Nageeflijk rijden

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, balance, Lous

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

SparklingApp

Berichten: 1803
Geregistreerd: 23-06-05
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-19 20:13

Nageeflijkheid is een vorm van ontspanning en vertrouwen van je pony waardoor hij als hij ook vrij netjes in balans loopt mooi zijn hals laat zakken en zacht maakt zodat die er wat gebogen uit ziet.
Geef je pony elke keer goed de tijd om rustig op te warmen als je gaat rijden, voltes rijden en van hand veranderen bijvoorbeeld helpen dan goed om de spieren warm en los te maken.

Dan ga je zelf goed voelen dat jij ontspannen en in balans op je pony zit, zit je mooi ontspannen rechtop? Kan je beide zitbeentjes in je billen op het zadel voelen? Heb je op je linker beugel net zoveel gewicht van je been steunen als op je rechter beugel? En is je ademhaling in je buik, en niet hoog in je borst?
Deze vragen blijf je tijdens het rijden jezelf regelmatig stellen, als jij niet goed in balans op je pony zit, dan kan hij niet nageven.

En pas dan komt de verbinding tussen jouw hand en je pony zijn mond.
Neem de teugels aan, alsof je een vogeltje vast wil houden, maar niet plat wil knijpen en volg dan in de beweging heel zacht de mond van je pony.
Het is de bedoeling dat je armen en schouders heel zacht en losjes blijven, zodat je pony nooit een rukje krijgt als hij een beweging maakt, maar jouw armen mooi meeveren, zo krijgt hij vertrouwen dat jij hem geen pijn doet in zijn mond en daardoor durft hij te ontspannen. (want zelf span je ook je buikspieren aan als je daar een stomp verwacht en een pony spant zijn mond als hij daar een ruk, of kneepje!! verwacht)
Als dit goed lukt in alle gangen zal je pony zeker nageeflijk gaan lopen en is het tijd voor een volgende stap, belangrijk is om regelmatig les te hebben zodat iemand je ook op het juiste moment duidelijk kan maken waarom je iets wel of niet moet doen, zoals bijvoorbeeld een passend voorwaarts tempo onderhouden. (want bij teveel focus op de voorkant gaan er snel allerlei andere dingen mis ;) )
En ook training zonder dat je er op zit is heel goed voor een paard of pony, zoals longeren of andere manieren van grondwerk, maar ook dat is iets wat je echt moet leren met wat hulp.
Succes en heel veel plezier met je eerste eigen pony!!! *\o/*

Have I Gone Mad? I'm Afraid So. You're Entirely Bonkers. But I'll Tell You A Secret. All The Best People Are.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers