Bokt.nl • sterke mond...
Pagina 1 van de 1

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 15:05
door jantina
Vanmiddag heb ik op Berber gereden. Berber is een moeilijk paard, met een moeilijke houding en is heel erg sterk.
Geeft allemaal niets, we rijden toch geen dressuur, maar toch wil ik iets aan jullie voorleggen.

Berber is erg sterk/ hard in de mond. We rijden haar op een enkel gebroken trensje van een smaakje- metaal.
Berber is goed aan het been, in die zin dat ze geen dressuurhulpen kent, maar reageert goed op aandrijven. Even aanleggen van het been en ze gaat voorwaarts. Dus wel goed aan het been, niet goed aan de hand...
Als ze draaft, maakt ze zich sterk en draaft door mijn teugelhulpen heen, met als gevolg dat ik toch even harder moet trekken als ik eigelijk zou willen.

Nu heb ik bedacht, veel overgangen rijden, zodat ze dat beter gaat begrijpen. Maar als je overgangen rijd, rijd je die dan vlak na elkaar? Ik bedoel is het goed om een paar passen draf te doen, paar passen stap, weer paar in draf etc. Zou ze op deze manier op een gegeven moment makkelijker worden in haar mond? Dat ze beter gaat reageren?

Een scherper bit is bij haar geen optie, omdat ze daar een beetje opgefokt van wordt. Een andere neusriem een idee? Zodat het bit minder hoeft te werken en er meer druk komt op het neusbeen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 15:10
door Desiree
overgangen rijden zijn goed ja. en ze hoeven ook niet lang te duren, maar inderdaad kort. Het gaat namelijk om het vertrekken (ruggebruik en achterhand) en het terug kunnen komen en dan wel op zit, niet op de hand). Ik denk dat jouw paard wat strak is in de rug. Misschien moet je hem eens een paar keer longeren met gogue en hem dan goed diep instellen. wel zachtjes aan beginnen natuurlijk, anders krijgt hij scheuren in zijn spieren. en de eerste keren opbouwen. Daarna als je gat rijden 10 minuten met gogue longeren. Zo leer je je paard op een vriendelijke manier na te geven. een gogue is vriendelijker en consequenter dan een mensen hand in het begin.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 17:13
door Anoniem
Ik zit eventjes aan iets heel anders te denken. Longeer je berber wel eens en hoe reageert ze dan op je stem-hulpen?
Met mijn vorige paard reed ik redelmatig in het bos. Omdat ze een vrij moeilijke mond had heb ik haar aangeleerd in het bos alles op stem te doen en haar alleen met een lang teugeltje te rijden en dat ging echt perfect. Zo was het bos lekker onspannen zonder gedoe aan haar mond, maar ik de bak werd gewoon heel serieus getraind.
Misschien kun je het eens proberen want het is echt superrelaxed om zo te kunnen rijden buiten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 18:10
door Nimber
nog een tip hoe harder jij inhoud hoe meer druk zij op het bit kan nemen als jij geen druk hebt kan zij die druk niet nemen dus werk inplaats van met druk heel veel met ophoudingen

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 18:39
door jantina
He thanks voor het reageren. Het is altijd lastig zoiets over de comp te doen. Ik reageer dus nog maar ffies. Berber is prima op de stemhulpen! Ze loopt ook voor de kar en ze weet heel goed wat HO is. Schijnbaar niet (altijd) als we onder het zadel rijden.
Mijn zus heeft die problemen dus minder, omdat zij Berber zo laat sjouwen zoals zij wil. (Bebs is dus een beetje makkelijk geworden..)
Het is allemaal niet ernstig, hoor, dat wil ik toch wel benadrukken, maar het zou gewoon fijn zijn, als ze iets beter na me zou luisteren.

Ik ga dus nu aan het overgangen rijden, en in het tempo lopen wat ik wil. Langzame draf en langzame galop, geen gescheur en gerace meer! Hier en daar maar eens stilstaan, zomaar ergens waar ik denk dat het uitzicht leuk is *LOL*
Kim, wat je zei over die ophoudingen, daar ben ik vanmiddag een beetje me begonnen. Een ophouding, zij trekt en ik laat los. Pok! Verbaasd gezicht van Berber, want wat gebeurd er nu?? Hahaha wel heel grappig!
Ik denk dat ik gewoon veel met haar moet oefenen.
Aan longeren begin ik liever niet, want dat is een grote crime met Berber. Ik doe het weleens, maar niet voor ons plezier, want we komen altijd in een heel groot gevecht!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: jantina op 2001-03-10 18:42 ]</font>

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 20:22
door Tim
Ik hoor hier nuttige dingen, behalve dat niemand de belangrijkste hulp heeft gezegd!
Het doorzitten. Je kan dit het beste combineren met de stemhulpen en de ophoudinkjes, en de overgangen.
Stap voor stap:
Als je wil gaan stappen, ga je eerst doorzitten, daarna zeg je (met een zeer lage stem) "hooo" zoals je zelf al zij, tegelijk hiermee maak je de ophouding. Als je dit vaak oefent, lukt het vanzelf.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Tim op 2001-03-11 13:29 ]</font>

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 20:37
door Silvia
Ik heb zelf nogal eens de neiging om te gaan 'hangen'of terug te trekken als mijn paard trekt. Ik moet nu van mijn instructrice regelmatig rijden met een lange teugel. Dus alleen reageren op stem, benen en zit. De overgangen duren soms een eeuwigheid ( 3 rondjes op de volte voordat hij van draf naar stap gaat is heel gewoon!) maar ik merk dat hij langzamerhand steeds beter en sneller gaat reageren. Klopt dus ook met het verhaal van Nimber, jij geen druk dus zij ook geen druk. Deze oefeningen niet te veel dagen achterelkaar doen hoor want dan hem je misschien weer moeite om je paard verzameld te krijgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 20:48
door Marjolein
ik heb wel een tip maar das vooral bij halthouden. is uitademen hierdoor wordt je zwaarder, tenminste dat lijkt zo. en je beugels uit doen. hierdor denkt je paard dat je afstapt. en is gewend af te stappen. en vooral niet terug gaan trekken. je trekt jezelf als t ware dan omhoog, waardoor je lichter wordt en je eigenlijk gas geeft

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-03-01 20:52
door jantina
Hahaha, ik rijd regelmatig zonder beugels, dus daar zal ze niet intuinen!! Maar ik denk dat ik gewoon heel veel geduld moet hebben! (heb ik bij berber nog wel eens gebrek aan)
Lang volhouden en als ze gaat stappenis ze Brrrraaaaafffff! En over verzameld lopen hoef ik me geen zorgen over te maken, hihi *LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-03-01 20:18
door Anoniem
Citaat:
Op 2001-03-10 20:22, schreef Tim:
Ik hoor hier nuttige dingen, behalve dat niemand de belangrijkste hulp heeft gezegd!
Het doorzitten. Je kan dit het beste combineren met de stemhulpen en de ophoudinkjes, en de overgangen.
Stap voor stap:
Als je wil gaan stappen, ga je eerst doorzitten, daarna zeg je (met een zeer lage stem) "hooo" zoals je zelf al zij, tegelijk hiermee maak je de ophouding. Als je dit vaak oefent, lukt het vanzelf.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Tim op 2001-03-11 13:29 ]
</font>


Bij wat drammerige paarden werkt dit soms juist averechts, en gaat het beter door wat langzamer licht te gaan rijden, en pas op het laatste moment helemaal gaan zitten!

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-03-01 11:50
door Riƫtte
Ik zou inderdaad veel overgangen en wendingen rijden. Met zo min mogelijk teugeldruk. En dan niet bv 1 gang terug, maar bv ook vanuit draf halthouden, en daarna weer aandraven. Zo wordt ze gewillig voor je been en zit. Je stem kan hierbij ook helpen. Het scheelt al eens tuk dat ze ook aangespannen loopt...

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-03-01 17:45
door Carla
Ik denk dat het die overgangen erg belangrijk zijn, maar het is dan wel erg belangrijk dat je eigenlijk geen hand gebruikt.
Alleen op je zit. Als jij gaat trekken doe je precies wat hij wil.
succes
Carla.

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-03-01 17:57
door liselore
hoi ik ben het hele maal met carla eens veel overgangen rijden is goed ik doe het zelf ook.
en bijna niks met je hand doen is ook belangrijk hoe meer jij gaat trekken des de sterker hij wordt en des de sterker hij wordt

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-03-01 17:58
door liselore
Ik hoop dat ons atvies je een beedje help suces ermee

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-03-01 17:59
door Carla
Als jij trekt is de reactie van je paard altijd terug trekken. Als jij niet trekt wordt hij ook wel losser van voren
Succes
Carla.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-01 00:05
door Mirjam
Hoi Jantina. Overgangen maken is een goed idee, maar ik moet van mijn instructeur schijnovergangen maken. Het paard terug laten komen in draf, tot die bijna stapt, wachten tot die nageeft en dan weer aandrijven. Het mooiste is als je je paard terug kan laten komen op je zit (jezelf lang maken en minder meegaan in de beweging, kan ook als je lichtrijdt), maar ophoudingen met de hand werken in het begin ook prima als ondersteuning. En in het langzame tempo laat je het paard nageven door wat druk op de teugels met een lichte druk van het been. Zodra het paard nageeft, hand ontspannen en daarna naar voren rijden. Een andere goede oefening vind ik zelf: op de volte, weer druk teugels-druk been, bij nageven de binnenhand over de manenkam naar voren bewegen, tot de binnenteugel echt helemaal los hangt. Verwacht in het begin geen wonderen, een paar pasjes nageven is vaak al heel wat. Beloon dit direct met ontspanning van je hand en been. Je zult merken wanneer je paard nageeft, het tempo ook rustiger wordt. Succes.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-01 13:07
door jantina
In dit geval gaat het helemaal niet om het nageven. Die hoop heb ik allang laten vliegen en ik begin er niet meer aan. Haar houding is verder ook niet belangrijk.
Het gaat puur en alleen om het luisteren naar je. (Ze doet het niet altijd hoor)
Ik ben ondertussen al druk bezig met overgangen. Stap draf stap, langzaam sneller langzaam etc. Halthouden overal waar het maar mogelijk is en op de, voor haar, vreemste plaatsen.
Het gaat al een heel klein beetje beter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-03-01 17:06
door liselore
hoi leuk om te horen dat het al wat better gaat.succes er veder mee groetjes liselore

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-03-01 19:31
door Navy
Hoi,

Ik weet niet of er al een reactie geplaatst is, die erg op deze lijkt, want ik heb niet alle berichtje gelezen!
Maar, zoals jij het zegt is het precies Navy!
Been=voorwaarts, en naar buiten, wijken, stelling enz.. boeit 'r niet.
Op de volte valt ze naar binnen, op de lange zijden kijkt ze naar buiten.
Zodra ik maar een heel klein beetje stelling vraag, doet ze meteen d'r neus in de lucht en begint te trekken.
Ik heb verschillende hulpteugels geprobeerd, maar zelfs door de slof liep ze heen!
Ook allerlei bitten, rubber, dubbel gebroken, heb nu zelfs een Pessoa-bit gekocht [op zich erg dom, maar goed]! En, geloof me, neusriemen maken echt geen verschil.
Ik heb een africhtingsneusriem, een gecombineerde en een Mexicaanse gehad, maar ze liep er echt niet beter door.
Wat ik ook heb ik dat als ik met 'r loop, ze nooit achter me wil blijven, ze trekt zo hard dat ik altijd naast 'r buik loop, en in haar tempo.
Nu ben ik dus op NH [Natural Horsemanship] overgestapt.
Waarom? Omdat ze volgens mij geen respect heeft, voor me.
En ik wil via de NH methode ervoor zorgen dat ze dat wel krijgt.
Ik oefen nu gewoon aan de hand, zij moet achter mij blijven, stilstaan als ik het zeg, en respect tonen.
Maar dat geld ook andersom. Als jij geen respect voor je paard hebt, heeft ie dat ook niet voor jou!
Ik ben naar een Clinic gegaan, en doe nu al een tijdje wat oefeningen, en het gaat stukken beter!
Ik wil nu niet zeggen dat je ook NH moet gaan doen, maar zoek gewoon iets wat bij je paard past.
Dressuur is bijvoorbeeld niks voor Navy, en Western is ook niet alles.
Nu rijd ik voornamelijk Endurance, ga volgens de NH methode te werk en spring af en toe.
Ik wil alleen een ding zeggen: als je paard net zo is als de mijne, ga dan niet honderden guldens [just like I did] uitgeven aan bitten, neusriemen en hulpteugels, het maakt 't er echt niet beter op.
Je zei dat je geen Dressuur rijdt, maar wat doe je dan?
Gewoon nieuwsgierig!
Het is een lang onzin verhaal geworden, maar ik hoop dat je er wat aan hebt!
Suc6!

Greetz MANDY

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-03-01 19:57
door jantina
Ik rijd "niks". Geen stijl, behalve dan mijn eigen. Lekkere buitenritten en crossen langs het strand.
Ik geef geen honderden guldens uit aan dingen die bij Berber toch niet werken, ik houd niet zo erg van hulpteugels ed. Andere bitten? Wordt ze knettergek van.

Respect heeft ze zeker wel voor me, denk ik inieder geval.

Zoals ik al aangaf ga ik nu gewoon proberen haar beter naarmijn lichaam te laten luisteren. Isolda haar dochter kan dat prima en nu laat ik dit berber ook meer doen. Duurt allemaal wat langer, maar ach het komt allemaal wel goed denk ik.