Hoe 3 jarige rijden?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PerleB
Berichten: 275
Geregistreerd: 15-05-16

Hoe 3 jarige rijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-19 21:21

Hallo allemaal,

Sinds kort heb ik een 3 jarige merrie onder het zadel. In het totaal is ze nu ongeveer 10 keer bereden geweest. 8x met iemand anders en nu 2x met mij. Bij de voorgaande ruiter bleek ze erg braaf (deze ruiter was iets groter en struiser dan mij. Ik ben nogal een lichtgewicht en vrij klein), maar wanneer ik haar rijd, heb ik de indruk dat ze toch een paar dingen uitspookt die ik liever niet wil. Ikzelf heb 0,0 ervaring met jonge paarden, maar van de eigenaar mag ik ze rijden omdat ik een nieuwe uitdaging wilde, waar ik ze overigens wel dankbaar voor ben! Ik weet natuurlijk dat een jong paard nog onstabiel is in de aanleuning, dat het evenwicht niks voorstelt, dat ze soms nog heel rillig en bang kunnen zijn, dat ze grenzen opzoeken en dat ze dagdagelijkse zaken in het rijden gewoon nog niet snappen (zoals sturen of reactie op het been). Maar zoals ik al zei, doet ze een aantal dingen, waarvan ik niet goed weet hoe ik het moet aanpakken zoals: de teugels uit mijn handen trekken, plots gaan stilstaan, of (zoals vorige keer) kattensprongen maken wanneer ik ze wil aandraven (dit zijn allemaal dingen die ze bij haar vorige ruiter niet deed). In mijn ogen zijn dit toch dingen die niet helemaal horen, ook al ze nog jong. Ik wil niet dat ze de teugels uit mijn handen rukt, want voor ik het weet is ze straks ribbedebie met mij. Ik kreeg wel al de tip dat ik mijn teugels niet te kort moet nemen, maar ik wil wel enige controle hebben over haar en niet met een super lange teugel door de baan huppelen.

Wat kan ik van haar verwachten qua rijden nu? Kan ik haar echt al wat aan het werk zetten? (vb echt gaan oefenen op het reactie op het been) of moet ik me juist inhouden en in de piste gewoon de weg wijzen en voor de rest heel simpel houden (dus niet echt oefeningen doen, eigenlijk zoals ik het nu doe)?

Graag reacties van mensen die ervaren zijn in het opleiden van jonge (dressuur)paarden! :)

Liefs
PerleBPerleB
Berichten: 275
Geregistreerd: 15-05-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-19 12:55

suikermeisje schreef:
Inderdaad wat al gezegd wordt: voorwaarts en de rest komt later.
Zelf mijn eigen paarden beleerd en ook best veel voor anderen. Is een vak apart en ze zijn snel verpest.
Probeer je niet te druk te maken wat je moet oefenen, dat leren ze spelenderwijs wel.

En voordat je erop gaat: even longeren. 5-10min maximaal. Zo zijn ze alvast los, spieren al opgewarmd zonder iemand die 'tegenwerkt' op de rug. En zo is de frisheid er tenminste ook uit.

Succes.


ja, het longeren doe ik sowieso. Verder heb ik niet meteen begeleiding die me kan helpen, dus ik moet het in zekere mate alleen proberen te doen. Ik vraag wel raad aan mijn eigen trainster en aan diegene die haar zadelmak gemaakt heeft, die komt af en toe wel eens kijken en waar nodig helpen.

Vandaag voor de 2de keer gelongeerd met bijzetteugeltjes, heel erg los, zodat zo ook al een beetje went aan wat druk op het bit. Deed ze erg braaf. Merk steeds meer dat ze zelf heel veel bevestiging nodig heeft. In het begin was ze wat terughoudend (achteruit stappen) op de druk van het bit, maar door elke pas voorwaarts te belonen, was ze zo weer weg in stap.

PerleB
Berichten: 275
Geregistreerd: 15-05-16

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-04-19 13:26

Ayasha schreef:
Ik lees eigenlijk niets in je verhaal dat ik "niet normaal" vindt voor de fase waarin dit paard is.
Ze deed het niet bij de vorige ruiter maar een paard dat pas beleerd wordt moet ook even wennen. Het lijkt me dat dit paard inmiddels "bekomen" is en begint te testen wat ze precies kan met een ruiter op haar rug. :)
Ik weet natuurlijk niet hoe kort je je teugels houdt, maar jouw verhaal doet me denken dat je niet echt "op je gemak" bent met haar en dan kan het zijn dat jouw drang naar controle er juist voor gaat zorgen dat je het kwijt raakt. Een jong paard moet leren "op eigen benen" lopen. Een ondersteunende hand moet maar een opsluitende hand geeft vrijwel altijd problemen. :) En ik kan eigenlijk al jouw "issues" wel linken aan een jong paard dat zich opgesloten voelt binnen een "druk" die ze niet kent en vertrouwd en dus ook niet wil accepteren. En dan krijg je protest. :)Fijn advies, dankjewel! We gaan er mee aan de slag. Is natuurlijk voor mij wat zoeken hoeveel controle ik kan hebben/verwachten. Kreeg dit advies al enkele keren, dus daar kan ik zeker mee aan de bak :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers