Hoe train je naar een NK toe?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Hoe train je naar een NK toe?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-03 15:15

Hoe trainen jullie naar een NK of een belangrijke wedstrijd toe??
Blijf je op dezelfde manier trainen of wil je toch iets extra's??

Ik heb aankomend weekend NK in Brakkestein en ik rij dr sinds gister 2x per dag.
's Ochtends werk ik haar helemaal los in stap, stukje draf en een klein stukje galop en 's avonds train ik wat zwaarder met dr, ik richt haar op en ga meer proefsgewijs trainen. Mijn trainer komt vanavond en donderdag avond weer..
Ik wil dat ze helemaal in topvorm is, hoe willen jullie dit bereiken??

She's my lady Lovers


Fitzroy
Berichten: 18409
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 15:24

Bij ons op stal wordt per paard bekeken wat de beste opbouw is. De een heeft aan het begin v.d. week een licht programma en wordt langzaam toegewerkt naar een wedstrijd toe. Daarentegen zijn er ook weer paarden die juist de dag voor de wedstrijd weinig werk krijgen, alleen rond en diep loswerken en juist geen oprichting vragen.
Ik denk dus dat het per paard verschillend is. Ik neem aan dat jij en je trainer je paard het beste kennen om te weten wat de juiste aanpak is.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-03 15:26

klopt, maar ben erg benieuwd hoe anderen er naar toe trainen.. welke manieren er zijn...

She's my lady Lovers

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 16:33

Als je nooit 2 keer per dag rijdt zou ik dat nu ook niet doen, of je moet haar 's ochtends gereden hebben en er met niet voldoende goed gevoel mee opgehouden zijn.

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 18:03

Meestal train ik wel wat proefgerichter. Ik oefen de proeven 1x en verder de oefeningen doornemen. Maar dit doe ik voor iedere wedstrijd niet speciaal voor een kampioenschap. Voor mij blijft een kampioenschap nog steeds gewoon een wedstrijd.

Maar ik zal absoluut niet 2x per dag gaan rijden. Ik wil Magic juist een beetje feller hebben in mijn proeven. Dus als ik 2 keer per dag zou rijden (ze ziet me aankomen Haha! ) zou dat extra beetje frisheid wel weg zijn.

Ieder natuurlijk zijn/haar eigen manier. Als jij dit prettiger vind en je paard ook moet je het gewoon doen.

Anne

Berichten: 1367
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 18:21

Ik zou niet opeens twee keer per dag gaan rijden, ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik in een week ( bijv. voor een wedstrijd ) alleen maar heel erg proefgericht dressuur ga rijden vind ze het na een week al niet meer leuk. Wil wel dat mijn pony er plezier in blijft houden, en wissel dus ook heel veel af.
Mijn paardje zou iig de dressuur op de dag van de wedstrijd niets meer aan vinden als ik de hele week ervoor 2 keer per dag hard dressuurmatig getraind heb! al is dat natuurlijk per paard anders!

Zou niet heel veel extra gaan doen, en gewoon op je eigen manier ( waardoor je ook het NK bereikt hebt ) verder trainen, en alleen wat proefgerichter trainen

(L)

astridh

Berichten: 2635
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: nh

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 18:40

Ik rij zeker geen 2x per dag. Ik ga er van uit dat de basis goed is en dat alle oefeningen bevestigd zijn (anders was je toch niet door de selecties gekomen neem ik aan). Als het nog in de laatste week verbeterd moet worden zal je net zien dat ook de sterke onderdelen door spanning in de soep lopen.

Ook het proefgerichte doe ik niet zo zeer in de week ervoor, althans geen extra aandacht. Juist de week ervoor is naar mijn mening noodzakelijk om het paard lichamelijk en geestelijk op zijn top te krijgen. Dat betekent voor mij het paard helemaal los in het lichaam krijgen, veel basiswerk dus en afhankelijk van het paard (ene paard heeft dat meer nodig dan de andere) scherp maken op de hulpen. Het 'vlammen' moet gebeuren op het NK en niet in de aanloop er naar toe.

Zo ken ik overigens een bekende dressuurruiter die zijn meeste paarden de dag voor de wedstrijd rust geeft, met prima resultaten.

In ieder geval heel veel succes op het NK!

Het leven is als een restaurant.... je krijgt wat je besteld hebt
Het leven is als een pijpkaneel...ieder zuigt eraan en krijgt zijn deel

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-03 19:04

Dank je!

Meestal loopt mn paard 's ochtends in de wei maar ze loopt dan flink te dollen en dan ben ik bang dat ze zich blesseerd. En om de merrie nou 23u per dag op het hok te laten staan vind ik ook weer zo sneu, vandaar dat mijn idee was om 's ochtends (ja ik heb al lekker vakantie!!) Even lekker een half uurtje te stappen en dr weer lekker los in dr lijf te maken, het is niet zwaar maar meer ontspanning. Morgen vroeg wil ik lekker een buitenritje maken..

She's my lady Lovers

Fitzroy
Berichten: 18409
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 20:59

Wat je dan ook kunt doen en wat bij ons ook veel gebeurt is aan de hand afstappen zonder dat je er op gaat. Zo staat ze niet 23 uur op het hok, maar heeft ze ook niet het idee dat ze 2 x per dag moet lopen. En bovendien (in de meeste gevallen Knipoog ) niet zo blessure gevoelig als het land in.
Een buitenritje is natuurlijk altijd lekker voor de ontspanning, maar feit blijft dat je er dan toch 2 x per dag op zit.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

amberiwan
Berichten: 217
Geregistreerd: 16-08-01
Woonplaats: almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-03 21:33

ik begin met wat proef gericht te rijden dit doe ik zoon 4 dagen daarna ga ik met me trainer dingen oefen die hij nog wat moeilijk vind maar ook gaat mijn pony 1 keer per dag als het mooi weer is een uurtje in het land of in de bak maar ik doe dan wel beschermers en springschoenen om en ik blijf er bij voor als er wat gebeurd ( ben ook vrij snel bang voor blessures) de dag voor de wetsstrijd pak ik hem licht op oefen nog wat dingen maar maak hem niet te moe zo rij ik naar de almeloseruiterdagen
toe of naar kampioenschappen

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-03 22:11

[quote="Fitzroy"]Wat je dan ook kunt doen en wat bij ons ook veel gebeurt is aan de hand afstappen zonder dat je er op gaat. [quote]

Goed idee Knipoog

She's my lady Lovers

magriet

Berichten: 2808
Geregistreerd: 04-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-03 10:01

Ik zou gewoon op dezelfde manier doorgaan met rijden dan dat je deed. Voor een Nk moet je je toch plaatsen? Dat is bij jou goed gegaan dus jou traning is op de goede manier. Zeker niet anders of intensiever gaan rijden

schoentje-past-goed-aan-mijn-pootje

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-03 10:52

Nistria"]
[quote="Fitzroy schreef:
Wat je dan ook kunt doen en wat bij ons ook veel gebeurt is aan de hand afstappen zonder dat je er op gaat.
Citaat:

Goed idee Knipoog


Ik zou inderdaad proberen een keer stappen of een buitenritje, zodat ze lekker fris blijft. Op dezelfde manier trainen, 's ochtends rijden op de manier wat jij doet is dan ook leuk voor haar.
Mijn streven zou zijn om haar op zaterdag lekker fris te hebben, iig niet helemaal aan snot trainen, hoe graag ik dat ook zou doen.
Ik ben best perfectionistisch typje dus ik zou voor mezelf zo veel mogelijk willen trainen, maar het paard wordt daar niet veel beter van.

Rijd je mee met de Junioren?

Ik ben een gelukkeling.

Loesje

marloezzke
Berichten: 5560
Geregistreerd: 08-07-02
Woonplaats: mierlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-03 14:28

in ieder geval niet overbelasten, blijf vooral veel aan de ontspanning werken en de lossigheid en goed aan de hulpen. ik zou ook niet in eens 2 keer per dag gaan rijden maar dat is wel verschillend per paard. en als ik het zou doen zou ik het net zoals jou doen. ik zou anders vooral aan de voorgaande dingen werken en af en toe wat oefeningen mee nemen.

itty
Berichten: 83
Geregistreerd: 15-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-03 22:58

Nistria, van wie heb je les???? Dit is toch iets waar jouw trainer mee moet helpen?

Wij houden echt al weken van te voren rekening met concours. En houdt er rekening mee dat je je paard fit houdt, want het wordt warm in Nijmegen!

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-03 23:09

Dat zei ook al iemand, heb je gelijk in, ik heb ook mijn eigen manier maar ik ben benieuwd naar andere manieren.. Hoe jullie naar een belangrijke wedstrijd trainen...

She's my lady Lovers

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-03 23:29

Bij Coby werd je wat dat betreft wel naar de wedstrijd toe "gedrild". Al een week of 2 van tevoren werd er rekening gehouden met deze wedstrijd. In de eerste week werd er met name aan de zit/houding en basisoefeningen zoals overgangen en verruimingen gewerkt. De tweede week wat meer proefgericht. Dus eerst het draf dan de stap en galop gedeelte rijden en hieruit de moeilijkheden tig keer herhalen tot ze goed gingen. Daarna de hele proef en ook hier doorgaan tot alles tot in de puntjes goed ging. In Nijmegen kwamen we dan op donderdag aan, dus een dag van tevoren, zodat je je paard aan de ring kon laten wennen. Afhankelijk van hoe het dan ging, werd hij later op de dag gereden. Ook hier werd dan weer bekeken hoe hij was en werd er gepland hoe de dag erna te rijden (afhankelijk van de starttijd). En was er besloten dat er van tevoren tóch nog een keer gereden moest worden, mocht je gaan informeren vanaf hoe laat de ring al vrij was, want het kon zo zijn dat je er al om 7 uur op moest zitten.
Met het losrijden was hierdoor het meeste werk al gedaan en hoefde ik (in mijn geval dus) me alleen te concentreren op de gangen en de afwerking. Daarna: Knallen!!!
Het resultaat is in mijn profiel te zien Knipoog

NB: uiteraard is het afhankelijk per paard, maar als je deelneemt aan zo'n wedstrijd, mag ik aannemen dat je paard een aardige conditie heeft en het dus makkelijk aan zou kunnen om 2 x te lopen op een dag.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-03 23:46

Tyrza schreef:
want het kon zo zijn dat je er al om 7 uur op moest zitten.


KLopt ja; ik ben een paar keer keer met Vin en wendy op een meerdaags concours geweest en zij moesten idd om half7 al op stal zijn om te rijden. En ik moest mee anders had ik geen vervoer vanuit het hotel!!
Maar zij is wel toppie hoor, zij krijgen ook een heel gedeelte management enzo erbij; dat is het échte paardrijden... best zwaar!!

She's my lady Lovers

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-03 23:52

....maar zéér leerzaam! Haha!

En dit probeer ik dan ook door te geven aan anderen.

Nistria
Berichten: 3239
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Beneden Leeuwen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-03 23:55

idd, alleen maar door te kijken (en luisteren) heb ik veel geleerd van haar...

She's my lady Lovers

joop007
Berichten: 798
Geregistreerd: 05-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 21:02

he bibi ik heb jordan gewoon de hele week een beetje basis werk laten doen zo'n 25min per keer hij had nml een beetje spierpijn heeft ook eigenlijk teveel wedstrijden gelopen de laatste tijd maar net ff op brakkenstein gereden en hij is er weer helemaal hopelijk morgen ook nog....

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 21:13

Ik neem aan dat het gewoon dressuur is? Dan zou ik echt niet 2 keer daags gaan rijden daarvoor. Gewoon iedere dag een uur hard trainen, da's beter. Veel galopperen.
Anders is je paards al moe voor hij op wedstrijd aan komt.
Ik train mijn paard zelfs voor een een-ster eventing niet 2 keer per dag, dus lijkt me voor dressuur ook niet nodig/..;

Haha!

joop007
Berichten: 798
Geregistreerd: 05-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 21:17

en dan veel gaan galopperen dat heeft voor een dressuur paard niet zoveel zin hoor... ennne hard trainen gewoon normaal neem ik aan om blessures te voorkomen en te voorkomen dat hij spierpijn krijgt/of overbelasting...

Tyrza

Berichten: 10878
Geregistreerd: 11-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 21:18

Merel, het gaat in principe niet over het uithoudingsvermogen van je paard, maar meer de training op de techniek, houding en afwerking.

Om alles zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten, is er daarom voor gekozen om zo'n voorbereiding te hebben.

joop007
Berichten: 798
Geregistreerd: 05-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-03 21:19

JUIST!!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 8 bezoekers