1st 3 veulens opkomst! Hoe overleven we dit? Advies gevraagd

Moderators: Coby, Nicole288, Dyonne, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Caily

Berichten: 12319
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 19:51

Qua voer is vitalbix breed and grow passend bij wat jij wilt.

Ik heb afgelopen jaar 3 drachtige merries gehad. Ook 24/7 buiten. Gewoon buiten laten bevallen ook. Wanneer zijn jouw merries uitgerekend? Heb inmiddels 3 geweldig makke en gezonde veulens, en ze hebben nog nooit een stal gezien. Ik liet ze in de kudde (paddock paradise dus alle ruimte om zich af te zonderen) bevallen en zette ze gelijk daarna apart in een van de weilandjes (eventueel in eerste instantie de andere merries in een weilandje tot veulen stabiel genoeg stond om te verplaatsen). Na 1 a 2 dagen deed ik dan de andere merries bij de merrie met veulen in.

Mijn merries droegen een halster alarm zodat ik er gelijk bij was wanneer ze bevielen. Naveltjes ontsmetten was mijn plan, maar bij alledrie brak het zo mooi af (laat de natuur zn werk doen en bemoei je niet met het verbreken) dat ik dat niet heb gedaan. Omdat ze buiten bevielen was het natuurlijk erg schoon.Caily

Berichten: 12319
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Re: 1st 3 veulens opkomst! Hoe overleven we dit? Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-20 23:47

Heb je dan wel 3 stallen? Want anders ga je dat nooit redden. Zou ze lekker buiten laten, veel schoner en minder stress. Eventueel dan zodra het geboren is erin zetten voor de rest van de nacht. Mijn merries appen ook plat, dan maar keer extra voor niks eruit. Of tentje of caravan erbij. Er zijn ook alarmen die je kan instellen omdaat de duur van het liggen bij een wee anders is dan wanneer ze slapen.

Caily

Berichten: 12319
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Re: 1st 3 veulens opkomst! Hoe overleven we dit? Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-10-20 13:31

Er zit dusdanig weinig tijd tussen de uitgerekende merries dat je niet op voorhand kan zeggen op welke volgorde ze bevallen. Als de ene 15 dagen eerder gaat, zoals een van mijn merries geregeld deed. En de ander 20 dagen later, zoals een van mijn merries dit jaar deed, gaat je laatste merrie als eerste. En mijn merries zijn echt geen uitzonderlijke gevallen...

Sowieso erheen gaan ivm complicaties om in te kunnen grijpen. Ik heb de buiten bevallingen gedaan met mn hoofdlamp, zag genoeg. Had wel ook een bouwlamp voor het geval dat.

Caily

Berichten: 12319
Geregistreerd: 02-09-07
Woonplaats: Noord Nederland

Re: 1st 3 veulens opkomst! Hoe overleven we dit? Advies gevraagd

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-11-20 12:20

Natuurlijk afspenen werkt alleen als de merrie weer drachtig is. Anders drinkt veulen gerust na 2 jaar nog. In principe geen probleem als de merrie het aankan, maar toch...

Mijn veulens van 5,5 maand en 3,5 maand lopen beide lekker nog bij mamma. Die van 3,5 maand is een hengstje en verkocht, merrie heeft het zwaar omdat ze geopereerd is vorige maand. Voorlopig blijven ze samen, maar kan best dat met 5 a 6 maanden ze uit elkaar gaan. Het veulen van 5,5 maanden is een merrietje en samen met haar moeder van mij. Ik neem de merrie inmiddels gewoon weer mee om te rijden of buitenrit, en zolang het verder goed blijft gaan mag dochterlief voorlopig bij haar blijven. Wellicht dat als ze 9 a 10 maanden is ze wel even apart gaat omdat ik officieel de merrie niet mag starten als er een veulen bij loopt. Helaas is merrie haar vrucht dit jaar verloren, anders had ik de natuur zn werk laten doen.

Ik heb ook 1 veulen waarvan ik de moeder heb laten inslapen toen ze 4 maanden was. Dat zou nooit mijn keuze zijn, zo jong. Maar het, van zichzelf al pientere veulen, loopt hier samen met mijn andere merrie en veulen en dat gaat eigenlijk boven verwachting goed. Ze kan niet meer drinken, maar voor de rest leert en doet mijn andere merrie met haar hetzelfde als met haar echte dochter.

Natuurlijk kan je altijd paarden apart zetten, door een extra draadje spannen, of een van de twee tijdelijk uit logeren doen. Niet te moeilijk over denken.

Bevallen in een paddock net zo. Vriendin die ik heb geholpen na de bevalling heeft alleen paddock, dat ging prima hoor. Heb niet gemerkt dat het anders was dan bij mij, waar de merries zijn bevallen op de track van paddock paradise (niet gekeerd oid, dus gewoon kale weidegrond)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AnsoDM, Azmay, Iersas, imani_abby, Janinevv, Kayley95, Muronia, shadow33 en 9 bezoekers