aanleuning voor beginners

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Linde99
Berichten: 859
Geregistreerd: 19-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 11:27

Goed dat je je meer wilt verdiepen!

Ik heb de online cursus van Rien van der Schaft deels gevolgd. Hij heeft het over de 3 evenwicht fases en onder andere ook het horizontale evenwicht. Dit is inderdaad wat Dudette zegt. Dit is fase 2. Echter kun je deze fase alleen bereiken als de 1e fase goed zit. Fase 1 is het natuurlijk evenwicht waar het paard op de voorhand loopt. In fase 2 ga je oprichten zodat je het gewicht gaat verdelen. Uiteindelijk is in fase 3 het de bedoeling dat het paard vanuit de achterhand loopt.

In fase 1 moet je ervoor zorgen dat je paard aan het been is en contact houdt met de hand. Als je paard goed voorwaarts is kun jij dit opvangen met je hand waardoor hij in aanleuning gaat lopen. Als je je paard in een correcte aanleuning kan laten lopen kun je pas naar fase 2. Dus eerst een correcte aanleuning verkrijgen door je paard goed voorwaarts aan je been te krijgen en dit op te vangen met je hand. Heb je dit voor elkaar dan kun je oefeningen gaan doen om je paard meer op de achterhand te krijgen :j

Aanrader is echt om de online training van Rien te volgen! Het is heel duidelijk uitgelegd en ik denk dat dit je zeker kan helpen :)

https://www.lindejansen.com
Instructrice Human & Horse in opleiding
Dressuurmatig grondwerk | longeren | werken aan de hand
Omgeving Zuid Holland & Utrecht


Linde99
Berichten: 859
Geregistreerd: 19-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 12:11

Janneke2 schreef:
Linde99 schreef:
Goed dat je je meer wilt verdiepen!
(...)
Ik heb de online cursus van Rien van der Schaft deels gevolgd. Hij heeft
In fase 1 moet je ervoor zorgen dat je paard aan het been is en contact houdt met de hand. Als je paard goed voorwaarts is kun jij dit opvangen met je hand waardoor hij in aanleuning gaat lopen. Als je je paard in een correcte aanleuning kan laten lopen kun je pas naar fase 2.


Hier dreigt het weer jargon te worden.
Een paard dat goed voorwaarts is, is heerlijk om te rijden.
Wat je er precies aan 'kunt opvangen' -...?
Ja - je kunt de teugel in contact hebben zonder dat dit 'remt'.
Vanuit dat contact kan het dier besluiten tot aanleuning. En het is nogal een kunst om het vertrouwen van het dier niet te beschamen. (Dat is voor mij: "het dier in aanleuning te laten lopen".)
Citaat:
Dus eerst een correcte aanleuning verkrijgen door je paard goed voorwaarts aan je been te krijgen en dit op te vangen met je hand. Heb je dit voor elkaar dan kun je oefeningen gaan doen om je paard meer op de achterhand te krijgen :j

En met alle respect voor Van der Schaft: het dier op de achterhand krijgen is voor hem als natuurtalent iets vanzelfsprekends.
Voor de mindere goden zoals ik geldt, dat het dier niet met remmen en gasgeven op de achterhand komt - maar door een correcte zit en houding. Dat wat Rien van der Schaft vanzelf al doet.
En daarna gaan we gek doen, zoals wijken, schouderbinnenwaarts etc.
(En soms misschien een keer een knijpje in 1 teugel.)


Je hebt gelijk hoor :j ik vind het best lastig uit te leggen zeker via internet. Daarom adviseer ik ts ook om eens die cursus te bekijken.
Opvangen met de hand legt Rien uit als contact zoeken met de mond, dus een zekere lichte druk (maar vooral niet trekken en teveel druk) en het volgen van de mond. Als je paard dit als prettig ervaart krijg je een aanleuning. Er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken maar dat is nou eenmaal niet eenvoudig uit te leggen via internet.

Je paard meer op de achterhand krijgen kan zeker wel door overgangen en figuren rijden. Figuren is lastiger omdat je met een goede houding pas zorgt dat je paard niet scheef loopt. Maar overgangen is best een makkelijke oefening hiervoor :j

Paardrijden is nou eenmaal onwijs moeilijk en je kunt het nooit helemaal perfect doen. Maar dit is in ieder geval een stukje theorie wat er bij hoort, alleen de praktijk is veel moeilijker. Ik denk dat we dat allemaal wel ervaren :Y) Dit zijn gewoon een soort tools dat je in ieder geval snapt waar het vandaan komt en hoe het een klein beetje in elkaar steekt. Ik denk dat elk paard ook verschillend is in wat prettig is.

https://www.lindejansen.com
Instructrice Human & Horse in opleiding
Dressuurmatig grondwerk | longeren | werken aan de hand
Omgeving Zuid Holland & Utrecht

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: fnpetter1990 en 47 bezoekers