Bowo schreef:Hier was het dit jaar inderdaad ook raak. Vermoedelijk heeft de merrie EVA opgelopen (rond 6e maand, daarna geen klachten meer gehad) en heeft toen het veulen op 9,5 maand verloren.
Als het inderdaad EVA was, hoeft het voor verdere drachten geen invloed te hebben. Ze zou nu levenslang beschermd moeten zijn.
Daphara schreef:Bowo schreef:Hier was het dit jaar inderdaad ook raak. Vermoedelijk heeft de merrie EVA opgelopen (rond 6e maand, daarna geen klachten meer gehad) en heeft toen het veulen op 9,5 maand verloren.
Als het inderdaad EVA was, hoeft het voor verdere drachten geen invloed te hebben. Ze zou nu levenslang beschermd moeten zijn.
Heb je dat laten testen?
Voor diegene die meer informatie over EVA zoeken:
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/e ... j-paarden/
Daphara schreef:Kiki1976, zo dat is inderdaad een flink veulen!
Ga je de merrie weer fokken?
Change3x schreef:Ik kom me hier graag even melden. Mijn merrie maakte rond de 290 dagen al uier met hars aan en niet veel later ook melk. We zijn toen meteen gestart met AB + regumate vanwege vermoeden placentitis.
Vrijdag avond is haar veulen geboren na 329/330 dagen dracht. Veulentje lag alleen helaas in een stuitligging en placenta heeft al los gelaten voordat het veulen werd geboren (volgens DA in het laatste uur fout gegaan) en kwam er toen het veulen eraf was ook meteen achteraan zeilen. Veulen was daardoor al gestikt in de merrie, echt heel verdrietig.
Nu lees ik dat bij een eventuele nieuwe dracht de kans op placentitis groter is dan normaal. Ik weet nog niet of ik nog een keer wil fokken met deze merrie, en als dat zo is dan op z’n vroegst volgend jaar, maar ik kom hier toch graag informatie inwinnen over de eventueel risico’s die er een volgende keer bij kunnen komen kijken na dit verhaal. Dit was overigens mijn merrie haar eerste veulentje.
Jossie schreef:Kortom, ik ga uit van gewoon pech bij deze dracht en geluk dat het zo op tijd is gezien, zodat er gehandeld kon worden. Ik denk wel dat de huidige mogelijkheden met betrekking tot echo's maken van de placenta nu aardig ingeburgerd zijn, wat ook maakt dat de diagnostiek zekerder gesteld wordt. Daarnaast is informatie breder beschikbaar, waardoor merriehouders ook meer kennis hebben en wellicht hierdoor ook alerter kunnen reageren. Als ik naar mezelf kijk is het laatste wel van toepassing, bij de eerste dracht heb ik geen seconde aan placentitis als complicatie gedacht, ondanks dat ik wist van het bestaan. Ik verkeerde toen ook in de veronderstelling "ontsteking = koorts en ziek", bij een maiden heb je ook geen indicatie wat vroeg is qua uierontwikkeling. Enige wat mij toen vermoedelijk in actie had gekregen was de afscheiding die Annabel nu had, maar was dit 10 jaar geleden al reden voor echo op verdenking van placentitis? Ik heb geen idee.