Vliegende wissel probleem

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Vliegende wissel probleem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-08-18 16:39

Hoi bokkers,

Mijn paard heeft ontzettend veel moeite met de vliegende wissels. Toen ik het hem 1,5 jaar geleden begon aan te leren, was het helemaal drama. Hij begreep totaal niet wat ik van hem wou, raakte helemaal in de stress en reageerde vaak overdreven op mijn hulp met bokkesprongen, uitslaan, zodanig scheef springen dat hij bijna dubbelplooide, ...

Nu zijn we al zover dat hij een beheerste, rustige wissel springt op mijn hulp, zonder vreemde capriolen. Het scheefspringen is ook al ontzettend verbeterd. Maar wat hij bijna elke wissel doet, is zijn kontje in de lucht gooien. Hij springt ze dus niet goed door van achter naar voor. Het voelt voor mij heel vreemd (als een mini-bokje, waarbij hij me ook vaak uit het zadel trekt) en bovendien zet hij dan zijn achterbenen tegelijk neer of springt hij achterna. Ik probeer in de galoppassen voorafgaand aan de wissel extra te letten op impuls, het snel maken van het achterbeen en om voldoende de bergop te rijden, maar vooralsnog met weinig resultaat.. -O-

Even ter info: ik heb in het verleden al met paarden gereden die de wissels konden. Dit paard is klinisch nagekeken door een dierenarts (icl. de rug) en er komt geregeld een osteopaat langs. Ik sta onder begeleiding van een deskundige instructrice en volgens haar zijn alle basisvoorwaarden voldaan om correcte wissels te springen. De juryleden zijn het daar blijkbaar mee eens, want in het Z2 haal ik hele mooie cijfers, op de wissels na dan. Mijn instructrice vreest een beetje dat het er gewoon niet inzit en dat het voor altijd een probleem zal blijven. Ook bij mij begint de moed in de schoenen te zakken. We zijn er nu immers al anderhalf jaar bezig..

Hebben jullie een gouden tip? Is het gewoon kwestie van kilometers maken en niet opgeven? Of denken jullie dat er paarden bestaan die het gewoon nooit aangeleerd krijgen?

A horse is a poetry in motion


Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Re: Vliegende wissel probleem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 11:59

Dat zijn al hele goede tips waar ik zeker wat mee kan! Nog iemand suggesties? Zijn er bokkers bij die het uiteindelijk hebben moeten opgeven omdat het gewoon niet wou lukken? Of is er voor elk probleem uiteindelijk wel een oplossing?

A horse is a poetry in motion

Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 12:15

Simbaa schreef:
Hoe springt je paard een wissel zonder ruiter? Bijvoorbeeld in de wei of aan de longe?

Edit: verder weet ik er niets vanaf hoor, maar vroeg me dit af!


Dat is inderdaad een goeie vraag. Ook de weinige wissels die ik gezien heb in de wei zijn achterna gesprongen of met zijn kont omhoog. Ik ga er de komende tijd eens extra op letten wanneer hij in de wei galoppeert!

A horse is a poetry in motion

Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 12:17

Noor17 schreef:
Heb je al eens een andere instructie geprobeerd die je misschien op dit onderdeel net even verder kan helpen? Ik was met mijn vorige paard ook al een jaar bezig met de wissels. Door toeval kwam ik een keer bij Johan Hamminga in de baan en na 10 minuten sprong het paard een goede wissel. Hij had net even een andere aanpak waardoor het opeens wel goed ging. Daarna nog 2 keer bij hem wezen lessen en toen sprong hij al een beginnende serie.


Wauw, echt waar? Dan moet ik dat mss maar eens proberen inderdaad! Johan Hamminga is wel ver weg voor mij (woon in België). Wat was er zo anders aan zijn aanpak? Waar legde hij de nadruk op?

A horse is a poetry in motion

Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 12:36

Janneke2 schreef:
Voor sommige paarden kan het een drama zijn, die vliegende wissels.
...zo zijn er dieren die liever contragalop doen en dieren die spontaan een wissel springen.

Hoe heb jij/ hebben jullie het destijds aangepakt...?

Ik rijd een temperamentvolle merrie die we de wissels met een slimmigheid hebben aangeleerd - veel 'korte' slangevoltes in galop (niet naar de hoefslag) en op de AC lijn stap.
Op gegeven moment had ze geen zin om te stappen en kwam de wissel 'spontaan' en werd ze nog beloond ook...
(Na een tijdje moesten we de overgang galop-stap wel weer inoefenen - het zij zo.)


In het begin hebben we even moeten zoeken wat de beste manier was om het kwartje te doen vallen; vanuit de contra, slangevoltes, eenvoudige wissel met steeds minder stap, vanuit een appuyement, ... Paard is pas ingereden op zijn 12j en is nu 17j, dus zijn leeftijd zal ook wel een rol spelen bij het aanleren van nieuwe oefeningen.

Maar goed, het is niet zo dat hij ze niet springt. Maar hij springt niet van achter naar voor met de bijhorende konijnenspringen en achterna springen. Heb je daar misschien nog tips voor?

A horse is a poetry in motion


Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 12:38

M_Vainqueur schreef:
Ik heb zelf dan geen paard die ze lastig springt, maar ken je gevoel van met de kont omhoog springen wel. Bij ons komt dat voort uit het te veel 'terug' denken, hier kwam ik achter toen ik in de springles eens moest verzamelen in de hoek, op de diagonaal richting middengalop en dan wissel. Toen deed die het ineens niet(het kontje omhoog). Misschien eens proberen voor het springen van de wissel iets meer uit de verzameling weg te rijden en in dit wegrijden de wissel, als hij op dat moment op de juiste manier vertrekt vanuit achter naar de middegalop zou die in de wissel alleen maar netjes met de nieuwe achterbeen onder moeten komen en is het kontje omhoog niet meer 'mogelijk'.

De suggestie om eens een andere instructie mee te laten kijken bij dit probleem is sowieso niet zo een slechte. Ik ken een hoop paarden die door een (tijdelijke) instructie switch dit soort problemen achter zich konden laten.

Opgeven lijkt mij pas aan de orde op het moment dat je er met meerdere personen niet uit komt.


Dat is inderdaad ook een goede tip! Vanuit de middengalop heb ik al wel eens geprobeerd, maar toen werd hij redelijk heet en kwam de stress die hij in het begin van het aanleren had weer naar boven. Maar misschien is dat toch de sleutel en moet ik hem daar weer rustiger in zien te krijgen...

A horse is a poetry in motion

Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-08-18 12:39

Noor17 schreef:
Ik had het probleem dat hij vaak bokte of achter na sprong. Hoe hij het precies heeft opgelost kan ik je niet zo goed uitleggen maar hij maakte het heel eenvoudig. Misschien een andere instructie bij jou in de buurt? Soms heb je net even een andere kijk op een probleem nodig waardoor het daarna wel goed gaat.


Bedankt! Klinkt een beetje gelijkaardig aan mijn probleem. Ik zal inderdaad eens proberen met een andere instructie

A horse is a poetry in motion

Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-18 11:12

Lieve bokkers,

Ik wil jullie bedanken voor het meedenken en voor jullie uitstekende tips! Ik was na 1,5j proberen de wanhoop echt nabij... Stond op het punt om het op te geven... En door enkele simpele tips, op bokt nota bene (!), gaat het nu ineens veel beter! Nooit gedacht of durven hopen! Ik dacht de eerste keer oefenen dat het toeval was, maar echt elke training gaan ze nu beter en beter. Vandaag sprong hij gewoon 9/10 correcte wissels! :D

Dé gouden tip kwam van Sewri _/-\o_ Blijkbaar is mijn paard eenzelfde gevalletje van niet traag van achter, maar te snel vanvoor. Buitenteugel meer aannemen en plots is het kontje opgooien gedaan en springt hij ze bijna elke keer in 1x!
Ook de tip van M_Vainquer heeft veel geholpen; denken aan/aanstalten maken voor de middengalop en dan al snel wisselen. Nu springt hij ze veel beter door van achter naar voor!

Zelfs op wedstrijd pluk ik er al de vruchten van! Afgelopen weekend werden we 1ste met 68,6%! :)
Op wedstrijd gaan ze natuurlijk nog niet zo mooi zoals thuis, maar ik heb er nu alle vertrouwen in dat dat ook wel weer goed komt. Dus bokkers: dankjulliewel!!! :D _/-\o_

Hebben jullie misschien nog tips om de wissels te rijden bij A of C vanuit de contra? :o Vind dat echt zoveel moeilijker dan op de diagonaal of op de lange zijde :=

A horse is a poetry in motion

Orlinapaard

Berichten: 260
Geregistreerd: 21-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-18 12:28

sh4e schreef:
Ik lees even mee. Heb hetzelfde probleem.
Bij meer buitenteugel, dat is je "oude" buitenteugel neem ik aan? Blokkeer je dan niet juist het achterbeen? Want dat is dan toch het been wat dan als eerste weer naar voren moet?


Nee, de nieuwe buitenteugel! Weet niet of Sewri dat zo bedoelde.. :o Maar dat is wel wat werkt bij mij! :)

A horse is a poetry in motion


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 32 bezoekers