeurt een keertje, ook niet iets kleins?

Pandora2
Berichten: 19855
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:25

Goh, ik heb ook een PRE en dat is echt een lamme goedzak maar ook wel met soms wat bizarre trekjes :D

Ik zou in jouw geval denk ik een lesgever zoeken die heel bekend is met het ras en er veel ervaring in heeft. Al zal dat hier in Belgie nog niet zo simpel zijn.
Misschien is het werk wat je op zulke momenten tot een minimum beperkt, juist het tegenovergestelde van wat ze nodig heeft. Om maar een voorbeeld te noemen natuurlijk.
Ik heb in het verleden met mijne ook ondervonden dat sommige dingen net iets anders werken dan bij een niet-pre :+

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:26

hete paarden: dat is met vallen en opstaan, dips en tops, geduld bewaren en geduld verliezen, tijd nemen en geen tijd hebben, elke dag op een ander paard terwijl je toch elke dag op dezelfde zit

vraagt heel veel van de ruiters/amazones, om je doel/de top te bereiken


neem de tijd, breng afwisseling in - alleen maar dressuur trainen stompt (vooral bij hete paarden) enorm af,
zorg voor structuur, teveel veranderingen brengen niets dan nog meer verwarring,

het is vooral een kwestie van volhouden en goede begeleiding van u naar uw paard, vertrouwen geven

alle succes,
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 05-09-20 13:41, in het totaal 2 keer bewerkt

Lumkea

Berichten: 124
Geregistreerd: 28-09-11
Woonplaats: Lokeren, België

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-20 13:30

@earth - ik voer al specifiek calm mix, daarnaast heb ik magnesium in het verleden ook al proberen bijgeven zonder resultaat.. Tristan Tucker is inderdaad wel interessant, is er een lesgever die deze methode hanteert? Of enkel via hem zelf?
@Happy_Hippie neen eigenlijk echt niet.. het is ook supervreemd omdat ze absoluut geen bang paard is, maar ze heeft wel heel veel stress
@Pandora2 tips voor lesgevers zijn welkom!

CalipsoLover

Berichten: 5560
Geregistreerd: 14-08-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:30

Ik volg. Hier ook een heel stressgevoelig paard. Gelukkig wordt dit met de dag beter, en uit dit zich (nog niet en tegelijk niet meer) in het werk. Ze is ook nog maar (bijna) 3,5 jaar en amper 2 maanden onder het zadel. Nu heb ik ze zelf iets langer dan een dik half jaar, en in het begin toch ook wel moeten opletten. Had na 2 weken al een trap van haar voorbeen te pakken en ben er ook al een keer goed afgevallen. Ze verschoot, ik reageerde, ze verschoot nog eens van haar eigen reactie en ze draaide haar 180 graden om en was weg. Maar zeker de eerste maanden dat ik haar had was echt een regelrechte ramp, sprong over het hek heen als ze gestressed was, verschoot van alles terwijl je haar op en van de weide haalde, is een keer goed gevallen op de betonnen ondergrond van te verschieten etc etc... Als ik hier nu aan terug denk ben ik zo blij dat het ondertussen al een pak beter is en ze geen gekke toeren meer uit haalt. Maar ze blijft wel snel getriggerd door haar omgeving.

Ik heb een tijd een mix van tryptofaan en magnesium bijgegeven op aanraden van mijn DA. Nu merkte ik hier weinig verschil van, maar sommige paarden zijn hier wel echt beter op. Tegelijk zou ik juist de dingen die moeilijk voor haar zijn blijven oefenen, en niet gaan vermijden.

ellepel

Berichten: 47339
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:34

de groep levert dus veel stress op?
dus meerdere paarden bij elkaar?
begrijp ik dat goed?

hoe word jouw paard verder gehouden, ook in groeps verband?
zo ja, gaat die groep goed,krijgt ze haar rust?

mijn ruin had er nog steeds ontzettend problemen mee als hij tussen veel paarden in zit.
hij voelt zich dan niet fijn en dat uit zich ook in dribbelen, vluchten, en uit onbegrip kwam hij ook wel omhoog.
nu is die al lang met pensioen, maar het hielp daar wel om met minder andere paarden om zich heen te gaan rijden.
zelf meer de ruimte op te zoeken en goed naar voeding te kijken

Lumkea

Berichten: 124
Geregistreerd: 28-09-11
Woonplaats: Lokeren, België

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-20 13:37

Het is niet enkel de groep, het is de binnenpiste, nieuwe dingen leren...
Het lijkt alsof ze heel onzeker wordt in sommige situaties en in plaats van dat ze haar vertrouwen in mij legt, ze begint te panikeren en mij er af wil gooien.
Mijn paard staat in groep overdag en komt 's nachts binnen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 13:45

als ze gaat panikeren: zelf rustig blijven, met haar praten en voorwaarts houden, laten voelen/zien dat u er bent om haar te helpen met nieuwe dingen, begin weer opnieuw met waar u mee bezig was, paard leert van herhalen

wij doen - na iets paniekerigs- iets wat ze goed kan belonen aar/hem daarvoor en zal zo de aandacht weer bij u terug brengen


boos worden of afdwingen heeft - met hete paarden - geen zin daarmee onderbouw je het vertrouwen niet

Lindsey_99
Berichten: 2486
Geregistreerd: 20-12-14

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 14:15

Zoek een instructeur die het ras goed kent, gooi het over een heel andere boeg, accepteer dat je paard geen dressuurwonder is, zoek uit wat ze wel leuk vindt. Working aquitation, trailrijden, trek, springen, want ze geeft heel helder aan wanneer het haar te veel wordt, of wanneer ze het niet meer leuk vindt.
Hoe is ze met buitenritten? Ook zo snel geprikkeld of niet?
Als je echt meer of op niveau wilt gaan dressuurrijden denk ik dat je met haar gaat vastlopen.

BigOne
Berichten: 38255
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 14:18

Wat doe jij wanneer ze gaat stressen? Proberen aan het werk te zetten of neem je meteen gas terug en ga je gerust stellen?

Earth

Berichten: 7914
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 14:58

De tucker methode kun je online doen, ik weet niet of er ook instructie voor is. Dat zou je eens moeten opzoeken. Ik denk dat je daarmee wel het algemene probleem kunt gaan aanpakken, dus het lijkt allerzins de moeite waard :)

Dee_Es

Berichten: 3664
Geregistreerd: 05-11-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 15:11

Ik mis het stukje voorwaarts gaan in je verhaal. Iemand maakte de vergelijking met iemand met autisme. Als je iemand met ASS stil wilt laten staan op het moment dat diegene grote bewegingsdrang heeft (door overprikkeling bijvoorbeeld) dan ontploft diegene. Dat is er in de les denk ik ook gebeurd met je paard. Een paard dat zo overloopt in zn koppie laten stil staan is eigenlijk het dier straffen. Lekker laten draven, flink voorwaarts. Gaat ie te hard dan bochtjes maken, dat remt af. Je moet haar dusdanig bezig houden dat ze geen tijd heeft om zich druk te maken.

Earth

Berichten: 7914
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 15:13

Dee_Es schreef:
Ik mis het stukje voorwaarts gaan in je verhaal. Iemand maakte de vergelijking met iemand met autisme. Als je iemand met ASS stil wilt laten staan op het moment dat diegene grote bewegingsdrang heeft (door overprikkeling bijvoorbeeld) dan ontploft diegene. Dat is er in de les denk ik ook gebeurd met je paard. Een paard dat zo overloopt in zn koppie laten stil staan is eigenlijk het dier straffen. Lekker laten draven, flink voorwaarts. Gaat ie te hard dan bochtjes maken, dat remt af. Je moet haar dusdanig bezig houden dat ze geen tijd heeft om zich druk te maken.


Dat is ook wel een goede inderdaad. Heb je dat wel eens geprobeerd ts? Dus gewoon lekker laten draven of galopperen, even de stress er voorwaarts uit halen.

Lumkea

Berichten: 124
Geregistreerd: 28-09-11
Woonplaats: Lokeren, België

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-20 15:22

@earth
@Dee_es
Dit heeft echt een averechts effect. Ze was namelijk ook gewoon op een cirkel aan het draven wanneer ze ontplofte. Het is inderdaad een paard met een voorwaartse drang en wanneer ik haar gewoon laat lopen wanneer ze iets lastig vindt dan wordt ze alleen nog heter.

@bigone
Ik ben zelf heel rustig en probeer haar dan te stretchen en een stapje terug te zetten. Zoals stappen bijvoorbeeld.

@Lindsey_99
Ik snap dat je zegt dat afwisseling zeker interessant is, dit heb ik mij zelf ook al voorgenomen maar om zomaar te zeggen dat ze geen dressuurwonder is omdat ze vastloopt wanneer ze iets moeilijk of eng vindt, vind ik zelf toch wat moeilijk. Ik denk dat er in elke tak uitdagingen zitten en dit ook voor spanning en moeilijkheden kan zorgen. Moest dit toch blijken in de toekomst dan zou ik wel op zoek gaan naar een ander paard.
Op wandeling is zij heel flink. Ook heet maar flink. Zoals ik al zei, het is een paard dat snel spanning opbouwt maar in de fond zeker geen bang paard.

_Nelleke_

Berichten: 8059
Geregistreerd: 02-11-07

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 15:32

Ik kan je de online training van Tristan echt aanraden. Oké, het is een rib uit je lijf maar het is echt elke cent waard.

Earth

Berichten: 7914
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 15:35

Lumkea schreef:
@earth
@Dee_es
Dit heeft echt een averechts effect. Ze was namelijk ook gewoon op een cirkel aan het draven wanneer ze ontplofte. Het is inderdaad een paard met een voorwaartse drang en wanneer ik haar gewoon laat lopen wanneer ze iets lastig vindt dan wordt ze alleen nog heter.

@bigone
Ik ben zelf heel rustig en probeer haar dan te stretchen en een stapje terug te zetten. Zoals stappen bijvoorbeeld.

@Lindsey_99
Ik snap dat je zegt dat afwisseling zeker interessant is, dit heb ik mij zelf ook al voorgenomen maar om zomaar te zeggen dat ze geen dressuurwonder is omdat ze vastloopt wanneer ze iets moeilijk of eng vindt, vind ik zelf toch wat moeilijk. Ik denk dat er in elke tak uitdagingen zitten en dit ook voor spanning en moeilijkheden kan zorgen. Moest dit toch blijken in de toekomst dan zou ik wel op zoek gaan naar een ander paard.
Op wandeling is zij heel flink. Ook heet maar flink. Zoals ik al zei, het is een paard dat snel spanning opbouwt maar in de fond zeker geen bang paard.

Ah ok, dan is dat duidelijk. Het had zomaar gekund. Heb ook een stresskip gereden en die moest ik juist de stress eruit laten lopen.
Dan blijf ik er inderdaad bij dat je echt baat zou kunnen hebben bij Tristan :)

BarbaLala

Berichten: 9608
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: Omgeving Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 15:45

Dee_Es schreef:
Ik mis het stukje voorwaarts gaan in je verhaal. Iemand maakte de vergelijking met iemand met autisme. Als je iemand met ASS stil wilt laten staan op het moment dat diegene grote bewegingsdrang heeft (door overprikkeling bijvoorbeeld) dan ontploft diegene. Dat is er in de les denk ik ook gebeurd met je paard. Een paard dat zo overloopt in zn koppie laten stil staan is eigenlijk het dier straffen. Lekker laten draven, flink voorwaarts. Gaat ie te hard dan bochtjes maken, dat remt af. Je moet haar dusdanig bezig houden dat ze geen tijd heeft om zich druk te maken.



Hier ga ik ook grotendeels in mee.
Echter een paard wat snel overprikkeld is en rennerig wordt, heeft naar mijn mening geen baat bij nóg meer overprikkelen door maar zoveel mogelijk oefeningen te laten doen.
Wat belangrijk is, eigenlijk altijd maar specifiek bij dit soort dieren, dat je luistert naar je paard.
Wat spanning opbouwen is niet erg als ze iets moeilijk vindt, maar zorg er voor dat je dit ook weer laat afvloeien en stopt op het juiste moment. Dus vóór het escaleert.
Ga je door dan creër je een steeds groter probleem, iets wat ik ook terug lees in je post.
Ik heb zelf ook een paard die dit gedrag toonde in de beginjaren dat ik haar had.
En had ook een lesgeefster die er een machtstrijd (jij noemt het gehoorzaamheid) van maakte zoals ik dat ook bij jou terug lees. Daar ben ik dan ook gestopt want ik zag geen verbetering enkel verslechtering en een paard dat plezier in het werk verloor.
Ik heb geleerd om naar mijn paard te luisteren en compromissen te sluiten daar waar het soms lastig was. Dat is sowieso iets wat bij merries vaker om de hoek komt kijken dan bij ruinen naar mijn idee.
Door te stoppen op het juiste moment bouwt je paard ook meer zelfvertrouwen en rust op voor een volgende keer of oefening.
Dat heeft bij ons dan ook zeker bijgedragen en ik kreeg er een heel enthousiast paard voor in de plaats. Af en toe nog heet, maar zeer goed te rijden en stabiel, niet meer gevaarlijk.
Absolute gehoorzaamheid van een paard eisen is niet de manier naar mijn mening, je hoort samen te werken, en daar horen compromissen bij.

Radiostilte
Berichten: 985
Geregistreerd: 15-08-08

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 17:29

Zodra ze nu spanning krijgt ga jij rustig aan doen. Stappen en makkelijke oefeningen. Heb je al eens geprobeerd om haar juist af te leiden door haar aan het werk te zetten? En dan bedoel ik niet gelijk hard en snel gaan. Maar door steeds iets (kleins/makkelijks) van haar te vragen. Bijvoorbeeld een paar pasjes voorwaarts, dan weer een paar pasjes opvangen, stukje schouder voor, stukje wijken, spelen met stelling en buiging. Daardoor ‘verplicht’ je haar eigenlijk dat ze haar aandacht bij jou moet houden. En heeft ze gewoonweg niet meer genoeg aandacht over om zich af te laten leiden door wat anders. En als ze dan rustig blijf/is dan juist te stappen en rustig aan te doen. Zodat je dat goede gedrag eigenlijk beloond.

Geen idee of het bij jou paard helpt. Maar bij mijn nerveus en schrikachtig paard maakt dat echt een wereld van verschil.

SusanH
Lid Bezwaarcommissie

Berichten: 34632
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 17:38

Wat Daantj_ zegt helpt bij die van ons ook. Wat ik je verder mee wil geven is kijk kritisch naar hoe je zelf erop zit. Als het jou namelijk ook spanning geeft versterk je elkaar. Dat deden wij in het begin ook met die van ons, met als gevolg dat hij altijd gespannen was en juist heel vaak schrok, waardoor we in een negatieve spiraal terecht kwamen. Na een paar keer vallen waren we beiden angstig geworden om erop te gaan. Nu hebben we een heel ander paard. Ja hij schikt nog wel eens en blijft kijkerig en gevoelig. Maar dat is niet erg, want we kunnen er nu op een ontspannen manier mee omgaan. Hij is spanning nu heel snel weer kwijt. Zoiets heeft goede begeleiding nodig. Ik zou voorlopig 1 op 1 les nemen en dan werken aan rust en ontspanning, ook bij jezelf.

Summerdreams

Berichten: 1271
Geregistreerd: 17-05-18

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 17:48

Tristan tucker of Warwick schiller methode volgen.. Die laatste heeft mij echt mega geholpen met mijn super onzekere merrie

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 18:03

De hete paarden die ik in het verleden gereden heb kon ik juist niet mee stappen.
Maar draven, draven op een volte en figuren, niet rechtuit.

Stappen konden ze de energie niet op kwijt, werden alleen maar meer heet en richting ontploffen.
Zowel door te steigeren of door ineens een bok actie.
En ook zien ze dan te veel, daar hebben ze dan de tijd voor.

Draven en dan juist op de voltes, achten en s-en daarmee kon ik de aandacht bij mij krijgen en houden. Dus geen 10 voltes achter elkaar, dat is ook geen opletten.
En daar probeerde ik tot een halsstrekken te komen. Dus voor jezelf ook te leren die voorkant los te laten ipv je paard bij je te willen houden.
Veel stem erbij, kriebel op de schoft, allemaal prima
Hou ook gewoon je been er aan, niet afsteken om voorzichtig te willen zijn.

Happy_Hippie

Berichten: 874
Geregistreerd: 28-12-17
Woonplaats: Lepelstraat

Re: Extreem stressgevoelig paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 20:25

Heb je eventueel een filmpje? Waar we kunnen zien wat er gebeurt? :)

DebbieH
Berichten: 1
Geregistreerd: 05-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-20 23:48

Wat voor mij altijd goed heeft gewerkt (wat ik overigens zelf altijd erg lastig blijf vinden) is de schrikreactie van het paard totaal te negeren. Ik vond dit altijd erg moeilijk en heeft me een hoop tijd gekost maar dit gaf zo'n aanzienlijk verschil. Als ik er langs liep aan de hand had ik ze aan een lange ipv van een touwtje. Schiet 'ie weg? Laat maar een paar meter gaan. Zit je erop, dan laat maar even galopperen, en vang ze daarna rustig op. In mijn ervaring stoppen ze zo snel en lijken wat verward dat ze geen reactie krijgen. Maar het lastige is, is dat reageren voor ons een reflex is.
In een tijd van enkele weken had ik altijd compleet andere paarden op stal staan.

Ik hoop dat je er uit komt met je paard!