Benen vooruit

Moderators: Nicole288, C_arola, Coby, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

soeboenoe

Berichten: 1403
Geregistreerd: 16-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-07-20 11:46

Ik heb dit een tijd gehad, maar dan andersom, naar achteren dus.
Mijn benen lagen zo ongeveer tegen de kont van het paard aan. :+

Ik heb toen meegedaan aan een clinic van Roos Dyson (Gepaard met een lach) en zij kijkt dus helemaal niet naar welk niveau je rijdt o.i.d. maar naar hoe jij het beste kunt zitten/mee kunt bewegen zodat je paard begrijpt wat je nu eigenlijk wilt zeggen met je lijf.

Wat bij mij het euvel was en wat misschien bij jou ook nog wel eens zo kan zijn, is dat je core stability niet helemaal optimaal is waardoor je jouw evenwicht gaat zoeken met jouw benen. Wanneer je vanuit je "core" je balans en stabiliteit haalt, komen jouw benen automatisch meer in lijn met de rest van je lijf.

Wat zij tegen me zei: In stap zit je wat achterover, waardoor je achter de beweging aankomt en daardoor je benen gebruikt om niet uit "jouw balans" te raken. In draf kwam ik mooi mee met de beweging met mijn bovenlijf, maar omdat mijn beugels te lang waren, ging ik weer mijn benen optrekken om mijn balans te houden en niet compleet voorover te kukelen. In galop ook meer mee zitten.

Dus de essentie van het verhaal; het komt niet uit je benen, maar uit de manier van zitten en balans houden. En het voelde voor mij ook niet of ik mijn benen bij de kont had liggen, maar op een filmpje zag ik terug waar mijn benen ergens hingen en ik vroeg me toch wel aardig af hoe ik in hemelsnaam kon blijven zitten. :Y)

Ze heeft me oefeningen meegegeven om te doen;
- zitten op zo'n sport-bal, waarbij je iedere keer je voeten van de grond moet halen en moet corrigeren met je buikspieren, in plaats van je benen naar voor/omhoog/omlaag/opzij te doen. Dus je voeten zo'n centimeter of 3/4/5 van de grond af en daar houden. Balans-problemen corrigeren met mijn "core" dus.

- Ga zijwaarts voor een spiegel staan en doe net alsof je op je paard zit. Kijk naar je houding en ga "lichtijden". Waar gaat de balans mis? Welk onderdeel van je lichaam valt als eerste uit de "ideale lijn"?
Oefenen, oefenen, oefenen voor de spiegel tot je kunt lichtrijden (zonder paard) waarbij jouw gevoel en de "ideale lijn" van gewrichten overeenkomen.

Als laatste tip gaf ze me nog mee om op mijn paard te gaan zitten, ogen dicht te doen en met mijn lijf te voelen wat het paard doet en hoe ik daarop reageer met mijn lijf. (uiteraard kan iemand het paard vasthouden wanneer het niet verantwoord is om het paard met een "blinde" ruiter door de bak te laten gaan).


Ik moet zeggen dat ik er veel aan gehad heb! Ik let nu veel beter op mijn eigen houding, stabiliteit en ben me bewuster van mijn hulpen.
Misschien helpt het!

Edit: (sorry voor het lange stuk... :o )

"Elk afscheid betekent de geboorte van een herinnering"
s. Dali


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: juniper, Sylke104, YandexBot en 6 bezoekers

cron