Bokt.nl • Bodembedekking cavia kooi
Pagina 1 van de 1

Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 14:04
door AnoukS_
Hoi Bokkers!

Ik zit momenteel een beetje te klooien met mijn cavia kooien. Ik heb 2 cavia's in een 2 verdiepingen kooi zitten, met als bodembedekking Hemperade en daaronder momenteel puppy pads voor de opvang van de urine. Nemen goed urine op, maar men, na 2 dagen stinken de kooien al behoorlijk, wat mij tegenviel.

Hiervoor heb ik altijd kranten onder de laag zaagsel gehad, maar hoe dik de laag zaagsel ook was, de cavia's wisten ze er onder uit te graven en op te gaan knabbelen. Dat zorgde voor een flinke zooi in de kooi, maar ook lijkt mij het niet heel bevorderlijk als ze hele kranten wegknagen. (De cavia's hebben behoorlijk wat knaagspul in de kooi liggen, onbeperkt hooi, brokjes en meerdere keren per dag verse groente).

Vandaar mijn vraag, wat voor bodembedekking hebben jullie in de kooien liggen en werkt dat makkelijk met het schoonmaken van de kooi?

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 14:08
door Tamaar88
Ik zelf heb 16 caafjes :o en gebruik bedxcel. Dat zijn kleine karton snippers. Vind het erg fijn. Ze zoeken ook echt eten als ze geknoeid hebben. En als ze even een gekke bui hebben hoef je maar een paar snippers op te ruimen. En ik ruik ze ook niet. Verschoon de hokken 1 keer per week.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 14:09
door Rije
Ik gebruikte altijd Cotton Comfort. Heel zacht. Wel relatief duur, maar fijn spul. Poepjes schepte ik eruit, plasjes trokken er mooi in en kon je er ook mooi uithalen, in een soort plakkaatje := En dan eens in de zoveel tijd het hele hok leeg en nieuw spul erin. Je kunt het heel stevig aandrukken, en die van mij groeven er nooit onderuit (had ook kranten als bodem), wat ze bij zaagsel en hennepvlas wel deden.

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 15:16
door marinke182
Ik heb een zeil onder de bidembedekking. Dat is ideaal, als ik eens een grote schoonmaak ga doen, kan ik de urinevlekken er gewoon afhalen.
Als bodembedekking gebruik ik zaagsel/houtvezel (ik weet eigenlijk het verschil niet :o ). En daarbij merk ik heel veel kwaliteit verschil. Ik heb altijd 160 liter pakken. Die zijn wel enorm, maar een stuk minder stoffig. Het hok van mijn twee cavia's (170x70) hoef ik maar om de vijf dagen te verschonen en dan alleen de vieze plasplekken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 15:28
door Yank
Na heel veel geprobeerd te hebben, gebruik ik nu al jaren Ecobed (te bestellen bij fretten.nl). Ideaal spul!

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 20:53
door Yentaah
Ik heb het na hetzelfde probleem met de kranten, en na de luiheid met het fleece schoonmaken, maar gewoon op zaagsel gehouden :) vinden ze zelf ook erg fijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 20:56
door melody7
Ik heb er 8, gebruik dit stofvrij zaagsel: https://www.hornbach.nl/shop/PLOSPAN-Ho ... tikel.html
Eentje heeft longproblemen en hierbij heeft ze er helemaal geen last van dus dat bevestigd voor mij dat het inderdaad grotendeels stofvrij is :)

We doen er hier niks onder, gewoon elke week/twee weken alles schoonmaken en even de bodem met azijn schoonmaken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 20:59
door gerpiegorp
Wij hadden vroeger altijd houtkorrels (die worden verkocht voor de kattenbak) voor de geur en daarbovenop gewoon zaagsel. Daar hebben ze het altijd goed op gedaan en het stonk ook niet snel :)

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 21:08
door Daphneeeej
Ik gebruik altijd onder de bodembedekking de biologisch afbreekbare plastic achtige vellen van Living world. Deze zijn wan mais gemaakt dus niet erg als ze er aan kmagen. Het zijn een soort plastic achtige zeiltjes die je onder de bodembedekking doet en voor het verschonen pak je alle punten bij elkaar en dan til je zo de hele bodembedekking uit alsof het een plastic tasje is. Gebruik nu weer even zaagsel maar ben ook altijd tevreden geweest over aubiose.

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 21:21
door maaaikkee
Ik gebruik gewoon zaagsel in het hok van mn cavias, hier Doe ik altijd wat plukken "normaal" hooi overheen. Niks aan kranten er onder want dan gaat het juist ruiken heb ik gemerkt. Ik verschoon ze 1 keer per week en ik ruik ze niet. Hok is ook niet echt vies na een week.
Afbeelding

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 09:20
door AnoukS_
Bedankt voor alle reacties en tips! :)
Ik ga eens even wat experimenteren de komende weken met wat nieuwe dingetjes.

Ik heb inderdaad ook de kattenbak houtkorrels geprobeerd, maar die worden heel fijn stoffig als ze oplossen, waardoor mijn kamer echt Ć©norm stoffig werd, was voor mij ook geen succes dus.

Rije, met wat voor schepje schep je de poep er uit dan? Ik zit nog te zoeken naar een schepje waar wel het zaagsel doorheen valt, maar de poepjes niet :Y)

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 09:28
door Rije
Heel eerlijk? Gewoon met m'n vingers O:) :Y) Caviapoepjes zijn zo lief en schattig en plantaardig dat ik die gewoon ertussenuit pikte (en daarna goed m'n handen waste uiteraard :+)

Of het met een schepje lukt betwijfel ik eigenlijk. Je kunt natuurlijk ook plastic handschoentjes aandoen, is misschien wel wat hygiƫnischer :))

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 11:25
door AnoukS_
Hahaha Rije, dat doe ik dus ook gewoon :Y) Maar ik dacht, misschien heb je een geniale oplossing! :D

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 11:39
door Jackie82
Ik had zelf altijd een laagje kattenbakgrit en daarover heen een laag vlas, en het hooi had ik altijd in hooiballetjes zodat ze wel konden knabbelen maar dan bleef het hooi schoon, die hing ik dan op aan de tralies ongeveer 2 cm van de bodem af.

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 11:43
door tjee
Ik gebruik Back to Nature voor mijn indoor konijnen. Gemaakt van gerecycled papier dus stoft niet en neemt heel snel vocht op dus stikt ook niet. Ideaal spul! Uiteraard wel wat duurder dan gewoon zaagsel oid.

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 12:01
door petitparis
ik had vroeger ook gewoon een dikke laag houtkrul (dezelfde pakken als in de paardenstal, veel voordeliger).

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 12:04
door Laptopmuis
Ik gebruik zelf back-2-nature. Al is dat wel iets prijziger. Maar mijn moeder kan niet tegen stof in huis, dus veel andere bodembedekkers vallen af.
Vind het zelf ook wel fijn spul, absorbeert ook goed :).

Re: Bodembedekking cavia kooi

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 12:09
door Mizora
Hier bevalt hemperade met daaronder back-2-nature erg goed. Kranten gaat inderdaad stinken, maar zo helemaal niet. Wel moet je dan alleen de natte plekken en het bovenlaagje verwijderen. Gemiddeld gaat de back-2-nature dan 2-3 maanden mee als je iedere natte plek weer opvult met b2n. Na 2-3 maanden moet het geheel vervangen worden.