Hulpen in wendingen: visuele voorstellingen voor kinderen?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
soesita

Berichten: 5157
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Hulpen in wendingen: visuele voorstellingen voor kinderen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-18 21:57

Mijn dochter (10) rijdt af en toe op mijn haflinger. Ze heeft een tijdlang intensief les gevolgd maar heeft nu teveel andere hobby's en komt enkel af en toe eens mee.

Vandaag had ze de gelegenheid om voor de eerste keer een -rustige- stoppelveldgalop uit te proberen. Dik plezier natuurlijk; zowel het kind als de pony. :D Die laatste doet geen vlieg kwaad en laat zich door de kinderen goed rijden.

Maar: mijn dochter heeft overduidelijk problemen met het sturen. In stap met een meegaande pony wil het nog wel lukken, maar in draf/galop gaat de pony net naar waar hij zin in heeft. En als het dier zijn zinnen op iets gezet heeft is er voor haar geen houden meer aan; ook niet stapvoets.

Nu ben ik zelf geen rij-instructrice, maar er vallen me een paar dingen op:

- Ponylief staat goed aan de hulpen; over sturen hoeven de meeste ruiters met ervaring bij wijze van spreken maar "links" te denken en mijn haflinger gaat al naar links. Hij is western en klassiek beleerd, kent "normale" hulpen en neckreining en kan volledig op zit gereden worden, op voorwaarde dat hij in een meegaande bui is. Hij heeft een haflingertypische eigen wil, die de inzet van teugelhulpen bij momenten nodig maakt, maar is steeds goed controleerbaar voor de ervaren ruiter.

- Pony is anderzijds niet dom: ik vermoed dat hij wel door heeft dat dat kleine meisje op zijn rug onervaren is en weinig overwicht heeft. Daar profiteert hij uiteraard van. :+

- De benen van mijn dochter blijven erg passief in wendingen. Ze probeert te veel met teugels op te lossen. Dit heb ik uiteraard al meermaals aangesproken.

- Hoe het met de zithulpen zit vind ik als leek moeilijk te controleren. En het is een klein, tenger meisje, wiens benen nog niet heel ver onder het zadelblad uitkomen. Misschien zijn haar hulpen te subtiel voor de trainingstoestand van mijn pony?

Nu zoek ik naar visuele voorstellingen die haar kunnen helpen om het voor beginnelingen toch ingewikkelde samenspel van hulpen beter te coordineren en te begrijpen.

Ik schiet alvast los met een leuk voorbeeld:
Stel je voor dat je op je borst(en) ogen hebt. Die kijken steeds allebei in de richting waar je heen wilt. *D


soesita

Berichten: 5157
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-18 22:15

Ja, dat is mogelijk. Mijn ervaring is dat het dan een beetje van de stemming van de pony afhangt. De eerste 10 minuten werkt hij over het algemeen wel redelijk mee. Maar als hij zich begint te vervelen heb je ook als ervaren ruiter niet meer zoveel te zeggen zonder teugels. Haflingers :P :roll: Maar het valt inderdaad als oefening eens te proberen. Misschien met een slalomparcoursje om te motiveren?

soesita

Berichten: 5157
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-18 21:45

@ Lisawouda 93: Tussen balkjes door is een goed idee; dan is er een zichtbaar doel. Het idee van het bijzetten snap ik niet. Wat voegt dat toe?

@TurdusMerula: Het ligt inderdaad aan de ruiter. Daarom moet ze oefenen. :) Ik vind de beelden die je hebt voorgesteld heel goed en ga ze de volgende keer aanbieden.

Vandaag is mijn dochter weer mee gaan rijden en we hebben goed geoefend met een knoopje in de teugels. Dat ging inderdaad een paar maal goed; toen had mijn haflinger er geen zin meer in. :D Na het bakrijden zijn we dan nog een rondje gaan stappen buiten (zij rijdt; ik loop er naast) en op een hoek waar de pony altijd naar links wil afslaan, is het haar voor het eerst zelf gelukt om hem naar rechts te doen gaan. Dat kwam duidelijk omdat ze net beenhulpen in de wending had geoefend en dit in de praktijk kon toepassen. Een klein succesje dus.
Later heb ik toch nog twee keer moeten ingrijpen omdat hij zijn eigen ideeen volgde i.p.v. de hare.

Volgens mij gaat het om de coordinatie van alle hulpen samen, waar ze nog moeite mee heeft. Daar kunnen visuele voorstellingen zoals dat dienblad of die zaklamp in de navel heel goed bij helpen.

En daarna moeten we het probleem timing aanpakken. Ik zeg nog te vaak wanneer ze moet reageren. Maar voor zij dat kan gaan omzetten is het dan al te laat. Ze moet door ervaring gaan leren voelen wat hij wil gaan doen of doet en dan sneller gaan handelen.

Ach, en er was nog een succesje vandaag: Toen hij haar één keer te snel af was en zijn hoofd in het gras verdween is ze er voor het eerst zonder hulp in geslaagd om het op te lossen. Alweer omdat ze deze keer haar benen niet vergat. Voordien probeerde ze dan zijn hoofd weer omhoog te trekken aan de teugels; uiteraard zonder succes. :') Deze keer dacht ze er aan dat het belangrijste in dat geval het voorwaarts drijven is. Dat werkt dus! 8-)


soesita

Berichten: 5157
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-18 22:12

TurdusMerula schreef:
Je kunt ook nog een springzweep tussen de handen doen, in de breedte zeg maar, dan is 'het dienblad' nog visueler en kun je minder gemakkelijk smokkelen.
Als oefening ben ik dan fan van vierkantjes rijden. :)


Met of zonder teugels in de hand? Eerder zonder, dan?

soesita

Berichten: 5157
Geregistreerd: 09-10-04
Woonplaats: Herzogenrath (Duitsland)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-18 22:16

@TurdusMerula: Duidelijk! :j

@lisawouda93: Ik snap je insteek, maar ik ben geen grote fan van de bijzet. Dat zie ik eerder als redmiddel as het anders niet gaat. Toen de kinderen nog (veel) jonger waren deed ik dat wel eens om die reden. Anders stond mijn haflinger alleen nog maar te grazen met dat kind op zijn rug. :P Maar nu ze 10 en 12 zijn moeten ze zelf aan het werk om hun rijtechnische problemen op te lossen.

@Maflinger_S: Met balkjes en pionnen werken we al. Die zijn inderdaad super om de oefeningen te verduidelijken. Die met de in elkaar gehaakte duimen vind ik geweldig; die ga ik zelf eens uitproberen. :D


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers