Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Moderators: Essie73, MirandaT, Ods, Warboel, Duhelo

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Moderators

Berichten: 109
Geregistreerd: 13-03-18

Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 15:16

Welkom op [FK] Fotokunst
[FK] Fotokunst is bedoeld voor al je creatieve fotografie en fotobewerkingen. Door je werk hier te posten kunnen andere bokkers dit bekijken en tips of commentaar geven. Het is leuk als mensen reageren op jouw werk, maar ook is belangrijk dat je jezelf naar aanleiding van reacties verder kunt ontwikkelen en dat je leert om kritisch naar je eigen werk te kijken.
Op dit forum gelden zo als op de rest van Bokt ook de gewone Bokt regels. Daarnaast zijn er ook specifieke forumregels en richtlijnen die in dit topic nader worden toegelicht.

Algemene regels
Om het forum overzichtelijk te houden zijn er een aantal algemene regels opgesteld.
Het forum [FK] Fotokunst is bedoeld voor fotografie en fotobewerkingen. Het forum [UK] is bedoeld voor al je andere creatieve uitspattingen. Denk aan tekenen, digitaal tekenen, borduren, schilderen en kleien.

 • Topic openen
  Wanneer je een topic wilt openen gebruik je altijd een [TAG] in je topic titel, behalve wanneer je een vraag wilt stellen. Je mag maximaal 1 topic per week openen. Ook is het bedoeling dat je afbeelding direct zichtbaar is in het topic. Voor de foto’s die je plaatst geldt er ook een maximum aantal te plaatsen afbeeldingen van 15. Als laatste: het forum is alleen bedoeld voor eigen werk. Het openen van topics met aanvragen, centrale topics of spellen is niet toegestaan. Wanneer je graag een work in progress (WIP) wilt laten zien gelden daar ook een aantal regels voor. Lees meer…

 • Foto’s plaatsen
  Wanneer je foto’s wilt plaatsen op het forum zijn daar natuurlijk ook een aantal regels voor. Dit forum is voor kunstzinnige foto’s. Foto’s van je nieuwe pony horen op JITP (t/m 15 jaar) of ITP (16 jaar en ouder), foto’s van je pasgeboren kitten op BB. Ook is het handig de foto’s die je post te nummeren, zodat anderen makkelijk commentaar kunnen geven. Ook is het belangrijk te denken aan de kwaliteit van je foto’s! Lees meer…


Richtlijnen
Hieronder staan een aantal richtlijnen die er voor kunnen zorgen dat het forum voor iedereen leuk en interessant om te bekijken blijft.

 • Reageren
  Reacties op werk zijn altijd welkom. Hóe je reageert is natuurlijk wel van belang. Het plaatsen van oneliners is toegestaan, maar we zien ook graag dat je reageert met onderbouwd commentaar. Lees meer…

 • Mijn werk ziet er netjes uit!
  Hoe je het werk presenteert is natuurlijk erg belangrijk. Vergelijk het met een galerij: als je schilderijen aan veel mensen wilt laten zien zorg je dat ze er op hun best uitzien, dus netjes in een lijstje en recht opgehangen. Dat is online niet anders. Lees meer…

 • Probeer te leren van commentaar en tips!
  Wanneer je iets op de creatieve fora plaats gaan andere gebruikers er van uit dat je graag iets wilt leren. Je kunt alleen leren wanneer je open staat voor commentaar. Probeer dus naar commentaar te luisteren. Probeer in je werk te groeien!. Lees meer…

 • Actief TEM´en
  Wanneer je gebruik maakt van de creatieve fora en ziet dat er iets is geplaatst wat niet voldoet aan de regels kun je op de TEM knop drukken. We zien zeer graag dat iedereen die de creatieve fora bezoekt actief TEM´t. Lees meer…Extra!
Voor de gebruikers zijn er verschillende topics, spellen om aan mee te doen en informatie topics waar veel leerzame stof uit te halen is.

 • Informatieve topics
  [FK] beschikt over een aantal informatieve topics waar veel informatie te vinden is over een bepaald onderwerp. Gebruik deze topics wanneer dit mogelijk en wenselijk is. Deze topics zijn te herkennen aan de tag [INFO]. De lijst met alle informatieve topics vind je hier.

 • Creatieve spellen
  Op zowel [FK] als [UK] staan verschillende creatieve spellen. Deze spellen zijn te kenmerken aan de tag [GAME]. Iedereen mag mee doen aan deze spellen! Wil je zelf een spel beginnen is het de bedoeling dat je eerst toestemming vraagt aan de forum moderator. Verder is het vooral zaak dat deze spellen leuk en leerzaam blijven. Een lijst met alle spellen op [FK] vind je hier.

 • Informatieve topics
  Er zijn verschillende topics die veel informatie bevatten of duidelijk uitleggen hoe iets in elkaar steekt. Deze topics zijn te herkennen aan de tag [INFO]. Daarnaast willen we proberen om een reeks informatieve artikelen in de Bokt Wiki te krijgen. Hier kun jij zelf een flinke bijdrage in leveren. De lijst met alle informatieve topics en Wiki artikelen tot zo ver vind je hier.

 • Tutorials/uitleg topics en informatieve wiki artikelen
  Een tutorial is een stap voor stap handleiding. Deze topics zijn te herkennen aan de tag [TUT] en zijn gemaakt door gebruikers die graag hun kennis willen delen. Alle tutorials vind je hier.

 • Lijst van Bewerkingprogramma’s
  Er zijn diverse bewerkingprogramma’s op de markt. Om het makkelijker te maken een keuze te maken, of om gratis versies te proberen, is er een opsomming van diverse bewerkingprogramma’s hier te vinden.
  Aparte topics openen met vragen als ‘welk programma gebruik jij?’ zijn niet de bedoeling en gaan daarom op slot.

Bedankt voor het lezen van dit topic. Meer informatie is te vinden in de Help. Wil je contact opnemen met een moderator van dit forum dan kun je terecht bij:
- Chocobroodje
- Duhelo
- Essie73
- MirandaT
- Ods
- Warboel


Moderators

Berichten: 109
Geregistreerd: 13-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 15:16

Algemene regels
Topic openen

1) Zet altijd de juiste tag in je titel. Alleen als je een vraag hebt, hoef je geen tag te gebruiken. De volgende tags kun je gebruiken:
 • [FOTO] - Voor het laten zien van fotografie
 • [FB] - Voor het laten zien van fotobewerkingen
 • [TUT] - Voor tutorials
 • [WIP] - Voor het laten zien van work in progress. Deze tag plaats je direct na een van bovenstaande tags.
 • [!] - Voor werk wat heftig kan zijn om te bekijken (denk aan horror-thema's, racisme of andere pittige onderwerpen). Deze tag plaats je direct na één van bovenstaande tags.
 • [VRAAG] Voor alle vragen over fotografie die niet in de centrale topics passen.
  [ERV] Wanneer je ervaringen wilt over een bepaald product, dienst of een andere vraag hebt omtrent ervaringen. Let op: oproepen en/of advertenties zijn niet toegestaan, deze horen op de Markt. Het is wel toegestaan om je dienst aan te bieden in het desbetreffende topic, mits specifiek om deze dienst wordt gevraagd.

Korte richtlijnen voor het gebruiken van de tags:
 • Gebruik altijd slechts 1 tag in je topic titel.
 • Fantasie tags (tags die je zelf verzint) zijn niet de bedoeling.
 • Typ de tag met HOOFDLETTERS en de juiste [ en ] haken, zo blijft het overzichtelijk.

2) Er geldt een maximum van één topic per persoon per week per creatief forum.
Je mag dus iedere week één topic [FK] en één topic op [UK] openen. Voor de duidelijkheid: één keer in de zeven dagen. Deze regel is er om te voorkomen dat de fora overstromen met nieuwe topics en andere topics ondersneeuwen.

3) Om te voorkomen dat regel 2 hierboven omzeild wordt, mag je alleen werken in de openingspost plaatsen. Dat wil zeggen, je mag dus geen werken bijplaatsen verderop in het topic. Wanneer er WIP wordt geplaatst geldt dit uiteraard niet, maar wel als het een ander werk is dan de WIP.

4) Afbeeldingen in de openingspost moeten direct zichtbaar zijn. Het is dus niet de bedoeling om een link te plaatsen, zodat mensen eerst naar een site toe moeten om foto's of tekeningen te bekijken. Om je afbeelding direct zichtbaar te maken maak je gebruik van [IMG] tags. Hoe je dit doet staat in de Bokt Help.
Ook is het de bedoeling dat je minimaal 1 afbeelding zichtbaar plaatst in het topic, in het geval van livestreams. Livestreams waarbij je geen relevante/toepasselijke afbeeldingen hebt, kun je op [LN] Links plaatsen.

5) Het maximum aantal te plaatsen afbeeldingen per topic is het aantal van 15. Onthoud wel: 5 goede foto's spreken veel meer dan 15 foto's die 'wel aardig' zijn. Wees dus kritisch en bekijk goed welke het waard zijn om te plaatsen.

6) Het forum is alleen bedoeld voor het laten zien van eigen werk of voor het stellen van vragen over creativiteit.

7) Het openen van topics met aanvragen is niet toegestaan op Fotokunst. Wanneer je gebruik wilt maken van gratis diensten kun je één van de centrale aanvraag topics. Ben je bereid iemand te betalen voor de diensten: plaats dan een advertentie op de Bokt Markt of op Ervaringen en Diensten

8) Het is niet de bedoeling zonder toestemming een centraal topic of spel te openen. Je dient eerst toestemming van de forum moderator te hebben. Aanvragen kan via PB, maar vertel er wel duidelijk in wat je graag wilt hebben en waarom je het wilt hebben. Vertel eventueel ook wat de toevoegende waarde is voor het forum en wat er te leren valt.

9) Een work in progress kun je plaatsen wanneer je graag wilt laten zien hoe je te werk gaat. Wanneer je een work in progress (WIP) wilt openen gelden er een aantal regels:
 • Wanneer je een work in progress wilt plaatsen voeg je de extra tag [WIP] toe aan je topic titel. Deze plaats je direct na de normale tag. Je krijgt dan bijvoorbeeld de volgende combinatie [TEK][WIP] of [FB][WIP].
 • Wanneer je een work in progress wilt plaatsen dien je in de begin post minimaal 3 stappen te laten zien.
  • In deze 3 stappen laat je voldoende vorderingen zien. Deze 3 vorderingen omvatten bijvoorbeeld een schets, een lijnwerk en een begin van inkleuren. Dit zijn 3 stappen waar andere gebruikers ook voldoende onderbouwd op kunnen reageren.
  • Het voorbeeld dat je gebruikt telt niet tot één van die stappen. Even als het tonen van het materiaal dat je gebruikt.
  • Topics die niet aan deze 3 stappen regel voldoen worden direct gesloten.
 • Ben je bezig met een werkje maar loop je enorm vast? Dan mag je het werk plaatsen en om tips vragen. Denk er wel aan dat dit dan geen [WIP] topic is en ook niet als dusdanig gebruikt mag worden. Steeds een update is dan ook niet nodig. Je kunt hooguit nog eens een stap laten zien en vragen of het zo de goede richting op gaat. Daarna zien we graag het eind resultaat. Wanneer je toch steeds stappen gaat plaatsen zal het moderatorteam er een [WIP] topic van maken.

Muurp

Berichten: 13767
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: Op de Veluwe

Re: Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-11 15:16

Algemene regels
Foto’s plaatsen

1) Zorg er voor dat je nadenkt over de foto's die je hier plaatst. Als je commentaar wil op het onderwerp van je foto's (het nieuwe dekje van je pony, de kittens van je kat) plaats je foto's dan liever op ITP of BB. Topics met prut foto's van uitgaan, je nieuwe schoenen, je telefoon et cetera zijn niet de bedoeling en worden gesloten.

2) Nummer de foto's in je post even, dat is makkelijker als mensen commentaar of tips willen geven.

3) Niet verplicht, maar wel handig om goed commentaar te krijgen: probeer er bij te vertellen welke camera en objectief je hebt gebruikt. Probeer daarnaast ook nog andere informatie over je werk te geven. Welke sluitertijd, diafragma en ISO heb je bijvoorbeeld gebruikt?

Moderators

Berichten: 109
Geregistreerd: 13-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 15:16

Richtlijnen
Reageren

1) Probeer te omschrijven waarom je iets mooi of juist niet mooi vindt. Reacties als ‘oooh wat mooi’ zijn leuk, maar hier zal niemand iets van kunnen leren. Zijn de details ver genoeg uitgewerkt? Spreken de kleuren je aan? Wat doet de lijnvoering met het totaalplaatje?

2) Probeer ook niet voor papegaai te spelen. Als de 9 mensen voor jou al hebben opgemerkt dat de auto in de achtergrond zonde is heeft de fotograaf het meestal wel door zonder dat jij het ook nog zegt.

3) De inhoud van [UK]/[FK] hebben jullie zelf in de hand. Vergeet niet dat deze fora er onder andere ook voor zijn om iets te leren en je een stap verder te ontwikkelen in de creativiteit of techniek. Wanneer je elkaar voorziet van tips en onderbouwd waarom iets wel of niet mooi is zal niet alleen de TS, maar iedereen die het bericht leest hier iets van leren. Houd de fora zélf op een hoog niveau en streef naar een gezellig, maar leerzaam forum.

4) Toon initiatief en motiveer elkaar om iets meer uitleg te geven bij een mening.

5) Geen richtlijn, maar een regel: Het vragen naar commerciële dingen zoals vraagprijs, wachtlijst of andere dingen over verkoop is niet toegestaan. Ook opmerkingen als: 'Ik ben geïnteresseerd, ik stuur een pb" zijn niet toegestaan, dat kan prima zonder melding.

Moderators

Berichten: 109
Geregistreerd: 13-03-18

Re: Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 15:17

Richtlijnen
Mijn werk ziet er netjes uit!

1) Benut het volledige maximale formaat. Een foto is meestal beter te beoordelen op 800 pixels dan op 'postzegelformaat'.

2) Let ook op de uploadsite die je gebruikt. Een aantal sites waaronder bijvoorbeeld mijnalbum.nl zet teksten in je foto's, verkleint je foto’s en brengt de kwaliteit naar beneden. Hierdoor ziet het er meestal al een stuk minder mooi uit.

3) Probeer niet al te overdreven copyrightmelding over je foto's of tekeningen te plakken. Als jij het nodig vindt om je foto's op die manier te beschermen wordt dat natuurlijk gerespecteerd, maar als je melding ervoor zorgt dat je foto niet meer op een normale manier te bekijken valt, kun je ook geen goed en bruikbaar onderbouwd commentaar en advies krijgen.

4) Wanneer je foto's wilt plaatsen bedenk je dan goed of je foto's wel van voldoende kwaliteit zijn. Foto's met hele duidelijke pixel vorming, een veel te kleine resolutie, niet bedoelde onscherpte, verkeerd uitgevallen overbelichting/onderbelichting en andere zaken die er voor zorgen dat een foto onduidelijk en niet te beoordelen wordt, zijn niet [UK]/[FK] waardig. Wil je foto's plaatsen welke gemaakt zijn met een telefoon, houdt dan voorgaande punten in de gaten. Probeer hier elkaar ook op te wijzen, wanneer je dit voorbij ziet komen. Echter kunnen wij deze topics niet sluiten, maar een opmerking als gebruikers onder elkaar voor de toekomst kan prima!

Moderators

Berichten: 109
Geregistreerd: 13-03-18

Re: Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 15:17

Richtlijnen
Probeer te leren van commentaar en tips!

1) Wanneer je iets op de creatieve fora plaatst gaan andere gebruikers er van uit dat je graag iets wilt leren. Je kunt alleen leren wanneer je open staat voor commentaar. Probeer dus naar commentaar te luisteren. Wimpel commentaar niet af. Dat wekt de indruk dat je niet de intentie hebt om iets te leren van anderen.
Vertel naar aanleiding van een reactie bijvoorbeeld waarom je een bepaalde keuze in je werk hebt gemaakt, of geef een keer eerlijk toe dat je iets anders had kunnen doen waardoor je werk er beter uit ziet.

2) Probeer in je werk te groeien. Hiervoor zijn commentaren van anderen onmisbaar! Het is voor je zelf natuurlijk het mooiste wanneer er vordering te zien is naar aanleiding van gegeven commentaren.

3) Zie je dat iemand niet de moeite doet om zich open te stellen voor commentaar? Spreek elkaar er onderling op aan. Vraag bijvoorbeeld door of geef aan dat het de bedoeling om hier van elkaar iets te leren. Moderators zien daarnaast ook zeer graag TEM’s!


Moderators

Berichten: 109
Geregistreerd: 13-03-18

Re: Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 15:17

Richtlijnen
Actief TEM'en

1) Jij, als gebruiker, kunt zelf het niveau van de creatieve fora hoog houden. TEM dus actief. Moderators zijn ook maar mensen die zich vrijwillig inzetten voor Bokt. Per dag worden er zoveel nieuwe berichten geplaatst dat het helaas onmogelijk is voor moderators om al die berichten te lezen. 50 gebruikers hebben meer ogen dan 1 moderator. We zien dan ook zéér graag dat iedereen die graag de creatieve fora bezoekt actief TEM’t. Zo helpen jullie zelf om de slechte en niveau dalende berichten er uit te filteren.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers