[INFO] Aan de teugel

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Janneke2
Berichten: 12881
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-19 18:20

Kate_91 schreef:
ik krijg een ; Let Op, er is al langere tijd niet meer gereageerd' melding. Hopelijk is dit topic nog actief, dan kom ook ik graag met mijn vraag :+ .

Mijn bijrijdpaard kijkt aan het begin van het rijden altijd eerst even aan in welke sferen ik ben. Dus als ik niet actief begin met rijden, dan doet zij ook alles lekker op haar elfendertigst. Ik probeer dus altijd vrij snel voorwaarts te rijden om haar actief te krijgen / houden.
Wat er dan gebeurd, is dat ze niet lijkt te ontspannen. Ze kán mooi aan de teugel lopen, maar ik ben nog aan het aanvoelen hoe ik dit precies goed voor elkaar krijg. Bij voorwaartse beenhulp en kortere teugels komt haar hoofd omhoog. Loopt ze wel netjes nageeflijk, dan is ze bijna niet vooruit te krijgen. Beenhulpen zorgen weer voor een opgeheven hoofd, en zo is de cirkel rond.

Heeft iemand advies? :)


Een 'spaans' antwoord: ik denk dat je uitstekend begint.
Je paard kijkt hoe jij vandaag bent, en daar geef je antwoord op: jij gaat actief aan de slag.

Maar daarna wordt het ingewikkeld.
"Aan de teugel" is ontspannen in aanspanning ;) , dus een combinatie van dürchlassigkeit (zoiets als ontspanning) met activiteit.
De valkuil waar veel mensen vanuit het Nederlandse (=aangepaste duitse) systeem terecht komen : de activiteit maakt dat het dier op de voorhand komt, dat de achterbenen niet dragen en doorgaans is het dier scheef. Dat maakt dürchlassigkeit lastig. - En jouw paard kiest dan voor 'delen': ze kan aan de voorkant doen wat jij vraagt, maar dat vraagt offers (niet meer voorwaarts) - of ze is voorwaarts, maar maar kan dan haar hals, nek en kaak niet ontspannen.

Klinkt naar een braaf dier!
Ik zou zeggen: kom haar tegemoet: prachtig dat ze voorwaarts wil, maar graag zonder stuwend achterbeen en graag aandacht voor in elk geval gelijke druk op beide teugels / verticale balans / evenveel gewicht op beide voorbenen.
Vanuit die balans kunnen paarden vaak hun rug correct gaan gebruiken, dwz: jij kunt echt gaan zitten, omdat het dier de buikspieren aanspant, de bovenlijn ontspant en de nagefelijkheid en dürchlassigkeit ontstaan dan redelijk gemakkelijk.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Janneke2
Berichten: 12881
Geregistreerd: 28-02-13

Re: [INFO] Aan de teugel

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-19 13:26

...een van mijn viervoetige leermeesters "wil" alleen maar haar eigen buikspieren aanspannen als ik mijn 'harapunt' (zo heet dat op karate) activeer.
In termen van spieren : de transversus abdominis, "navel naar binnen".

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Janneke2
Berichten: 12881
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-19 09:26

Terug naar de basis is prima, maar aan de orde is dat het dier over de rug moet gaan lopen, van de voorhand af.
Dat kost kracht en dus tijd - dat is geen onwil van het dier, maar een punt waar de ruiter /de mens rekening mee moet houden.

In mijn ervaring gaat dat het snelste met verticale balans, gelijkelijk gewicht op beide voorbenen.
Du momente dat dit lukt ('a leg at each corner') ontspant het dier.

Is dit een feit (of: lukt het met steeds grotere regelmaat) dan komen er mooie voltes met lengtebuiging, waarbij het is toegestaan dat het dier iets naar buiten 'kijkt', om te helpen van het binnenvoorbeen te blijven, doel is het binnenachterbeen dat tussen de sporen van de voorbenen gaat landen. Dit alles dus met behoud van de 'bollende' rug. (Andermaal zwaar, dus kort oefenen, belonen en twee rustdagen inlassen. Aan spierpijn heb je niets, in tegendeel.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers