Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Hen001
Berichten: 52
Geregistreerd: 22-02-14

Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-17 21:36

Afbeelding

Hoi,

Onze kater van 5 maanden is vandaag van 2 hoog naar beneden gevallen. We zijn direct naar de dierenarts gemaakt die foto's gemaakt heeft. Hierop is te zien dat hij zijn linkerheup gebroken heeft, vlak naast de kom waar het bovenbeen begint.

Momenteel is hij verdoofd (morfine) en heeft hij metacam gehad. Hij ligt lekker onder een dekentje op zijn favoriete vachtje.
Morgen wordt hij geopereerd en we hebben begrepen dat hiervoor twee opties zijn:

- een schroef / pin
- een deel van de heup weghalen, waarna de spieren en weefsel dit opvullen en het zodoende aan elkaar vast komt te zitten. In dit geval moeten de spieren iets strekken omdat de heup als het ware iets korter wordt. Dit is de standaard procedure.

Voordat we morgen met de specialist praten en beslissen hoe hij geopereerd wordt ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen.
Ook wat betreft het uiteindelijke herstel en de duur van het herstel.

Hoor graag van jullie!


Hoppit

Berichten: 1802
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Re: Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-17 21:42

Herstel is vaak enorm afhankeljk van de eigenaar. Het lijfje kan 't prima aan en als alles gefixeerd is; zal je jonge kat iets hebben van 'mooi, ik ben gefixt, lekker weer rondklooien'. Daar moet je hem toch echt ff een aantal weken van weerhouden dmv een bench. Hoe consequenter je daarin bent; hoe sneller de genezing.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==

Lous

Berichten: 23552
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-17 21:51

Mijn kat is 3 jaar geleden (hij was toen 6 jaar) ook geopereerd nadat hij zijn bekken had gebroken. Toen hebben ze inderdaad een heupkopresectie uitgevoerd (optie 2) en zijn heupkop verwijderd.
Prognose was 90%. Heeft hij met gemak gehaald. Hij kan alleen niet meer zo hoog en ver springen. Hierdoor zijn zijn voorpoten wel heel erg sterk geworden, dat voel je echt als hij op je benen staat. Hij trekt zich nu meer op. Wel lekker rustig op het aanrecht en in de prullenbak :'), want daar kan hij niet meer op of in.

Ook ik zou wel aanraden hem na de operatie 6 weken op te sluiten in een bench. Ik denk dat de DA dit ook zal zeggen.

Meneer wilde toen hij thuiskwam meteen heel enthousiast de krabpaal inrennen, hij stond natuurlijk stijf van de pijnstillers. Dat ging dus mooi niet door. Hij verzette zich aan het begin heel eventjes heel erg toen hij de bench in moest. Maar hij had al aardig snel door dat dit voor zijn eigen bestwil was.


Afbeelding

Flying high in de sky!!

Hen001
Berichten: 52
Geregistreerd: 22-02-14

Re: Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-17 22:06

Wat fijn dat jullie al zo snel reageren en wat fijn dat het met jouw kat helemaal goed gekomen is Lous. Ik zal ook zeker een bench regelen vooral omdat wij nog een tweede, ook erg speels katje hebben. Die begrijpt er nu ook niks van, haha. Beter zes weken in de bench dan een leven lang niet goed hersteld

Lous

Berichten: 23552
Geregistreerd: 01-08-04
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-17 22:16

Ja zo'n bench is even sneu, maar echt bescherming voor de kat zelf. :j
Onze DA zei eigenlijk dat het niet nodig was. Maar laat ik mijn kat kennen, die wil overal op of in klimmen (en nog steeds) en juist dat mocht hij toen niet. :+

In ieder geval heel veel succes morgen :(:)

Flying high in de sky!!

Tody

Berichten: 988
Geregistreerd: 02-06-03
Woonplaats: Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-17 22:23

Katten zijn wonderbaarlijk qua herstel, zeker vergeleken met mensen. Hier ook al jaren eentje rondlopen, die dan de heupkop mist. Was afgebroken en operatief verwijderd, waarna inderdaad de spieren het in moeten pakken/op moeten vangen. Je ziet er heel iets aan met lopen, en hij springt minder hoog. Maar heeft er verder nul last van.

Zonder foto durf ik niet te zeggen wat de beste optie is. Maar wel dus dat ze wonderbaarlijk zijn in herstelmogelijkheden. Wel 6 week in de bench gehad, maar dat was zelfs voor een toen-nog-niet-zo-tamme-kat goed te doen. (met de kantnotitie dat hij het tamme wel ergens in zich had, kennelijk. Is een huiskat geworden)

"It's snowing still," said Eeyore gloomily."So it is.""And freezing.""Is it?""Yes," said Eeyore. "However," he said, brightening up a little, "we haven't had an earthquake lately."

Keet

Berichten: 30889
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 08:19

Mijn kater heeft 2 jaar geleden een dubbele heupkopresectie gehad (ivm andere problemen maar de operatie bleef hetzelfde)
Omdat hij 2 kanten tegelijk had heeft hij 6 weken in een babybox doorgebracht op mijn slaapkamer. Daar paste de kattenbak goed in, had hij nog wat ruimte om te bewegen en had hij rust van zijn broer die beneden de boel op stelten zette.
Zijn box
Afbeelding
Net na de operatie nog in de kliniek
Afbeelding


Na de eerste 2 weken heeft hij een aantal fysio behandelingen gehad. Daarna ben ik met hem naar een ostheopaat/chiropractor gegaan die hem om de 10 weken behandeld en daarna behandeld met een high power laser.

Het is een luie binnenkat. Maar zeker sidns de behandelingen bij de osteo is zijn beweging enorm vooruit gegaan :D springt en klimt weer iets meer.
De oude zal hij nooit worden, maar hij heeft een zeer Noxwaardig bestaan :D

Nox had epifysiolyse. De groeischijf in zijn bovenbeen bot is niet dichtgegroeid maar vergaan.


Voor de operatie
Afbeelding

Na de operatie
Afbeelding

Always be yourself
Unless you could be a unicorn
Then always be a unicorn

Paloedie

Berichten: 850
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Deventer/Epe

Re: Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 08:33

Onze vorige kat heeft ooit z'n heup gebroken gehad. Moest gewoon met rust helen, zat netjes op elkaar. 13 jaar later raakte die poot verlamd. Foto's laten maken en wat bleek: de afgebroken kop was vastgegroeid aan de kom. Het uiteinde van de het bot van de poot had een nieuwe kom gevormd. Hier heeft hij het als boerderij kat dus altijd vrolijk mee gedaan, maar door artrose is er op het laatst boel klem komen te zitten, vandaar de verlamming

Op zoek naar heerlijke handgebreide sokken van kwalitatief goede sokkenwol, voor jezelf of voor een ander?
https://www.facebook.com/handgebreidesokkenvanFloor/

NorwayFjord

Berichten: 2353
Geregistreerd: 10-02-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 08:45

Onze kat had hetzelfde als de kat van Keet, ook aan beide kanten alleen hij is niet aan beide kanten tegelijk geopereerd maar om en om (bij de eerste keer zag de andere kant er nog prima uit, helaas bleek dat dus al heel snel te veranderen en moest ook die kant geopereerd worden).

Hij moest eigenlijk 6 weken volledig rust in een bench (beide keren) maar meneer vond dat hij het best allemaal wel weer kon na ongeveer 3/4 weken, toen hebben we hem rustig weer wat laten lopen.

Apple is een lompe, 8,5kg wegende Maine Coon, hij kan inmiddels gewoon weer goed lopen en springen, maar wel op zijn eigen lompe manier (maar dat had hij al, hij was nooit de meest elegante kat hahaha). Wij hebben dus een goede ervaring met deze operatie.

Sterkte voor jouw kat! Hoop op een voorspoedig herstel!

All you need is love, but a little chocolate now and then doesn’t hurt...

Keet

Berichten: 30889
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 08:47

SharonPlugge schreef:
Onze kat had hetzelfde als de kat van Keet, ook aan beide kanten alleen hij is niet aan beide kanten tegelijk geopereerd maar om en om (bij de eerste keer zag de andere kant er nog prima uit, helaas bleek dat dus al heel snel te veranderen en moest ook die kant geopereerd worden).


Dat is onze grootste overweging in het hele verhaal geweest. 1 kant per keer of 2 tegelijk.
Beide hadden flinke voor en nadelen.
Zijn beide heupen waren bijzonder slecht. Als we 1 kant per keer hadden gedaan had hij mobieler gebleven, maar was de kans dat de andere kant spontaan brak groter geweest.
Dus uiteindelijk maar voor 2 kanten tegelijk gekozen.
Gelukkig had ik toen zwangerschapsverlof en had ik alle tijd om voor hem te zorgen :D

Always be yourself
Unless you could be a unicorn
Then always be a unicorn

Monster_tos

Berichten: 3823
Geregistreerd: 20-04-09
Woonplaats: Heerenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 08:48

Ook hier een kat die optie 2 heeft gehad, na een aanrijding. Ze had een verbrijzelde heupkom. Alleen als je het weet zie je dat ze een beetje scheef loopt, en ze heeft liever niet dat je er aan zit, maar verder helemaal hersteld en doet alles wat een 'normale' kat ook zou doen.

Ze moest wel lang in de bench, werd ze knettergek van, maar het heeft wel geholpen. (al hing ze op een gegeven moment op de kop in de bench :') >

10/30

[FK] [FOTO] Naakt detail (18+) [ITP] Forsyte Saga (v. Ferrango) van krielkip tot trotse pauw!
Always be yourself unless you can be a unicorn then always be a unicorn <3

Hen001
Berichten: 52
Geregistreerd: 22-02-14

Re: Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-17 10:35

Goed om te horen dat het goed genezen is bij jullie katten. Een raar loopje is wat mij betreft geen probleem, zolang hij er geen last van heeft. De foto's liggen bij de specialist, hoop heel snel iets te horen. Arme Mr Johnson, het duurt veel te lang zo.. We hebben wel alvast een bench geregeld, want zelfs nu het nog niet geopereerd is vind ik dat ie nog best mans wil klimmen etc.

Keet

Berichten: 30889
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Re: Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 10:37

Ja dat klimmen moet je even een weekje of wat zien te voorkomen. Wij hebben ook nog een tijd een strategisch geplaatst kistje naast de bank gehad zodat hij daar op kon komen zonder te springen. Vanaf de bank kan hij op een mandje van de krabpaal komen.
Inmiddels is het niet meer nodig (maar hij vindt het wel handig :+ )

Always be yourself
Unless you could be a unicorn
Then always be a unicorn

Monster_tos

Berichten: 3823
Geregistreerd: 20-04-09
Woonplaats: Heerenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 13:42

Keet schreef:
Ja dat klimmen moet je even een weekje of wat zien te voorkomen. Wij hebben ook nog een tijd een strategisch geplaatst kistje naast de bank gehad zodat hij daar op kon komen zonder te springen. Vanaf de bank kan hij op een mandje van de krabpaal komen.
Inmiddels is het niet meer nodig (maar hij vindt het wel handig :+ )


Dat hebben wij inderdaad ook een tijdje gedaan :)

10/30

[FK] [FOTO] Naakt detail (18+) [ITP] Forsyte Saga (v. Ferrango) van krielkip tot trotse pauw!
Always be yourself unless you can be a unicorn then always be a unicorn <3

Hen001
Berichten: 52
Geregistreerd: 22-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-17 13:56

Een kleine update: we zijn terug van de specialist en we hebben goed nieuws.

De breuk heeft het bot wel verzet, maar er zit geen ruimte tussen de breuk. Omdat er bij jonge katten nog veel botvlies om het bot heen zit houdt dit het bot bij elkaar. Er is daarom een kans dat het met 4 weken rust in de bench aan elkaar groeit. Lukt dit niet, kan de heupkop alsnog worden verwijderd.

Misschien leuk om te weten: een pin, dus optie 1 die de waarnemend dierenarts gisteren beschreef, kan niet volgens de specialist omdat er een soort richeltje over het bot loopt en nog een peesje. Heupkopresectie is dus de enige operatieve methode.

Ik zal een updatetje plaatsen als ik meer nieuws heb, heb een fotootje van zijn bench bijgevoegd. Hij vind het niet leuk, haha

Afbeelding

Keet

Berichten: 30889
Geregistreerd: 15-08-04
Woonplaats: Eastsean

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 14:00

Hopen dat het inderdaad met 4 weken rust genezen is :(:) arme poes :(:)
Succes met rustig houden

Wij kregen nog de optie om titanium heupkoppen te laten plaatsen ipv de resectie. A la 1400 euro ex operatiekosten e.d.
Toch maar niet voor gekozen. De heupkoppen, bloed en een kopie van zijn stamboom zijn wel naar een onderzoek gegaan naar de aandoening die hij had.

Always be yourself
Unless you could be a unicorn
Then always be a unicorn

Hen001
Berichten: 52
Geregistreerd: 22-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-17 15:36

Keet schreef:
Hopen dat het inderdaad met 4 weken rust genezen is :(:) arme poes :(:)
Succes met rustig houden

Wij kregen nog de optie om titanium heupkoppen te laten plaatsen ipv de resectie. A la 1400 euro ex operatiekosten e.d.
Toch maar niet voor gekozen. De heupkoppen, bloed en een kopie van zijn stamboom zijn wel naar een onderzoek gegaan naar de aandoening die hij had.


:') Dan had ie wel chique heupjes gehad, haha. Jemig wat duur!

LoveBodin

Berichten: 3878
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Re: Kat heeft heup gebroken - ervaringen en advies

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-08-17 15:54

onze kat heeft ook zijn heup gebroken gehad toen hij nog erg jong was.
Geen operatie gehad. Als je heel goed keek zag je soms wel wat stijfheid, maar hij sprong nog altijd bovenop het aanrecht!

Now Tom said, "Mom, wherever there's a cop beating a guy, wherever a hungry newborn baby cries
Where there's a fight against the blood and hatred in the air, look for me, Mom, I'll be there
Wherever somebody's fighting for a place to stand or a decent job or a helping hand
Wherever somebody's struggling to be free, look in their eyes, Ma, and you'll see me"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annienke, ComscoreBot, foxytoffee en 61 bezoekers