Angst voor vreemden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Kaus

Berichten: 9566
Geregistreerd: 30-07-11
Woonplaats: Vaals

Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-13 14:30

Hoi Bokkers,

15 december heb ik samen met mijn moeder onze 6 maanden oude hond uit Spijkenisse opgehaald. Samen met zo'n 15 andere honden heeft hij een 2 dagen lange reis uit Bulgarije naar Nederland gemaakt. Daar aangekomen was de hond, heel rustig. Geen angst, nieuwsgierig, snuffelen en iedereen gedag zeggen. De 2 uur durende rit naar huis ging prima, bij mij op de achterbank gelegen en niks aan de hand.
Toen we thuis waren hebben we een kwartiertje gewandeld om de stress er even af te wandelen. Daarna thuis in de bench gelegd zodat hij daar uit kon rusten.
Toen ik echter de hond weer uit de bench wilde halen begon hij te grommen, voor de bench blijven zitten en zodra hij stil was weggegaan. (bench deurtje zat niet dicht, hij is gewend aan de bench, daar heeft hij in Bulgarije ook meerdere keren in gezeten)
Een paar uurtjes laten slapen en toen nog een keer geprobeerd, dit ging prima, nooit meer naar mij of mijn moeder gegromd.

Echter, nu is het probleem dat hij wel enorm naar anderen gromt en blaft, en niet zo'n beetje ook.
Zodra hij iemand binnen hoort komen is het mis, het is bijna een wolfshuil en het klinkt best beangstigend. Hij trekt geen lip op en valt niet aan, hij probeert zo veel mogelijk afstand te nemen.
We vertellen de bezoekers dat ze de hond niet aan moeten kijken, niet er tegen praten en al helemaal niet moeten aaien.
Wanneer de hond gromt af blaft zeggen wij iets van 'ksst' of geven een tik in de zij. (niet hard, gewoon om zijn aandacht te krijgen)
Hij blijft alleen zó in de blaf en grom modus dat het lastig is hem hier uit te krijgen.
Na een kwartier is hij gekalmeerd maar aaien, ho maar! Dan is het weer drama. Niemand heeft de hond dan tot nu toe ook geaaid behalve mijn moeder en ik.
Bij elke beweging die de bezoeker maakt is het weer mis, dan hebben we weer een heel blaf en grom concert.
Meestal laten we de bezoeker een paar hondenkoekjes aan de hond aanbieden, de hond kiest dan zelf of hij deze aan wil nemen. Meestal komt hij, pakt het koekje en blijft dan rustig staan. Maar de bezoeker hoeft maar een hand omhoog te doen of iets te verschuiven of daar gaan we weer. :roll:
De angst is vooral erg bij mannen! Vrouwen gaat nog wel, daar pakt hij wel een koekje van aan, maar mannen absoluut niet!!
Hij is goed behandeld in het opvangcentrum, niet geslagen of wat dan ook, maar hij is alleen maar in contact geweest met mannen.
Een paar dagen geleden had ik mijn 4 jarige broertje op bezoek, dat ging prima. In het begin natuurlijk weer grommen, maar na een tijdje heeft mijn broertje de hond kunnen aaien en vooral heel veel snoepjes kunnen geven :D

Wij worden niet boos op de hond, maar vertellen wel op een duidelijke manier dat 1 à 2 keer blaffen toch echt wel genoeg is.
De hond staat ook voortdurend op scherp wanneer er bezoek is, bij elk geluid springt hij weer op.
Dit is niet alleen voor de hond heel vermoeiend, maar voor ons ook.

Ik weet dat we de hond nog maar zo'n 2 weken hebben, maar toch wil ik hier héél graag iets aan doen.
Is dit iets wat doorgaat nu de hond merkt wat wel en niet mag, of is dit iets wat juist minder wordt naarmate de hond door heeft dat het hier veilig is en niemand hem iets aan gaat doen?
Hebben jullie hier tips voor? Alvast bedankt!!

Nog wat informatie:
Leeftijd: 6 maanden
Ras: van alles wat, maar er zit een flinke scheut Bulgaarse Herder in
Achtergrond: hij is samen met 12 broertjes en zusjes gevonden toen hij 4 weken oud was. De medewerkers van het opvang centrum hebben nooit iets gemerkt van grommen of blaffen naar anderen. De hond is niet gesocialiseerd, dit is natuurlijk begrijpelijk aangezien er daar nog zo'n 400 andere honden zitten.
Ik weet dat het een heel verhaal is, maar tips zijn zeer welkom!

Afbeelding
De hond <3

EmptyWords

Berichten: 10576
Geregistreerd: 27-02-08
Woonplaats: Wehl

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 15:13

gosh wat een koppie!

helaas zelf een herder met hetzelfde verhaal, hoewel ze zich uiteindelijk wel laat aaien en dan ook in de knuffelmodus gaat... totdat de visite weer beweegt. ik lees mee voor tips

amber15
Berichten: 3549
Geregistreerd: 15-10-09
Woonplaats: Lunteren

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 15:20

Tja, het is lastig te achterhalen wat hij in zijn jeugd heeft meegemaakt.
Wat ik me afvraag: gromt hij uit angst, boosheid, wil hij jullie beschermen?
Daar zit nogal een verschil tussen.

En wat een lief koppie!
Toch lees is spanning in zijn ogen.. Of ligt dat aan mij?

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30230
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 15:24

Je zegt angst, maar is het dat echt? Klinkt eerder als een veel te waakse hond, dus eerder te weinig vertrouwen, te weinig gesocialiseerd. Voordat je er allerlei dingen op loslaat zou ik proberen uit te zoeken wat er nou precies aan de hand is.

Krijg je geen ondersteuning van de organisatie waar de hond vandaan komt?

LDRD

Berichten: 9870
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 15:25

Gewoon tijd geven :j . En eigenlijk nog veel beter: een stabiele hond erbij nemen :j .

Ik heb hier een hond die 2.5 jaar in een roemeens asiel heeft gezeten vanaf pup. Was aanvankelijk vreselijk bang voor álles. Was geen gooien met de pet naar dat mannen aan haar konden komen. Nu zijn we ruim een jaar verder inmiddels en het is de perfecte huishond waar niemand nog aan merkt dat ze een verleden heeft. Wat haar zeker geholpen heeft is dat we nog een 2e roemeen genomen hebben die juist helemaal nergens bang voor is.

Kaus

Berichten: 9566
Geregistreerd: 30-07-11
Woonplaats: Vaals

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-13 15:26

Klopt, camera's vindt hij wat spannend, dit was de dag dat hij wegging, heel hectisch natuurlijk.

Hij gromt om zichzelf en om ons te beschermen. Wanneer wij thuis zijn en er komt iemand binnen is het mis. Wanneer 1 van ons thuis komt en hij is alleen thuis is het prima.
Het is ook een vrij onzekere, 'holle' en hoge blaf. Hij trekt zijn lip niet op, laat geen tanden zien en haalt niet uit.
Overigens 'hapt' hij wel wanneer je m laat schrikken als vreemde, maar bijten doet hij niet!

Wanneer er geen bezoek is is alles prima, hij ligt nu lekker voor pampus op zijn kussen na een wandeling, geen spanning of stress te bekennen.
Waaks is hij wel, zodra hij een deur bij de buren hoort of de hond van de buren slaat hij aan. Hij blijft na een correctie nog wat door grommen, maar is dan wel weer rustig.

@Prrrr
Ja het is ook deels waaksheid. Maar waaksheid die uit angst voort komt. Hij wil niet dat iemand hem aanraakt, hij wil niet wéér meegenomen worden.
Wandelen wilde hij in het begin ook niet, zo snel mogelijk terug naar huis! Hij is bang dat iemand hem mee neemt of hem pijn doet.
Agressie is het absoluut niet, meer angst-agressie.

@LDRD
We doen inderdaad dingen samen met de buurhond. Ze zijn geen maatjes maar de buurhond is sowieso geen 'honden hond' die speelt liever met een bal.
De eerste keer los hebben we ook samen met de buurhond gedaan (omheind natuurlijk!).
Loslopen gaat nu ook prima, hij schrikt nog wel snel, dus ik laat hem alleen op veilige plekken los.

En 'het komt wel', daar twijfel ik dus wat over. Stel dat het wel een geval is van 'het komt wel' dan is het allemaal prima, niks aan de hand. Maar stel dat het een geval is van 'het wordt alleen maar erger' dan moet het wel aangepakt worden. En daar twijfel ik dus vooral over.

xnaomivdh
Berichten: 552
Geregistreerd: 02-01-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 16:38

Wij kregen onze hond toen ze 1,5 was. Ze was heel bang voor vreemde mensen en wij hoefden maar een onverwachte beweging met arm/hand te maken en ze dook al in elkaar (vroeger misschien geslagen). Eigenlijk is dit probleem in de loop van de jaren vanzelf opgelost. Na een half jaar ongeveer was ze al veel minder bang en als gasten/onbekende mensen rustig aan deden kwam ze vanzelf even snuffelen. Uit mijn ervaring heeft het dus wat tijd nodig. Ik kan je dat natuurlijk niet verzekeren dat alle 'problemen' vanzelf weer oplossen. Onze hond gromde ook heel veel als je op haar kussen kwam. Nu is dat minder maar ze doet het soms nog steeds. Zoiets accepteer je uit eindelijk en je past je ook een beetje aan aan de hond, bijv niet als ze slaapt haar storen, als je wil knuffelen kan dat als ze weer wakker is of als je haar gaat borstelen oid. Maar omdat jullie hond nog 6 maanden is denk ik dat misschien allemaal wat makkelijker gaat. Jullie hebben haar pas 2 weken. Mijn advies zou zijn, doe rustig aan en win vertrouwen van je hondje. Waarschijnlijk worden de problemen minder in de loop van de tijd. Voor het blaffen heb ik eigenlijk niet veel tips, onze hond was ook waaks en is dat altijd gebleven.
Succes!

(wat een leuk beestje trouwens <3 )

edit: onze hond is nu 6

LDRD

Berichten: 9870
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 17:40

Kaus schreef:
En 'het komt wel', daar twijfel ik dus wat over. Stel dat het wel een geval is van 'het komt wel' dan is het allemaal prima, niks aan de hand. Maar stel dat het een geval is van 'het wordt alleen maar erger' dan moet het wel aangepakt worden. En daar twijfel ik dus vooral over.


Denk dat je dat voor een deel best zelf in de hand hebt. Ligt voor een groot deel ook aan de manier waarop je ermee omgaat.
Het zusje van onze hond is toen ze een half jaar was al naar Nederland gekomen. Onze hond heeft dus 2 jaar langer in het asiel in Roemenië doorgebracht. Haar zusje is terecht gekomen bij een oudere dame die haar "doodknuffelt". Resultaat: hondje is nog steeds doodsbang en onbenaderbaar voor vreemden.
Absurd het verschil tussen deze 2 honden, de ene al 2 jaar langer in Nederland en nog steeds doodsbang, de andere na een half jaar Nederland helemaal ingeburgerd. Ze is inmiddels grote fan van de vrienden van mijn zoon bijvoorbeeld die hier over de vloer komen.

dierenfan
Berichten: 9613
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 18:06

Is dit jullie eerste hond? Klinkt mij namelijk als een hond die absoluut niet geschikt is voor beginners! Mocht dit jullie eerste hond zijn dan zou ik zeker goede hulp gaan zoeken of overwegen om nu terug te brengen zodat hij een kans krijgt bij mensen met veel ervaring. Een hond houden moet namelijk leuk zijn voor baas en hond ;)

De hond is namelijk niet goed gesocialiseerd schrijf je zelf al, naast het feit dat hij ook de opvoeding van zijn moeder in de aller belangrijkste periode niet gehad heeft (gelukkig dan nog wel nestgenoten). De eerste periode is voor socialisatie super belangrijk!! Het wil niet zeggen dat het nooit meer goed komt maar houd er rekening mee dat hij wel altijd terughoudend/angstig zal blijven.

Daarnaast dat hij zeer vermoedelijk af stamt van straathonden of honden met een flink eigenzinnig karakter (gezien de kruising en gezien wat in dat land over het algemeen leeft). De honden in bulgarije leven anders als in NL de sterkste honden overleven daar. De sterkste honden (qua gezondheid EN karakter) planten zich daar voort. Onderdanige meegaande hondjes delven het onderspit. De kans dat je zo'n hond uit het buitenland haald is niet groot. Echter in combinatie met angst gedrag in deze vorm en een grote dosis eigengereidheid dat kan problemen gaan geven op latere leeftijd. Realiseer je dit goed!!


Dit is niet om een discussie op te starten! Maar wel om je te laten nadenken. Als je hier voor gaat moet je er voor 100% voor gaan en heb je waarschijnlijk een lange en moeilijke weg te gaan met de hoop dat je uiteindelijk een terughoudende maar heel sociale hond over houd wat uiteraard altijd afwachten is. Er zal echter veel werk aan komen. Voor mensen met veel tijd en ervaring niet erg. Heb je niet veel tijd of geen ervaring dan zou ik dit af raden. Beter dat hij dan nu naar zeer ervaren mensen gaat met veel tijd dan over een jaar als dit gedrag nog veel erger is ;)

dierenfan
Berichten: 9613
Geregistreerd: 27-02-10

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 18:11

hoe corrigeren jullie wat houd dat in?

LDRD

Berichten: 9870
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 18:15

dierenfan schreef:
De eerste periode is voor socialisatie super belangrijk!! Het wil niet zeggen dat het nooit meer goed komt maar houd er rekening mee dat hij wel altijd terughoudend/angstig zal blijven.


Dit wordt inderdaad altijd beweert. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar ik vraag me wel af in hoeverre dit écht zo is en in hoeverre het belang hiervan wordt overdreven.
Zoals gezegd, mijn hond is ook absoluut niet gesocialiseerd en is toch in een half jaar tijd een gewone huishond geworden waar je als vreemde niets bijzonders aan merkt. Wellicht is de invloed van hoe ermee omgegaan wordt groter dan heb belang van socialisatie?

julius_juut

Berichten: 3101
Geregistreerd: 14-11-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 18:42

Hier ook een Bulgaarse Herder die uit Bulgarije gekomen is. Hij was al jong van straat gehaald maar in het asiel natuurlijk ook niet gesocialiseerd.

Het heeft bij Baldr een aantal weken geduurd voor hij mensen ging zien als gezellig.
Hoewel hij niet echt naar mensen gromde of blafte was hij wel ontzettend fel en defensief naar andere honden, en ging hij mensen bij voorkeur uit de weg. Wij waren de eerste paar weken een bron van eten en niet veel meer dan dat, pas later kwam hij meer en meer om gezelschap en aandacht vragen.

Nu is het een lieve schat die het liefst met alle mensen aan de knuffel gaat. Geef het ruim de tijd en negeer zo veel mogelijk zijn foute gedrag.
Een Bulgaarse Herder moet zelf ontdekken dat hij veilig is bij jullie, geef hem de tijd en ruimte om dat te ontdekken. De hond zijn hele wereld is veranderd,dat moet allemaal verwerkt worden...

Ik weet niet hoe veel je weet over het ras?
Je neemt namelijk wel iets anders in huis dan de gemiddelde huis- of werkhond. Deze dieren zijn lange tijd gefokt om op eigen houtje hun kudde te beschermen tegen allerhande roofdieren die veel groter zijn dan zijzelf, en dat merk je in het karakter. Baldr zal voor mijn moeder letterlijk door het vuur gaan, maar hij regelt bij voorkeur alles zelf en geeft je gewoon een dikke vinger wanneer het niet uitkomt om te luisteren.

Iets waar dit ras om bekend staat is het feit dat ze totaal niet vergevingsgezind zijn. Beschaam je hun vertrouwen, dan krijg je het niet weer terug. Let dus heel goed op met wat je wel en niet bestraft!


Overigens heb je wel een pracht van een hondje! De vorm van de kop en de uitdrukking zijn precies Baldr.

Machie

Berichten: 16004
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 18:48

Mijn hond, 15 maanden geboren in een hongaars asiel en met 4 maanden naar mij gekomen, is nog steeds niet sociaal met vreemden. Bij bezoek gaat ze dus in dr bench. Ze wil gewoon geen contact en gaat ook zo schelden. Ik heb me er bij neergelegd. In dr bench kan ze niks en verder wel prima. Ze is gelukkig wel heel gehoorzaam. Ik kan dus rustig haar in het bos los laten lopen.

essiesilly

Berichten: 7830
Geregistreerd: 21-05-07
Woonplaats: berkenwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 18:55

Kaus schreef:
Hoi Bokkers,

15 december heb ik samen met mijn moeder onze 6 maanden oude hond uit Spijkenisse opgehaald. Samen met zo'n 15 andere honden heeft hij een 2 dagen lange reis uit Bulgarije naar Nederland gemaakt. Daar aangekomen was de hond, heel rustig. Geen angst, nieuwsgierig, snuffelen en iedereen gedag zeggen. De 2 uur durende rit naar huis ging prima, bij mij op de achterbank gelegen en niks aan de hand.
Toen we thuis waren hebben we een kwartiertje gewandeld om de stress er even af te wandelen. Daarna thuis in de bench gelegd zodat hij daar uit kon rusten.
Toen ik echter de hond weer uit de bench wilde halen begon hij te grommen, voor de bench blijven zitten en zodra hij stil was weggegaan. (bench deurtje zat niet dicht, hij is gewend aan de bench, daar heeft hij in Bulgarije ook meerdere keren in gezeten)
Een paar uurtjes laten slapen en toen nog een keer geprobeerd, dit ging prima, nooit meer naar mij of mijn moeder gegromd.

Echter, nu is het probleem dat hij wel enorm naar anderen gromt en blaft, en niet zo'n beetje ook.
Zodra hij iemand binnen hoort komen is het mis, het is bijna een wolfshuil en het klinkt best beangstigend. Hij trekt geen lip op en valt niet aan, hij probeert zo veel mogelijk afstand te nemen.
We vertellen de bezoekers dat ze de hond niet aan moeten kijken, niet er tegen praten en al helemaal niet moeten aaien.
Wanneer de hond gromt af blaft zeggen wij iets van 'ksst' of geven een tik in de zij. (niet hard, gewoon om zijn aandacht te krijgen)
Hij blijft alleen zó in de blaf en grom modus dat het lastig is hem hier uit te krijgen.

je bent dus op de cesar milan tour..
Na een kwartier is hij gekalmeerd maar aaien, ho maar! Dan is het weer drama. Niemand heeft de hond dan tot nu toe ook geaaid behalve mijn moeder en ik.
Bij elke beweging die de bezoeker maakt is het weer mis, dan hebben we weer een heel blaf en grom concert.
Meestal laten we de bezoeker een paar hondenkoekjes aan de hond aanbieden, de hond kiest dan zelf of hij deze aan wil nemen. Meestal komt hij, pakt het koekje en blijft dan rustig staan. Maar de bezoeker hoeft maar een hand omhoog te doen of iets te verschuiven of daar gaan we weer. :roll:
De angst is vooral erg bij mannen! Vrouwen gaat nog wel, daar pakt hij wel een koekje van aan, maar mannen absoluut niet!!
Hij is goed behandeld in het opvangcentrum, niet geslagen of wat dan ook, maar hij is alleen maar in contact geweest met mannen.
Een paar dagen geleden had ik mijn 4 jarige broertje op bezoek, dat ging prima. In het begin natuurlijk weer grommen, maar na een tijdje heeft mijn broertje de hond kunnen aaien en vooral heel veel snoepjes kunnen geven :D

Wij worden niet boos op de hond, maar vertellen wel op een duidelijke manier dat 1 à 2 keer blaffen toch echt wel genoeg is.
De hond staat ook voortdurend op scherp wanneer er bezoek is, bij elk geluid springt hij weer op.
Dit is niet alleen voor de hond heel vermoeiend, maar voor ons ook.

Ik weet dat we de hond nog maar zo'n 2 weken hebben, maar toch wil ik hier héél graag iets aan doen.
Is dit iets wat doorgaat nu de hond merkt wat wel en niet mag, of is dit iets wat juist minder wordt naarmate de hond door heeft dat het hier veilig is en niemand hem iets aan gaat doen?
Hebben jullie hier tips voor? Alvast bedankt!!

Nog wat informatie:
Leeftijd: 6 maanden
Ras: van alles wat, maar er zit een flinke scheut Bulgaarse Herder in
Achtergrond: hij is samen met 12 broertjes en zusjes gevonden toen hij 4 weken oud was. De medewerkers van het opvang centrum hebben nooit iets gemerkt van grommen of blaffen naar anderen. De hond is niet gesocialiseerd, dit is natuurlijk begrijpelijk aangezien er daar nog zo'n 400 andere honden zitten.
Ik weet dat het een heel verhaal is, maar tips zijn zeer welkom!

[ Afbeelding ]
De hond <3


het is zeker goed dat jullie hier zo snel mogelijk wat aan willen doen :j het is alleen een heeeel stuk lastiger dan je denkt.. de hond is zo te horen nooit gesocialiseerd en heeft een grote angst voor vreemden. dit is dan ook niet zomaar opgelost en ik zou dan ook absoluut meteen GOEDE professionele hulp inschakelen die op een positieve manier werken, dus geen straffen, geen correcties als hij zo bang is.. wat leert hij daar van? dat het idd eng is. de manier die in mijn ogen het aller beste werkt bij honden die dusdanig angstig zijn is gedrag ombuigen en vooral een goede band opbouwen zodat hij bij jullie veilig is. maar nogmaals doe dit niet alleen!

essiesilly

Berichten: 7830
Geregistreerd: 21-05-07
Woonplaats: berkenwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:04

LDRD schreef:
dierenfan schreef:
De eerste periode is voor socialisatie super belangrijk!! Het wil niet zeggen dat het nooit meer goed komt maar houd er rekening mee dat hij wel altijd terughoudend/angstig zal blijven.


Dit wordt inderdaad altijd beweert. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar ik vraag me wel af in hoeverre dit écht zo is en in hoeverre het belang hiervan wordt overdreven.
Zoals gezegd, mijn hond is ook absoluut niet gesocialiseerd en is toch in een half jaar tijd een gewone huishond geworden waar je als vreemde niets bijzonders aan merkt. Wellicht is de invloed van hoe ermee omgegaan wordt groter dan heb belang van socialisatie?


socialisatie periode IS ook het aller belangrijkste. maar! de ene hond is gevoeliger van karakter dan de ander, bijv. ik heb beaucerons een franse herder welke zeker gevoelig is en in het ras komt dan ook zeker wel nervositeit en angst voor. nu vind ik karakter het belangrijkste wat er is en heb dan ook mijn teef gekocht bij een fokker die zelf al jaren op stabiel karakter fokt en zij heeft haar honden bij een fokker vandaan die al tientallen jaren op stabiel karakter fokt. zo krijg je dus honden die veel minder gevoelig zijn voor die nervositeit maar! uiteraard moeten die ook heel ruim gesocialiseerd worden :j alleen het verschil tussen die 2 verschillende honden is dat de een er veel sneller last van heeft als je een steekje laat vallen in de socialisatie periode dan de ander

essiesilly

Berichten: 7830
Geregistreerd: 21-05-07
Woonplaats: berkenwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:06

julius_juut schreef:
Hier ook een Bulgaarse Herder die uit Bulgarije gekomen is. Hij was al jong van straat gehaald maar in het asiel natuurlijk ook niet gesocialiseerd.

Het heeft bij Baldr een aantal weken geduurd voor hij mensen ging zien als gezellig.
Hoewel hij niet echt naar mensen gromde of blafte was hij wel ontzettend fel en defensief naar andere honden, en ging hij mensen bij voorkeur uit de weg. Wij waren de eerste paar weken een bron van eten en niet veel meer dan dat, pas later kwam hij meer en meer om gezelschap en aandacht vragen.

Nu is het een lieve schat die het liefst met alle mensen aan de knuffel gaat. Geef het ruim de tijd en negeer zo veel mogelijk zijn foute gedrag.
Een Bulgaarse Herder moet zelf ontdekken dat hij veilig is bij jullie, geef hem de tijd en ruimte om dat te ontdekken. De hond zijn hele wereld is veranderd,dat moet allemaal verwerkt worden...

Ik weet niet hoe veel je weet over het ras?
Je neemt namelijk wel iets anders in huis dan de gemiddelde huis- of werkhond. Deze dieren zijn lange tijd gefokt om op eigen houtje hun kudde te beschermen tegen allerhande roofdieren die veel groter zijn dan zijzelf, en dat merk je in het karakter. Baldr zal voor mijn moeder letterlijk door het vuur gaan, maar hij regelt bij voorkeur alles zelf en geeft je gewoon een dikke vinger wanneer het niet uitkomt om te luisteren.

Iets waar dit ras om bekend staat is het feit dat ze totaal niet vergevingsgezind zijn. Beschaam je hun vertrouwen, dan krijg je het niet weer terug. Let dus heel goed op met wat je wel en niet bestraft!


Overigens heb je wel een pracht van een hondje! De vorm van de kop en de uitdrukking zijn precies Baldr.


sorry dat ik zoveel quote hoor :P

maar ik zou dit stukje heeel goed blijven lezen ts!! heel belangrijk om te weten dat dit dus echt heel moeilijke honden zijn waar je zga niks fout mee kan doen. pak het dan ook meteen op de goede manier aan en blijf asjeblieft positief! minste kans op dikke vinger van zijn kant ;) en met positief bedoel ik niet alles toestaan... (dat denken velen helaas nogsteeds)

dierenfan
Berichten: 9613
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:19

LDRD schreef:
dierenfan schreef:
De eerste periode is voor socialisatie super belangrijk!! Het wil niet zeggen dat het nooit meer goed komt maar houd er rekening mee dat hij wel altijd terughoudend/angstig zal blijven.


Dit wordt inderdaad altijd beweert. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar ik vraag me wel af in hoeverre dit écht zo is en in hoeverre het belang hiervan wordt overdreven.
Zoals gezegd, mijn hond is ook absoluut niet gesocialiseerd en is toch in een half jaar tijd een gewone huishond geworden waar je als vreemde niets bijzonders aan merkt. Wellicht is de invloed van hoe ermee omgegaan wordt groter dan heb belang van socialisatie?



Wij krijgen ook wel eens een nest puppen binnen van een half jaar die nooit gesocialiseerd zijn en wat toch goed komt. Maar je hebt niet alleen met socialisatie te maken maar ook deels met karakter aanleg. Nu is de karakter aanleg van een gemiddelde labrador in NL anders dan het karakter aanleg van een gemiddelde bulgaarse hond (en vermoedelijk rassen die er in zitten) ;) en dan kan je nadelen van een karakteraanleg al op vangen met een vroege goede socialisatie. Nu moeten ze hard werken om deze hond terughoudend maar rustig en relaxt te krijgen. Was hier in het nest vanaf 8 weken of vroeger nog al mee begonnen dan was dit gedrag zeer waarschijnlijk nu niet zo heftig geweest.

Alles heeft natuurlijk invloed op hoe een hond uiteindelijk wordt en het is altijd hopen dat het allemaal goed gaat. Als er op jou leuke sociale labrador pupje in een maand tijd 5x (ik noem maar wat) een andere hond knalt dan is de kans dat het sociale pupje al naar een agressieve of bange pup veranderd groot terwijl dit qua aanleg er helemaal niet in zat ;)

LDRD

Berichten: 9870
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:45

dierenfan schreef:
Was hier in het nest vanaf 8 weken of vroeger nog al mee begonnen dan was dit gedrag zeer waarschijnlijk nu niet zo heftig geweest.


Even een opmerking vooraf: dit is zeker geen pleidooi om níet te socialiseren ;) . Alle kleine beetjes helpen tenslotte.

En toch vraag ik me af of de waarde van socialisatie niet schromelijk overdreven wordt. Ik heb hier dus een ongesocialiseerde hond. Heeft van kleine pup tot 2.5 jaar niets, maar dan ook niets anders meegemaakt dan een ren van 3x4, onoverdekt , ieder een eigen schuilhokje met wat stro. De medewerkers in het asiel zijn zelf straatarme mannen (!) die daar werken om tenminste iets op brood te hebben. De honden interesseert ze helemaal niets.
Als ik dan zie hoe deze hond in pakweg ruim een half jaar veranderd is van een zeer angstige hond tot een hond vol zelfvertrouwen, dan vraag ik me dus af hoe belangrijk socialisatie nou precies is.

Is hoe je met een hond feitelijk omgaat niet veel belangrijker dan het hele socialisatieproces? Lijkt mij ook logischer dat een veel langere periode van invloed van degene die omgaat met een hond een grotere impact heeft dan de paar weken socialisatie als pup.

Ik kan diverse honden opnoemen in mijn omgeving die waarschijnlijk bij de fokker prima gesocialiseerd zijn en die alle opvoedcursussen genoten hebben maar die toch de meest uiteenlopende gedragsproblemen vertonen. Dan doet mijn op straat gevonden ongesocialiseerde Roemeen het zo gek nog niet :D .

Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 30230
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:50

Er zijn ook plenty voorbeelden van kennelhonden die niet/slecht gesocialiseerd zijn die daar altijd een tik van houden. Lief voor de baas en het gezin waarschijnlijk ook nog wel, maar toch niet normaal in de reactie op onverwachte dingen in huis of juist buiten huis, of misschien wel naar vreemden.

Een pup op jonge leeftijd met zoveel mogelijk kennis laten maken maakt het leven voor de pup hoe dan ook het gemakkelijkst. Daar hoef je later het minst aan bij te spijkeren.

Mocht je een hond willen die juist gefocust is op jou, dan ben je misschien wel het best af met een hond waar je een deel van de socialisatie nog mee moet doen. Wel een risico, want je weet niet of dat nog helemaal lukt...

essiesilly

Berichten: 7830
Geregistreerd: 21-05-07
Woonplaats: berkenwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:52

je haalt 2 dingen door elkaar ldrd je laatste alinea; diverse honden die prima gesocialiseerd zijn.. de meest uiteenlopende gedragsproblemen.
zoals dierenfan ook zegt, socialiseren gaat om positieve ervaringen. als je hond nare ervaringen opgedaan heeft (dit kan ook onbewust gebeuren door bijv te straffen voor dingen waar ze bang voor zijn ;) ) zal hij steeds meer gaan zoeken naar een oplossing voor zichzelf, dit kan uiteindelijk wegblaffen, bijten, grommen etc zijn

zoals ik al zei de ene hond is gevoeliger dan de ander.. maar socialiseren is gewoon ongelooflijk belangrijk. jou hond heeft dus waarschijnlijk niks meegemaakt maar ook geen nare ervaringen opgedaan dus staat overal neutraal in wat het dus makkelijker maakt om hem een normaal leven te laten leiden..

XxLiindsaYxX
Berichten: 551
Geregistreerd: 22-09-10
Woonplaats: Halsteren (bergen op zoom) (noord brabant)

Re: Angst voor vreemden

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:58

hoi hoi,

leuk hondje!
wij hebben een hond uit Spanje, hij is wel mishandeld. maar goed hij gromt ook, blaft ook en kruipt het liefst in een hoekje als er mensen komen.
wij hebben ook altijd gezegd, niet kijken, niet praten en niet aaien! hij komt zelf wel als hij hier behoefte aan heeft.
mijn moeder is bewust op training gegaan met hem omdat daar ook veel andere mensen komen en hier heeft hij aardig wat van geleerd!
wij hebben hem nu 4 Jaar en pas nu begint hij wat minder te worden in zijn gedrag, al moet hij nog steeds niks van mensen hebben maar gaat er wel bij liggen in zijn mand :)

LDRD

Berichten: 9870
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 19:59

Nou, mijn hond heeft zeker geen leuk leven geleid dat is een ding dat zeker is en absoluut nare ervaringen gehad. Zoals gezegd kwam ze bij ons zeer angstig voor mensen met name en dat was niet voor niets :j .

Maar essie, dat ik ook de essentie van wat ik bedoel. Socialiseren prima, niets op tegen, ben voor natuurlijk. Maar de invloed van hoe mensen er daarna mee omgaan is volgens mij vele malen groter.
Heb je trouwens zelf ook niet zelf een hondje terug genomen omdat het niet ging bij de nieuwe eigenaar (ja, lees wel eens mee hoor :D )?

dierenfan
Berichten: 9613
Geregistreerd: 27-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 20:06

waarde van socialisatie wordt niet overdreven. Mijn eerste hond (jep je leest het goed. Eerste hond voor mij en ja ik was 8 jaar!) kwam uit het asiel. Was 7 maanden en toen hij in het asiel terecht kwam was hij 5 maanden. In beslag genomen bij een 'fokker' hij kon door zijn ondervoeding niet eens meer op zijn poten staan. Zeer zwaar verwaarloosd nog net niet dood geweest. Mag duidelijk zijn ook dus niet gesocialiseerd. Toch geen seconde bang geweest, stond overal voor in alleen oude mannen met petten op heeft hij altijd lelijk naar gedaan (maar nooit iemand gebeten). Echter het karakter van een gemiddelde boxer is heel anders qua aanleg dan het karakter (nogmaals gezegd) van een gemiddelde hond van de vermoedelijke rassen van TS. Waar het karakter over het algemeen vrolijk en gezellig aanwezig (clown)van de boxer is daar is dat van TS haar hond eerder afwachtend, zelfstandig, waakzaam. Voel je al een verschil zo? Het is gewoon niet te vergelijken een niet gesocialiseerde hond van de afkomst van TS haar hond of van een boxer.

En wat wel belangrijk is maar ik niet weet van mijn vroegere hond en TS niet van haar hond waarschijnlijk is dat het mogelijk is dat bij mijn hond nog langere tijd (missschien wel t/m 5 maanden leeftijd) een moederhond bij geweest is die misschien wel heel stabiel was.
Bij TS haar pup waren 11 broertjes/zusjes die misschien wel net zo angstig waren en het gedrag van haar hond alleen maar versterkte en dus ook bevestigde als dat maanden lang zo gaat krijg je ook iets heel anders dan maandenlang toch ondanks bizarre omstandigheden wel stabiel geleefd te hebben.

essiesilly

Berichten: 7830
Geregistreerd: 21-05-07
Woonplaats: berkenwoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 20:09

wat heeft dat te maken met het socialisatie verhaal dan ldrd? .... dat ik bisou terug ben gaan halen ging erom dat ze niet begrepen werd doordat de eigenaar alleen maar dominantie theorieën toepaste en het hondje dat absoluut niet snapte, de wisselwerking werd dusdanig slecht en er was geen band dat het beter was (gelukkig!! ) dat ze bij mij terug kwam

mika11

Berichten: 11107
Geregistreerd: 12-12-10
Woonplaats: Noord Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-13 20:12

Sommige angsten krijg je er nooit uit.
Mijn vriendin heeft een hond van 14 jaar, die heeft ze toen hij 3 maanden oud was bij een boer opgehaald.
Had al die tijd in de schuur geleefd en kende niks.
Het is voor m'n vriendin en haar man een hartstikke lief hondje.
Onbekende mensen negeert hij compleet en buiten vindt hij alles eng, ook honden.
Hij kan daarom alleen aan de riem mee, en alleen op vertrouwde plekken uitgelaten worden.
Door de gemiste socialisatie is het nooit meer goed gekomen ondanks alle tijd die m'n vriendin erin gestoken heeft.
Maar goed, als zo'n hond in het eigen gezin zich vertrouwd en veilig voelt kun je er nog een fijne hond aan hebben.
Laatst bijgewerkt door mika11 op 27-12-13 20:15, in het totaal 1 keer bewerkt