Bokt.nl • Springtips gezocht
Pagina 1 van de 1

Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:06
door DreamRose6
Hey!
Ik zoek een paar goede springtips. Situatie: Ik rij op een pony die niet wil springen. Kortom: een pony dat geen springpony is. Toch wil ik het proberen. Dus bij deze een paard goede springtips “gezocht” :D <3
Mij een privé bericht sturen kan altijd! <3 *\o/*

:)

DreamRose6

Re: Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:07
door LoveBodin
Iets meer uitleg over het probleem zou daarbij helpen.
En verder: vanaf internet is het lastig oplossingen te geven, zeker als het probleem niet duidelijk is.
Een instructeur die jou les geeft kan je vaak veel beter helpen :).

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:09
door DreamRose6
Ze wil niet springen, best logisch het is een Fries, maar toch. Het probleem is dat ze steeds uitwijkt voor de sprong dus als we erop af rijden wijkt ze uit en gaat ze er langs of zelfs de andere kant op. Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd <3

Re: Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:12
door Schildpadddd
dan ligt het probleem eerder bij jouw rijden. een paard hoort niet over ja buiten/binnen hand weg te lopen, jij moet er voor zorgen dat het paard tussen been en hand blijft.
Begin zelf laagdrempelig, ik heb geen idee hoe hoog je nu springt. maar begin lager als dat zodat je de hindernis ook uit draf kan springen

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:14
door DreamRose6
Oke bedankt :)* /3

En heb je toevallig ook nog tips ofzo hoe je het beste je paard tussen je benen kan houden? :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:23
door LoveBodin
Het is dus geen springprobleem op zich, maar een dressuurmatig probleem. Jouw paard gaat niet waar jij heen wil.
Dat moet je dus oefenen, te beginnen zonder hindernis. Je moet je paard kunnen sturen, met je zit, been en hand (in die volgorde :) ), en daar heel consequent in zijn. Hij moet exact gaan waar jij wil, niet ongeveer. Rijd jij naar een bepaalde letter? Kom daar ook precies uit, niet een meter ervoor of erna.

Verder kan je ook oefenen met balkjes, dus recht over het balkje gaan, precies in het midden, of juist aan de zijkant.

Daarna kan je, als je gaat springen, ook beginnen met wat hulp dmv opsluiten van de hindernis, balk er schuin naast bijvoorbeeld om een soort sluisje te maken.

Edit: en nogmaals, les nemen. Dressuurles om mee te beginnen, goed leren sturen & daarna springles.
Springen is gewoon dressuur met een paar hindernisjes er tussendoor.

Re: Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:26
door DreamRose6
Heel erg bedankt voor jullie tips! Ik ben er super blij mee en ik ga het proberen! *\o/* :D :D <3 <3

Re: Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 13:29
door Molly1230
Ik heb ook een tinker waarbij springen eerst een probleem was. Eerst de dressuur verbetert en daarna pas een sprongetje. Misschien als het niet wil lukken lessen nemen en kan je later overstappen op springlesjes misschien. Wat mijn tip is voor als je paard er met de eerste keer springen langs wil gaan om de hindernis op de hoefslag te zetten. Dan heeft je paard maar 1 kant om langs te gaan en als je dan je teugel en je been er aanhoud moet het lukken. succes ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-19 20:48
door Janneke2
Dressuur tussen balken (=springen) is voor mij de optelsom van 3 dingen:
je paard gehoorzaam maken (daar gaan de bovenstaande tips over)
je paard lenig maken
en je paard sterk maken, dwz dat het dier het bekken, de achterhand de buik-en rugspieren gebruikt om jou te dragen en schadevrij over de hindernissen te gaan.

Lenigheid heeft te maken met goede lengtebuiging, het binnenachterbeen ver onder de massa plaatsen, ook dingen als wijken horen hier bij.

En kracht gaat over 'gaan zitten', de pony is een Fries: van origine een tuigpaard dat een prachtig mooi front maakt : hoofd hoog, achterbenen stuwen ipv te dragen.


Een paard dat niet lenig en sterk is, de achterbenen niet onder de massa kan brengen en de rug niet kan "bollen" mag NOOIT onder het mom van 'gehoorzaamheid' gedwongen worden tot springen onder de mens.
Netjes rijden en balkjes lopen tot die tijd...!

Re: Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 11:54
door DreamRose6
Jij ook bedankt, Janneke2 <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 12:13
door Kendra
Springen is niet ingewikkeld.... onze jonge (spring)paarden maken als ze een paar maand onder het zadel zijn rustig wat sprongetjes. Leuk voor ze en ze worden er sterker van. Stuur is wel belangrijk. Meezitten ook. Altijd voorwaarts rijden, je paard opsluiten tussen je benen en ruimte geven aan de voorkant.
Aanleg zegt natuurlijk wel iets. Je kunt ook eerst kijken of je je paard kunt wennen door los te springen. Je moet dan wel een lijntje uitzetten, het liefst met prikpaaltjes of zo - zodat ze niet uit kunnen breken. Zorg dat je goede afstanden hebt, het moet logisch aanvoelen voor een paard. Zorg voor goede grondlijnen (dus een drafbalkje er voor en bij de hindernis ook een balk laag bij de grond). Begin met alleen de balkjes en bouw daarna op.
Voor het springen onder de man is het opsluiten (dus een balk aan de zijkant of tegen de hoefslag aan) wel handig. Begin altijd met een kruisje. Ook hier: goede grondlijnen.

Re: Springtips gezocht

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-04-19 12:56
door DreamRose6
bedankt voor de hulp kendra! Ik rij op een manege dus ik heb een keer in de week les... Maar zodra ik weer les heb ga ik het jullie natuurlijk vertellen hoe het ging <3