Paard 'weet' dat hij moet halthouden in de proef

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Paard 'weet' dat hij moet halthouden in de proef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 13:56

Hoi allemaal,

Ik heb een vervelend probleem waar ik op wedstrijd tegenaan loop. Mijn paard 'weet' wanneer hij in de proef moeten halthouden, als we bij G moeten halthouden begint hij na X al langzamer te lopen en voor G valt hij al helemaal stil. Netjes halthouden lukt dan natuurlijk ook niet. In het M1 merkte ik het vooral omdat je dan bij een paar proeven aan het einde een halve volte halve baan hebt en daarna halthouden en groeten. Dan was er éénn proef waarbij je tegen het einde van de proef door een S van hand moest veranderen en hij dacht dan hey dit weet ik, we gaan halthouden en groeten. Hij ging dan zelf al vertragen of halthouden tijdens de S. Nu dacht ik in het M2 in ieder geval de eerste proeven er mee weg te komen, omdat het nieuwe proeven zijn en hij de lijnen niet kent. Maar helaas, ook nu weet hij het al en voor G begint hij te vertragen of halt te houden. Het maakt niet uit hoeveel been ik dan geef, hij gaat gewoon niet meer vooruit. Hij is verder heel goed aan mijn been, als ik been geef gaat hij. Of het nu stap - draf, stap - galop, middendraf etc. is hij gaat altijd vooruit, behalve op het punt in de proef dat hij weet dat we gaan halthouden. Ik heb hem al een keer vooruit getrapt met de gedachte schijt aan de punten, hij moet nu maar doorlopen ook al hebben we al stil gestaan maar de wedstrijd daarna weer precies hetzelfde. Ook heb ik hem onderling met zweep gestart, dat werkte toen wel maar zonder zweep doet hij het weer. Mijn instructeur gaat binnenkort even mee op wedstrijd om te kijken, maar wellicht heeft iemand hier er ook ervaring mee en de gouden tip?


xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 13:58

Myrsky schreef:
En als je een proef rijdt bij jouzelf in de bak? Doet hij het dan ook?


Nee dan niet, ook met losrijden op wedstrijd doet hij het niet. Echt alleen tijdens de proef als er een jury voor ons zit

xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 14:18

Peelie schreef:
Dan ligt het aan jou.


Thanks, daar kan ik echt wat mee +:)+ +:)+


Kaitlyn schreef:
Peelie schreef:
Dan ligt het aan jou.


Dat vraagt ze toch niet? :roll: Ze vraagt toch of mensen tips hebben om het paard door te laten lopen?

TS; doet hij het ook als je moet gaan halthouden voor het achterwaarts gaan?


Nee halthouden voor het achterwaarts gaan niet, echt alleen voor het groeten aan het einde van de proef.

bigone schreef:
Sommige paarden verbinden de klanken van de voorlezer aan de proef, echt. Dus ze horen halthouden of galop en dan gaan ze. Maar ik ben het zeker met Peelie eens, onbewust bereid jouw lichaam zich voor op het halthouden want je wilt het natuurlijk wel goed doen en dat voelt je paard. Mag je blij mee zijn maar daar zal je dus een oplossing voor moeten zoeken.


Het zou best onbewust bij mij kunnen liggen, maar ik vraag me af of dat de enige reden is. De eerste keer dat we M2 reden dacht ik vooraf hij kent de proef niet dus het gebeurd niet. De hele proef heerlijk gereden en aan het einde ging hij voor G al halthouden. Toen had ik echt zoiets van huh wat doet hij nou? Ohja, dat gedoe.. Maar toen heb ik er tijdens het rijden totaal niet aan gedacht, was echt verbaasd dat hij het deed.

Edit: fijn al die reacties!

In een middendraf aanrijden heeft geen effect, dan doet hij het nog alleen valt hij dan veel harder stil. Als ik thuis op de middenlijn rij en ga halthouden dan doet hij het wanneer ik het wil, en ik kan dan ook zonder problemen doorrijden zonder halt te houden. Een paar oefenwedstrijdjes met uitleg aan de jury is zeker wel een goed idee, alleen ben ik bang dat hij dan twee wedstrijden daarna al weer weet hoe laat het is en het geen effect meer heeft
Laatst bijgewerkt door xMalibu op 20-03-19 14:20, in het totaal 1 keer bewerkt

xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 14:33

Bedankt voor alle reacties! Zal de komende tijd eens bewust proberen te kijken naar hoe ik het thuis doe en op wedstrijd. En toch maar eens kijken naar wat mogelijkheden om het te oefenen, bij iemand anders of een oefenwedstrijd o.i.d.

Als ik de oorzaak echt niet vind is het jammer maar helaas, we rijden in het M1 en M2 alsnog rond de 200 punten gemiddeld, zelfs met dat ene slechte onderdeel. Maar zou mooi zijn als ik de oorzaak kan vinden, of het nu bij mezelf ligt of bij mijn paard.

xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Re: Paard 'weet' dat hij moet halthouden in de proef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-19 14:43

Bedankt weer voor alle reactie! Ik heb er echt wat aan!
Voortaan dus nog bewuster voorwaarts erop aanrijden.

Mijn vriend leest altijd voor en die is nogal duidelijk verstaanbaar zegmaar, als er meerdere ringen zijn komen mensen vaak vragen of hij wat zachter kan lezen omdat ze er anders niet bovenuit komen met lezen in de ring ernaast :+ :') Zal eens uitproberen wat er gebeurd als hij het halthouden groeten niet zegt. Dan kan ik in ieder geval uitsluiten dat mijn paard hoort dat hij moet halthouden en groeten, gaat hij dan nog zelf halthouden ligt het niet aan het lezen.

xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Re: Paard 'weet' dat hij moet halthouden in de proef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-19 11:31

Iedereen ontzettend bedankt voor alle reacties! Ik ga de komende tijd wat dingen uitproberen van wat hier genoemd is en dan laat ik hier nog wel weten wat er wel/niet heeft gewerkt :)

xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-04-19 15:27

FriesWytske schreef:
Hoe gaat het nu ts? Of ben je nog niet weer op wedstrijd geweest


Ik ben sinds het openen van dit topic niet meer geweest, volgend 13 april gaan we weer dus dan ga ik wat dingen uitproberen :)


xMalibu

Berichten: 1573
Geregistreerd: 23-04-12
Woonplaats: In de stal

Re: Paard 'weet' dat hij moet halthouden in de proef

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-04-19 13:17

Sorry helemaal vergeten te laten weten hoe gegaan is :o
Ik heb nu een paar dingen 'veranderd'.
1. Het niet meer laten lezen van halthouden en groeten.
2. Voor mezelf denken dat ik IN het jury hokje wil eindigen met halthouden en niet ervoor
3. Voorwaartser aanrijden voor het halthouden en groeten
4. Tijdens het trainen doet hij het niet, maar als ik bijvoorbeeld 5 keer ga halthouden en dan direct achterwaarts gaat hij de 6e keer zelf wel al achterwaarts omdat hij denkt dat dat weer komt. Dus ik heb hem thuis in de training heel vaak laten halthouden op G, net zolang totdat hij zelf dacht hey we gaan halthouden en vervolgens heb ik hem in middendraf en middengalop weg gereden, dat net zo lang herhaalt tot hij niet meer zelf dacht aan halthouden.
13 april wedstrijd gehad, de eerste proef heeft mijn vriend voor het eerst in zijn leven verkeerd gelezen en was daardoor zo van slag dat hij het wel gelezen heeft want hij was helemaal in de war :') Zelf wel vlot aangereden maar had een 5 met als commentaar valt terug in tempo en moet actiever halthouden, nou dat was terecht. Tweede proef heeft hij niet gelezen en heb ik vlot aangereden en had ik een 7, dus dat was zeker positief. Vorig weekend weer wedstrijd gehad, beide proeven heb ik voorwaarts aaangereden voor het halthouden, gedacht aan eindigen in het jury hokje en heeft mijn vriend het niet voor gelezen, resultaat 7 en 8 en complimenten voor het nette halthouden.
Het gaat nu dus in ieder geval goed, denk dat het komt door de combinatie van dingen die nu anders gaan. Dus of het probleem bij mij zat (te veel op de rem denken) of bij mijn paard (routine ofzo) ik weet het niet, maar voorlopig lijkt het goed te gaan :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers