Verzet en steigeren

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

GoldStar

Berichten: 364
Geregistreerd: 11-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 12:00

Je moet medische problemen eerst uitsluiten, ook de ligging van het zadel (schoft/schouder/rug) is belangrijk. Bij de schoft en de schouder is het paard zeer gevoelig en pijn blijft daar meestal lang bestaan. Dus ook dit soort zaken moet gewoon goed in orde zijn.

Een keer steigeren is geen probleem, als het als verzetsmiddel steeds terugkeert, is het gevaarlijk voor ruiter, paard en anderen. Een paard dat dit heeft aangeleerd, werpt de beste ruiter af. Wedstrijdruiters, trainers en instructeurs stappen niet graag op een paard dat dit middel als verzet gebruikt, vanwege de risiko's. Een blessure duurt lang, en kost omdat je dan je werk niet kan doen, geld. Dus je krijgt veel goede adviezen, maar het probleem wordt beslist niet opgelost.

Er zijn ruiters die een paard kunnen corrigeren of kunnen voorkomen dat het probleem bij hen optreedt. Als het paard dit als verzetsmiddel ontdekt heeft, is de kans groot dat elke ruiter die dit niet effectief direct in de kiem kan smoren, een potentiele kandidaat is om afgeworpen te worden.
Bij de ruiter waarbij het probleem begonnen is, zal dit probleem altijd weer de kop opsteken. Dit is niet een kwestie van een trucje om dit probleem te voorkomen. Als het paard wordt gecorrigeerd en dit blijkt te werken, heeft de ruiter van degene die de correctie gedaan heeft les / instructie nodig. Die les / instructie moet door de ruiter zonder problemen kunnen worden uitgevoerd. Als dit niet lukt moet de ruiter met dit paard stoppen.

Het probleem is meestal niet het paard, als medische problemen en het zadel als oorzaak zijn uitgesloten. Over het algemeen zijn dit trainings- en rijfouten die erin sluipen en waar niet op tijd wordt ingegrepen. Een paard dat dit gedrag vertoont met een ruiter die dit niet kan oplossen, zal dit blijven doen. Een "karakter paard" zal dit gedrag blijven vertonen. Helaas is dit gedrag het paard aangeleerd. Het probleem is niet het paard, maar verkeerd berijden en trainen. Het resultaat is of wordt een probleem paard als niet tijdig en direct wordt ingegrepen.

Een paard, dat dit gedrag door verkeerde training en rijden vertoont, zou ik nooit als rijpaard verkopen. Dit kan zeer vervelende gevolgen hebben, niet alleen voor de koper maar ook voor de verkoper van het paard.

Voor steigeren moet een paard stilstaan en heeft de achterbenen en de rug nodig. Als er discomfort is, dan zit dat dus meestal voor of onder het zadel. Meestal zit de oorzaak van het probleem op het paard, de RUITER.
Laatst bijgewerkt door GoldStar op 13-09-04 12:05, in het totaal 1 keer bewerkt


GoldStar

Berichten: 364
Geregistreerd: 11-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-04 12:04

Vertoont het paard ook verzet, als het paard gelongeerd wordt?

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers