Bokt.nl • Conditie en spieren??
Pagina 1 van de 1

Conditie en spieren??

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-03 14:29
door Aramat
Ik heb sinds 5 weken een paardje van 4,5. Hij is wel al gewoon ingereden maar heeft nog weinig spieren en conditie. Heeft iemand misschien tips hoe ik dat t beste op kan bouwen? Niet alleen door rijden maar ook longeren enz.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-03 19:14
door joli
rustig beginnen en steeds wat meer vragen,met een passoa-tuigje longeren werkt ook goed, en voltes rijden succes!!!!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-02-03 19:29
door Aramat
volgens mij is vaak longeren niet goed voor een jong paard, en pessoa ook niet toch? Ik probeer alles wel rustig op de bouwen maar ik d8 misschien weet iemand nog leuke oefeningen... Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-02-03 11:39
door Mrijn
ga lekker lange stap buitenritten maken! Vooral van stapwerk worden ze stark en de kans dat je iets overbelast is erg klein.
Ik zou idd met een jong paard niet te veel en niet te lang longeren en ook nog geen pessoa gebruiken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-02-03 21:03
door marloezzke
veel buiten rijden, rustig beginnen en dan opbouwen

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-02-03 09:38
door Rivella-R@chella
Hai ,

Ik heb zelf ook een jong paardje, die ik aan het inrijden ben. Ik heb de laatste tijd veel gelezen over gedrag en oefeningen.
Grondwerk is heel belangrijk voor je paard, je kunt hem/ haar voorbereiden op oefeningen die je later te paard doet zo kun je de spieren ontwikkelen, het paard wordt soepeler en tegelijkertijd bouw je vertrouwen op. Enkele oefeningen die ik doe:

- vragen om buiging van de hals (ga zelf naast het paard staan, iets achter het deel waar de singel ligt, vraag het paard dmv een halstertouw te buigen naar zijn/ haar eigen buik)
- vragen om te wenden om de voorhand (ga nog iets meer naar achteren dan zonet en vraag weer met het halstertouw, eventueel een duwtje op z'n kont, net als dat je om vraagt)
- je kunt ook oefenen met allerlei pionnetjes en daar om slalommen, tussen balkjes door lopen etc. worden ze lekker soepel van Pling .

Voor meer grondoefeningen kijk op www.horsemanship.nl

groetjes Rachel en veel succes!!

ps: door af en toe op de verharde weg te wandelen met je paard, versterk je de hoeven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-02-03 09:43
door Rivella-R@chella
sorry het adres is www.horsemanship.org, kijk dan bij grondwerk voor wat oefeningen

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-02-03 09:52
door kenomaxbe
Inderdaad, veel grondwerk doet wonderen en is niet belastend voor je paard. Met een collegapaard rusting gaan wandelen is ook heel goed .

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-02-03 17:15
door Aramat
Heej! Ja wat leuk, ik heb ook veel boeken en een video over natural horsemanship en k wil zo'n cursus gaan volgen. Dus ben wel beetje met grond oefeningen bezig enzo maar ga er maar s wat meer over lezen.
Jij ook suc6 met je paardje rachel!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-03 18:09
door Rivella-R@chella
bedankt xxx4ya! Ennuh even nieuwsgierig, welke video heb je? van wie?
Ik wilde eigenlijk ook een cursus volgen, maar wist nog niet goed van wie. Je hebt tegenwoordig zoveel mensen die je cursus kunnen geven. En laat me als je wil weten hoe het gaat, vind ik leuk.
Ik ben nu met iets nieuws bezig. Ik weet niet of je toevallig de gelegenheid hebt om over een heel groot veld oefeningen te doen? En is ie al verkeersmak? Die van mij nl. nog niet, vandaag ging ik wandelen op een heel groot kaal veld, dat vond ze prachtig, ze ging er van snurken enzo. De oefeningen die in de bak goed gaan aan de lijn ga ik daar ook proberen, het is dan weer een stuk moeilijker om de aandacht erbij te houden, maar wel een uitdaging.

groetjes Rachel

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-03 18:18
door Aramat
Hi rachel! Ik heb de video van claus ferdinand hempflich ofzo, kweenie hoe je t schrijft. Ik weet ook nog niet echt waar ik die cursus wil gaan doen, moet eerst nog even geld sparen... Maar als ik dat ga doen dan denk ik bij Emiel Voest.
En mijne is wel verkeersmak gelukkig, hij vind echt alles best, de grootste tractor kijkt ie niet van op, maar een platic zakje is ineens eng! haha raar beest Lachen
Maar ik ben nog niet echt veel met m de weg op geweest, hij krijgt morgen ijzers dus dan kunnen we lekker gaan wandelen *LOL*
Misschien kan je me even toevoegen als je msn hebt dan kan je me misschien nog wat oefeningen uitleggen!
Groetjes tamara

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-02-03 13:10
door ilsejee
Ik hoorde van een man die endurance rijd dat hij altijd de ene dag 3 uur traint, en de andere dag 3 uur stapt, bewijs dat stappen de conditie en uithoudingsvermogen vergroot.
Ik doel dus niet op het 3 uur trainen hè! (voordat ik daar boze reacties op krijg Haha!)

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-02-03 14:51
door ponyzotje
nou 3 uur trainen moet toch ook kunnen. krijgen ze zeker uithouding van. maar dan bedoel ik wel niet 3 uur doortrainen natuurlijk. maar ik vind soms een halfuurtje rijden wel weinig. je moet ook eens een lange training kunnen insteken die minder zwaar is. dat werkt op een andere manier op de spieren in die zeker niet minder goed zal zijn. (vgl sprinters en langeafstandslopers bij mensen)

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-02-03 16:09
door carola
Longeren is prima hoor, ook voor jonge paarden. Maar je hebt wel gelijk: longeren kan ook heel slecht zijn. Longeer altijd (vooral bij jonge, ongespierde paarden) altijd op een zo groot mogelijke volte en zet hem altijd bij, anders is het alleen maar onzinnig, en ontwikkel je niets. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het Pessoatuigje, vooral voor paarden die de achterhand wel eens 'vergeten'. Voor paarden die de achterhand wel lekker meenemen ben ik voor touwtjes (manier van Sjuimpje).

Qua rijden: langzaam opbouwen natuurlijk, en vooral heel veel afwisseling in het werk houden! Dressuur moet altijd de basis zijn.
Om effectief spieren te kweken tijdens het buitenrijden moet je hem goed recht blijven richten, en lekker (laag) over de rug heen rijden. Buitenrijden is dus niet niksdoen! En veel buitenrijden bevorderd ook de bom-proef-heid van je paard.
Wat ik altijd heel veel doe met jonge paarden is veeeeeeel stappen over de harde weg, super voor de pezen. Lekker fanatiek doorstappen en ook hier weer recht richten en over de rug rijden. Stapritten kunnen makkelijk 3 uur duren. Maar een 'echte' buitenrit zal ik in het begin nog niet zo heel lang maken met een jong paard.

Voor de afwisseling kun je af en toe wat hindernisjes pakken, maar oefen dan vooral de techniek. Hoogte is veel minder belangrijk, en zorgt voor veel meer slijtage!

En minimaal 1 / 2 rustdagen in de week inlassen hoor.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-02-03 16:28
door Aramat
Hi dankjewel!
Hij heeft vandaag ijzers gekregen dus ik kan vanaf nu lekker over de weg wandelen. Springen doe ik nog niet met m, laat m wel s balkjes lopen, en los een heel laag sprongetje maken. En rustdagen heeft ie ook genoeg, dan gooi ik m gewoon even los.
T gaat al een stuk beter met zn conditie en spieren komen ook al aardig tevoorschijn Ik blijf gewoon rustig aan doen, heb nog heel zn leven de tijd Tong uitsteken

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-02-03 16:33
door carola
Ow ja, de allerbeste manier hoe een paard zichzelf traint: in een heuvelig weiland! Maar ja, helaas hebben veel mensen geen weiland, en al helemaal geen heuvelig weiland (alleen als je geluk hebt en in Limburg woont...)

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-02-03 16:40
door Aramat
haha nee ik heb wel weiland bij de stal maar daar is geen heuvel te bekennen...

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-02-03 19:25
door spoekie
Hoi,

Voor de conditie is het goed om heel veel te stappen...geen draf maar stappen. En misschien is de grond in je weiland soms wat zwaar??daar krijgt hij ook goede spieren van (moet je natuurlijk niet de hele tijd doen maar zo af en toe er dan doorheen gaan)
En voor rugspieren is het goed om je pony voor de kar te zetten...als dat kan dan.

En verder gewoon zo vaak mogelijk rijden en het opbouwen..... In het begin een uur bijna de hele tijd stappen en een klein stukje draf en galop en dan langzaam steeds meer draven en galopperen.

Veel suc-6 ermee!

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-02-03 16:27
door spoekie
hoi,

om een goede conditie helpt het om heel veel en lang te stappen (buiten ofzow)
en dan de draf en de galop steeds verder opbouwen

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-03-03 21:31
door Aramat
Hi! T gaat nu al wat beter met zn conditie, kan nog een stuk beter maar goed, t komt eraan! Over een tijdje gaan we m voor de wagen zetten en dan zal t nog wel beter gaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-03-03 23:12
door fokfanaat
kenomaxbe schreef:
Inderdaad, veel grondwerk doet wonderen en is niet belastend voor je paard. Met een collegapaard rusting gaan wandelen is ook heel goed .


Hij is al bijna 5, dat kan hij al best wat werk aan hoor. Paarden zijn gefokt om te bewegen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-03-03 10:12
door Ikzeidegek
Marijn4045 schreef:
ga lekker lange stap buitenritten maken! Vooral van stapwerk worden ze stark en de kans dat je iets overbelast is erg klein.
Ik zou idd met een jong paard niet te veel en niet te lang longeren en ook nog geen pessoa gebruiken.


precies

hou er ook rekening mee dat de pezen en banden moeten wennen aan de belasting, opbouwen van conditie gaat redelijk snel, pezen en banden ontwikkellen zich minder snel!

Zeker geen hulpteugels e.d bij een groen paard...