Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-21 21:35

Als alles goed gaat mag ik binnenkort mijn eerste kat verwelkomen! Nu ben ik al wel even wat opzoekwerk aan het doen, maar eerlijk gezegd heb ik geen idee waar te beginnen :+ . Om een simpel voorbeeld te geven, is een gewoon waterbakje goed of is een drinkfontein echt beter? En is het echt nodig om meerdere waterbakken te hebben staan? Van een ander hoorde ik dan weer dat je de waterbak best niet naast de voerbak zet. Kortom, ik weet het niet meer haha. Mijn vraag is dus eigenlijk, wat heb ik allemaal nodig en waar moet ik op letten? Andere nuttige tips voor deze toekomstige catmom zijn ook altijd welkom :D

Moppie - For always in my heart little friend! <3


Sem_
Berichten: 7269
Geregistreerd: 17-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-21 21:45

Laatst bijgewerkt door Sem_ op 29-11-21 21:47, in het totaal 1 keer bewerkt

axel_1997

Berichten: 976
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-21 21:45

Katten drinken graag stromend water en leggen hun prooi meestal niet naast de plek waar ze drinken. Beide om het water niet te vervuilen. Of zo is de theorie. Mijn kat heeft nooit geklaagd over bakjes naast elkaar of stilstaand water. Ze drinkt wel graag regenwater van de platte bovenkant van de tuinlampjes. Zo'n fonteintje heeft meestal wel een filter maar dagelijks een schoon bakje voldoet ook. katten hebben van nature wel kwetsbare nieren en zijn geen gulzige drinkers. Dus met dat ik gedachte is het niet onverstandig om het drinken aantrekkelijk te maken. Kunststof bakjes en vuile bakjes kunnen naar het schijnt bijdragen aan het ontstaan van kattenacne. Dus voor de zekerheid kan je voor metaal kiezen.

Als je niet voor de lol op je paard stapt... kan je beter op de grond blijven staan.

"Always try to be nice but never fail to be kind"-Doctor Who-

Ghostattack

Berichten: 10132
Geregistreerd: 06-09-10
Woonplaats: West Maas en Waal

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-21 21:53

Ik ben een aantal jaar geleden overgestapt op drinkfonteinen, helemaal top! Ze moesten er even aan wennen, maar zijn nu groot fan. Al vindt onze senior van 18 regenwater nog steeds het lekkerste :P Drinkfonteinen staan hier overigens wel vlakbij het voer, lijken ze geen probleem mee te hebben.

Een krabpaal vind ik ook wel een must, wel een goede waar ze echt aan kunnen krabben. Katten stretchen hun lijf graag tijdens het krabben en veel krabpalen zijn te kort/klein om dat echt te kunnen doen. Een verstop plekje, liefst hoog, vinden ze ook fijn.

Maar katten zijn eigenaardige wezens, ze hebben zo hun mening :+

Selina

Berichten: 12643
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-21 21:54

Leuk!
Een krabpaal bij het raam doet het hier heel goed, kan ze lekker naar buiten loeren. Let bij het kopen van voer erop dat het graanvrij is.
Zelf heb ik een waterbak bij de krabpaal en naast het voer. Ze gebruikt ze allebei even veel dus ik vind 2 waterbakken wel prettig. Fontein deed zij niks mee, is even kijken wat je kat fijner vindt.

Leer tekenen met pastelpotloden via m'n Youtubekanaal of blog

Amber_anne

Berichten: 4571
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-21 22:04

Super leuk, een blauwe Rus van de Cattery?

Naast de tips voor drinkwn die hier zijn gegeven kan ik je aanraden om op Catmoneo te kijken naar voer. Daar staat hele interessante informatie op. Ook de Facebook groep 'natuurlijke katten' en 'afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting daarvan'

Ook altijd een kattenbak meer nemen dan het aantal katten. Dus voor 1 kat 2 bakken.

axel_1997

Berichten: 976
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-21 22:08

Andere tips. Zoek een opbergplekje voor speeltjes. Veel katten zijn snel uitgekeken op speelgoed dat altijd rondslingert. Maar een speeltje dat ze lang niet gezien hebben wekt vaak interesse. En koop je niet blind aan speelgoed. Een prop papier en een kartonnen doos met gaten zijn vaak favoriet.

Schoonmaak technisch is een doos met een handdoek meestal een beter slaapplekje dan een dure gestoffeerde kattenmand.

Katten zijn ook berucht om het negeren van speciaal voor hen gekochte mandjes en in plaats daarvan op jou stoel, jou bank en jou bed te gaan liggen. Dat komt doordat voor een kat alles om geur draait. Als een kat zich aan je hecht gaat die op jou stoel, bank en bed liggen omdat jou geur daar sterk is. Ze vermengen hun geur met die van jou. Zo ook het kopjes geven. In de wangen zitten veel geurklieren.

En ook aan de meubels krabben draait om geur en territorium. Want in de voetkussentjes zitten ook geurklieren. Dus die krassen op het behang zijn een visuele en sensorische markering. En het krabben zelf strekt de spieren. Je mag je kat gerust bij het behang weg sturen. Maar bied wel een krabplank op een prominente plek. Het liefst zo'n kartonnen ding waar ze zichtbare krassen in kunnen maken.

En oh ja, je bent nu het personeel van je kat. Dus je kan maar beter lid worden van de vakbond. :D

Als je niet voor de lol op je paard stapt... kan je beter op de grond blijven staan.

"Always try to be nice but never fail to be kind"-Doctor Who-

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-21 22:46

Dankjewel voor de vele tips al! :D Ik ga mijn best doen er een heus kattenparadijs van te maken! En Axel_1997, daar vreesde ik al voor ja :') . Maar ik heb het er graag voor over.

Amber_anne, ik ga komend weekend inderdaad kijken bij die cattery, moest het toch geen match blijken te zijn met de kat zoek ik verder, maar dat er binnenkort een kat komt is zeker dus dan heb ik alvast alle spullen al!

Moppie - For always in my heart little friend! <3

LoveGlove

Berichten: 6758
Geregistreerd: 28-01-14
Woonplaats: Op een planeet genaamd aarde

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 06:55

In theorie vinden ze stromend water uit de buurt van hun waterbakje fijner. Voor het stromende water vinden de meeste katten wel echt fijn. Ik zelf heb beneden het fonteintje staan en boven nog een bakje. Kunnen ze kiezen :+
Veel katten vinden het trouwens ook het fijnste om een breed voerbakje te hebben. Er bestaat zoiets als voelsprietstress (even naar het nederlands vertaald). De voelsprieten van een kat zijn enorm gevoelig. Veel vinden het ook nier fijn om in een heel klein bakje te moeten eten daardoor. Dat zegt nier dat ze her niet doen. Maar vaak kun je het verschil wel merken als ze een breder bakje krijgen.

Een krabpaal/klimboom is inderdaad okk belangrijk. Maar daar heb ik wel even wat op te zeggen. Er zijn er heel veel die het namelijk niet weten: je moer er even achter komen hoe je kat het liefste krast. Er zijn heel veel katten die namelijk horizontale krassers zijn. Dus verticaal aan zo'n paal krassen vinden ze niet allemaal fijn. En de enige manier waarop je erachter komt wat jou kat fijn vindt is uitproberen :=
Ik heb zelf van karton mijn eigen krasoppervlakte gemaakt zelfs en die gebruiken ze graag. Ideaal gezien staat de krasplek ergens in de buurt van de bank. Waarom? Als ze aan de bank gaan krassen kun je ze zo leren dat ze naar de krasplek moeten. Katten krabben vaak aan de bank omdat wij en de katten de bank delen. Onze geur zit erop dus hun geur moet er ook bij. Vandaar her bank krabben. Als ze dat kunnen doen langs de bank op een krabplek kunnen ze zo de plek delen als her ware. Ideaal gezien zou je ook meerdere plekken door her huis heen kunnen hebben waar ze kunnen krabben. Bijvoorbeeld bij ramen en deuropeningen ook, zodat ze hun territorium mooi kunnen afbakenen op de plekken waar dat her belangrijkst is: de deuren en ramen die naar buiten lijden. Die van mij gebruiken de deurmatten ook gewoon om.op te krabben :')

Vergeet de kattenbak natuurlijk niet. De kattenbakken staan ideaal gezien in dezelfde ruimtes waar jij veel tijd doorbrengt. Ik weet het, heerlijk. Maar als het te verdragen is zou ik het wel doen. Het gaat nogmaals om het delen van de ruimte via geur. Dat is hoe de kat eenmaal ruimte deelt. En altijd de regel: aantal katten +1 kattenbak aanhouden. Daar hebben ze ook vaak echt wel behoefte aan.
Ik waarschuw ook alvast voor overkapte bakken. Mijn katten vinden her niet fijn dus gebruiken de bakken met overkapping niet. Kan zijn dat jou kat dat ook gaat hebben. Maar dat verschilt per kat. Het liefste staan de bakken ook verspreid over het huis en niet langs elkaar.

Ook nog een tip voor het reismandje voor de DA: Zet hem standaard in de woonkamer of slaapkamer ofzo. Zorg ervoor met beloningen en positieve feedback dat het een relax plekje wordt Waar ze altijd lekker kunnen slapen. Dan js er veel minder drama als ze naar de DA moeten.

Als laatste de speeltjes: je mag alle speeltjes in de wereld aanschaffen. Maar ik raad je aan om er 1 elke dag te gebruiken: die met het touwtje en een veertje of iets anders aan. Waar je dus samen mee kan spelen. Die vinden ze bijna altijd geweldig. En het helpt met het bouwen van de band tussen jou en de kat. Ook vinden katten klimmen heel leuk. Ik noem ze altijd klimmende kleuters voor een reden :=
Dus als je hun mogelijkheden tot klimmen kan geven zullen ze je daar (al weten ze her zelf nier direct) bijna altijd hartelijk voor danken :)

als laatste de slaapplekjes nog: heb er genoeg :')
Heb ze bij de raam zodat ze lekker uit de raam kunnen kijken. Heb ze ook in de buurt van plekken waar jij graag relaxt. Dan kunnen ze meedoen namelijk. Katten zijn socialer dan je denkt en bij hun uit dat vooral veel in het delen van dingen.

Dat zijn denk ik wel de belangrijkste dingen. Natuurlijk is niet alles helemaal realiarisch misschien, maar kijk wat mogelijk is. Dir is allemaal theoretisch gezieN. Ik denk dat alle katten eigenaren wel weten dat her lang niet altijd klopt bij de kat. Een van mijn katten vindt stilstaand water namelijk fijner. En de ander is gek op water, terwijl de meesten dat vreselijk vinden :')
Het is vooral uitzoeken wat jou kat fijn vindt. Dan kom je er wel :j

Ik ben een beetje anders gebouwd dan anderen ;)

Amber_anne

Berichten: 4571
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 07:23

Super leuk, veel plezier in kampen

Oh als tip nog, let op giftige bloemen als je die vaak in huis hebt. Planten ook, maar niet alle katten zitten er aan dus dan maakt het niet uit.
Ook de kerstboom is giftig en het nepsneeuw op de boom ook.

Ik heb er hier een die graag het nepsneeuw van de boom af likt dus daar moet ik echt alert op zijn

Ohja als je een kitten neemt gaat de voorkeur wel echt uit naar twee. Ik snap dat dat voor raskatten nogal een uitgave is maar dan kan je er ook een htk kat bij nemen

Niqui

Berichten: 1576
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 07:56

Leuk een eerste eigen kat. Spannend! Ik heb er zelf (al vele jaren) twee en zorg ervoor dat ze verticaal en horizontaal kunnen krabben. Dus heb ik twee krabpalen en twee kartonnen krabmandjes staan. Aan de mandjes en krabpalen krabben ze graag, maar ze liggen er ook heel graag in. Zo wordt mijn bank met rust gelaten.

Hier ook een drinkfonteintje waar ze graag uit drinken. Af en toe een vers potje kattengras kunnen ze ook erg waarderen. Dit is nodig voor ze om de haarballen kwijt te kunnen raken. Verder kijk ook ik voor voer op Catmoneo. Ik koop goede kwaliteit. Maar welk voer is erg afhankelijk van de smaak van de kat.

Bij mij kunnen ze in een afgezette tuin. Dat vind ik belangrijk om ze een beetje afwisseling te geven. Daar kunnen ze een beetje naar vogels loeren, in de zon liggen en op insecten jagen.

Ik wens je alvast veel plezier met je nieuwe kat!

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-21 08:31

Dankjewel weer voor de uitgebreide tips en de plezier"wensen"!

Qua planten zijn wij denk ik één van de weinigen die enkel twee mini nepplantjes hebben staan _O- . Dus dat zit wel goed. Kerstboom dachten we dit jaar ook even achterwege te laten en daarna kijken we wel weer wat we ermee doen.

Wat het twee kittens betreft, ik weet inderdaad dat veel mensen en fokkers dat aanraden, maar van wat ik uit mijn eigen opleiding geleerd heb en wat deze fokker ook zegt is dat een kat alleen ook prima kan. Twee katten samen vanaf kitten af aan kan zeker goed gaan maar het is een beetje tegen hun natuur. En de Blauwe Rus is daarnaast een heel mensgericht ras dus we gaan het toch bij eentje houden vrees ik. De kat die we nu op het oog hebben is blijkbaar ook een heel rustig katje, dus ik weet niet of ik die plezier doe met een hyperactief kitten erbij.

Moppie - For always in my heart little friend! <3

tita

Berichten: 18756
Geregistreerd: 29-08-06
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 08:44

Drinken en eten staan hier naast elkaar.

Ik houd me niet zo bezig met die regels, zo hebben we hier geen krabpaal meer in huis.
Kat ligt liefst op ons en 3x per dag gaat ze 5 min rondje om dan krab ze maar.

Nu krijg ik in kerstvakantie weer 2 kittens.

Er komt hier een kleine krabton met 2 ligplekjes 160cm
En kattenholletje en mandje ergens

Even afwachten wat ze willen

Vroeger had ik veel,krabpalen maar vind die dingen niks meer.
En ons huis is te klein 2023 hebben we kamer over dan kan ik een grotere plaatsen als ze er behoefte aan hebben

Goede fokker plaats een kitten niet in huis zonder ander kat.
Kat vooral kitten alleen houden vind ik niet kunnen inmiddels is bewezen dat katten niet solidair zijn en wel degelijk behoefte hebben aan soort genoot.
Niet allemaal maar normale gesocialiseerde kat wel

30-11-2015
03-07-2018

Amber_anne

Berichten: 4571
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 09:09

Het misverstand ontstaat vaak omdat katten solitaire jagers zijn.
Maar (ver)wilde katten leven wel degelijk in groepen. Katten zijn heel sociaal naar elkaar.

Ik vind het zeker een minpunt als een fokker kittens alleen plaatst. Ik heb bij mijn zoektocht naar een ragdoll ook gezocht naar een fokker die de katten alleen wegdeed als er nog een andere kat in huis was.

Hevonen

Berichten: 4937
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 09:25

Ik weet niet hoe een blauwe Rus is qua karakter, heb nooit echte raskatten gehad, maar de meeste katten hebben graag een kameraadje, al verschilt het wel van dier tot dier. Mijn katten zijn erg op elkaar gesteld en spelen en slapen samen, dat wil zeggen twee van de drie, de derde is heel vriendelijk tegen de andere twee en ook speels, maar hij zal niet bij ze in de mand gaan liggen.

Overigens zijn poezen vaak eenzelviger en serieuzer dan katers. Katers blijven speelser, ook als ze ouder worden en hebben vaak ook meer aan speelkameraadjes.
Dat is natuurlijk ook wel weer van dier tot dier verschillend.

Hoe dan ook, katten zijn heel erg leuk. Ik heb mijn hele leven al katten, ook veel zwerf- en asielkatten, allemaal anders, allemaal een eigen persoonlijkheid en allemaal leuk en lief.

Veel plezier ermee!

Voor bijzondere (niet paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

Jis_

Berichten: 10235
Geregistreerd: 13-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 09:43

MoppieFilou schreef:
Dankjewel weer voor de uitgebreide tips en de plezier"wensen"!

Qua planten zijn wij denk ik één van de weinigen die enkel twee mini nepplantjes hebben staan _O- . Dus dat zit wel goed. Kerstboom dachten we dit jaar ook even achterwege te laten en daarna kijken we wel weer wat we ermee doen.

Wat het twee kittens betreft, ik weet inderdaad dat veel mensen en fokkers dat aanraden, maar van wat ik uit mijn eigen opleiding geleerd heb en wat deze fokker ook zegt is dat een kat alleen ook prima kan. Twee katten samen vanaf kitten af aan kan zeker goed gaan maar het is een beetje tegen hun natuur. En de Blauwe Rus is daarnaast een heel mensgericht ras dus we gaan het toch bij eentje houden vrees ik. De kat die we nu op het oog hebben is blijkbaar ook een heel rustig katje, dus ik weet niet of ik die plezier doe met een hyperactief kitten erbij.


ik vind dat net zo achterhaald als de dominatietheorie. Waar ze een groep Wolven bij elkaar gooide in een verblijf en van daar uit gingen bepalen hoe een roedel werkt.

Kijk naar katachtige, de Leeuw leeft in groepen, de Cheetah kleinere groepjes en natuurlijk de katachtige die wel alleen leven zoals de Tijger en bijvoorbeeld de Poema.

Waar past de huiskat in. Ik zeg semi sociaal. Wat betreft jagen en eten is het ieder voor zich maar straat/verwilderde katten leven zeker in groepjes, moeders met dochters, zussen, tantes. Ze verzorgen en wassen elkaar. Het meest intieme natuurlijk wel alleen met moeder, zus, tante waar een een klik mee is. Katers worden door hun moeder weggejaagd op een bepaalde leeftijd. Maar zelfs onder de minder territoriale katers bij elkaar in de buurt kunnen vriendschappen ontstaan. Een gecastreerde kater wordt daarin ook nog eens een stuk milder.

Het grootste probleem met katten in huis is en een match en ook (te) jong bij de moeder weg en een stuk socialisatie missen dan na een jaar er nog een kat bij plaatsten. Zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen waardoor het mis kan gaan tussen katten in huis.

2 kittens gaat eigenlijk altijd goed en hebben ontzettend veel aan elkaar.

Dat is dan ook mijn tip :D Neem er 2 of een volwassen herplaatser die wel zonder andere kat wil leven.

https://veiling.catshelter.be/main.php
Give the ones you love wings to fly, roots to come back, and reasons to stay - Dalai Lama

Britta31

Berichten: 11484
Geregistreerd: 26-11-13
Woonplaats: Naast Britt,Nappie,Aag en Sasa en Iwan.

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 10:17

1 waarschuwing,een kerstboom is een super klimpaal voor katten.Ik heb al een paar jaar geen boom meer.

Britta, OUWE TAAIE.Mijn kerstmutsje.Old but still going samen met onze knuffelruin Nappie.Britt, ik mis je.

Tallie1979
Berichten: 22332
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: In mijn huisje

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 10:25

Belangrijke zaken:

- Zijn de entingen op orde?
- Gechipt?
- Hoe ga je je kat corrigeren bij stout gedrag? ( Ik zou een plantenspuit aanraden, dit werkt hier geweldig )
- Wat voor kattenbak en vulling ga je gebruiken?
- Wat voor voer?

Tuin/balkon cat proof maken ( als hij/zij al naar buiten mag )
Rekening houden met het gevaar van draai/kiep ramen


En vooral veel spelen, kroelen en plezier maken met je kat. <3

goldyc

Berichten: 466
Geregistreerd: 31-10-20

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 10:50

Mijn kat drinkt al zijn hele leven uit een eenvoudig waterbakje naast zijn eetbakje. Veranderen is voor hem geen goed idee; als we er een andere kleur eetbak neerzetten, is hij ook erg sceptisch. (Hii ziet wel niet zo goed meer nu, maar is altijd al zo geweest)

Cruciaal is in mijn ogen een goede krabpaal, ook een waar ze eventueel on kunnen. Veel katten liggen graag hoog, maar de meedte mensen hebben de katten liever niet tussen de dure/breekbare spullen bovenop de kast. Als je kat ergens opspringt waar ie niet hoort, kan je dat afstraffen (wij roepen duidelijk de naam van de kat en klapten in onze handen), maar zorg dan dat de kat wel een plek heeft waar hij heen kan. Katten werken erg op geursporen, dus een krabplek vlakbij een plek waar jij vaak zit, is een goed idee (anders heb je kans dat ze aan je meubels gaan krabben).

Zorg vrder ook voor 2 kattenbakken, en, als je niet weet in wat voor kattenbak de kat gaat bij de fokker, kan je eventueel zowel een open als een gesloten model neerzetten. Ik zou zeker bij de fokker vragen welk kattenzand en welk voerde gebruikt. Zelfs als dat niet jouw persoonlijke voorkeur zou zijn, zou ik het dan zeker de eerste weken toch thuis ook gebruiken, zodat de kat gewoon op de bak blijft gaan en blijft eten in een nieuwe, stressvolle omgeving.
Als de kat dan gewend is, kan je alsnog overschakelen op bv. ander voer

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-21 12:26

Jis_ schreef:
MoppieFilou schreef:
Dankjewel weer voor de uitgebreide tips en de plezier"wensen"!

Qua planten zijn wij denk ik één van de weinigen die enkel twee mini nepplantjes hebben staan _O- . Dus dat zit wel goed. Kerstboom dachten we dit jaar ook even achterwege te laten en daarna kijken we wel weer wat we ermee doen.

Wat het twee kittens betreft, ik weet inderdaad dat veel mensen en fokkers dat aanraden, maar van wat ik uit mijn eigen opleiding geleerd heb en wat deze fokker ook zegt is dat een kat alleen ook prima kan. Twee katten samen vanaf kitten af aan kan zeker goed gaan maar het is een beetje tegen hun natuur. En de Blauwe Rus is daarnaast een heel mensgericht ras dus we gaan het toch bij eentje houden vrees ik. De kat die we nu op het oog hebben is blijkbaar ook een heel rustig katje, dus ik weet niet of ik die plezier doe met een hyperactief kitten erbij.


ik vind dat net zo achterhaald als de dominatietheorie. Waar ze een groep Wolven bij elkaar gooide in een verblijf en van daar uit gingen bepalen hoe een roedel werkt.

Kijk naar katachtige, de Leeuw leeft in groepen, de Cheetah kleinere groepjes en natuurlijk de katachtige die wel alleen leven zoals de Tijger en bijvoorbeeld de Poema.

Waar past de huiskat in. Ik zeg semi sociaal. Wat betreft jagen en eten is het ieder voor zich maar straat/verwilderde katten leven zeker in groepjes, moeders met dochters, zussen, tantes. Ze verzorgen en wassen elkaar. Het meest intieme natuurlijk wel alleen met moeder, zus, tante waar een een klik mee is. Katers worden door hun moeder weggejaagd op een bepaalde leeftijd. Maar zelfs onder de minder territoriale katers bij elkaar in de buurt kunnen vriendschappen ontstaan. Een gecastreerde kater wordt daarin ook nog eens een stuk milder.

Het grootste probleem met katten in huis is en een match en ook (te) jong bij de moeder weg en een stuk socialisatie missen dan na een jaar er nog een kat bij plaatsten. Zo kan ik nog wel wat dingen opnoemen waardoor het mis kan gaan tussen katten in huis.

2 kittens gaat eigenlijk altijd goed en hebben ontzettend veel aan elkaar.

Dat is dan ook mijn tip :D Neem er 2 of een volwassen herplaatser die wel zonder andere kat wil leven.


Wat je laatste zin betreft, ik heb inderdaad ook een volwassen kat in gedachten. Die fokker doet poezen enkel weg als ze niet echt in de groep passen. Dus misschien ga ik dan beter voor die inderdaad.

Moppie - For always in my heart little friend! <3

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-21 12:27

Britta31 schreef:
1 waarschuwing,een kerstboom is een super klimpaal voor katten.Ik heb al een paar jaar geen boom meer.


Wij dachten inderdaad dit jaar geen te zetten, en als we er weer eentje zetten in de inkomhal, kan je hem ook zien vanuit de woonkamer doorheen de glazen deur, maar de kat kan er niet bij :D

Moppie - For always in my heart little friend! <3

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-21 12:28

Dankjewel voor alle andere tips weer!

Moppie - For always in my heart little friend! <3

MoppieFilou

Berichten: 4389
Geregistreerd: 31-10-16
Woonplaats: België

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-21 12:35

Nog een vraagje qua veiligheid, wat betreft elektriciteitssnoeren, best allemaal goed wegsteken neem ik aan? Maar stel je moet je gsm opladen, zoiets is moeilijk weg te steken natuurlijk.

Moppie - For always in my heart little friend! <3

goldyc

Berichten: 466
Geregistreerd: 31-10-20

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 12:47

Snoeren best wegstoppen idd. Als je je telefoon oplaadt, gewoon zorgen dat je dat of doet in een kamer waar de kat er niet bij kan, of dat je dat doet terwijl je er toezicht op kan houden. Onze katten (ragdolls) hebben trouwens nooit in de kerstboom gezeten (en nog steeds niet), van jongs af aan niet. Wel speelden ze met de ballen in de onderste takken als kitten, dus we hebben daar dan vrij snel plastic ballen in gehangen.

Amber_anne

Berichten: 4571
Geregistreerd: 09-04-18

Re: Eerste kat, tips en tricks gezocht!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-21 12:56

Bij ons komen ze nooit aan snoeren. Ik laad snachts mijn telefoon op en de katten slapen op bed maar komen er helemaal niet aan


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ComscoreBot, Silvia, xSabineW en 82 bezoekers