Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance, zonnebloem18

 
 
Mizora

Berichten: 13024
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Doordeweeks: Wageningen, in het weekend: Hellevoetsluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-17 17:43

Interessant om weer over de NFS te lezen. Ik volg het topic van je merrie ook, maar al post ik hier niet veel. Ik ben wel een trouwe lezer.

Heb je mij een pb gestuurd en geen antwoord gekregen? Stuur er dan gerust nog eentje achteraan. Ik vergeet nogal eens een pb te beantwoorden als ik het niet direct met lezen kan doen.


JoSav

Berichten: 3218
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-06-17 12:48

Fia_Mara: *\o/* En als het renpaard type je niet aanstaat, spreekt het massieve type je misschien meer aan, zoals Monmartr of Aran. (De eerste overigens een ouder paard en de tweede nog niet uitgezwaard...) Maar dan nog natuurlijk heel wat anders dan bijv. een Fjord. :D En vanwege de hoge botdichtheid geen zwaar beenwerk, natuurlijk.

Maar ik zeg ook altijd: voor elk wat wils, want zo houdt de een van Tinkers en de ander van Arabieren en weer een ander alleen van pony's enz. *\o/* *\o/*

Mizora: er mag wat mij betreft zoveel mogelijk bekendheid aan gegeven worden, zodat fokkers een extra impuls krijgen om hun paarden te testen, omdat kopers vragen of deze of gene verkooppaarden getest zijn. Ik ben enorm blij dat er nu een test is en het niet meer neerkomt op analyse van de afstamming en een afwegen van de risico's. Nu is het een kwestie van zoveel mogelijk ruchtbaarheid eraan geven. Meten is weten... En het zal toch wel een aantal jaar terug zijn inmiddels dat je hier een vraag postte over NFS. Dat was jij toch? *checkt* *\o/* Mijn geheugen FTW! :Y)


En snel even tussen de bedrijven door: Uitsluitend voor een geschikte kandidaat is Mamur te koop.
Vraagprijs als hengst slechts 2500 euro excl. btw anders wordt hij geruind zodat hij in de hengstenkudde kan blijven.
Qua karakter is hij gevoelig en best pittig, maar daarin is zijn leeftijd natuurlijk ook niet in zijn voordeel.
Dus, voor wie interesse heeft: hij staat in Estland, contactinfo via AT Est. Zie ook link.
Heb geen tijd meer uitgebreider te reageren.

JoSav

Berichten: 3218
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-17 14:25

Vorig weekend was het EK in Bábolna, Hongarije.
Ik kan daar wel een foto update over maken.

Verder was deze week ook deze studie in het nieuws: Current Biology, Wallner et al.: "Y Chromosome Uncovers the Recent Oriental Origin of Modern Stallions" , DOI: 10.1016/j.cub.2017.05.086

Daaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van moderne paarden afstamt van oosterse hengsten, vooral Arabische en Turkoman hengsten. Dat vermoedde men natuurlijk al veel langer, maar DNA bevestigt dat nu en plaatst de Turkoman naast de Arabier als grootste invloed.
De meeste paarden waren dus terug te leiden naar Arabische en Turkoman hengsten.
De Engelse Volbloed was vooral terug te leiden naar Turkoman hengsten en via de EV was dit haplotype vooral terug te vinden in andere rassen. Dat is erg interessant, ook gezien de vasthoudendheid dat de EV vooral zou afstammen van de Arabier.

Mizora

Berichten: 13024
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Doordeweeks: Wageningen, in het weekend: Hellevoetsluis

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-17 14:39

Bij het engels volbloed komt vrij veel pssm2 voor. Zijn daar ook gevallen van bekend bij de (nakomelingen) van de Turkoman? Of komt dat toch ergens anders vandaan (o.a. de arabier)

Heb je mij een pb gestuurd en geen antwoord gekregen? Stuur er dan gerust nog eentje achteraan. Ik vergeet nogal eens een pb te beantwoorden als ik het niet direct met lezen kan doen.

JoSav

Berichten: 3218
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-07-17 14:55

Zover ik weet niet. PSSM type 1 en 2 heb ik noch binnen de Turkoman noch de AT specifiek over gehoord, al is dat natuurlijk geen garantie dat het absoluut niet voorkomt. Er is onder paardeneigenaren natuurlijk ook (helaas) nog maar weinig bekend over deze aandoening.

ieris

Berichten: 1213
Geregistreerd: 26-05-02
Woonplaats: Loenen veluwe

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-17 19:01

Ja leuk! Een foto update over het EK in Hongarije , daar ben ik wel voor in! Ben benieuwd!

Piekosjj

Berichten: 4007
Geregistreerd: 10-03-08
Woonplaats: Uppsala, Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-17 19:41

Ik heb al op facebook mooie foto's voorbij zien komen, erg mooie en typische paarden imo :j

JoSav

Berichten: 3218
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-17 15:54

Ik doe even een crosspost, aangezien de informatie hier wel thuishoort. Er werd me wat gevraagd over de achtergrond van metallic bij de AT:

Er is weinig over bekend, helaas.
Er wordt momenteel wel wat onderzoek naar gedaan, maar het is alsnog afwachten wat daaruit komt.
Haar bevat pigment op basis van melanineproductie en dat betekent kleur. Glans wordt beïnvloedt door meerdere factoren. Lichtval en reflectie, voeding, gezondheid, hormonen...
Als je kijkt naar de dwarsdoorsnede van een haar, zie je dat de kern bestaat uit de zgn. medulla.
In de medulla zit vaak ook een tint.
Bij de meeste paarden is de haarkern breed en neemt een groot deel van het haar in beslag.
De meeste glans die je bij paarden ziet, ook al glanzen ze heel mooi, is reflectie van die bovenlaag (de cuticle en zgn. topshine). De kleurdiepte en goudglans komt van enige reflectie vanuit de haarkern. Dat verschilt van paard tot paard en kleur tot kleur, maar bij de AT speelt meer en is er wat bijzonders aan de hand met die haarkern. Een reguliere goudvalk is pertinent niet te vergelijken met een AT goudvalk; een palomino of zweetvos Haflinger is evenmin te vergelijken met een extreme goudpalomino AT, hoe extreem het individu ook is - hoogstens als er AT en dus metallic achter zit. En foto’s doen ze bovendien geen recht, want in het echt is de glans nog veel opvallender dan op de soms prachtige foto’s die op internet rondzwerven.

De binnenste kern is smaller en soms zelfs wat gefragmenteerd. De cortex is fijner. De medulla is breder. Dat betekent dat het haar transparanter is en dus meer licht reflecteert. Elk haar werkt als het ware als een kristal. In plaats van licht dat op de haar reflecteert, reflecteert bij de AT het licht dus ook door het haar, als bij een kristal. Het reflecteert in feite meer licht en meer kanten uit. Het wordt om die reden ook wel “the Teke glow” genoemd. Ook de buitenste laag is fijner: de haarschubben bij een metallic AT zijn fijner van structuur.

Uit microscopisch onderzoek van een grote hoeveelheid haar, van AT en niet-AT, van metallic, licht-metallic en niet-metallic AT blijkt dat er een duidelijke link is met de mate van onderbreking van de kern en breedte van de medulla en de hoeveelheid glans. In licht metallic Tekes bestaat ongeveer een kwart van de haarlengte uit onderbroken kern. Bij extreem metallic paarden is dat soms wel 90%.

Soortgelijke structuur is waargenomen in paarden met champagne met eveneens wisselende intensiteit. Dat gen beïnvloedt echter ook de huidskleur, de haarkleur zelf en de ogen. Bij AT is dat niet het geval en is bovendien nog niet helemaal duidelijk hoe het vererft. Soms is de kleur van een sterk metallic paard wel een slagje donkerder te noemen dan een vergelijkbare tint en pigment, maar de invloed is, zover nu bekend is, niet significant.

In sommige andere volbloeden, en ook wel bij door die rassen sterk beïnvloedde paarden, is ook wel enige mate van fragmentatie en transparantie te vinden, echter specifiek in de uiteinden. Denk aan extreem glanzende Arabieren (vergelijkbaar met een licht metallic AT dus ‘extreem’ moet je wel in context zien). Van transparante “distal ends” is bij de Turkoman en AT overigens, naast bovengenoemde, ook sprake.

De fenotypische oorzaak is dus bekend: het haar lijkt qua structuur meer op dat van een mens dan een paard, te vergelijken met satijn in bijv. knaagdieren.
Dat houdt niet alleen in dat de vacht zijdezacht is, maar ook die bijzondere glans heeft.
Satijnfactor is waarschijnlijk autosomaal recessief en dat geldt vermoedelijk ook voor metallic in paarden.
Dat betekent ook dat het paard glanst, ongeacht conditie en zowel in zomer- als wintervacht.
De gradatie verschilt zogezegd op basis van hoe sterk de haarkern is onderbroken en de breedte van de medulla. Mijn eigen AT merrie is bijv. licht metallic; er zit een parelmoeren laagje over, zeg maar. Haar grootmoeder is veel extremer. En geeft dat door, maar de mate is dus wisselend.

Dat laat ook zien dat hoe het overerft niet helemaal duidelijk is en vermoedelijk recessief.
Het verantwoordelijke gen of genenpakket is nog niet achterhaald. Uit een studie uit 2010 (auteur Stegatsjeva) kwam naar voren dat ong. 37% van de populatie metallic is te noemen. Minder dan de helft dus (er wordt, ondanks grote vraag in het Westen, Midden-Oosten en China naar “gouden” paarden, niet specifiek op gefokt).

In rassen waar de AT/Turkoman aan de basis heeft gestaan of anderszins van invloed is geweest, bijv. de Don, Budjonny, Kinsky e.d., komt deze metaalglans ook voor. De gouden kozakkenpaarden, voornamelijk goudvos, zijn waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.

Voor microscopische voorbeelden zie:
Dit artikel
Deze post en deze

Voor verdere informatie zou ik je doorverwijzen naar Amrita Ibold. Bovenstaande FB links zijn van haar en zij is fokker van AT in de USA. Je kunt haar ook gerust in het Nederlands aanschrijven, overigens, want ze komt oorspronkelijk uit Zeeland. ;)

Ik plaats hieronder wat voorbeelden. Let op: dit zijn geen eigen foto’s. Ik zit mobiel en heb nu geen tijd die uit te zoeken dus dit komt regelrecht uit het topic uit mijn onderschrift. Puur ter illustratie dus en niet om te gebruiken. Daarvoor zul je de rechthebbenden moeten aanschrijven.


Wat voorbeelden van deze goudglans met wisselende intensiteit:
De ene is wel officieel als 'goud' geregistreerd, de ander niet. In de regel worden alleen de extreem goudkleurigen geregistreerd als zodanig, dus niet elk paard dat hieronder staat is officieel 'goud'. Omdat de kleur sterker is met zonlicht is de glans op de foto ook afhankelijk van de belichting. Het is eigenlijk erg moeilijk om de echte glans op een foto te vangen.


Gaon, metallic met sooty.
Sagib, goudvalk
Goudvalk
Liman, goudpalomino.
Goudbruin met sooty
Metallic perlino
Goudvalk in wintervacht


Ulukbek-Geli goudvalk.
Ulukbek
Ulukbek
Nog een
Dagat goudvalk.
Koldune goudvalk.
Halfbloed met Koldune als vader. Ze geven het dus ook door aan halfbloed nakomelingen.
Sagib
Jaarling goudvalk
De tint wisselt
En de intensiteit is afhankelijk van het licht
Zoals deze ‘gewone’ cremello in de zon wel degelijk licht reflecteert.
Perlino
Goudvalk Pakistan
Versus een gewone valk

Vos met metallic kan variëren van meer goud tot echt koperkleurig. :j
En van best bescheiden, zoals bij dit veulen uit goudvalk ouders... tot meer goudkleurig...

Bij de Don, Karabagh en Budjonny, die overwegend vos zijn en metallic van Turkmeense paarden hebben geërfd, is de glans ook bijzonder opvallend. Naryngj (narindje) wordt deze kleur bij die rassen vaak genoemd, bij echt licht, goudkleurig vos ook wel sarylar (gouden).

Jaarlingen
Don hoofdfoto
Nog een Don....
En nog een Don
Budjonny
Budjonny kampioenshengst


Vrij extreem goudvalk hengstje.


Goudvalk Gyaurs. Geeft glans sterk door.


Goudvalk Diger.


Metallic, licht goudpalomino.
Je kunt goed zien wat het licht doet op de vacht.


Donkerdere goudpalomino in bewolkte omstandigheden. Op het laatst zie je toch duidelijk wat reflectie, ondanks de wolken. Met sooty, overigens.


En in de zon. En ja, het steigeren op commando is traditie...

Tot slot de opmerking dat velen van jullie de reden voor mijn stilte wel weten, die is terug te lezen inzet volgtopic van mijn merrie. Excuses voor de stilte, maar ik verwacht dat jullie er wel begrip voor zullen hebben.
Foto’s van het kampioenschap laat ik dus eventjes. Daar kom ik misschien nog wel binnenkort aan toe, dat is afwachten. Paard slokt momenteel veel tijd op. :)

Neon

Berichten: 2144
Geregistreerd: 03-07-06

Re: Wat een lelijk ras! Oh, maar die van jou is wél mooi hoor...

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-17 20:31

Leuk om te zien :D gave kleuren

Vind don en budjonny wel erg leuk kwa type... is dar het zware type of is dat nog een middenmoot?

Rust zacht lieve Neon
Heel veel goede kwaliteitsspullen te koop zie advertenties


JoSav

Berichten: 3218
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-10-17 20:43

Dons en Budjonny’s, beide een apart ras, kwamen beide ook in drie types voor: Massief, Midden en Oosters. Tegenwoordig zijn er veel Anglo’s, dus halfbloeden met Engels bloed. De oosterse zijn wat sterker geënt op de Turkoman/AT qua type. Ze zijn een beetje te vergelijken met reguliere warmbloeden, halfbloeden en cavaleriepaarden, maar met de toffe karaktertrekjes en moed van de AT en qua maat veelal tussen de 1.60 en 1.70 (dus redelijk vergelijkbaar met de AT).

Zijn vaak voor een zeer schappelijke prijs te krijgen in Rusland. Je zit alleen wel met transportkosten van ong. 2-3.000 euro om ze naar hier te krijgen, helaas. Denk dat menig ruiter hier een heel tof rijpaard aan kan hebben, ook voor buitenrijden en endurance zeer geschikt. *\o/* Maar in deze contreien volkomen onbekend. Af en toe kreeg ik de laatste jaren weleens berichten met vragen over paarden die in de jaren 90 op transport naar NL, BE en DLD waren gekomen en aan de brandmerken en het type zag ik dan vaak meteen dat het om een Don of Budjonny ging en ahv datzelfde brandmerk (vriesmerk) kon ik zelfs het paard en de afstamming achterhalen. Erg dankbaar klusje. :j


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, TinekeVD en 2 bezoekers