Wat doen met een STAKER???

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:11

manic schreef:
Als je geen jonge paarden gewend ben en op een paard zit dat de laatste tijd alleen maar staaktn steigert, kan het best wel eens heel erg moeilijk zijn om hem los te laten en je benen erin te zetten... Een steviger contact geeft dan al snel meer een vorm van zekerheid. Dat is eigenlijk meer wat ik bedoelde...


precies en dan kan ie geen kant op behalve omhoog. Daarom is instruktie ook zo ontzettend belangrijk.

manic

Berichten: 6985
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:12

Precies... we zijn het helemaal eens... Lachen

Ik denk eerlijk gezegd dat het probleem ook meer een blokkerende-ruiter-probleem is dan een blokkerend paard probleem... en dat is absoluut niet zeurderig bedoeld...

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:17

Idra schreef:
AdB laten langskomen OF er naartoe gaan (hij woont helemaal niet dicht bij mij ofzo, maar hetis wel België), is misschien nog wel een goed idee, maar laat ik eerst de lichamelijke problemen uitsluiten.


hij ligt vanaf Herent aan de andere kant van Brussel, op dezelde breedte.

Antoine De Bodt
Daalstraat 15
9404 Aspelare (Ninove)
Tel/Fax : 054/33.24.79


heb je eigenlijk zijn gebit nagekeken? (van je paard natuurlijk, niet van Antoine)

DinkeyGirl

Berichten: 3334
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Hendrik Ido Ambacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:18

Kleintje schreef:
Kan je geen contact opnemen met de verkoper? Eens kijken of hij dit daar ook heeft gedaan. Even wat meer weten over zijn verleden.


Ik heb gisteren een aardig tijdje met haar op MSN over dit probleem gepraat en ze zou idd proberen met de fokker en de bemiddelaars in contact te komen, om te vragen of hij een staakverleden had. Het is idd zo dat ze daar veel harder voor de paarden zijn, ze zijn er heilig van overtuigd dat een paard angst voor je moet hebben omdat hij dan pas respect voor je heeft (ik heb daar bijna 2 jaar paarden gereden op een trainings-, fok,- en handelsstal). Daar zul je geen stakers vinden want die dieren zijn veel te bang, en degenen die net voor het eerst aan de longe gaan en dit niet begrijpen worden wel zo allegenadigst hard in elkaar gemept van 5 kanten dat ze het voortaan wel zullen laten niet in een rondje te lopen. Dat zit er zo ingebakken dat ze echt niet van de een op de andere dag vervelend gaan doen. Nu hoeft Licor niet perse zo'n verleden te hebben maar neem maar van mij aan dat hij genoeg respect heeft voor mensen om dit niet zomaar te doen.

Verder is ze gestopt met de instructie die ze had en ik denk dat ze, nadat het paard op rust is geweest en nagekeken is echt wel andere instructie gaat zoeken. Blijft het paard dan nog klieren en is al het andere uitgelsoten, dan heeft hij gewoon door dat hij door haar niet hard wordt aangepakt (misschien wel in Idra's ogen maar niet vergelijkbaar met Spanje), voelt haar onzekerheid en weet dat als hij steigert, hij er mee weg kan komen, dit is hem nu immers al een paar keer gelukt. Dan kan ze onder begeleiding het paard er doorheen rijden en ik weet zeker dat ze dat ook zal doen.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:23

Ik kan alleen maar zeggen dat ze nu echt op de goede weg is. Het probleem onderkennen is de eerste stap, twijfelen aan jezelf en je eigen aanpak is stap twee. Als ze straks weer goede instructie heeft dan gaat het best wel goedkomen.... in iedergeval succes

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 12:24

Kleintje schreef:
Kan je geen contact opnemen met de verkoper? Eens kijken of hij dit daar ook heeft gedaan. Even wat meer weten over zijn verleden.


Dat was ik al van plan... ga ik zo meteen doen... Eerst even naar mijn 'monster' toe Haha!

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 12:32

Ow ja, van dat vastzetten... Ik heb er gisteren net de hele tijd, maar dan ook de hele tijd op gelet dat ik hem niet tegenhield in zijn mond... Mijn teugels hingen eerder in een boogje dan te strak. Hij was niet genoeg voorwaarts, dat wil ik toegeven, dus daar zal ik dan meer op moeten letten. Elke keer als ik voelde dat hij gog stoppen om omhoog te komen, schopte ik hem naar voren, maar kwam er geen reactie van zijn kant en ging hij lasnog omhoog. Het is ook niet dat hij na de landing nog lastig doet, dan loopt hij gewoon door alsof er niets gebeurd is..

Verder geef ik graag toe dat het allemaal aan mij kan liggen, ik sta rijkunstig namelijk helemaal nog niet zover als het niveau wat Licor aankan. Maar ik weet wel dat ik een paard - meestal zelfs te veel- vrij laat in zijn mond.

Ik ken trouwens een instructeur die zich met Iberische paarden bezighoudt, die zal ik ook maar eens bellen, maar hij woont wel een eind van hier.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:35

Jouw paard heeft duidelijk geen respect voor je beenhulpen. Je moet hem zover krijgen dat hij dat wel heeft. Desnoods met sporen (of scherpere als je er al mee rijdt). En wees niet bang om er eens een keer mee te hakken. Hij MOET gewoon voor het been worden. Zolang hij namelijk niet voor het been is, zul jij dit probleem onmogelijk op kunnen lossen.

En als je er in hakt en hij reageert (al is het maar met heel hard weghollen), ga dan niet in zijn mond hangen maar probeer hem zachtjes en geduldig weer op te vangen. Elke voorwaartse reactie, hoe heftig ook, moet je koesteren, niet afstraffen.

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 12:53

Ik rijd hem niet met sporen, en hij is WEL voor het been... Erg goed zelfs, alleen niet op die momenten dat hij het in zijn hoofd heeft gehaald te staken...

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:54

Idra schreef:
Ik rijd hem niet met sporen, en hij is WEL voor het been... Erg goed zelfs, alleen niet op die momenten dat hij het in zijn hoofd heeft gehaald te staken...

ja, en dat zijn nu juist zo'n belangrijke momenten dat hij voor het been is. Misschien moet je toch maar eens over gaan tot rijden met sporen.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 12:54

misschien samen doen, been met tik op het moment dat hij erdoor heen loopt

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 12:59

Laat ik eerst maar goede instructie zoeken voor ik zelf wat begin aan te modderen... Niet?

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 13:00

Idra, dan raad ik je ook aan om te stoppen met rijden tot je instructie hebt.
Want anders wordt Licor slimmer en slimmer.

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 13:50

Nou, heb al meteen antwoord van de bemiddelaars in Spanje waarlangs ik Licor heb gekocht, zij hebben voor mij naar de school gebeld waar hij is getraind.

Citaat:
Hello,
I have talked to Molina, and he has said that Likor never ever did this sort of thing before.
He gave me the tipp that he is used to have at least 5 or 10 minutes of lounging before riding him.
Also he is used to a snaffle mixed with Pelham as they use it for high dressage.
So don’t give up, make sure he accepts you as an authority, mind you he is a stallion, and here in Spain the riders who have ridden and trained him are used to stallions, but for us people sometimes we forget…
So good luck
Carola



Ik ben heus niet van plan om hem met S&T te rijden, want daar ben ik zelf niet klaar voor.
Maar nu weet ik toch alleszins dat het probleem OF medisch is OF aan mij ligt... Tong uitsteken

abby
Berichten: 1664
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 14:15

Een paard dat staakt, staakt en zal niet op je been reageren maar ´gewoon´ staken. Licor heeft bedacht dat hij dan omhoog kan komen, er zijn ook paarden die rondjes draaien en soms daarbij steeds meer omhoog komen en weer andere paarden staan domweg stil en zetten geen pas meer. Vaak is staken een uiting van miscommunicatie, maar soms is het een karakterfout of is het paard in de stop gereden. Wanneer het miscommunicatie is, moet je eerst de communicatie herstellen en om dat te kunnen moet je weten waar het probleem zit.

Verder lees ik dat hij soms te goed voor je been is. Zou het niet kunnen dat hij niets begrijpt van je voorwaarts drijvende beenhulpen? Limonero is Portugees afgericht en kent een beenhulp alleen als zijwaarts drijvende hulp. Dat een been ook gebruikt om voorwaarts te gaan is iets waar hij echt helemaal niets van begrijpt. Hoe meer been je geeft hoe meer hij op de plaats blijft òf hoe harder hij gaat (een voor ons normale tussenweg bestaat niet). Aks hij dan op zijn plaats blijft hupsen en je zou de teugels maar iets te vasthouden, dan komt hij ook omhoog. De oplossing voor Limo is om met minimale beendruk te rijden en bijna alles op zit en dus gewichtshulpen te doen.

Toen je in Spanje op Licor reed, of toen hij voorgereden werd, was dat echt engels met been en hand of gaf je geen drijvende hulpen met je been en was er weinig tot geen aanleuning op de teugels? Wat voor bit had hij in Spanje in zijn mond? Ik werd nl. toch getriggerd door die Pelham in het berichtje wat je hebt gekregen van de bemiddelaars... Was het een gebroken of ongebroken Pelham?

Ik vind het advies om niet meer te rijden totdat je goede instructie hebt gevonden een heel goed advies. Het zou zonde zijn om nog verder inde problemen te raken met hem, dat is niet goed voor jou en niet goed voor hem. Ik kan je ook in contact brengen met iemand met verstand van zaken, PB mij dan even!

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 14:19

abby schreef:
Verder lees ik dat hij soms te goed voor je been is. Zou het niet kunnen dat hij niets begrijpt van je voorwaarts drijvende beenhulpen? Limonero is Portugees afgericht en kent een beenhulp alleen als zijwaarts drijvende hulp. Dat een been ook gebruikt om voorwaarts te gaan is iets waar hij echt helemaal niets van begrijpt. Hoe meer been je geeft hoe meer hij op de plaats blijft òf hoe harder hij gaat (een voor ons normale tussenweg bestaat niet). Aks hij dan op zijn plaats blijft hupsen en je zou de teugels maar iets te vasthouden, dan komt hij ook omhoog. De oplossing voor Limo is om met minimale beendruk te rijden en bijna alles op zit en dus gewichtshulpen te doen.

Toen je in Spanje op Licor reed, of toen hij voorgereden werd, was dat echt engels met been en hand of gaf je geen drijvende hulpen met je been en was er weinig tot geen aanleuning op de teugels? Wat voor bit had hij in Spanje in zijn mond? Ik werd nl. toch getriggerd door die Pelham in het berichtje wat je hebt gekregen van de bemiddelaars... Was het een gebroken of ongebroken Pelham?

Ik vind het advies om niet meer te rijden totdat je goede instructie hebt gevonden een heel goed advies. Het zou zonde zijn om nog verder inde problemen te raken met hem, dat is niet goed voor jou en niet goed voor hem. Ik kan je ook in contact brengen met iemand met verstand van zaken, PB mij dan even!


Ik weet dat hij is ingereden met een trensje, en in een verder stadium van zijn opleiding (als ze met de pirouettes enz. begonnen) is hij met Stang en Trens gereden. Ik denk trouwens dat de Duitsers (bemiddelaars) met Pelham gewoon een Stang willen bedoelen. Ik heb nadrukkelijk bij het voorrijden in Spanje gevraagd of ze hem gewoon een trensje in wilde hangen, omdat ik niet van plan ben met S&T te rijden. En dat was geen probleem.
Hij is echt op Engelse wijze ingereden, dus ook beenhulpen kent hij maar al te goed.

Wat ik wel als instructie kreeg in Spanje, was dat ik hem LANG moest laten, hij ging toen ook sneller draven als ik hem wat meer 'opnam'. Dat doet hij hier wel niet meer, maar hij stond ginds ook wel in het sportvoer, en hier gewoon op onderhoudsmengeling.

En ik heb idd al besloten niet meer te rijden tot mijn eerste les met een 'nieuwe' instructeur.

Qua dominantie is er imo ook geen probleem. Ik ben een beetje aan het NH'en, en dan voornamelijk pas ik de leidprincipes van Hempfling toe en daar reageert Licor prima op... Heeft erg veel respect voor mij. Maar de grond is natuurlijk niet hetzelfde als in het zadel!

De Tandarts is pas geweest in augustus, toch blijft Licor vreemde bekken trekken na zijn eten en geeuwt hij veel, dus de Tandarts zal deze week NOG eens langskomen. Ook knarsetand hij snel als zijn bit in zijn mond zit, ZONDER teugeldruk. Nalatigheid van de Tandarts? We zullen het snel weten..

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 14:45

Afbeelding

Op deze foto is te zien met welke Stang hij gereden werd (dat ben ik overigens NIET Tong uitsteken)

josien
Berichten: 2554
Geregistreerd: 15-08-03
Woonplaats: Uddel (veluwe)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 15:44

leuk dat je met nh bezig bent. ik doe heel veel grondwerk ook volgens hempfling maar natuurlijk ook anderen. ik vind zelf ben je op de grond je paard niet goed de bass dan ook niet onder het zadel. maar dat is zo te horen het probleem niet. jullie moeten elkaar leren kennen en begrijpen. en daar kan nh je heel goed mee helpen. werk je volgens het boek natuurlijk paardrijden of een ander boek

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 16:15

Hengsten staan bekend om hun meestal flegmatieke gedrag en op die lijn zit ook het vaak wat luie en de aandacht er niet bij willen houden. Samen met je instructie zou ik mij daar op focussen, niet alleen tijdens het rijden maar ook tijdens de omgang. Wees duidelijk en consequent..........en heel streng. Anders word het alleen maar erger!!

Vooral de jomandapraktijken als hierboven omschreven zou ik niet doen als ik jou was.

Veel succes!! ( vind het overigens wel een knap dier!)

tamary

Berichten: 29166
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 17:45

Als hij bij de fokker een stang gewend was kan het dan zijn dat hij nu met de zwaardere oefeningen zijn balans kwijt is? Aangezien een trensbit hem geen "steun" geeft wat een stang wel doet.
Misschien is het een idee om er toch een stang bij te hangen eventueel zonder teugel eraan?

danifur

Berichten: 2204
Geregistreerd: 25-06-03
Woonplaats: oostzaan

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 18:06

een paard kan altijd laat gaan puberen, daar staat niet echt een leeftijd voor... tuurlijk als ie 10/11 is vind ik het wat anders, maar er zijn bij ons ook paarden zat op stal die nu 6,7,8 zijn en af en toe nog aan het puberen zijn....
en wie weet wat ze daar in spanje met hem uitgehaald hebben .....misschien heeft hij wel leren steigeren op commando en als dat zo is zou dat erg vervelend zijn want jij zou het er weer uit moeten zien te krijgen.... het vervelende ervan is ook dat je er nooit achter komt wat er hiervoor met hem is gebeurd...
en tja het KAN ook zijn omdat hij nog hengst is dat hij zo doet...
dan zal je hem toch moeten laten castreren of verkopen of idd wat gijsenkim zegt...een stuk stoerder gaan rijden en de confrontatie met hem aan gaan... want als je al een paar mensen hebt gehad die hun merrie willen laten dekken door hem zou het toch weer zonde izjn om hem te castreren Lachen

suc6 iig

DinkeyGirl

Berichten: 3334
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Hendrik Ido Ambacht

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 20:23

Pipo schreef:
Hengsten staan bekend om hun meestal flegmatieke gedrag en op die lijn zit ook het vaak wat luie en de aandacht er niet bij willen houden.


Dit vind ik wel een erg generaliserende uitspraak! Buiten dat denk ik niet dat je veel ervaring hebt met spaanse hengsten want die zijn echt verre weg van flegmatiek en lui! Het zijn gevoelige paarden en als ze correct ingereden zijn, en dat is Licor, zijn ze erg lenig en willen ze graag voor je werken. Ze laten zich makkelijk overvragen en als ze staken doen ze dat echt niet zonder reden.

Idra

Berichten: 6129
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Kortenaken (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-03 22:07

Pipo schreef:
Hengsten staan bekend om hun meestal flegmatieke gedrag en op die lijn zit ook het vaak wat luie en de aandacht er niet bij willen houden. Samen met je instructie zou ik mij daar op focussen, niet alleen tijdens het rijden maar ook tijdens de omgang. Wees duidelijk en consequent..........en heel streng. Anders word het alleen maar erger!!

Vooral de jomandapraktijken als hierboven omschreven zou ik niet doen als ik jou was.

Veel succes!! ( vind het overigens wel een knap dier!)


Lui is hij zeker niet... Spanjaarden zijn VOLBLOEDEN, dus dat ligt niet echt in hun aard om lui te zijn... Of bedoel je dat niet?

Wat bedoel je met jomandapraktijken? Als het over NH gaat, ik ben geen zweverig type, maar het leiden van een paard op een correcte manier heeft niets met zweven of lief zijn te maken. Het trekt enkel een duidelijkere lijn en bepaalt beter wie de leider is (IK dus). Je loopt VOOR het paard, en niet ernaast, zoals de meeste hier wel zullen doen... VOOR een paard lopen geeft je meer controle over hem. Dit allemaal heel erg simplistisch uitgelegd Knipoog .

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 22:49

Nog een paar praktische opmerkingen: je schrijft dat je geen bak hebt om te rijden. Ik weet niet waar je rijdt, maar als je in de wei rijdt, haal je jevaak ook wel wat extra problemen op de hals. 'Wei=vrij" zeggen wij altijd - zo gauw je dus in de wei gaat rijden weet je paard niet meer waar ie aan toe is. Verder lijkt een bak me toch wel handig omdat je daarin net iets meer te vertellen hebt.

Youko

Berichten: 3021
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Hong Kong

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-03 22:59

Wat erg dat het niet goed gaat. Maar ik herken dit gewoon! Ik heb ook een Arabische hengst gehad die ook verschrikkelijk kon etteren (hij was toen ook 6, dus aan het puberen). Hij stuiterde alle kanten op en ging vooral omhoog! Ik ben dan ook al 2 x omvergeklapt met die hengst. Heel belangerijk is, dat je NIET bang bent, anders is het gauw einde verhaal...Ik denk dat hij je inderdaad aan het uitproberen is, en slaan hielp bij de mijne ook niet. Op een gegeven moment bokte en steigerde zo ontzettend gemeen, dat ik hem omver trok op het moment dat hij omhoog ging. En het maakt echt niet uit dat het een volbloed is hoor, hengsten staan er gewoon bekend om dat ze flegmatieker zijn.
Om een lang verhaal kort te maken, zoek instructie, en desnoods tijdelijk een behoorlijke plaats waar je zelf veilig kan trainen (want dat maakt het ook minder eng op). Het was bij mij ook helemaal goed gekomen, hij bedoelde het niet eens gemeen, het was een schat van een paard, maar zo af en toe spelen die hormonen gewoon op.
Weet niet of dit allemaal al gezegd is...Succes in iedergeval!