Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 10:21

Normaal ben ik niet de persoon die snel raad komt vragen ivm gedrag van een dier, maar nu toch wel. Wij hebben van pup af aan een wolfskeesteef. Ze wordt binnen 3 weken een jaar. Echt een schat van een hond. Maar, overaanhankelijk en flinke verlatingsangst. Vanaf de eerste dag dat we haar hadden plakte ze aan ons been. Aanlijnen is bij haar eigenlijk overbodig, ze volgt wel. Alles wat wij haar hebben moeten aanleren dat niet leuk was voor haar (zoals in de koffer zitten achteraan, bench, 5 minuten buiten zitten etc) is letterlijk drama geweest. Bij de koffertraining ging het zo ver dat ze auto zag en het schuim al op haar muil kwam van de stress.

Kennel was nog erger. Huilen, blaffen, in de tralies bijten. Maar ook dat hebben wij met veel tijd en geduld ok gekregen. Nu is de kennel voor haar een plaats van rust. Ze moet erin als wij gaan werken want ze vreet alles op. De zetel, de kasten, noem maar op. In de bench is ze rustig en gaat direct slapen. Wij bieden haar dan speeltjes en afleiding aan, maar in de bench interesseerd haar dat niet :)

Het buiten blijven, tja. In de zomer kan ze onbeperkt de tuin in en uit want dan staat de deur open. Maar in de winter is dat toch wat koud. Dus dan moet ze toch echt wel eens een minuutje alleen haar behoeften doen. Wederom drama. De hond sprong 1.50 hoog voor het raam, krabben, hele heisa met janken, huilen en blaffen kwam opnieuw, maar ondertussen is ook dat ok.

Het enigste dat wij niet goed krijgen, is haar dominantie. Als we ze mee nemen op bezoek bij iemand durft ze in huis te doen uit dominantie, zeker als er een hond is. Ook rijd ze heel veel. Op ons, op kussens maar ook vanuit het niets terwijl ze rechtstaat. Dit tolereren we niet en wordt wel berispt. De laatste tijd rijd ze zelfs als ze zit.

Ook haar jaloezie is een dingetje. Als mijn vriend en ik met elkaar bezig zijn (praten, een knuffel of zoen etc) dan komt ze krabben en bijten aan ons. De voorgaande problemen zoals de kennel etc hebben wij afgeleerd door consequent te zijn. Fout gedrag negeren, goed gedrag belonen. Als je haar straft geef je aandacht, dus is voor haar alleen maar leuk. Maar een hond negeren die uiteindelijk doorbijt tot je bloed, die kun je niet blijven negeren, ik hou graag mijn vingers :D

Verder krijgen we ook het blaffen bij binnen komst niet afgeleerd. Als we binnen komen terwijl ze alleen is geweest is er geen probleem. Ze is rustig, blaft niet, springt niet. Als er iemand binnen komt terwijl 1 van de 2 of alle 2 al thuis zijn, dan is het drama. Ook dit hebben we en proberen we nog steeds af te leren door fout gedrag te negeren en goed gedrag te belonen, maar ook dit lijkt niet te lukken.

Ze is gesocialiseerd, gaat naar de hondenschool, heeft veel fysieke beweging etc. Eigenlijk gaat altijd alles goed, zolang ze maar maximum 1 persoon bij haar heeft. Daarna komt de jaloezie op steken. Dan komt ze niet op de eerste plaats en dat is echt not done. Mental games etc hebben geen effect. Ze is er te slim voor, wordt er niet moe van en maakt ze uiteindelijk kapot. Nu hebben wij wat schrik dat, als binnen 25 weken de baby er is, de jaloezie natuurlijk nog gaat verergeren en ze er ook niet voor terug gaat deinzen om de baby te krabben of bijten om aandacht te krijgen.

Om alvast wat vragen te beantwoorden die gaan komen:

Hoe vaak zit ze alleen: Uitzonderlijk 5 dagen per week 7.5 uur. 9 op de 10 keer is dit maar 3 dagen 7.5 uur.
Wat krijgt ze van beweging: Volledige dagen op de weide buiten, wandelingen, spelen met andere honden. Maar, of je nu 2 kilometer wandeld of 50, ze wordt niet moe.
Is hondenoppas geen optie?: Nee, veel mensen kunnen helemaal niet met haar drukte om. De jaloezie wordt daar enkel erger en dan krijgen we een doodongelukkige hond terug.
Is haar buiten laten tijdens werktijden ipv de kennel geen optie: Nee, ze springt moeiteloos over 2 meter en ze kan hoger. Een ruime kennel buiten slaat ze constant aan bij het minste dat langskomt (fietser, auto, etc)

Voor zover ik kan zeggen zijn wij wel op de goede weg. Als ik zie waar ze van komt en waar ze nu staat is ze echt al super geëvolueerd, maar die laatste puntjes, die willen net niet lukken. Wie heeft er nog tips?

Ps: De hond gaat zeker niet weg :D
Afbeelding

Esther

Berichten: 4144
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 10:38

Klinkt als een hond met veel stress.
In huis plassen bij andere mensen, rijden, niet 'moe' zijn allemaal symptomen daarvan, niet van dominantie.

Als ze de mental games gaat slopen dan heb je haar daarin niet goed begeleid, slopen doen ze uit frustratie omdat ze het niet snappen. Leer je hond stap voor stap zo'n game aan en begeleid haar daarin, het zijn dingen om samen te doen.

Hoe lang wandel je echt? De hele dag alleen vermaken op een weide of spelen met andere honden zijn niet voldoende. Zij wil interactie met de baas, doe je onderweg wel eens oefeningen met haar, stukje gehoorzaamheid, over boomstammen lopen, speeltje zoeken ed. Bij mijn uitlaatservice spelen de honden amper met elkaar, wel zijn ze druk met snuffelen aan hetzelfde grassprietje, beetje door het water spatteren en samen de omgeving ontdekken. Daar zijn de honden veel meer tevreden van dan als idioten rondrennen, dat doen ze ook wel, maar kort, dan gaan ze weer hondendingen doen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 10:42

De mental games zijn zeker goed aangeleerd en we begeleiding er haar ook zeker in :) Het doet haar gewoon niet veel. Ze sloopt ze omdat ze dat veel leuker vind, daar durf ik nu wel eens zeker van te zijn :)
We zijn dagelijks bezig met gehoorzaamheid, zwemmen doen we ook met haar. Boomstammen lopen vind ze helemaal geweldig, doen we dus ook. Rondrennen heeft ze niet veel aan, dan gaat ze helemaal over de rooie. We doen wel eens gooispelletjes, maar we merken dat dat pas voor frustratie zorgt na korte tijd, dus doen we niet veel en ook nie lang :)

We wandelen met gemak 10 kilometer per dag :)


Afbeelding

mvermeulen1

Berichten: 704
Geregistreerd: 25-09-09
Woonplaats: Rhauderfehn

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:06

het rijden is stress gerelateerd, en minder vaak een dominatie of sexueel ding. Bij het rijden komt er een hormoon vrij wat ze een fijn gevoel geeft als ze dus stress hebben, ik zou daar eens goed op letten wanneer ze begint. het kan al een kleine aanleiding zijn van bv aanstalten maken om te vertrekken of bepaalde tijd waarvan de hond weet dat er iets gaat gebeuren. (voeren,weg gaan enz)

als ik zo je verhaal lees is stress wel het woord wat bij me binnenschiet, ik zou daar wat meer info over zoeken en iemand inschakelen die weet hoe daarmee om te gaan zeker als er straks een kleine komt. Is ze gesteriliseerd?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:17

Ze begint er vaak mee als mijn vriend en ik in de zetel tegen elkaar aan liggen, of een knuffel geven. Vandaar dat ik dacht aan dominantie, omdat ze het moeilijk heeft als we met elkaar bezig zijn.

Ze is niet gesterellisseerd. Normaal krijgt ze nog een nestje van de wolfkees van mijn schoonvader, vandaar dat we voor een teef zijn gegaan :) De reu is getest en zij wordt ook nog getest :)

Melyoramel

Berichten: 784
Geregistreerd: 13-11-17

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:32

Dit ook al met een hondenschool of trainer besproken?

Geen ervaring met zo’n aandacht-vragende hond, die van mij (anderhalf keeshond sheltie mix) wilt graag aandacht, en eist het soms ook op, maar negeren werkt bij hem over het algemeen (ik lees dat dit bij die van jou niet werkt :( ). Hij probeert niet zo te overheersen als ik van jouw hondje lees.

Soms, als hij dan toch echt heel opdringerig wordt, stuur ik hem ook weleens naar zijn mand. Nu vindt hij zijn mand heel leuk, daar moet hij meestal liggen als hij iets lekkers krijgt, dus dan springt hij er ook heel vrolijk naar toe.
Dan laat ik hem daar even tot rust komen, en zodra hij dan ontspant (en ook echt ontspant en niet meer mijn richting op kijkt en bijna naar slaap-modus gaat, dan ga ik even langs en aai ik even ter beloning.

Ik merk dat dit goed werkt als ik inderdaad gewoon even lekker wil knuffelen met mijn vriend :) . Hij is ook erg baasgericht en doet graag opdrachten, spelletjes en sport. Hem een opdracht/bezigheid geven werkt goed om te voorkomen dat hij zichzelf een bezigheid geeft.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:46

Ja, besproken met de hondenschool, dierenarts en een gedragstherapeut. Overal komt naar voren dat de hond een zodanige vorm van energie heeft dat ze haar zelf er mee in de weg zit. Van her en der krijgen we te horen dat ze nog nooit zo een hyperactieve hond hebben geweten :) Ze heeft en mand en een kennel waar ze in slaapt, maar ze vindt er geen rust in. Als we haar erin sturen (maakt niet uit voor hoelang) vindt ze wel fysieke rust, maar in haar hoofd blijft het doorgaan. Dus eenmaal ze eruit komt is het enkel nog erger. We hebben haar het commando ‘rustig’ geleerd. Dan stopt ze waar ze mee bezig is en zoekt (mentale) rust. Dit helpt wel goed tot ze in een zekere vorm van opwinding komt. Eenmaal die te hoog is werkt dat commando ook niet meer.

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:48

Een "wolfskeesteef", is dat een kruising tussen een wolfhond en een keeshond?

mvermeulen1

Berichten: 704
Geregistreerd: 25-09-09
Woonplaats: Rhauderfehn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:50

Ik zou wel heel consequent zijn met dat bijten tijdens aandacht voor elkaar want dat is echt een no go.. en haar dus weg sturen zonder woorden.. enkel consequent en rustig weg sturen en enkel belonen als ze er blijft liggen. Het zal vast wel even duren tot ze het door heeft maar het is dan ook aan jullie beide om daar gelijk in te staan. Ook met bezoek is het negeren een ding.. en geduld. Honden voelen precies aan bij wie ze wel een potje kunnen breken en bij wie niet :D

de meeste keesjes staan er wel om bekend volhardend en vocaal aanwezig te zijn.

ps met weg sturen bedoel ik niet naar haar kennel maar gewoon ergens anders dan bij jullie.. kennel moet een plek blijven waar ze kan slapen en dus moet geen "strafkennel" worden
Laatst bijgewerkt door mvermeulen1 op 16-01-18 11:51, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:51

Nee, dat is een onderdeel van het ras keeshond. Het is de grootste onder de keeshonden :) Maar de onze is een beetje te klein uitgevallen :+

Het is dus een volle keeshond :j

Mvermeulen1: Dat vocaal valt gelukkig goed mee voor een kees te zijn, behalve als ze over haar grens heen gaat. En dan kan ze hard :D

Dat wegsturen en blijven liggen passen we bij vanalles toe. Ook als we eten bijvoorbeeld. Anders springt ze opeens de lucht in en hapt het uit jou mond. Dus ze kent het zeker, maar op die puntjes vergeet ze nog altijd alles wat ze heeft geleerd. Waarschijnlijk is tijd en geduld the key to succes. Maar baby heeft geen jaar meer. En het zou wel zo fijn zijn als ze die niet bij elke binnen komst wakker blaft.

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 11:56

Maar, even off topic,zou je hiermee dan wel een nestje gaan fokken?
Heb je al eens een gedragsdeskundige laten meekijken?

Anoniem

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:00

Ja. Die kan er ook niet heel veel mee. Die weet het ook niet echt meer.

En in snap dat van het nestje zeker hoor :) De reu is wel heel erg down to earth en kan je helemaal niet vergelijken met haar. Maar we zijn dan ook al weer 1,5 jaar verder. Tijd genoeg dus om het een en ander nog eens te bekijken en te overwegen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:01

Ze is bijna een jaar dus zit midden in de puberteit. Hier zie je ook vaak overspronggedrag optreden bijvoorbeeld en zijn ze lijkt het alles vergeten wat ze geleerd hebben. In deze fase is het juist belangrijk heel consequent met de hond om te gaan. Maar het lijkt of jullie dat ook doen.

Je hebt het over negeren van slecht gedrag. Maar beloon je goed gedrag ook zo blij dat je het idee hebt je er voor te moeten schamen ? Want dat is eigenlijk veel belangrijker dan slecht gedrag negeren.

Werk je met een clicker ? Dat is namelijk makkelijk om goed gedrag te trainen

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:05

Saskia9 schreef:
Maar, even off topic,zou je hiermee dan wel een nestje gaan fokken?

Ik zou het heel onverstandig vinden. Haar leeftijd kan een factor zijn voor haar huidige wangedrag, maar als dit niet ( sterk) verbeterd gedurende het komende zeg halve jaar dan zou dit karakter voor mij de hond diskwalificeren voor de fok.
Laatst bijgewerkt door Kuggur op 16-01-18 12:09, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:05

Als we zo blij belonen dat we ons moeten schamen gaat ze over de rooie. Maar we belonen wel zodanig dat ze zeker een heel positief gevoel krijgt zonder dat ze door de blije respons weer in het gedrag hervalt :) Ja, de puberteit... Zit ze al even in :D

Edit: Gelieve de commentaren over wel/geen nestje te fokken achterwege te laten. We spreken nog over 1,5 jaar minstens. Niets is zeker en er kan nog veel veranderen :)

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:08

Misschien kun je een andere gedragsdeskundige laten meekijken? Zo hebben ze allemaal een ander inzicht en andere ervaringen. Misschien zit er ergens een waarmee jullie wel verder kunnen. Dit lijkt me bijna niet te doen met zo'n hond eigenlijk... En dat nestje zou ik voorlopig zeker in de ijskast stoppen, zonodig gewoon begraven dat idee.
Moeilijk hoor, lijkt me behoorlijk intens..

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:09

DeMolenhoek schreef:
Als we zo blij belonen dat we ons moeten schamen gaat ze over de rooie. Maar we belonen wel zodanig dat ze zeker een heel positief gevoel krijgt zonder dat ze door de blije respons weer in het gedrag hervalt :) Ja, de puberteit... Zit ze al even in :D

Edit: Gelieve de commentaren over wel/geen nestje te fokken achterwege te laten. We spreken nog over 1,5 jaar minstens. Niets is zeker en er kan nog veel veranderen :)

Haha, we typten gelijktijdig eenzelfde edit :D

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:11

Als puppy heb ik er vaak jankend naast gezeten. Dat was pas zeg. Dus ik bedoel maar, we komen al van heel erg ver en in vergelijking moet toen doet ze het gewoon wauw hoor :) Zowel mijn vriend als ik zijn opgegroeid tussen de honden, verschillende rassen, veel verschillende karakters. Dus het was voor ons ook wel even slikken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:13

Het klinkt mij als een onzekere hond. Een hond die houvast nodig heeft. Zou je clickertraining kunnen overwegen ? De clicker is altijd hetzelfde qua geluid. Doordat er geen emotie bij gebruikt wordt is het voor haar misschien rustgevend.
Daarnaast kun je haar als ze hierop reageert ook vermoeien door haar na te laten denken over de opdracht. Het is een soort spel.
Stel je voor je staat in je tuin en er staat een doos in de tuin. ( let wel hier moet ze eerst de clicker gaan begrijpen, niet zomaar aan beginnen ). Zij kijkt naar de doos. Click ja goed zo daar moet je kijken. En je beloont direct met iets lekkers. Na een aantal keer stel je de klik uit. Misschien loopt ze nu per ongeluk naar de doos toe. Gelijk klik en lekkers.
Zo kun je dat uitwerken tot ze in de doos staat en ook nog eens gaat zitten.
Een beter denkspel dan dit heb je niet.

Ik train regelmatig honden. Ik gebruik de clicker ook om honden ergens naar toe te klikken waar ze bang van zijn. En het werkt, beloning gaat vaak boven angst.

Rebel_Jits

Berichten: 5631
Geregistreerd: 28-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 12:50

Ik heb ook twee keeshonden, die ik elk op hun eigen manier heb moeten opvoeden.
De reu had er ook een handje van om te bijten op alles en iedereen. Negeren, afleiden, alternatief geven, ferm NEE zeggen, hielp allemaal niet. Wat wel hielp, was om heel hard en hoog te gillen, zoals puppies dat doen. Binnen enkele dagen was het bijten gestopt en sindsdien speelt hij heel zacht met de mond.

De teef heeft er een handje van heel hoog in energie te zitten bij veel wat ze doet, inclusief rondspringen, hoog en hard blaffen, uit frustratie de reu happen. Daar vraag ik rust van. Ze moet verplicht zitten als ik haar tuigje aandoe of een deur open, anders kan ik een gillende kangaroo proberen vangen. Zitten en mond dicht.
Als zij aandacht vraagt, terwijl ik bezig ben, zeg ik NEE en negeer haar. In het begin is dat een half uur gepiep, gekrab en gezeur negeren, nu snapt ze het al na 1 keer. Je moet daar echt consequent in zijn. Eenmalig het commando, verder geen aandacht. Keeshonden zijn slim, ze snappen het echt wel. Helaas zijn ze ook eigenwijs, waardoor ze hun zin proberen door te drijven. Als jij consequenter bent dan zij, gaan ze zich aanpassen. Maar het is een kwestie van lange adem.

xdniesje
Berichten: 2053
Geregistreerd: 27-12-08
Woonplaats: Dordrecht

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 13:05

Er worden nuttige dingen gezegd, met name Esther valt me positief op met haar input over begeleiding, wandelen en over stress.

Ik lees dat ze hele dagen op de wei loopt, dat ze stress ervaart, dat ze onvermoeibaar is(ik denk gewoon over moe, net zoals kinderen ook heel druk/hangerig/vervelend worden als ze heel moe zijn) is, rijden en nog een paar dingen. Maar nergens lees ik hoeveel jouw hond slaapt.

Honden hebben veel meer slaap nodig dan dat wij mensen denken. Als honden te weinig slapen, zie je gedragingen die jij omschrijft en eventuele angsten(verlatingsangst) worden erger. Ze kunnen minder goed met stress omgaan en ook prikkels verwerken is daardoor ook een stuk lastiger. Blaffen en rijden zijn daarvan hele duidelijke voorbeelden.

Anoniem

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 13:21

Ze slaapt de volledige tijd dat we gaan werken. Sowieso ook van 22.00 tot 8.00. Tussendoor is ze even wakker als vriend gaat werken. Verder kan ze slapen wanneer ze wil. Ook op de wei. Soms, als we zien dat ze moe is en niet wil stoppen met rennen stoppen we haar zelfs expres in de auto waarbij ze ook direct gaat slapen. Maar dat is dan een half uur, maximum een uur, dan staat ze al weer aan het raam te kijken waar we zijn :) Er zitten handige tips bij de laatste posten! Maar momenteel ben ik op de wei :D Ze is momenteel drama aan het verkopen want ze is in haar kont gebeten door 1 van de paarden. Niet hard hoor, maar oh drama drama.

Yellomofoon

Berichten: 2020
Geregistreerd: 09-09-07
Woonplaats: Antwerpen

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 15:58

Klinkt wel alsof ze een heel groot deel gemist heeft als pup qua opvoeding en gewenning bij de fokker? Zijn haar nestgenootjes ook zo fel? En de ouders? Lijkt me inderdaad dat je zo'n gedrag niet wilt doorgeven in het ras dat andere mensen zeggen dat ze echt abnormaal hyperactief is...

Lijkt erop dat ze erg onzeker is (net doordat ze iets gemist heeft in de puppyperiode?) en makkelijk stress krijgt. Mijn reu is met momenten ook onzeker maar op wandeling groeit zijn zelfvertrouwen, ook vindt hij het heel prettig om een vaste routine aan te houden elke dag.
Verder is iets met haar doen waar ze zowel lichamelijk als mentaal moet werken misschien wel de oplossing? Iets zoals speuren bvb? Moet ze leren aandachtig te zijn, werkt ze met hoofd en lichaam.

Vena
Berichten: 95
Geregistreerd: 23-11-13

Re: Extreme jaloezie en verlatingsangst hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 16:14

Ik denk dat je deze hond niet alleen ander gedrag moet aanleren, maar vooral moet leren om te ontspannen en met een andere mindset te leven. Je wilt tenslotte niet alleen dat je geen last van je hond hebt, maar vooral ook dat zij zich prettig voelt. Daar zijn meerdere methodes voor, maar ik heb zelf heel goede ervaring met de Trust-technique.

MyWishMax

Berichten: 25262
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-18 16:33

Slaapt ze zeker weten als jullie weg zijn? Sommige honden moet je verplichten om te rusten, die doen dat niet uit zichzelf als ze ook andere dingen kunnen doen.
Het rijden enzovoorts klinkt alsof het voort komt uit stress/spanning en geen dominantie. Het is een manier om spanning af te reageren en die spanning hoeft niet meteen negatief te zijn, maar het is wel een teken dat ze dus niet met alle prikkels om kan gaan die ze binnen krijgt imo.

Onze jongste hond is zo'n voorbeeld, wij noemen haar bijna neurotisch af en toe. Tot anderhalf jaar oud was het echt een ramp, hele dagen druk bezig, niet moe te krijgen leek het wel. Zij pakte uit zichzelf echt geen rust als ze vrij rond kon lopen, moest zich continu met alles bemoeien, sprong het liefste tussen mij en mijn man in als wij naast elkaar zaten, ging de andere honden aanblaffen als zij bij ons kwamen liggen. Vrij rondlopen in huis kon eigenlijk niet, want ze bleef heen en weer rennen. In die hectiek kon ze ook gewoon ineens weer in huis plassen, ze had de rust niet om aan te geven dat ze naar buiten moest. En ja, dat deed zij erger bij andere in huis, omdat er dan meer prikkels binnen kwamen.

Bij haar ging het dus niet om nog meer beweging en uitdaging, dat kreeg ze zat. Haar hebben we juist moeten leren om rustig te worden uit zichzelf. Op commando rustig doen was voor haar een taak en daar bleef ze dus druk mee bezig en continu opletten of ze iets anders moest. En ook verplicht rust in de bench en later een kamerkennel en nog veel later een buitenkennel. En juist compleet tegenovergesteld werken, niet meer met alles meenemen en hele dagen in de weer zijn, maar juist heel erg gericht op rust, zowel slapen als rust in het koppie. Maar aan de andere kant zijn wij ook heel zwart wit geweest met trainen, juist wel heel uitbundig belonen, alleen ook vertellen dat ze daarna gewoon weer op aarde moest komen. Wij kregen ook de tip om gelijkmatiger te worden, dus minder blij te belonen, maar met behulp van anderen zijn we juist weer uitbundig gaan belonen, even een blijheid explosie bij beide :')

Het is nog steeds een extreem actieve hond en ze kan op sommige momenten ook echt nog wel eens doorslaan, maar niet meer zoals vroeger. Het is nu gewoon een hond met veel drift van een actief werkhondenras en niet meer de neurotische hyperactieve hond die ze de 1e anderhalf jaar was. En er zit echt wel een groot gedeelte bij ons, dat geloof ik meteen, maar ook bij ons waren er heel veel mensen die het nog niet meegemaakt hadden in deze mate en niet wisten wat ze ermee aanmoesten.