Bokt.nl • Kitten met weinig eetlust, en te mager
Pagina 1 van de 2

Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 18:51
door Larisske
Ik zit even met een vraagje, misschien hebben mensen hier ervaring mee.

Wij hebben nu anderhalve week een opvangkitten van het asiel. De eerste 6 dagen ging alles goed: hij eet en drinkt (niet heel veel maar niet zorgwekkend weinig).

Zondag ging het enkel slechter: hij lag heel vaak neer (vaak met zijn ogen open) en hij zag er zo ziek uit. Ik heb zijn vocht gecontroleerd en zijn temperatuur gemeten. Resultaat: 39.5 , hiermee meteen naar dierenarts van wacht gegaan waar hij een antibioticum voor zijn darmpjes gekregen en een koortremmer.

Die nacht heeft hij enorm overgegeven. Dag erna weer naar een DA van het asiel nu, hier kreeg hij nogmaals antibiotica, een vochtspuit & een glucosespuitje dat ik om de zoveel tijd in zijn mondje moest spuiten. Dan ben ik weer naar huis gegaan waar hij weer heeft overgegeven waar nu een spoelworm inzat. Dag erna weer naar de dierenarts voor een ontworming. (Het was een vervanger van mijn vaste dierenarts) Zij gaf hem ook een antibiotica spuitje voor zijn darmpjes weer.

De dag erna bleef hij enorm lusteloos, hij lag constant, reageerde niet. Kortom een enorm zieke kitten. Ik weer naar de dierenarts ditmaal was het mijn eigen dierenarts. Deze beweert dat hij de moedermelk nog enorm mist, en zijn darmpjes het vast voer (brokjes & hills a/d die ik hem moest dwangvoeren) niet kon verteren. Resultaat: ik moet hem melk van de diere arts geven ongeveer 5x per dag een 10 ml. Dag erna moesten we op controle, na een dag op deze melk had hij onze andere kat zien eten en miauwde hij om brokjes. De dierenarts raadt nu aan om op de melk te blijven omdat dat zijn basis is, ik moet dit nu dikker maken met bambix rijstvlokken om meer een papvorm te krijgen.

Hij is een dag na de start van die melkvoeding weer heel goed geweest actief & even spelen, Spinnen en rondlopen. Maar ik vind hem vandaag weer wat minder nog steeds niet slecht maar minder.

Ook even een ondernoot: hij is van 700g naar 540 gegaan :( De diere arts zegt dat het gewicht nu niet onze hoofdprioriteit is, maar eerder het werken van de darmen.

Sorry voor dit lange bericht, maar ik wil echt kijken of ik alles wel doe voor onze schattige kitten!

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 18:53
door Cayenne
Hoe oud is het kitten? of heb ik daar overheen gelezen?

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 19:00
door zonnebloem18
540 gram is echt heel weinig, dat is het gewicht van een gezond kitten van 4 weken. Ik vraag me hetzelfde af als Cayenne.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 19:05
door Larisske
Oei sorry. Hij is geschat op 8 weken, dan zou hij al ruim 800 moeten wegen.. Ik ben nu echt al ruim 7 keer naar een dierenarts gegaan op anderhalve week om hem erdoor te krijgen.

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 19:12
door zonnebloem18
Het asiel had hem nooit zo af mogen geven, at hij daar wel goed vaste voeding?

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 19:17
door Larisske
Ja hij at in het begin goed vaste voeding. Het is omdat hij daar zo goed was dat hij best in een pleeggezin ging omdat hij anders ziek kon worden. Ik heb hem dis als opvang om hem extra te verzorgen, ben er ook al 2 jaar vrijwilliger en heb al eerder moederloze papfleskittens opgevangen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 20:19
door Larisske
Dit is hij trouwens :)

Afbeelding

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 20:23
door speurneusc
mijn ervaring is dat het meestal slecht afloopt.

speciaal hoogwaardig voer en desnoods dwangvoeren

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 20:25
door Emmaa_
Heeft zo'n klein hummeltje niet ook gewoon echt onwijs veel last van de hitte van de afgelopen dagen? Hoe is de temperatuur in huis?

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 20:30
door Emma_s_girl
Wat voer je nu qua vast en vloeibaar voedsel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 20:38
door Larisske
Nu krijgt hij milkodog ( http://www.uwdierenarts.nl/index.php?route=product/product&product_id=971). Dit is een bijvoeder dat ik van de dierenarts kreeg. Geef dit 5x per dag zo tussen de 10 en 20 ml per keer. En om en om doe ik er een heel klein beetje rijstvlokken door zodat het meer een brei wordt.

Hij heeft onwijs zin in de brokjes van onze kat gekregen, maar de dierenarts heeft het afgeraden dat nu te geven.. Ik vind het onwijs zielig, want hij miauwt de hele tijd aan de deur naar de kat zijn eten.

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 20:49
door Emma_s_girl
Wij geven als boost Royal Canin Convalescence poeder en mengen anders A/D voer van Hill's of Royal Canin mother and babycat met goede kittenmelk. Wellicht dat de milkodog geschikt is om met het eiwitrijke natvoer te mengen. Aan rijstvlokken heeft de kleine niets, want katten kunnen niets met plantaardige dingen.
We mengen soms ook goede kittenbrokjes met kittenmelk en laten kittens met ondergewicht zoveel mogelijk kleine maaltijden eten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-07-15 22:30
door Thats_Me
Larisske schreef:
Nu krijgt hij milkodog ( http://www.uwdierenarts.nl/index.php?route=product/product&product_id=971). Dit is een bijvoeder dat ik van de dierenarts kreeg. Geef dit 5x per dag zo tussen de 10 en 20 ml per keer. En om en om doe ik er een heel klein beetje rijstvlokken door zodat het meer een brei wordt.

Hij heeft onwijs zin in de brokjes van onze kat gekregen, maar de dierenarts heeft het afgeraden dat nu te geven.. Ik vind het onwijs zielig, want hij miauwt de hele tijd aan de deur naar de kat zijn eten.Waarom heeft je dierenarts dat afgeraden? Kan begrijpen dat een kitten nog niet volledig op brok kan leven. Maar Als een dier slecht eet en blijkbaar wel zin heeft in iets wat minder geschikt is dan zou ik dat in eerste instantie aanmoedigen juist wel te eten. Als hij daarna aankomt kun je altijd weer het voer aanpassen. Het gewicht is dermate laag dat je toch op een kritiek punt komt en eten in welke vorm dan ook zou ik juist aanmoedigen. Dat is altijd beter dan dwangvoeren. Maar ik ben daar op zo'n moment wel wat makkelijker in en dan gaat het echt niet volgens het boekje maar puur op gevoel en ervaring.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 07:08
door Larisske
Oké, het lijkt al een beetje beter te gaan. Ik heb bij zijn laatste 3 voedingen vemorzelde brokjes over zijn melkpapje gedaan waardoor hij veel meer eet en ook zelf eet. Nu hoop ik dat hij doordat het wat dikker voedsel is, hij het ook wat langer binnenhoudt en wat meer voedsel opneemt. :j

Vanmorgen had ik alleszins een actieve en spelende kitten! Hopelijk is dit goed en gaat het alleen maar beter en beter!

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 07:17
door Santos_05
En pleeg kitten van 6 weken, heb je dan geen vaste asiel dierenarts? Hij valt onder hun verantwoording toch? Ben bang dat hij toch meer onder de leden heeft en niet genoeg vocht binnen krijgt. Heel veel sterkte met zo n zorgen katje en ik hoop dat hij het redt. ....

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 07:22
door Leffroi
Heeft hij niks raars gegeten? We hadden een keer een kitten, die had een dopje opgegeten van zo'n kattenspeeltje. Hebben een röntgenfoto gemaakt en ja hoor, daar zat wat. Open gemaakt en we hadden het ook direct gevonden. Kitten wilde namelijk ook niet eten en kon zijn ontlasting moeilijk kwijt, ALS er al iets uit kwam.
Het kan namelijk niet zo zijn, dat hij na dagen goed brokjes eten, opeens de brokjes niet kan verteren. Hoe is zijn ontlasting?

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 07:57
door Larisske
Zij ontlasting is nu wat meer waterig door de kittenmelk normaal. Dit heeft de dierenarts me zo gezegd. Ik heb ook contact met de dierenarts van het asiel, hier ben ik de eerste keer geweest. Zij is voor mij wat meer dan een uur reizen voor het moment, dus ik denk dat het beter is dat ik gewoon naar mijn dierenarts ga met deze hitte want die zit 5 minuten van mij. :)

Hij is nu actief en aan het spinnen. Hij tuttert wel heel vaak aan mijn kleren als hij bij me ligt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 08:03
door ilaan
Emmaa_ schreef:
Heeft zo'n klein hummeltje niet ook gewoon echt onwijs veel last van de hitte van de afgelopen dagen? Hoe is de temperatuur in huis?


Ook wel benieuwd (:

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 08:04
door Hevonen
Klinkt al beter. Hoop dat hij het haalt. 't Is een schatje!

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 08:09
door Larisske
Mijn hoop is dat het vooral de spoelwormen die voor een irritatie/onsteking in zijn darmpjes zorgden. Als hij blijft zoals het nu is lijkt het alleszins de goede kant op te gaan.

We zijn enorm gek op hem, dus doen alles wat we kunnen voor dat kleine hummeltje <3 In het asiek had hij het waarschijnlijk niet gehaald, want daar is een ziekte uitgebroken waardoor vele kittentjes snel achteruit gegaan zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 08:14
door Elvirave
Wij vangen ook regelmatig kittens op en hebben er nu ook eentje rondlopen om op te knappen.

Het belangrijkste is dat die vocht binnen blijft krijgen. Het beste kan je een bakje water en brokjes neerzetten. Zodat het kitten zelf kan kiezen of die dat wil.
Daarnaast op vaste tijden melk aanbieden, het is beter om bij de dierenwinkel kittenmelk op basis van geitenmelk te halen. Dit komt dichter in de richting van de natuurlijke melk van een kat.
http://www.petsnature.nl/c-1476688/farm ... tten-melk/

Het beste kun je bij de dierenarts zachtvoer en dan wel royal canin recovery halen, hier zitten alle voedingsstoffen in die ze nodig hebben. Het is enorm zacht (kan je met een spuitje geven) en ze vinden het enorm lekker ruiken. Dit geeft ze echt een booster. Daarnaast kun je dat ook aanmaken met wat melk en bambix om zo wat meer massa te maken.

Heb je hem ookal ontvlooit? Het kan best dat die zich naar voelde van de wormen, belangrijk is om de ontworming over 2 weken te herhalen. Ik hoop dat die snel opknapt :)

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-07-15 22:52
door picobello
Als hij op vast voedsel stond waarom dan weer naar melk? De darmpjes van kittens zijn enorm gevoelig. Geen wonder dat hij nu diarree heeft. Als hij vast voer wil eten zou ik hem dat laten doen. Evt aangelengd met water. En zorgen dat de diarree stopt, want dat is funest voor kittens. En het is nog warm ook.

Heeft hij nu nog koorts? Is wormen het enige wat is vastgesteld of is er wellicht nog een andere darmparasiet?

Fijn dat jij dit kitten zo goed wil helpen, in het asiel had hij weinig kans gehad….

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-15 12:15
door Larisske
Ik geef hem nu 5x daags de melk van de dierenarts maar met brokjes doorheen. Hierdoor eet hij ze op, en heeft hij met die verdunde melk ook nog eens vocht binnen. Hij is ondertussen bijna 20g bijgekomen sinds eergisteren *\o/*

Morgen nog eens op controle bij de dierenarts, en ga meteen voor hem ook wat beter voer bestellen. Hij is erg levendig (wat een verschil al, hij slaapt niet meer veel & loopt door heel het huis terwijl hij met alles speelt)

<3
Afbeelding

Re: Kitten met weinig eetlust, en te mager

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-07-15 19:53
door picobello
Lekker bekkie heeft-ie! <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-07-15 09:05
door Larisske
Even een update van deze kleine man. Hij gaat alsmaar beter weegt nu ook 890 gram (misschien vandaag wel al iets boven 900). Hij is een echte verkenner die met alles speelt, en dan in de namiddag graag zijn dutje doet bij me <3

Ook zijn brokjes (van Royal Canin nu) eet hij met veel plezier op!