[INFO] Aan de teugel

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Janneke2

Berichten: 13508
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-19 17:20

Kate_91 schreef:
ik krijg een ; Let Op, er is al langere tijd niet meer gereageerd' melding. Hopelijk is dit topic nog actief, dan kom ook ik graag met mijn vraag :+ .

Mijn bijrijdpaard kijkt aan het begin van het rijden altijd eerst even aan in welke sferen ik ben. Dus als ik niet actief begin met rijden, dan doet zij ook alles lekker op haar elfendertigst. Ik probeer dus altijd vrij snel voorwaarts te rijden om haar actief te krijgen / houden.
Wat er dan gebeurd, is dat ze niet lijkt te ontspannen. Ze kán mooi aan de teugel lopen, maar ik ben nog aan het aanvoelen hoe ik dit precies goed voor elkaar krijg. Bij voorwaartse beenhulp en kortere teugels komt haar hoofd omhoog. Loopt ze wel netjes nageeflijk, dan is ze bijna niet vooruit te krijgen. Beenhulpen zorgen weer voor een opgeheven hoofd, en zo is de cirkel rond.

Heeft iemand advies? :)


Een 'spaans' antwoord: ik denk dat je uitstekend begint.
Je paard kijkt hoe jij vandaag bent, en daar geef je antwoord op: jij gaat actief aan de slag.

Maar daarna wordt het ingewikkeld.
"Aan de teugel" is ontspannen in aanspanning ;) , dus een combinatie van dürchlassigkeit (zoiets als ontspanning) met activiteit.
De valkuil waar veel mensen vanuit het Nederlandse (=aangepaste duitse) systeem terecht komen : de activiteit maakt dat het dier op de voorhand komt, dat de achterbenen niet dragen en doorgaans is het dier scheef. Dat maakt dürchlassigkeit lastig. - En jouw paard kiest dan voor 'delen': ze kan aan de voorkant doen wat jij vraagt, maar dat vraagt offers (niet meer voorwaarts) - of ze is voorwaarts, maar maar kan dan haar hals, nek en kaak niet ontspannen.

Klinkt naar een braaf dier!
Ik zou zeggen: kom haar tegemoet: prachtig dat ze voorwaarts wil, maar graag zonder stuwend achterbeen en graag aandacht voor in elk geval gelijke druk op beide teugels / verticale balans / evenveel gewicht op beide voorbenen.
Vanuit die balans kunnen paarden vaak hun rug correct gaan gebruiken, dwz: jij kunt echt gaan zitten, omdat het dier de buikspieren aanspant, de bovenlijn ontspant en de nagefelijkheid en dürchlassigkeit ontstaan dan redelijk gemakkelijk.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Janneke2

Berichten: 13508
Geregistreerd: 28-02-13

Re: [INFO] Aan de teugel

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-19 12:26

...een van mijn viervoetige leermeesters "wil" alleen maar haar eigen buikspieren aanspannen als ik mijn 'harapunt' (zo heet dat op karate) activeer.
In termen van spieren : de transversus abdominis, "navel naar binnen".

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Janneke2

Berichten: 13508
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-19 08:26

Terug naar de basis is prima, maar aan de orde is dat het dier over de rug moet gaan lopen, van de voorhand af.
Dat kost kracht en dus tijd - dat is geen onwil van het dier, maar een punt waar de ruiter /de mens rekening mee moet houden.

In mijn ervaring gaat dat het snelste met verticale balans, gelijkelijk gewicht op beide voorbenen.
Du momente dat dit lukt ('a leg at each corner') ontspant het dier.

Is dit een feit (of: lukt het met steeds grotere regelmaat) dan komen er mooie voltes met lengtebuiging, waarbij het is toegestaan dat het dier iets naar buiten 'kijkt', om te helpen van het binnenvoorbeen te blijven, doel is het binnenachterbeen dat tussen de sporen van de voorbenen gaat landen. Dit alles dus met behoud van de 'bollende' rug. (Andermaal zwaar, dus kort oefenen, belonen en twee rustdagen inlassen. Aan spierpijn heb je niets, in tegendeel.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Janneke2

Berichten: 13508
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-08-19 20:46

Ten eerste: +:)+ uitstekende vraag!
(Stomme vragen bestaan sowieso niet.) En rond 'aan de teugel' bestaan veel misverstanden, er is een boel discussie en er zijn ook gewoon verschillende meningen.

2e: over de overgang stap - draf (en ach, eigenlijk alle overgangen, inclusief alle 'schakeltjes', richting veranderingen - jawel!) geldt dat je even een "halve ophouding" moet geven. Auf deutsch: halbe parade.
Een beetje verderop op RT-D gaat het over 'de hulpen voor het halthouden' en Airnt beschrijft daar keu-rig netjes de ganze parade.
(Bij de halve blijf je stappen of galopperen of wat je maar doet, bij de ganze ga je actief stil staan.
Maar wat je doet is in wezen hetzelfde.)
'Verzamel' je je dier op deze manier, is de overgang makkelijker.

Ik streef ernaar om niets met de teugel te doen, ik heb m in de hand en ik voel mijn paard en ik hoop op aanleuning.
En ik ben alert op zwaarder op 1 teugel - dan zit er teveel gewicht op dat voorbeen en moet ik efkes aan de bak.
(Zitten op de kant waar het gewicht niet is, de zware teugel 'los', de ander heel licht in contact.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Janneke2

Berichten: 13508
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-19 08:43

HorseTimeXL schreef:
Hallo bakkers, ik kwam dit topic tegen en hoop dat iemand mij zou kunnen helpen. Ik heb een jong paard (of naja jong 7 jaar) die nauwelijks wat gedaan heeft bij de vorige eigenaar behalve flink met slof gereden als er gereden werd en een verkeerd zadel. De osteopaat is geweest en nu de laatste 2 keer door happy athletes gemasseerd. Hij liep weer als vanouds en alles zat lekker los. Nu gaf degene die dit had gedaan al aan dat je het gevoel hebt dat je nu weer van 0 moet beginnen omdat hij lang in een bepaalde strakke houding gelopen heeft. Nu heb ik er vandaag voor het eerst weer opgezeten en idd hij heeft veel minder balans.

Vroeger leunde hij op de ruiter, op zijn strakke spieren en was hij gewend aan een slechte houding.

Nu is hij iets belangrijks aan het doen: 'hoe moet ik toch lopen onder het zadel zonder dat knellende harnas?'

Citaat:
Nu vind ik het lastig was ik met de teugels moet doen. Hij wil bijvoorbeeld in stap maar ook nog in draf dat behoorlijk aan de teugels trekken met z'n hoofd (in stap meer dan draf) en dan vind ik het lastig om te kijken wat te doen.

Gewoon door laten glijden.
Laat m maar wennen aan 'geen blok beton aan de voorkant'.
Om veiligheidsredenen (als oma zijnde wil ik mijn botten heel houden) het eerste wat ik met een groen paard doe is het dier leren op te stoppen op zit, gewicht, kortom 'ganze parade'.
Op het moment dat jij je teugels laat doorglijden gaat zijn zwaartepunt naar voor - help je dier door op dat moment je eigen zwaartepunt terug te brengen (soort van 'halbe parade').
In het ergste geval krijg je een overgang (draf - stap of stap - halt), het zij zo, je dier is aan het zoeken. Gewoon een klein drijfje en terug naar stap of draf.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 4 bezoekers