Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Moderators: Firelight, Essie73, Muiz, NadjaNadja, xingridx

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Moderators

Berichten: 111
Geregistreerd: 13-03-18

Regels en richtlijnen [FK] Fotokunst

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-07-11 14:16

Welkom op [FK] Fotokunst!

[FK] Fotokunst is bedoeld voor al je creatieve fotografie en fotobewerkingen. Door je werk hier te posten kunnen andere bokkers dit bekijken en tips of commentaar geven. Het is leuk als mensen reageren op jouw werk, maar ook is belangrijk dat je jezelf naar aanleiding van reacties verder kunt ontwikkelen en dat je leert om kritisch naar je eigen werk te kijken.
Op dit forum gelden zo als op de rest van Bokt ook de gewone Bokt regels. Daarnaast zijn er ook specifieke forumregels en richtlijnen die in dit topic nader worden toegelicht.

Algemene regels
Om het forum overzichtelijk te houden zijn er een aantal algemene regels opgesteld.
Het forum [FK] Fotokunst is bedoeld voor fotografie en fotobewerkingen. Het forum [UK] is bedoeld voor al je andere creatieve uitspattingen. Denk aan tekenen, digitaal tekenen, borduren, schilderen en kleien.

Eigen werk
Het forum is alleen bedoeld voor het laten zien van eigen werk of voor het stellen van vragen over creativiteit.

Aanvragen
Het openen van topics met aanvragen is niet toegestaan. Wanneer je gebruik wilt maken van gratis diensten kun je terecht in één van de centrale aanvraag topics. Ben je bereid iemand te betalen voor de diensten: plaats dan een advertentie op de Bokt Markt.

Commercieel
Het vragen naar commerciële dingen zoals vraagprijs, wachtlijst of andere dingen over verkoop is niet toegestaan. Ook opmerkingen als: 'Ik ben geïnteresseerd, ik stuur een pb" zijn niet toegestaan, dat kan prima zonder melding.

Topic openen
Zet altijd de juiste tag in je titel. De volgende tags kun je gebruiken:
  • [FOTO] - Voor het laten zien van fotografie
  • [FB] - Voor het laten zien van fotobewerkingen
  • [TUT] - Voor tutorials
  • [!] - Voor werk wat heftig kan zijn om te bekijken (denk aan horror-thema's, racisme of andere pittige onderwerpen). Deze tag plaats je direct na één van bovenstaande tags.
  • [VRAAG] Voor alle vragen over fotografie of wanneer je een ervaring wil weten over bepaalde dienst of product.

Foto's plaatsen
Afbeeldingen in de openingspost moeten direct zichtbaar zijn. Het is dus niet de bedoeling om een link naar een album te plaatsen. Om je afbeelding direct zichtbaar te maken maak je gebruik van [IMG] tags of gebruik je de Bokt upload. Hoe je dit doet staat in de Bokt Help.
Het maximum aantal te plaatsen afbeeldingen per post is het aantal van 15.
Een handige tip is om de afbeeldingen te nummeren, zo weet je precies hoeveel afbeeldingen er staan en kan er gerichte feedback gegeven worden.
Nog een handige tip is om in je topic te vermelden van welk apparatuur je gebruik maakt én welke instellingen je hebt gebruikt, bijv. de sluitertijd, diafragma en ISO.


Richtlijnen
Hieronder staan een aantal richtlijnen die er voor kunnen zorgen dat het forum voor iedereen leuk en interessant om te bekijken blijft.

Hoeveelheid topics
We willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om z'n foto's met de rest van Bokt te delen. Daarom vragen we je om als richtlijn aan te houden niet vaker dan één keer per week foto's op dit forum te zetten. Je mag iedere week één topic op [FK] en één topic op [UK] openen. Voor de duidelijkheid: één keer in de zeven dagen. Eventueel kan je je topic updaten met foto's, maar zorg dat je niet meer dan 15 foto's per post plaatst.

Reageren
Reacties op werk zijn altijd welkom. Hóe je reageert is natuurlijk wel van belang. Het plaatsen van oneliners is toegestaan, maar we zien ook graag dat je reageert met onderbouwd commentaar.
Probeer te omschrijven waarom je iets mooi of juist niet mooi vindt. Reacties als ‘oooh wat mooi’ zijn leuk, maar hier zal niemand iets van kunnen leren. Zijn de details ver genoeg uitgewerkt? Spreken de kleuren je aan? Wat doet de lijnvoering met het totaalplaatje? Probeer ook niet voor papegaai te spelen. Als de 9 mensen voor jou al hebben opgemerkt dat de auto in de achtergrond zonde is heeft de fotograaf het meestal wel door zonder dat jij het ook nog zegt. Toon initiatief en motiveer elkaar om iets meer uitleg te geven bij een mening.

Presenteren
Hoe je het werk presenteert is natuurlijk erg belangrijk. Vergelijk het met een galerij: als je schilderijen aan veel mensen wilt laten zien zorg je dat ze er op hun best uitzien, dus netjes in een lijstje en recht opgehangen. Dat is online niet anders.
Zorg voor een goede en duidelijke scan. Benut het volledige maximale formaat. Een foto is meestal beter te beoordelen op 800 pixels dan op 'postzegelformaat'. Let ook op de uploadsite die je gebruikt. Een aantal sites waaronder bijvoorbeeld mijnalbum.nl zet teksten in je foto's, verkleint je foto’s en brengt de kwaliteit naar beneden. Hierdoor ziet het er meestal al een stuk minder mooi uit.
Probeer niet al te overdreven copyrightmelding over je foto's of tekeningen te plakken. Wanneer je foto's wilt plaatsen bedenk je dan goed of je foto's wel van voldoende kwaliteit zijn.

Leren
Probeer te leren van commentaar en tips, een andere gebruiker neemt namelijk de moeite en tijd om je op weg te helpen. Je kunt alleen leren wanneer je open staat voor commentaar. Probeer dus naar commentaar te luisteren. Wimpel commentaar niet af. Dat wekt de indruk dat je niet de intentie hebt om iets te leren van anderen. Probeer in je werk te groeien. Hiervoor zijn commentaren van anderen onmisbaar! Het is voor je zelf natuurlijk het mooiste wanneer er vordering te zien is naar aanleiding van gegeven commentaren. Zie je dat iemand niet de moeite doet om zich open te stellen voor commentaar? Spreek elkaar er onderling op aan. Vraag bijvoorbeeld door of geef aan dat het de bedoeling om hier van elkaar iets te leren. Moderators zien daarnaast ook zeer graag TEM’s!

Extra!
Voor de gebruikers zijn er verschillende topics en spellen om aan mee te doen. Tevens zijn er informatieve topics waar veel leerzame stof uit te halen is.
[FK] Fotokunst - links naar informatieve topics


Bedankt voor het lezen van dit topic. Meer informatie is te vinden in de Help. Wil je contact opnemen met een moderator van dit forum dan kun je terecht bij:
- Essie73
- Firelight
- Muiz
- NadjaNadja
- xingridx
- Ods


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers