Nijn is ziek..

Moderators: EvelijnS, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

 
 
Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 06:44

Hoi. :)

Gisteren had ik opening van mijn nieuwe school. Thuis aangekomen moesten de konijnen nog naar binnen. (Lopen overdag los en zitten 's nachts in een blokhut) Normaal als je ze roept en je wacht even komen ze er gelijk aan maar nu kwam alleen Flappie.
Dus na een half uur ging ik eens kijken en toen zat Pruts in elkaar gedoken achter de blokhut. Daar zit ze wel vaker dus ik dacht dat ze gewoon geen zin had. Dus ik riep ze weer maar ze bleef heel stil zitten. Toen haalde ik wat rozijntjes om haar te lokken maar ook daar reageerde ze totaal niet op. Dat was voor mij het teken dat het goed mis was want normaal doet ze een moord voor die dingen en durf ik ze niet meer uit de hand te geven. :+

Dus ik tilde haar op wat ze normaal ook niet echt fijn vind want ik doe het bijna nooit en toen reageerde ze weer niet en voelde erg slap aan. Heb haar in het konijnenhok gezet en ze plofte meteen neer op de plek.

Ik ben naar binnen gerend en heb gezegd dat we nu naar de dierenarts moesten want Pruts was niet lekker. We zijn naar de dierenarts gegaan, die heeft haar onderzocht maar kon niet echt iets vinden. Hij dacht misschien iets aan haar luchtwegen. Temperatuur was goed, ze was een beetje kortademig maar dat zijn alle konijnen in stress en verder zag het er allemaal goed uit. Ze heeft antibiotica voor 2 dagen gekregen en pijnstillers. En ze moest uiteraard weer gaan eten..


Dus gisteren waren we rond half 12 thuis en toen heb ik haar weer rozijntjes geprobeerd te voeren, reageerde ze niet op.. Ik ben gaan slapen want verder kun je toch niet echt iets doen..

Vanmorgen vroeg me bedje uit en gekeken of ze weer wilde eten. Ze zat achter in het hok in elkaar gedoken, heb weer wat rozijntjes geprobeerd maar dat hoefde ze niet. Heb wat takjes van een struik afgehaald en daar heeft ze er een paar van op dus ze heeft iig weer wat binnen.. En op die takjes zat ook dauw dus ze heeft ook vocht binnen.. Wel haalde ze tijdens het eten haar voorpoten een paar x om haar bekje heen, alsof ze zich aan het wassen was. Weet iemand wat dit betekent?

Zodra de winkels open zijn ga ik even Olvarit wortel kopen en kijken of ze daar wat van wil. Zo niet, de dierenarts weer bellen..

Duimen jullie mee en/of hebben jullie nog tips? :)
Het gaat hier overigens om een gecastereerde Franse Hangoor dame van 3 jaar en 6,7 kilo.. (gisteren gewogen en de dierenarts kon zijn ogen niet geloven. :'))


minouesmee

Berichten: 6890
Geregistreerd: 04-11-07
Woonplaats: Utrecht

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 06:48

Ah wat sneu! Ik duim mee!

    Carrera - L1+4
Mind, use your power. Spirit, use your wings..

Nagano

Berichten: 3172
Geregistreerd: 07-11-09

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 06:54

duim duim duim duim met je mee hoor

MOCHT ER KWA TEKST OF SPELLING IN MIJN BERICHTJES IETS NIET GOED STAAT SORRY IK BEN WOORDBLIND
lieve nagano en dusty Dat ik van jullie hou is geen wonder maar dat jullie om me geven is heel bijzonder!!!

VisibreTeam

Berichten: 7709
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Dongen

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 07:13

Ik duim mee :)
ik weet alleen niet zoveel over konijnen :+

Info over vrijheidsdressuur, klassieke dressuur en positief trainen?

http://www.visibreteam.nl

bowie_pluis
Berichten: 105
Geregistreerd: 01-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 07:32

Niet eten is groot alarm!! Wat er ook aan de hand is, als de dierenarts niets kan vinden, moet je gaan dwangvoeren. Dat houdt in: ieder uur wat naar binnen zien te krijgen. Zodra de darmen te lang stil liggen, heb je grote kans dat ze het niet gaat redden. Je moet goed in de gaten houden of ze keutelt, want dat moet ze echt doen.
Dus aan de slag vandaag!!! veel succes!

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 07:34

Dat weet ik! :) We hebben net weer wat blaadjes groen gevoerd. Als de Olvarit niet gaat werken dan gaan we weer naar de dierenarts.

Linea
Berichten: 661
Geregistreerd: 22-05-09

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 08:45

Vaak is er toch sprake van een verstopping of gas. Dwangvoeren is dan niet altijd goed... In zo'n geval zijn darmstimulerende middelen onmisbaar, naast pijnstillers. Heeft de dierenarts wel de darmen en maag gevoeld en het gebit bekeken?

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 09:18

We hebben haar net in een apart hokje gedaan en ze zit nu voor het raam zodat we haar in de gaten kunnen houden. Ze had een klont poep aan haar kont hangen dus die hebben we eraf gehaald en schoongemaakt. Ze poept dus wel. :) Ze heeft nog wat kleine stukjes groen en takjes op en een paar likjes Olvarit. Er zat uiteindelijk meer op het konijn dan in het konijn maar ze heeft wel wat op. Ook heeft ze vanmorgen en net nog wat gedronken.

Ik ga om het half uur even naar buiten en haar even wat Olvarit geven.. Ze heeft nu water, hooi en wat groen, geen brokken. Dat is goed toch? :)
En ik zie nu dat ze rechtop zit en wat om zich heen kijkt, ze lijkt wat alerter gelukkig!

edit; spelfout
Laatst bijgewerkt door Captain op 04-09-10 09:19, in het totaal 1 keer bewerkt

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 09:19

Linea schreef:
Vaak is er toch sprake van een verstopping of gas. Dwangvoeren is dan niet altijd goed... In zo'n geval zijn darmstimulerende middelen onmisbaar, naast pijnstillers. Heeft de dierenarts wel de darmen en maag gevoeld en het gebit bekeken?


Hij heeft de darmen en maag gevoeld ja, ook geluisterd! :j Het gebit heeft hij niet bekeken.

Wilawander

Berichten: 15093
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 10:33

Ik denk meer aan het gebit, haken op de kiezen. Dit komt vaak voor, door de haken beschadigd het slijmvlies van de wangen, at pijnlijk is en ze niet meer willen eten. Door het niet eten voelen ze zich steeds slapper totdat ze uiteindelijk dood gaan door verhongeren.

Zou een andere dierenarts opzoeken, 1 met verstand van konijnen want tanden en kiezen!!! is 1 van de eerste dingen die standaard onderzocht worden bij een konijn dat niet eet. Zeker als er geen andere dingen gevonden zijn.

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 10:34

Dit is een hele goede dierenarts, gaan we al veel jaren heen en daar is dus niks mis mee. :) Ze eet wel, alleen niet zoveel en het lijkt me dat het dan al wel eerder opgevallen was als ze haken op de kiezen zou hebben. Want ze heeft altijd goed gegeten tot gisteren, dat komt niet in 1 dag opzetten lijkt me. ;)

Wilawander

Berichten: 15093
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 11:22

Ja juist wel. ;) Konijnen kunnen nog heel lang door eten met die haken totdat het opeens voorbij is.

Wij zijn in de praktijk gespecialiseerd in konijnen en doen veel tandbehandelingen en vaak eten die konijnen van vandaag op morgen niet meer.

Jou dierenarts kan een prima dierenarts zijn, maar als hij niet direct naar de tanden kijkt heeft hij imo geen verstand of weinig verstand van konijnen.

Mar het was maar een tip, je hoeft er niks mee te doen. Zou alleen jammer zijn als een dier moet sterven om zoiets simpels.

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 11:23

Ja begrijp ik! ;) Ze heeft net weer wat gedronken, Olvarit op en wat blaadjes, mijn vader is nu wat wilgentakken halen waarvan de bladeren pijnstillend werken toch? Als er vanmiddag echt geen verbetering te zien is gaan we weer naar de dierenarts.

Faruba

Berichten: 1807
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Reeuwijk.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 11:28

Mijn idee was ook dat ze wat aan haar kiezen mankeert hoor,ik zou daar toch echt met klem even naar laten kijken. Is idd. een veelvoorkomend probleem wat een tijdlang doorzeurt,maar waar het konijn van de één op andere dag stopt met eten omdat het dan toch echt teveel zeer doet. Succes,ik hoop dat alles goed komt met je konijn.

Faniek

Berichten: 16067
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 11:36

Ook ik zou naar een andere dierenarts gaan dat die niet standaard de kiezen nakijkt als die niks kan vinden vind ik heel vreemd.
Ook zou ik niet kiezen voor antibiotica als je niks kan vinden, maar eerder iets geven om de darmen aan de gang te houden, omdat ze slecht eet daarnaast zou ik als ze nu plakpoep heeft de ontlasting laten onderzoeken.

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com
[o]

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 11:39

Na het eten gaan we de dierenarts weer bellen voor een afspraak. :) We blijven bij deze dierenarts, hebben we goede ervaringen mee (helaas) en die weten ook echt wel wat van konijnen. Flappie en Pruts zijn er allebei gecastereerd, hebben daarna netjes nazorg gehad toen het bij Flappie ging ontsteken en we laten ze elk half jaar enten en nakijken. Iedereen maakt weleens fouten en ik verwijt het deze man niet dat hij niet naar de kiezen gekeken heeft. :)

Anoniem

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 12:29

Je DA zal het wel goed doen, als jij dr al jaren komt en vertrouwen in hem heb zou ik daar ook niet aan gaan twijfelen.
Mijn konijnen eten ook wel eens een dag niet, maar 99 van de 10 keer herstelde dit wel weer. Ben er zelf nooit naar een DA mee gegaan of gaan dwangvoeren. :n Maar dat is een gevoel bij mij (Ervaring)

Beterschap met je konijn.

chocobroodje

Berichten: 15420
Geregistreerd: 31-12-08
Woonplaats: Beek

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 12:35

Veel Da's zij niet konijnkundig en maken daardoor onnodige fouten. Op www.bunnybunch.nl kun je een lijst vinden met konijnkundige dierenartsen per regio.
Een klont poep onstaat 9/10 doordat het konijn te dik is en zichzelf niet meer kan schoonmaken. Waarschijnlijk is het dus tijd voor een dieet. Hoeveel krijgen ze te eten en wat?

02-07-2015 mama van een prachtig prinsesje! <3 Opzoek naar een LennyLamb draagtrui maat XL!

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 12:37

Mijn konijn is niet te dik. En normaal altijd netjes schoon, controleer ik i.v.m vliegen.

Ze krijgen 's morgens 2 handjes biks en moeten dat dus met z'n tweeen opeten. Dus een handje per konijn. Verder onbeperkt hooi en water. 's avonds weer 2 handjes waar ze met z'n tweeen mee moeten doen met wat gedroogde rozijntjes erdoor. Verder af en toe een appel, wat groenvoer etc. Ze lopen de hele dag los. Dus op een dieet gaan ze niet, ze krijgen al bijna niks.

bowie_pluis
Berichten: 105
Geregistreerd: 01-02-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 13:05

Vaak is gewoon niet te achterhalen wat een konijnen doet stoppen met eten. Die van mij (heb ook een FH) stopte ook een keer met eten, nou we hebben alles laten onderzoeken (ook het gebit), het was gewoon niet te vinden. Met een darmstimulerend middel aan de slag gegaan en pijnstillers en na twee dagen was hij weer het ventje.
Ik heb nu 10 jaar konijnen zitten en soms kun je er gewoon niks aan doen dat ze stoppen. Ze zijn gewoon ontzettend gevoelig.
Als jouw konijn al weer om zich heen zit te kijken en ook poept, gaat het de goede kant op. Als het erger was geworden had ze nu alleen nog maar in elkaar gedoken in een hoekje gezeten. Die plakkaat poep zal ze wel hebben gekregen, omdat je nu net even wat anders voert dan normaal en omdat haar darmen weer op gang zijn gekomen.

Wilawander

Berichten: 15093
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 13:08

Ik vindt dat je veel voert. Een eetlepel per konijn per dag is meer als voldoende daarnaast onbeperkt hooi en dagelijks groenvoer.

Faniek

Berichten: 16067
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: De Blesse

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 13:57

Mwoah te veel voeren zal het niet zijn denk ik. Ik denk eerder aan bijv. coccidiose als ze nu opeens een dag plakpoep hebben...
Verder is het vaak inderdaad moeilijk te achterhalen wat er is, maar ze stoppen niet zomaar.. darmstimulerende middelen kunnen dan zeker helpen, omdat het vaak een verstopping is of een lichte gas aanval en dat kan je niet altijd merken.
Als je dus naar de DA gaat zou ik wat ontlasting mee nemen en de kiezen laten controleren.

Er zitten zoveel konijntjes in de opvang te wachten --> http://www.konijnenparadijs.com
[o]

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 14:12

Mijn konijn is niet te dik en ik voer niet veel. Zucht, dat gezeur toch steeds. Volgens Bunnybunch;

Citaat:
Je konijn mag 25 gram biks per dag per kilo lichaamsgewicht. Biks moet je niet zien als hoofdvoeding, maar is wel onmisbaar. Het is voor ons niet mogelijk om uit hooi en groenvoer een volledige voeding samen te stellen zonder dat je konijn te kort komt. Door toch een basishoeveelheid biks te geven elke dag weet je zeker dat je konijn alle voedingsstoffen binnen krijgt. De basishoeveelheid die wij hier voor aanhouden is 25 gram per kilo lichaamsgewicht. Hierbij moet je wel uit gaan van het normale volwassen gewicht van jouw konijn. Als je konijn dus 3 kilo hoort te wegen als volwassen konijn, mag hij 75 gram per dag hebben.


Ze krijgen dus zelfs te weinig. En de dierenarts vond haar ook niet te dik, hij vond haar een mooi maatje hebben.

Ik ben net terug van dierenarts, tanden waren goed, ze had geen gas en hij wist het ook echt niet. Ze heeft weer pijnstillers gekregen en we hebben dwangvoeding mee, dat hebben we net al gegeven. Ze heeft dus nu iig weer wat binnen. Nu gaan we regelmatig een kleine hoeveelheid geven en kijken of ze dan vanzelf weer gaat eten.

Plakpoep hebben ze altijd 's morgens is mij verteld door de dierenarts, normaal eten ze dit altijd op (voor de vitaminen) en zie je dit dus niet. Maar ze had het dus vanochtend niet opgegeten. Niets om ons zorgen over te maken.

Faruba

Berichten: 1807
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Reeuwijk.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-10 14:30

Durf het bijna niet te vragen,maar je zegt dat de tanden goed waren,maar heeft hij nu ook naar de kiezen gekeken? Dat is nl. als een konijn niet meewerkt nog best een lastige klus en daardoor slecht te zien.

Trouwens wel super dat je ook op zaterdag bij deze dierenarts terecht kan.

Captain

Berichten: 16286
Geregistreerd: 15-10-08

Re: Nijn is ziek..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-10 14:33

Ja, kiezen ook naar gekeken en daar was ook niks mis mee. :)
Ze ziet er al wel wat beter uit na deze eerste voeding. Ze heeft net een poosje rechtop gezeten en om zich heen gekeken en wat wilgenblaadjes gegeten, ik houd haar goed in de gaten! :)

Daarom blijf ik bij deze dierenarts, hardstikke aardige kerel, zijn zoon zit bij mij in de klas, hij kent mijn ouders. :) We hebben weleens een kat in moeten slapen midden in de nacht en toen konden we ook meteen komen. Het is daar heel fijn. :j


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: :)Ikkuh:), Chubby12, Googlebot, kiwiwitje, Marion_, nine1987 en 54 bezoekers