Actief maar niet te hard, oefening?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Actief maar niet te hard, oefening?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 00:26

Op het moment gaat het rijden best fijn met Pablo maar ik loop nu tegen een probleem aan.
We gaan namelijk vrij snel over het tempo in draf. Hij draaft dan heel actief maar een tikje te hard.
Graag wil ik hem en actief en in een goed tempo. Hij is erg voorwaarts maar het terug schakelen gaat niet zo heftig.
Ik probeer hem op mijn zit terug te nemen maar het lukt me heel moeilijk om in het rustige tempo te blijven. En soms gaat hij dan nog even heel hard door en dan moet ik hem meer begrenzen zodat hij even tegen de teugel komt (ik blijf niet vasthouden maar maak een ophouding).
Wat doe ik: veel overgangen rijden, ook in draf (dus kwart volte middendraf,kwart volte terug, kwart volte in draf, kwart volte arbeidsdraf). Maar daar moet ik mee uitkijken want van regelmatig middendraf wordt hij errug heet (rij ik op het moment alleen maar als hij even niet attent genoeg is, hij vind het namelijk lachen om te doen maar wordt er erg heet van). Verder schakel ik veel in de hoofd houding dus regelmatig halsstrekken, of juist wat dieper of juist wat hoger.
Als hij zo flink door wil lopen doet hij dat ook met het halsstrekken en moet ik hem soms met mijn hand terughalen (wat is dus niet wil want hij reageert daar heel beledigd op).
Maar goed ik zou dus een oefening wat ik kan doen om hem en actief te houden en in een fijn tempo zonder dat ik daarbij met mijn handen teveel moet gaan tegenhouden.
Hij moet het denk ik even voelen hoe hij de energie kan omzetten door zijn benen meer te verheffen, dat dat ook kan ipv lekker hard lopen.
(Ik vraag het ook in de les, dan moet ik zodra hij gaat rennen rustig terug naar de stap en als hij dat niet wil ingrijpen en duidelijk stoppen).
Pablo is nu echt beter maar met 1,5 jaar ziek zijn wel wat verwend in het rijden.

Sjimmy

Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 09:00

Omar heeft 't ook (maar dan om onder het werk uit te komen). Ik moet ook. Rennen = langzamer, heeeeel consequent zijn.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 09:24

Als Pablo iets niet begrijpt of moeilijk vind kan hij ook soms opeens echt gaan rennen :knal--->weg. Dan moet ik hem ook meteen terugzetten.
Maar wat ik nu bedoel doet hij met longeren ook, hij loopt flink door en gebruikt zijn achterhand of loopt in een laag tempo en gaat sloffen.
Bij mijn pony kon je gewoon gaan zitten en haar terugnemen en toch blijven drijven. Dan voelde je de achtekan onder je zakken maar Pablo vind dat nog te moeilijk, dat mag ook wel maar ik wil er wel een begin mee maken. Heel soms opeens doet hij het en dan beloon ik hem heel erg maar meestal snapt hij het niet en is hij zo heet dat hij begint te stuiteren en ik even rustig moet gaan stappen om hem te kalmeren.
Ik zoek dus een oefening die je daar bij kan helpen. Dat het wat makkelijker maakt om het te begrijpen voor Pablo zonder dat hij weg wil rennen of tegen de hand komt of juist denkt dat hij niet meer heft te werken en gaat sloffen.
Als ik hem tussendoor laat halsstrekken blijft hij ook gewoon doorlopen, hij gaat dan niet harder maar blijft in dat net te hoge tempo doordraven.
Ik heb geprobeerd in het halsstrekken terug te gaan naar stap en dan het moment van overgang langer te laten duren maar dan krijg ik gewoon een dribbeldraf door de overgang *oeps* dat is dus juist niet de bedoeling).

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 09:30

Schijnovergangen in draf rijden. Vanuit dat langzame tempo een overgang naar de stap en net voordat hij gaat stappen geef je rustig been om weer aan te draven naar dat langzame tempo dus.

Heel veel schakelen. Dus vanuit dat langzame tempo een paar passen verlengen (eigenlijk met name actiever maken) en dan meteen weer opvangen.

Beide oefeningen activeren de achterhand zonder dat je dat al permanent vraagt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 09:38

Okee, dat moet ik ook doen in de les maar helpt dat dan ook om hem in een net tempo te laten draven met genoeg van achteren? Ik wist wel dat ik dat moest doen in les om de achterhand te versterken.
Met dat oprijden vanuit het langzame tempo moet ik heel erg uitkijken btw want dat vind Pablo wel erg leuk. Overgangen naar voren zijn leuk en die doet hij nu wel steeds beter (dus meteen voorwaarts vanuit, vertrekkend vanuit de achterhand) maar terug vind hij moeilijker.
Maar goed die schijnovergangen moet ik er inhouden dus.

parnassia
Berichten: 826
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 09:45

ja, schijnovergangen en niet steeds overgaan naar de stap als hij heet wordt. Dat ervaart hij dan als een beloning. Ohhh... dit is moeilijk... beetje gek doen... en hup de teugels gaan weer langer... en ik ben weer onder het werk uit...
Af en toe gewoon met een lach op je gezicht doorwerken met waar je mee bezig bent, laat hem soms maar even in zijn sop gaarkoken.
En blijf doorzitten tijdens het verruimen. Goed je paard voor je uit 'bergop' rijden, 2 passen kan al meer als voldoende zijn.

Tallie1979
Berichten: 22750
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: Rucphen

Re: Actief maar niet te hard, oefening?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 09:46

Misschien kun je het eens proberen met schijnovergangen? Dan ga je doorzitten en lijkt het voor je paard net alsof je terug wilt naar de stap. Echter, je houd hem van voren wat korter en blijft wel been geven. Zo zal hij een stuk verzamelder gaan lopen.

Verder weet ik niet of je heel erg snel lichtrijd? Want als jouw tempo heel erg hoog ligt, of je komt ver uit het zadel, dan willen pony's en paarden zich daar wel eens op aanpassen.. Dat zou dus ook een oorzaak kunnen zijn Haha!

Hoop dat je er wat aan hebt, anders moet je maar ff mailen Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 10:01

parnassia schreef:
Af en toe gewoon met een lach op je gezicht doorwerken met waar je mee bezig bent, laat hem soms maar even in zijn sop gaarkoken.

Maar hij gaat echt door het lint. Als hij gewoon het moeilijk vind rij ik ook wel door. Gewoon lachen en zodra hij het maar iets goed doet belonen.
Maar soms wordt hij zo ontzettend heet. Dan kan ik niks meer met hem, dan gaat hij alleen nog maar opzij en dan maakt hij zich helemaal druk, kan ik hem niet meer bereiken. Op zo'n moment moet ik dan even stappen om de rust terug te krijgen. Gewoon even hem uit die situatie halen, een half rondje kan al genoeg zijn en dan in de stap oefeningen doen. Bijvoorbeeld eeen keertwending rijden of de stap uitstrekken en weer terug laten komen. Stap betekend niet persee uitrusten en lange teugel.
Ik ga ook niet elke keer als hij even er tussenuit peert stappen, meestal is het HO en weer verder rijden en het opnieuw doen.
Wanneer ik ook juist terug moet naar de stap in de les is als hij denk dat we overal middendraf gaan doen. Maar dan moet ik maar een paar stappen stap en dan weer aandraven. Soms ben ik er niet snel genoeg bij namelijk. Dan wil ik gaan wijken maar denkt Pablo MIDDENDRAF en dan vertrekt hij al zonder dat ik dat dat heb aangegeven, op dat moment moet ik dan terug naar de stap en een paar passen later weer aandraven en rustig het wijken inzetten bijvoorbeeld.
Maar ik zal zeker die schijnovergangen gaan rijden.

Tender
Berichten: 2359
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 10:41

Katrien schreef:
Met dat oprijden vanuit het langzame tempo moet ik heel erg uitkijken btw want dat vind Pablo wel erg leuk. Overgangen naar voren zijn leuk en die doet hij nu wel steeds beter (dus meteen voorwaarts vanuit, vertrekkend vanuit de achterhand) maar terug vind hij moeilijker.


je hoeft ze niet altijd heel "fel" te rijden, als hij er TE enthousiast op wordt, dan bouw je de voorwaartse overgang wat langzamer op, minder "electrisch".

Mijn instructrice hamert er heel erg op, dat het tempo (nee, eigenlijk alles, maar te beginnen met het tempo Haha! ) van mij moet zijn, niet van het paard.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 11:47

Tender schreef:
Mijn instructrice hamert er heel erg op, dat het tempo (nee, eigenlijk alles, maar te beginnen met het tempo Haha! ) van mij moet zijn, niet van het paard.

Ha ha, dat klikt bekend Knipoog Dat roept Harrie ook heel regelmatig want ik ben me er niet altijd van bewust als Pablo zelf een beetje het etmpo gaat regelen (weet je wel, ben ik net even heel erg op mijn houding aan het lette, dat ik niet mijn rechtervoet naar buitensteek ofzo en dat vergeet ik weer tegelijkertijd op al die 10.000 andere dingen te letten).

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-02 13:37

Heel veel overgangen rijden en steeds maar weer iets onder zijn tempo laten lopen.