Afspenen, doe ik het zo goed?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Afspenen, doe ik het zo goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 00:02

Hoi allemaal,

misschien een beetje een vage titel maar hieronder zal alles snel duidelijker worden.

Ik heb voor het eerst een veulen, dus alles is best nieuw voor me. Ik probeer me goed in te lezen en me te laten adviseren door mensen. Maar had graag ook jullie mening even gehad.

Ik heb een Tinker veulen dat 14 maart geboren is. Eigenlijk is alles heel vlot gegaan en is het een heel makkelijk veulen. Ze wandelt al netjes mee, kan al vast staan aan een halster. Voetjes geven lukt ook al best. :)

Nu komt eind augustus het moment erraan dat ik haar van haar moeder wil scheiden... Ik scheid ze wel al af en toe even wanneer ik met haar mama even iets ga doen zoals bv longeren etc. Dan blijft mijn veulentje gewoon netjes in de stal. Dit hebben we langzaam opgebouwd. Mijn veulen blijft daarbij relatief rustig, al zie ik wel dat ze het spannend vind!

Ik heb voor mijn veulen een leuk plekje gevonden waar ze de komende tijd kan opgroeien. Ze komt op een weide met schuilstal samen met een ander merrie veulen van haar leeftijd, nog een pony en een oudere merrie waar ze wat van kunnen leren.

Nu is mijn vraag hoe doe ik dit? Breng ik mijn veulen alleen in de trailer naar daar? Maar brengt dit dan niet te veel stress mee?
Of neem ik dan beter mama en veulen allebei mee op de trailer naar daar, veulen eruit en mama weer alleen terug? Of veroorzaak ik dan een gevaarlijke situatie waarin mama wel eens zou kunnen beginnen stressen?
En wat als ik dan eenmaal aangekomen ben met mijn veulen op de weide? Ze zal sowieso naar haar mama zoeken en roepen, moet ik dan geen schrik hebben dat ze daar door de draad heen gaat?
Weide is wel net volledig opnieuw afgemaakt, maar toch zit ik met zoveel vragen in mijn hoofd dat ik er snachts echt van wakker lig...

Wat denken jullie? Hoe kan ik dit op de beste manier laten verlopen?


Afbeelding

Leentje, Molly & Poppy <3


_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 00:11

Caily schreef:
Kan je de veulens eerst niet samen ergens op een box zetten? Ik vind je twijfel over achter het draad blijven wel reeel, hier ook ervaring dat dat niet altijd zo goed gaat gelijk. Moeder mee hangt er vanaf hoe braaf zij op de trailer is en hoe ver het rijden is.


Mijn veulen staat momenteel op een andere plek dan het veulen waarmee ze samen komt te staan.
Ik kan idd wel even polsen of het nie mogelijk is dat mijn veulen even op stal komt voor een nachtje met het andere veulen maar weet niet zeker of dat mogelijk is.
Moeder is wel best braaf, maar we zijn een maand geleden verhuis naar een nieuwe stal. En in merkte dat ze op de nieuwe locatie de eerste twee dagen haar veulen geen seconde uit het oog verloor. Dus ik vrees dat als ik haar met haar veulen naar deze onbekende wei voor haar breng, ze wel eens gek zou kunnen doen...
De weide is ongeveer een halfuurtje rijden trouwens.

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 08:47

Maeve schreef:
Waarom moet ze nu al bij mama weg? Ze is dan 5 maanden oud, dat is nog best jong. Het klinkt alsof ze misschien nog niet heel zelfstandig is. Waarom niet wat langer wachten?


Veulen is wel al heel erg zelfstandig hoor. :) Drinkt al water, eet hooi, stro en grans en gaat regelmatig al een heel eind van haar mama wandelen in de weide.

Heb dit met verschillende mensen overlegd en de leeftijd om te scheiden zit wel goed volgens mij. :)

* Ik reageer zo ook nog even op alle andere posts!

Leentje, Molly & Poppy <3


_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 09:12

@Vleddertje1: Mijn veulen en merrie hebben begin deze maand al even samen op de trailer gestaan om naar de nieuwe stal te rijden. En dit ging behoorlijk goed, merrie en veulen waren allebei rustig. Alleen denk ik dat de kans er dik in zit dat mijn merrie echt zou beginnen flippen als ik veulen er alleen afhaal inderdaad.
Ik heb zelf een 1 paards trailer, dus kan het zeker wel oefenen! Denk dat ik dat komende week wel zeker ga doen, bedankt! :) Eerst even alleen zetten met braafste paard is niet echt mogelijk, de weide waar ze heen gaat is bij mensen aan huis, en het enige dat daar aanwezig is is de schuilstal die erop staat. :)

@KittyDylan: en op welke manier heb je ze dan vervoert? Vast of niet vast? met hooi achter de voorste stang of niet? En is het wel slim om ze eventueel los te vervoeren in een 1 paard trailer? kan ze niet vast komen zitten dan omdat het relatief small is?

@Melissa1996: Bedankt voor je reactie, je stelt me wel wat gerust. :) Ik sta momenteel op een pensionstal en kan het wel even vragen of het mogelijk is hun weide in twee te delen. :) Over op stal na het scheiden, dat is niet echt mogelijk op de locatie van de weide. Daar is enkel een schuilstal aanwezig.

@Elisa2: met mama een paar dagen samen op het weiland, deze optie had ik nog niet echt aangedacht. Maar het klinkt ook wel geen slecht idee. Ga dat even overleggen met de eigenaar van het andere veulentje. We willen het graag samen op dezelfde manier doen en op dezelfde moment. :)

@NNikki: Dat lijkt me inderdaad ook minder stressvol voor de moeder, maar heb soms ook weer schrik dat het veulen dat allemaal heel erg eng gaat vinden zo helemaal alleen in dat vreemde rijdende ding. Maar eender hoe, zal het uiteraard altijd wel wat moeilijk zijn... & af en toe oefenen met de trailer is ook zeker mogelijk!

Bedankt al voor jullie groot aantal reacties! Ik heb ook nog een PB gekregen van iemand, daar antwoord ik later vandaag nog op! :)

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 09:14

kiki1976 schreef:
Ik lied regelmatig mijn merrie in de box staan en ging even met mijn veulen over het erf stappen. Merrie stond dan altijd lekker te eten, en nooit een probleem geweest.
Veulen alleen in de box was wat lastiger omdat de boxen bij ons op stal niet helemaal afsluitbaar waren.

Maar toen ze eenmaal naar de opfok ging van te voren samen op stal gezet. Toen ze in de trailer moest haar gewoon net als anders uit stal mee genomen. Mijn merrie heb ik niet gehoord (stond gewoon te eten) en de kleine ging netjes mee.
Duurde even voordat ze op de vrachtwagen stond en weg ging ze naar de opfok.
Toen ik bij mijn merrie kwam keek ze wel van "hey hier klopt iets niet" en heeft een paar keer staan te hinneken. Daarna kwamen alle andere paarden ook naar stal en was de rust weder gekeerd. Af en toe wat hinneken en meer niet.
Veulen in de opfok heeft ook niet voor problemen gezorgd.


Ik denk dat ik dat vandaag ook even oefenen, wat dat is ook wel een goeie! Tot nu toe, liet ik veulen altijd op stal en mama mee, maar ik denk dat ik het vandaag inderdaad even omwissel! Bedankt!

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 09:24

Kinke schreef:
vind dat wel typisch, zie je bij veel mensen die paarden afspenen, opeens is er een soort magische grens, meestal een maand of 6 en dan moet het gebeuren. Overigens vind ik 5 maanden ook erg jong. Geef het gewoon de tijd, je hebt nog tijd genoeg om verder te oefenen met het ontwennen. Laat het veulen in de stal en ga even van het erf, bouw dit uit. En je kunt inderdaad ook gaan oefenen met trailerladen. Waarom nu al een deel oefenen en dan op het laatst toch nog een stress situatie creƫren?

Ik heb hier ontzettend veel artikels over gelezen en de meeste schrijven tussen de 3 & 6 maand. Mijn veulen zal op de moment van afspenen 5,5 maand oud zijn. Zoals ik dit al eerder in dit topic vermeld heb, heb ik dit ook met verschillende mensen overlegd en vind ik zelf dat het zo wel goed zit. Bedankt voor je mening, maar dit is niet echt de vraag waarmee ik zat toen ik dit topic maakte. :)

En wat bedoel je juist met waarom nu al een deel oefenen en dan op het einde nog een stress situatie maken? Als je nu al oefenent is dat toch juist om minder stress te hebben? :)

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 09:28

karuna schreef:
3 maanden werkelijk dan al als advies gekregen? -O- dat is zoveel en veel te jong.


Dat heb ik niet geschreven he. :) Ik heb geschreven dat ik dit vaak in artikels gelezen heb. Maar dat vind ik persoonlijk zelf ook veel te jong. Daarom dat ik er voor gekozen heb het 5,5 te maken.

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 09:32

Gillbo schreef:
Zorg wel dat als je het veulen alleen vervoert je trailer goed afgesloten is. Het zal niet de eerste zijn die via de achterkant uitstapt tijdens het rijden


Ja dit had ik ook al in verschillende andere topic's gelezen, daar ga ik zeker en vast voor zorgen! Zou een zeiltje hiervoor genoeg zijn denk je? Of wat is een andere veilige manier om het af te sluiten?

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Re: Afspenen, doe ik het zo goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 09:49

Ik zal vandaag zeker nog op al jullie posts reageren.
Het is duidelijk dat de meningen over wanneer en hoe afspenen heel sterk verschillen van elkaar. En dat is oke, iedereen is ook verschillend en heeft een andere mening. Alleen heb ik met dit topic momenteel nog meer zorgen gekregen dan ik daarvoor al had, maar goed, dat is dan maar zo... :) Ik laat het even allemaal bezinken, later vandaag antwoord ik op alles.

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Re: Afspenen, doe ik het zo goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-18 12:14

Oke ik probeer even de tijd te nemen om op alles te antwoorden, want er is in tussentijd alweer wat reacties bijgekomen. Ik ga niet per persoon antwoorden, maar even meer algemeen. :)

Ik lees veel reacties voorbijkomen van mensen die zich afvragen waarom ik mijn veulen nu al afspeen en ze niet gewoon nog een poos bij de moeder laat. Het is niet dat ik hiervan een tegenstander ben, maar ik heb het gevoel dat mijn veulen wel al best zelfstandig genoeg is en in mijn omgeving heb ik de voorbije jaren de meeste mensen rond deze leeftijd hun veulen zien afspenen en dat ging eigenlijk altijd wel goed. Het andere veulen waar mijn veulen met samen komt is van een goeie vriendin. Ik heb het geluk dat ik mijn veulen samen met haar veulen op de weide kan zetten, samen met nog een oudere merrie en een brave pony. We waren allebei van mening dat we onze veulens graag opdezelfde moment wouden afspenen, zodat ze zich wat aan elkaar kunnen optrekken. Samen leek ons eind augustus wel een goed tijdstip. Het lijkt me niet verstandig om dan pak weg mijn veulen nog 2 maand langer bij de moeder te laten en dan pas naar de weide te brengen, want dan hebben beide veulens de steun van elkaar niet in het begin. Ik hoop dat dit mijn verhaal wat duidelijker maakt. :)

Maar goed, zoals ik al aangaf is dit helemaal niet de reden waarom ik dit topic maakt. Het gaat inderdaad gewoon over hoe ik het beste hun kan scheiden en naar daar brengen etc. Hiervoor heb ik al enkele bruikbare tips gekregen waarvoor dank! Ik ben daarnet naar stal geweest en had van iemand hier de tip gekregen om moeder even in de stal te laten en met veulen even alleen over het erf te wandelen. En dat heb ik daarnet ook even gedaan en dat ging eigenlijk best goed! Zowel merrie als veulen waren heel rustig. :) Ik denk dat ik de komende dagen met mijn veulen even de trailer ga oefenen. Ik ga hem dan even open zetten op de parking en haar er even aan ga laten wennen.
Ik denk dat ik er dan toch voor opteer haar alleen te vervoeren als dit goed gaat. Maar ga dit op voorhand wel gewoon even uitproberen. Ik ben er nog niet over uit of ik haar vast zal zetten of los?

Er zijn hier nog enkele dingen voorbij gekomen waarvoor ik ook wel nog nadenk, zoals bv mama en veulen even een nachtje of 2 op de weide in questie te zetten en dan daarna mama weg te halen. Of over de veulens eerst even een nachtje samen ergens op stal te zetten. Dat zijn dingen waar ik zeker nog even over ga nadenken en wat ik ook even ga overleggen met mijn vriendin (de eigenaar van het andere veulen.)

Als laatste wil ik er ook nog even enkele artikels bijvoegen die ik gelezen had.

https://www.horses.nl/artikelen/afschei ... en-veulen/
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/ ... an-veulens

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Re: Afspenen, doe ik het zo goed?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-18 15:40

Het probleem is wel een beetje dat er op de weide geen echte afsluitbare box aanwezig is. Enkel een schuilstal. :)

Leentje, Molly & Poppy <3

_Lina

Berichten: 328
Geregistreerd: 23-05-16
Woonplaats: Lokeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-08-18 20:42

Even een update voor degene die interesse hebben.

Vrijdag vertrekt mijn veulen naar de weide.

Ik heb besloten mijn veulen toch alleen te vervoeren in mijn 1 paards trailer. Gisteren zijn we beginnen oefenen met trailer laden. En dat gaat ontzettend goed! Met buideltasje vol wortelschijfjes als beloning en heel veel geduld. Hebben we haar vandaag er volledig in gekregen met de val en deurtje ook al eens volledig toe. Dit hebben we een 4 tal keer herhaald en allemaal zonders stress. Op het einde liep ze er al uit haar zelf in...

Voorraan in de trailer achter de stang heb ik 2 hooibalen geplaatst waar ik morgen nog een derde bij doe. Hier stond ze rustig van te eten. Ik heb haar dan even vastgemaakt, en het deurtje even toe gedaan en 5 min laten zitten. Wanneer ik het open deed stond ze er zeer rustig bij. :)

Ik heb ook een camera gekocht zodat ik goed kan zien wat er gebeurt onderweg.

Het enige waar ik nog niet zo goed over uit ben is of ik haar nu vast of los wil vervoeren. Ik heb schrik dat als ik haar los vervoer en ze haar draait ze misschien vast komt te zitten in de trailer omdat hij best small is. Maar als ze vast hangt heb ik dan weer schrik dat ze panikeert. Ze kent opzich het vast staan wel goed van bij het poetsen maar dat is natuurlijk een andere situatie. De rit is ongeveer 40 min.

Een foto van vandaag tijdens het oefenen.
Afbeelding

Leentje, Molly & Poppy <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Diertjec en 6 bezoekers