Manege paard enorm zwaar op het bit, help?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

piendumaitre

Berichten: 15681
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 11:09

Moeilijk probleem omdat het een manege paard is. Ondanks dat het heel moeilijk is probeer zacht te blijven in je bovenlijf, armen, handen want als jij niets geeft om op te leunen zal er minder geleund worden.
Vraag of je instructrice je wilt helpen met de oefening “wending om de voorhand”. Dat is een bijna vergeten oefening in NL maar van die oefening moet je paard de kaak los gaan laten en gaan knabbelen op het bit. Een andere oefening is om op de hoefslag in een hoek van 45 graden met vallende stelling hals paard te laten wijken. Ook van die oefening moet het paard kaak loslaten. Zodra je paard zijn mond opent word jij nog zachter in je handen, armen, bovenlijf (niet loslaten want dan laat je hem in de steek). Vervolgens overgangen rijden. Geef hem maar eens een keer een hardere druk met je been zodat hij naar voren moet. Laat inderdaad maar eens je handen los naar voren en geef hem tegelijkertijd druk met je been waarna je gelijk weer aanneemt en dat paar keer snel achter elkaar herhalen zo van "op je eigen benen gaan lopen paardje". Maar ook, paar pasjes achterwaarts en gelijk weg in draf. Kleine stukjes hals laten strekken (niet verder als de knie en echt maar kort stukjes) met vallende stellinghals en dan overgangen maken. Teugels weer op maat nemen.
Je handen niet vast zetten bij het zadel maar netjes rechtop boven het zadel houden (geen pianohandjes!). Hooguit linker of rechterhand een stukje omhoog doen en zodra paard nageeft weer hand rustig omlaag doen en ontspannen (niet loslaten).
Zou je even los van de andere klanten eens even goed voorwaarts mogen galopperen met dit paard na een kwartier of een keer privé les vragen waar je dit in kan doen. Daar wordt hij wellicht ook actiever van want dat is het probleem. Er gebeurt van achteren niets en je paard boort (of zoals jij omschrijft hangt in de teugels). Ook daar eens paar keer achter elkaar handen naar voren doen met been geven en weer zachtjes aannemen.
Als dat niet mag wellicht op de lange zijde hem eens over zijn tempo laten draven. Maw trek eens alles uit de kast om die achter hand te activeren dat hij voorwaarts gaat denken en met je mee gaat doen.
Dit is een lastig probleem want je hebt het over een manegepaard. Dat betekend dat paard zich afsluit voor het contact en dat jij ook nog wat onervaren bent ook al rijd je al lang. Want jij hebt ook altijd op manege paarden gereden. Wellicht kun je eens een keer een privé les doen op een fijn doorgereden pensionpaard zodat je eens kan voelen hoe een fijn paard gaat. Ook dat kan je helpen in het ontwikkelen van je ruitergevoel.
Ik weet niet of je het probleem kan oplossen want de kans is groot dat je instructrice niet weet hoe je correct de wending om de voorhand kunt doen. Dit is een fijne oefening voor onervaren paarden en manege ruiters en ook voor jonge paarden. Verwar deze oefening niet met de wending om de achterhand want dat is een heel ander soort oefening. Succes!
Moeilijk, moeilijk dus. Ik heb een poging gedaan om je te helpen maar weet niet of het in jouw geval mogelijk is. Waarschijnlijk moet dit paard gecorrigeerd worden want betreft het een verreden paard. Dat is altijd moeilijk en zeker als het een manege paard betreft.
Wellicht is het voor jou beter om na al die jaren een fijn bij rijd paard te gaan zoeken zodat je wel fijn kunt rijden want dit gehang doet zo'n pijn voor jou (en je paard) daar wordt niemand gelukkig van.


piendumaitre

Berichten: 15681
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Manege paard enorm zwaar op het bit, help?

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 12:42

Als jij Frans Klassiek les hebt gehad dan ben je in zeer goed gezelschap en weet je hoe je de wending om de voorhand moet rijden en ook correct moet wijken. Vergeet dus maar even mijn met vallende stellinghals want waarschijnlijk rijd je jouw paard al juist in stelling. Niet meer als het oog mag je zien en sta toe met je binnenhand (misschien klein beetje naar voren doen en/ of naar boven, goed voelen want het gaat om kleine beetjes). Probeer zoveel mogelijk van de oefeningen die je daar geleerd hebt toe te passen op dit paard. Namelijk de Klassiekers (Duits, Frans) maken gebruik van losmakende oefeningen voor de kaak, nek en rug en die heb je hard nodig bij dit paard. Denk aan wat je daar geleerd hebt dat je echt heel zacht moet zijn in je bovenlichaam (zacht, zachter, zachtst) want als jij je paard niets geeft om op te hangen kan hij ook niet hangen. Maar zacht is niet loslaten, want dan krijg je hem nooit goed!
Succes TS. Ik hoop voor je dat je een prive les van de manege krijgt.

piendumaitre

Berichten: 15681
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-13 18:42

Simpelman schreef:
Ik denk dat je dit probleem helemaal niet op moet proberen te lossen.
Het is wel te doen maar als jij dat zou kunnen dan had je het al opgelost.
Het zal je niet met een tipje van Bokt lukken.

Een manegepaard wordt voortdurend door een eindeloze stroom van verschillende, onbekwame, lompe, en vaak ruwe ruiters bereden.
Zo'n paard kan geen enkel vertrouwen meer hebben in zijn ruiter en dat moet het ook niet.
Het beschermt zich tegen iedere inwerking met een schild van hardheid.

Als je écht wilt paardrijden dan doe je dat niet op een manegepaard, dat gaat niet.


Ach TS dit is niet het advies waar je om gevraagd hebt maar wel de verdrietige waarheid. Ik heb ook overwogen om dit te schrijven maar tja ik ben meer van de zachte heelmeesters met stinkende wonden. Daarbij vroeg je hier ook niet om, maar nu het toch opgeschreven is kan ik alleen maar zeggen dat hetgeen Simpelman schrijft waar is.
Dit paard heeft geen toekomst zolang hij op de manege blijft en jij hebt geen toekomst met hem/
Wellicht dat dit topic voor jou een aanleiding kan zijn om een leuk bij rijd paard te gaan zoeken. Wij hebben jaren voor onze oudste ruin een bij rijdster gehad die kwam rechtstreeks van de manege paarden. Ze was altijd zo blij en enthousiast met het dier. Wellicht dat jij nu ook toe bent aan een volgende stap buiten de manege. Maar dat is natuurlijk afhankelijk wat je wilt met je paardrijden. Er zijn genoeg vrouwen die een bij rijdster zoeken het zij omdat ze het iemand gunnen zoals bij ons, hetzij wegens drukte in werk, zwangerschap dat ze iemand nodig hebben.

piendumaitre

Berichten: 15681
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-13 13:45

wij vroegen € 75,-- per maand en daar mocht onbeperkt voor gereden worden op tijden die de bijrijder zelf wilde. Daarvoor hoefde verder niets gedaan te worden want dat deden we zelf. Als paard goed overgedragen was en het ging goed, hadden de meiden alle vrijheid om paard waar dan ook mee naar toe te nemen. Het enige was dat we elke zondag het rijschema van de hele week wilden hebben van de bijrijder zodat wij daar ons schema op konden aanpassen. Vond het een koopje want een keer een buitenrit maken in het buitenland kost bijna net zoveel. Dus TS het bdrag van jou is gewoon vel te hoog. Zoek verder naar goedkoper.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers