Te hoog lichtrijden

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
EllenR
Berichten: 79
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-07-01 12:13

Ik heb sinds kort een nieuwe instructrice (na bijna een jaar zonder hebben moeten doen). Nu had zij (natuurlijk! Haha! ) een heleboel opmerkingen en verbeterpunten. Eén daarvan was dat ze vond dat ik te hoog lichtreed (ik kom dus te ver uit het zadel). Dat komt omdat ik probeer te drijven met mijn zit. Nu wist ik al dat ik dat deed in de stap, maar in de draf kon ik er niet zoveel mee, want volgens mij deed ik niets met mijn zit...

Er waren zat andere dingen waar ik aan kon gaan werken (rechtop zitten, knieen niet aanklemmen, hakken laag, paard sneller voor het been maken, etc. etc. Je kent het waarschijnlijk wel!), dus ik heb het 'te hoog lichtrijden' even voor kennisgeving aangenomen met het idee: dat komt wel.

Maar nu had ik plotseling vorige week dinsdag 'het gevoel'; ik zat recht, benen ontspannen aan mijn paard, 'mijn gewicht in mijn hakken' (klinkt raar maar zo voelde het) EN ik kwam dus véél minder hoog uit het zadel!!! Ik blij natuurlijk Lachen ! Maar nu komt het: het is me sinds die dag niet meer gelukt om dat gevoel terug te krijgen... Huilen

Nu was mijn paard die dag heel voorwaarts (en ondeugend overigens) en daarna is het steeds warmer geworden en dus wordt ze weer wat slomer. Dus ik denk dat ik (onbewust) toch weer aan het 'duwen' ben. Truus (mijn paard dus) is wel al veel voorwaartser (beter aan het been) dan een paar maanden geleden.

Hoe kan ik dit oplossen? Als ik niet voel wat ik fout doe kan ik ook niet werken naar beter lichtrijden. Maar ik weet nu hoe het wel kan voelen en dat gevoel wil ik terug!!!

Tips?


Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 13:30

Blijven oefenen en proberen!
Succes!

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 14:40

Het gevoel van gewicht in je hakken krijg je door je knieen te laten zakken en je voet te ontspannen. Dus: je knie laag houden, beugel voor aan je voet, hak laten zakken en voet ontspannen. Je kuit is daar om je hulp te geven. Wen jezelf eraan om je bovenbeen los te laten, dit kan als rem werken nl.
Hoger lichtrijden geeft een langzamere beweging en daardoor vertraagt je paard. Oveigens snap ik wel wat je bedoelt, je doet meer met je zit dan dat je paard aangeeft. Wees strenger op de simpele kuithulp, lopen is lopen en stoppen is stoppen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 14:59

Hoi Ellen,
Je bent niet de enige hoor, je ziet het bij heel veel ruiters. Is een probleem dat er gaandeweg insluipt, omdat veel instructeurs er niet (voldoende) op letten.

Probeer met het rijden niet te gaan "staan" met lichtrijden, maar alleen je bekken wat naar voren te brengen. Je hoeft maar een klein stukje uit het zadel te komen; er hoeft geen vuist tussen je kont en het zadel te kunnen, is nergens voor nodig.

Vroeger moesten ruiters lichtrijden zonder stijgbeugels; wie dat uitgevonden heeft zouden ze alsnog af moeten schieten. Dat is zo krankzinnig slecht voor je zit.... Je gaat dan spannen in je bovenbenen, waardoor je je knie optrekt, en dan kan het echte gestuiter beginnen.... Misselijk !

Probeer te letten op de juiste ligging van je been (let er ook op dat je goed de binnenkant van je been tegen het zadel hebt) en zorg dat je een stabiele knieligging hebt. Hakken lekker uitdrukken, maar meteen ontspannen, zodat je het gevoel krijgt dat ze lekker "hangen", en niet dat jij als een gek tegen je beugel zit te duwen om die hak naar beneden te krijgen.
Laat je rustig een beetje opgooien door het paard, maar zet geen extra kracht daarbij. Rustig je bekken naar voren bewegen is voldoende.

Je zult zien dat als je dit onder de knie hebt, je zit ook met sprongen vooruit is gegaan. Op een goeie dag heb je ineens de gedachte "verrek, dit is het nou!" en dan raak je het niet meer kwijt!

Succes!

Sonja

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-01 17:39

Bij ons op de club hebben we er ook een paar die dat doen, alleen hebben wij het een naam gegeven. Die zal ik hier maar niet neer zetten..wil je het weten? Stuur dan een PB. Maarja, ik heb er zelf geen ervaring mee, blijven oefenen zou ik zeggen, en proberen dat gevoel weer terug te krijgen Party!! Party!! Party!! Party!! Party!! Party!! Party!!

Mieke
Berichten: 6608
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-01 09:35

Het scheelt inderdaad als je paard goed voorwaarts is, heb ik zelf gemerkt. Als Toon goed loopt en hij gebruikt zijn rug goed, zit ik stiller en kom ook minder hoog uit het zadel bij het lichtrijden.

dus denk ik inderdaad dat je eerst moet zorgen dat je paard goed loopt, daarbij moet je hem natuurlijk wel zo min mogelijk storen, en meestal aan het einde van een rijuurtje kun je dan veel stiller zitten.

Ik heb toon nu een jaar, maar begin nu eigenlijk pas wat kritischer op mijn eigen houding te worden. In eerste instantie was het gewoon alle zeilen bijzetten om het dier goed aan de gang te krijgen en nu kunnen dan de puntjes wat beter op de i. Alles op zijn tijd.

De tips die al gegeven zijn over been lang, hak laag (= tenen omhoog: dit werkt soms beter dan het idee van hakken uitdrukken= psychisch!) en vooral voor je uitkijken!

Succes! Mieke (leuke naam trouwens voor je paard: Truus! Hihi!)

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mieke op 2001-07-05 10:36 ]</font>

JessicaG

Berichten: 1462
Geregistreerd: 25-04-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-07-01 14:03

Ik denk inderdaad ook dat als je paard wat meer voorwaarts loopt (en ik meen te herinneren dat Truus niet zo heel erg snel was), je makkelijker kan lichtrijden. Als je paard minder voorwaarts is rijdt je ook langzamer licht. Misschien heb je ook wel het idee dat je bij het lichtrijden als je gaat staan, je evenwicht een beetje verliest? Wat meer voorwaarts rijden zou daar inderdaad bij kunnen helpen.
Ik probeer altijd te rijden alsof ik echt voel dat mijn benen ontspannen naar beneden hangen. Alsof er iets zwaar aan mijn voeten hangt.
Over het lichtrijden zonder stijgbeugels ben ik het volledig met Sonja eens!
Volgens sommige intructeurs zou dit moeten bijdragen aan een evenwichtige zit, maar ik denk ook dat de ruiter allemaal spieren gaat aanspannen en verkrampt gaat zitten, waarmee je dus het tegendeel bereikt van wat je eigenlijk wil bereiken. Cool

Groetjes van Patricia

Kijk voor mijn tekeningen op Instagram: https://www.instagram.com/JessGProductions

EllenR
Berichten: 79
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-07-01 15:56

Ik heb een beetje zitten proberen en ik geloof dat de 'gouden tip' van de reacties het 'ontspannen van de bovenbenen' is. Ik merk dat ik inderdaad de neiging heb mijn bovenbeen aan te spannen. Als ik ze bewust probeer te ontspannen (en mijn knieën en mijn voeten, kortom: mijn hele been!), dan komt het 'diep in het zadel' gevoel weer!!!

Helaas vat Truus het ontspannen van mijn benen gelijk op als een aanwijzing om het wat rustiger aan te gaan doen... Gaaaap
Dus dat wordt oefenen op die andere tip: VOORWAARTS op een klein beetje kuit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-01 16:04

Neem een zweepje mee!!

Succes *LOL* *LOL* *LOL*

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-01 16:16

Hihi, die Truus van jou is gewoon te slim *LOL* !

Succes!
Sonja

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-07-01 16:39

Wat je vaak ziet is dat mensen heel erg gaan zitten knijpen om hun paard voorwaarts te houden, en daarbij (zoals jij merkte) met hun bovenbenen gaan klemmen en zichzelf op die manier uit het zadel werken. Jij geeft dat zelf ook eigenlijk al aan. Als je goed werkt aan het scherper maken van je paard voor je been, zal dat al een beleboel chelen.
Goed dat je nu weer iemand hebt die je helpt bij het rijden. Als zij er steeds op let helpt dat ook goed om je eigen houding te blijven orrigeren. Veel succes!

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-01 11:39

Denk er constant aan dat je je láát opgooien door je paard.
Lichtrijden is bedoeld om je paard te 'helpen' in de beweging, als je 'zelf' gaat lichtrijden hinder je hem eerder dan dat je hem helpt. Niet doen dus.

het is moeilijk, maar concentreer je op de beweging en het ritme van je paard en probeer je te ontspannen.

Succes!

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

littleroosie

Berichten: 5413
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Heerenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-01 16:30

hele simpele oplossing, doe je beugels wat langer Clown

Botticelli (Paddox X Samber) Z1 + 0 (GGK voor het bonte paardenstamboek) https://www.facebook.com/botticellihengst
Disan Montana (TomTom X Criminal Law) ster
Big Hunk of Love (Botticelli x TomTom)

19Mandy88

Berichten: 34
Geregistreerd: 28-03-06

Re: Te hoog lichtrijden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-06 14:33

Heel goed blijven oefenen, en niet 'duwen' met je zit. Je
zou ook je beugels een gaatje langer kunnen doen!
suc6!!

Theeleutster! Koffie (of thee)!
Viola (Pablo W x Wisconsin)
Zamura (San Remo x Jazz)

Urielle

Berichten: 49174
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: over de grens gegaan

Re: Te hoog lichtrijden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-06 15:12

Dit is al een heel oud topic, ik TEM even.

https://rivkasterringblog.wordpress.com/
May the odds be ever in your favor.
Momenteel niet actief op Bokt
Wrangler 22-04-2003 * 02-11-2015

Anoniem

Re: Te hoog lichtrijden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-06 19:34

uche kuche, proest

wat een stof en spinnen webben Haha!

Niet de bedoeling deze topics uit het stof te halen.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ittheclown, Lowara en 7 bezoekers