paard aan de teugel(houden)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jacobientjuh
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: in the middle of no where

paard aan de teugel(houden)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-05-04 13:39

Hallo allemaal!

Ik rij sinds kort op een Welsh Cob en die is erg moeilijk aan de teugel te rijden. Verward
Als je haar flink voorwaarts drijft en knijpt met je handen in de teugels, dan zakt haar hoofd en hals en loopt ze voorwaarts-neerwaarts maaarrrrrr....dat doet ze heeel, heel even en dan doet ze haar hoofd weer omhoog en begint het spelletje weer van voren af aan. Verdrietig Ze is daarin echt heel koppig.Ik ontspan mijn hand als ze aan de teugel en voorwaarts-neerwaarts loopt maar zo gauw als ze netjes loopt, gaat ze weer naar boven met haar hoofd/hals.
Wat ik doe is veel overgangen rijden en voltes(ze kent geeneens binnen been...ze valt helemaal naar binnen)en veel tempowisselingen in de draf.Maar ik ben wel steeds bezig met knijpen.
Wat raden jullie mij aan> veel overgangen rijden en figuren zonder haar in de mond te zitten maar wachten tot ze zelf(???) komt?Of wel doorgaan met knijpen en tegelijk overgangen en figuren rijden?
Even voor de duidelijkheid: ze kan het wel>aan de teugel lopen, maar dat doet ze dus héél kort en dan gaat ze er weer uit hoe je ook speelt met de teugels.
hebben jullie goede tips of ideeen?
groetjes mij Lachen

TeamSpirit
Berichten: 5818
Geregistreerd: 05-05-04
Woonplaats: De meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 14:27

ik zou geen hulpteugel gaan gebruiken maar gewoon blijven proberen. ga haar niet dwingen met je hand want dan maak je meer kwaad dan goed. ik zou gewoon veel overgangen rijden. niet alleen van galop maar draf, maar van egt verzameld naar een ruime middengalop en weer terug. als je teru wilt moet ze niet strek worden in haar mond, ga niet trekken ofzo. als je dit probeert zie je dat vanzelf beter zou gaan.

Jacobientjuh
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: in the middle of no where

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-05-04 14:57

okeej!bedankt voor je antwoord!:-)
groetjesss

Astragirl

Berichten: 2717
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Westvlaanderen, Belgïe

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 15:03

Vanaf het moment dat ze nageeft= direct ook zelf nageven, dan leren ze dat aan de teugel gaan samengaat met onstpanning en niet met getrek! Voor de rest veel overgangen blijven rijden, veel wendingen, goed de achterhand erbij houden en dan komt het wel vanzelf! Vooral niet sterk worden met de hand! succes! Lachen

Lieke

Berichten: 11351
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 16:32

Stap één: goede les nemen.
Ten tweede zou ik stoppen met trekken en kneden met je handen, liever je handen rustig houden, veel overgangen rijden en figuren.

Jacobientjuh
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: in the middle of no where

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 31-05-04 16:50

Lieke schreef:
Ten tweede zou ik stoppen met trekken en kneden ...

Verward Ik trek niet hoor(ff voor de goede orde Knipoog ik speel/knijp gewoon in de teugel en dat is voor mij niet hetzelfde als trekken Lachen maar in ieder geval bedankt voor je reactie!Samengevat zeg jij dus dat ik háár moet laten komen ipv zelf aan te vragen en toe te staan?
Groetjesss mij Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 17:51

Eerst zorgen dat je hem om je binnenbeen hebt. Anders kan je paard nooit ontspannen voorwaarts, neerwaarts komen omdat ie niet aan het been is.

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 19:17

Eerst idd zoals Fellor zegt zorgen dat het dier aan je been is en ook alle hulpen van het been goed kent.
Die heb je immers nodig.

Verder kan je naar mijn idee idd niet meer doen als voorwaarts houden en afentoe vragen, op het moment dat ze nageeft moet jij idd ook nageven.
Als ze weer omhoog komt begin je rustig weer opnieuw, paard zal vanzelf doorkrijgen dat hij er dus mere aan heeft lekker naar beneden te blijven lopen.

En zoals zo vaak gezegt: vergeet de achterkant niet!! Een paard wat alleen van voren naar beneden loopt loopt niet ontspannen en nageefelijk, vergeet aub de motor van achteren dus niet.

Britt

Berichten: 18893
Geregistreerd: 18-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 21:32

als ie zoveel naar binnen valt zodra je binnenbeen geeft moet je misschien toch meer je buitenbeen en buitenteugel gebruiken en je moet haar inderdaad aan de teugel laten komen, en niet dwingen.

RJS

Berichten: 433
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: Anderen/Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-04 13:09

weet je al zeker dat het paard geen lichamelijk probleem heeft, waardoor hij pijn voelt als ie aan de teugel loopt? Druk de volgende keer dat je bij je pony bent eens achter zijn oren, gewoon voordat je gaat poetsen en als ze haar halster nog om heeft, druk eerst achter haar ene oor een kijk wat ze doet, dan achter haar andere oor... Ben benieuwd wat ze doet.. Mijn pony sloeg toen twee keer keihard omhoog met haar hoofd en der oren plat in der nek.. (terwijl ik niet een hard drukte) Wat bleek, mijn pony had een afwijking waardoor haar kraakbeen in het voorste deel van haar halswervels(ofzo) niet meer groeide, te weinig kraakbeen, dat kun je je denk ik wel voorstellen zorgt er voor dat als jij iets moet buigen dat gigantisch pijn doet, mijn pony kon wel aan de teugel maar had pijn omdat hij zijn hoofd eigenlijk niet kón buigen, zeer apart verhaal, ik weet et, maar ik heb er nu een alternatieve meneer bijgehad en het is OVER! ze is zo los, je wilt et niet weten, ze is herboren...

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-04 13:28

Jacobientjuh"]
Wat raden jullie mij aan> veel overgangen rijden en figuren zonder haar in de mond te zitten maar wachten tot ze zelf(???) komt?
[/quote]


[quote="Jacobientjuh schreef:
Of wel doorgaan met knijpen en tegelijk overgangen en figuren rijden?


Niet teveel aan de voorkant doen, nageven moet van achteruit komen. Geef d'r niets om op te leunen of trekken, wel contact houden, van achteren activeren, zodat ze de rug gaat gebruiken.
Hoe gaat het met longeren zonder bijzet?

Jokky

Berichten: 916
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-04 16:08

Ben het helemaal met Q eens Van dat gesjor/gekneed enz. zal ze zich alleen maar meer vastzetten naar mijn idee...zo licht mogelijk zijn in de hand, rechtstellen, overgangen om het achterbeen te activeren. (les nemen!) Echt naar de ontspanning toe rijden zeg maar..... Veel succes ermee!

Alikesflame

Berichten: 5222
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Vledderveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-04 17:00

probeer hara beter aan je been te krijgen, door haar pasjes opzij te duwen als ze dat goed doet en je kneed wat metje handen komt ze er wel omlaag. Het is heel goed dat je ontspant als ze goed loopt. asl ze weer om hoog komt gelijk weer vragen en vooral been eraan. op den duur gaat ze leren dat als ze beneden is een aangenaam gevoel in haar mond heeft en als ze omhoog komt niet echt aangenaam is. het moet ze worden dat ze op je been naar beneden gaat. dus altijd voor je kneed been geven, van achter naar voren rijden. en vergeet niette ontspannen met je hand

Jacobientjuh
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: in the middle of no where

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-06-04 18:35

echt super bedankt voor alle reacties! OK dan! echt toppie! *LOL*
Maar het valt me op dat sommigen zeggen van juist NIET in de mond 'blijven zitten' maar haar ZELF laten komen en anderen zeggen weer gewoon doorgaan met been EN knijpen.
Ik begrijp dat dit dus ieders persoonlijke methode is?
Ik ga het in elk geval proberen
[/quote]Hoe gaat het met longeren zonder bijzet?
Citaat:
ik longeer haar nooit en haar eigenares ook niet...

Ik denk dat ik nu eerst vooral bezig ga met haar véél beter wakker maken voor mn been!!!Nog tips om dat voor elkaar te krijgen?(ik ben van plan om volte openen en sluiten en proberen een pasje te wijken maar ze loopt gewoon als een plank rechtuit>> Verward >>ze heeft geen enkel benul van ZIJwaarts... Verdrietig ...maar daar gaan we wat aan doen!!! *LOL*
groetjesss

Jacobientjuh
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: in the middle of no where

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-06-04 18:35

sorry er ging wat mis met quoten...

Woodstock

Berichten: 965
Geregistreerd: 09-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-04 21:36

Kweetnie, maar volgens de klassieke rijkunst moet je toch eerst in evenwicht kunnen lopen en mooi kunnen buigen enzo, voordat je begint met aan de teugel komen? Scheve mond Ik denk dat je pony eerst moet leren om op eigen benen te lopen en in een regelmatige gang bochten moet kunnen maken, en dus niet naar binnen vallen!!! Pas dan kun je gaan beginnen met aan de teugel. Ik zou dus eerst maar eens die basis erin gaan werken! Succes in ieder geval! *LOL*

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-04 21:46

Benen en zit en met de handen ervan af blijven.......... Nageven moet vanuit je zit/benen en van het paard uit de achterhand komen. Als dat goed is komen ze wel naar beneden. Niet gaan klieren met de handen, houd die er juist maar vanaf!

Jacobientjuh
Berichten: 39
Geregistreerd: 31-05-04
Woonplaats: in the middle of no where

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-06-04 22:25

even voor de duidelijkheid: het paard is al jaren onder het zadel(ik rij haar dus sinds kort) en ze heeft bijna nooit goed aan de teugel gelopen omdat ze daarvoor te koppig(???)is?Er rijden namelijk meerdere ruiters op haar dus miscchien is dat te wazig voor haar?? Verward
verder worden er veel buitenritten met haar gemaakt en weinig dressuur; en ik ben juist meer iemand die het leuk en goed vind om met dressuur(vooral de basis) bezig te zijn!Dus is dit voor mij wel een uitdaging.
ze is al een jaar of 10 geloof ik, dus ze is al lang onder het zadel.Lachen

xxx Haha! Knipoog OK dan!

jarrah

Berichten: 3617
Geregistreerd: 03-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-04 07:31

Als ik jou verhaal zo lees, denk ik dat jou paard wel voorwaarts is, maar totaal niet goed aan je been. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je veel tempowisselingen rijden. Voor de rest zou ik gewoon goed les nemen en niet te veel aan de voorkant gaan lopen plukken
En als ik jou verhaal zo lees komt het op mij over alsof je best veel spanning gebruikt bij het 'aan de teugel' rijden en als je paard dan nageeft hou je je hand er niet meer aan. Maar je moet altijd contact houden met de mond. Dus voorwaarts-neerwaarts betekend niet 'hard lopen en vervolgens in een krulletje trekken, maar met je been voorwaarts naar je hand toe rijden, dat is iets heel anders
Veel suc6 OK dan!

QQQQ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 17-03-04
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-06-04 10:00

Voor het beter aan het been krijgen schreef ik dit al elders en hier kan jij ook wat aan hebben:
Q schreef:
Scherp maken aan het been betekend dat het paard goed genoeg op je let om sneller EN om langzamer te gaan.
Tijdens een manegeles, waar iedereen "hetzelfde" moet doen is het wat moeilijk om er specifiek op te oefenen. Met eigen paard kan je het volgende proberen:

Maak overgangen stap - halt -stap. Gebruik hiervoor geen teugel en alleen zeer licht been.
Terugnemen: maak je naar boven en onderen toe lang (haal eens diep adem, borst naar voren, schouders naar achteren en gebruik je buikspieren om die houding vast te houden (zodat je wel door kan ademen!). Duw je benen iets naar beneden-achter uit). Vertraag de beweging van je paard door je eigen buikbeweging tegen te gaan.
Vooruit: hou je kuiten letterlijk van het paard af (moet hier niet trager op worden!). Leg ze vervolgens heel zachtjes aan (klopJE). Geen reactie, dan een kloP. Geen reactie: dan zweep (zie verderop). Krijg je nu een reactie op de actie van je zweep, dan belonen en de hele sequentie nogmaals proberen. Uiteindelijk moet het paard net zo 'electrisch' reageren op het klopJE als ie in het begin op de zweep deed ('schrik'reactie). Consequentie is belangrijk: Altijd de hele sequentie afwerken en na het krijgen van een reactie de benen stil houden. Bij terugval weer benen af, dan weer klopJE etc. Het kuiten af maakt het verschil tussen niet en wel vragen groter en je kan het op een gegevenmoment als 'waarschuwing' inbouwen (dan zal het paard meer gaan werken als je je kuit even snel van het paard AF brengt)

Bij geen reactie op een tikje: Ga op zoek naar iets waar ie WEL op reageerd. Tot mijn verbazing reageerde verschillende "zweepdove" paarden wel heel goed op het zwiepgeluid van de zweep. Neem hiervoor de zweep andersom (dus recht omhoog, boven het paard). Om attentie te vragen even kort in de lucht zwiepen. Probeer maar eens! (wel voorzichtig, wees bedacht op eventuele over-reacties!). Enne, kijk uit voor de andere paarden, die zouden er wel eens op kunnen reageren, dus het liefst oefenen in een rustige hoek van de bak en mensen even waarschuwen.

Succes ermee!

Het paard is niet koppig. Als er niets medisch mis is, is ze hoogst waarschijnlijk gewoon nooit goed gereden...zal dan dus wel wat extra moeite (en vooral GEDULD!) gaan kosten om dat te herstellen. Als er veel verschillende mensen op rijden, zal dat het geheel ook niet makkelijker maken.
Toch succes ermee!