Karakachan horse

Moderators: Sica, Melissa0304, RianneH, Neonlight, balance

 
 
CodexHeleen
Berichten: 4
Geregistreerd: 30-12-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-22 18:54

Proost2410 schreef:
Dames er is ook een fb pagina karakchan is veel makelijker als bokt vind ik zelf

Super! Heb je een link? Ik kan de groep niet direct vinden


Baileyi
Berichten: 75
Geregistreerd: 01-06-08
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-22 18:58

Mijn pony komt oorspronkelijk ook uit Bulgarije, zij heeft echter een duplicaat paspoort van de Bulgaarse voedsel en waren autoriteit (ze heeft haar paspoort pas gekregen toen ze ouder was dan 6 maanden) waar verder geen gegevens qua ras en ouders in staat. Ze is vorig jaar naar Nederland gekomen en nu 6.

Maar ik vind haar qua bouw heel erg op jullie ponies lijken. Dus heel leuk om zo achter te komen :D.

vendake
Berichten: 170
Geregistreerd: 24-10-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 21:26

Hi iedereen! ik ben zo vrij geweest een facebook pagina te maken over ons toch wel zeer unieke ras in het westen van europa ,en we mogen daar zeer terecht fier op zijn.
Ik vindt dat net iets makkelijker om ervaringen uit te wisselen en foto's te plaatsen en de vooruitgang te kunnen delen van onze zeer bijzondere vrienden.
Het heeft me best wat research gekost om te achterhalen hoe ze hier zijn beland en het wat en hoe, maar het is me aardig gelukt (al zeg ik het zelf). Je kan bijna niks over het ras vinden omdat ze onder verschillende benamingen voorkomen op oa wiki ,etc, vaak in de thuislandtaal en dus bijna niet te raadplegen hier .
Ik heb best wat accounts terug gevonden op instagram vanuit cherkessië ( je hebt geen bulgaars paard (doorvoerland of zeer beperkte fok) maar een russisch nomadisch oerras in je handjes) maar dus niet onder karakachan.
ik wil wel graag waarschuwen wat je op instagram terug vindt geeft geen al te prettig maar wel een authentiek beeld van onze kozakken paarden en het nomadisch volk dat hen al eeuwen wild houdt in het berggebied rond de elbrous. je hebt dus het beste en taaiste endurance paard in je handen ooit gefokt . De meeste zijn gangen paarden , dus ze horen met een beetje geluk alle telgangen ook te kunnen.
Op fb heb ik wat leuke links gezet waar je verder onderzoek kan doen . Instagram op eigen risico!!
mijn eigen weg is zeer moeilijk geweest met mijn paardje, maar ik ben een taaie oude tante ondertussen. Ik hoop jullie ook te kunnen helpen om te zien wat een uniek paard je in je handen hebt.
Het is het enige ras ter wereld dat spontaan wolven aanvalt....
ik zou het erg fijn vinden met jullie contact te kunnen hebben.

https://www.facebook.com/groups/3067007146931673/

Lukasje
Berichten: 10427
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Karakachan horse

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 21:53

Het enige ras wat spontaan wolven aanvalt ?!
Dan moeten we binnenkort dit type paard gaan houden in België en Nederland! Ik wist niet dat paarden dit risico aangingen.

Don't take anything for granted

JoSav

Berichten: 4625
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 22:32

vendake schreef:
Hi iedereen! *knip*

Je verwart de Karakachan en Karachay. Deze zijn niet hetzelfde, ook al lijken de namen misschien wat op elkaar.
Karakachan wordt ook wel Sarakatsani genoemd.
Karakachan is in het Bulgaars каракачани (Karakachani) en in het Russisch Каракачанская (Karakachanskaya (loshad) / Karakatsjanskaja) versus Къарачай ат (K’arachay at of K’aratsjaj at - at is een woord van Turkse origine dat letterlijk paard betekent en losjad is Russisch voor paard.)

Ik snap dat dat best verwarrend is zulke gelijkaardige benamingen, maar het is pertinent niet hetzelfde paardenras. Echt niet.
Het ene komt voornamelijk voor in de Balkan regio en heeft een aanzienlijke populatie in Bulgarije, het andere komt uit de Kaukasus.

Verder heb ik helaas niet de energie om een echt inhoudelijke post te doen over feiten en fabels over beide rassen, maar voor nu lijkt me dit in elk geval voor je eigen onderzoek belangrijke informatie. :j

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
Instagram: @_nurteke_
Het Friese Paard (2016)


vendake
Berichten: 170
Geregistreerd: 24-10-17

Re: Karakachan horse

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-23 22:47

Bedankt voor je antwoord! De mijne is aan de man gebracht als karakachan door iemand die nooit de moeite heeft gedaan de papieren te willen vertalen ;) maar heeft op haar bulgaars doorvoer papier toch echt karachay staan. Mmm the plot thickens... als je wel zin hebt , mag je altijd meer info geven. Ik zie jou suggestie vooral als in oorsprong grieks qua roots? Plzz help us

JoSav

Berichten: 4625
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-23 06:10

Er is relatief recent gekruist met Kabardins om Bulgaarse bergpaarden te verbeteren, waaronder de Karakachan, en wat maat toe te voegen.
Ook specifiek met Karachay. Soms als massief type substrain van de Kabardin, soms als apart ras benoemd.
Zo zijn deze in Bulgarije beland.
Dus het kan best dat je een Karachay of een kruising Karachay hebt, of behorend tot een lijn die daaruit voortkomt. Zonder het paard of het papier zelf te hebben gezien kan ik daar niks over zeggen.
Maar Karakachan en Karachay is evenwel niet hetzelfde.
Zuivere Karakachan zijn ook vrij klein. Gemiddeld tussen 128-138 is vrij normaal. Groter is doorgaans gekruist (ook met o.a. Haflinger en Karpatische pony)
Voor Karachay is rond 155 (148-160) normaal. Dat alleen al is een vrij groot verschil.

Sarakatsani is een woord van Griekse origine inderdaad.

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
Instagram: @_nurteke_
Het Friese Paard (2016)


AnoukvB

Berichten: 247
Geregistreerd: 12-10-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-23 07:46

Wat een leuke merrie, veel plezier met haar!
Mijn merrie had een vergelijkbare buik en viel niet af, en dat bleek ook te komen door zand zoals al eerder genoemd. Dit kan worden gecontroleerd d.m.v. een rontgenfoto. Het kan een hoop schade doen helaas.

Afra <3

Proost2410
Berichten: 5
Geregistreerd: 01-10-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-23 15:26


annahiltlady

Berichten: 119
Geregistreerd: 07-05-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-01-23 21:52

CodexHeleen schreef:
[ [url=m/WcMfir.png]Afbeelding[/url] ]


Wat een leukerd!

Nevermind17

Berichten: 273
Geregistreerd: 09-11-20
Woonplaats: Oudegem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-23 09:14

Oh wat een leuk topic dit!

Ik heb ook een paard uit Bulgarije. Geen idee van het ras. Kan misschien idd karachan of iets zijn. Je vind foto's op mijn profiel. Ik ga ook kijken naar de fb groep

annahiltlady

Berichten: 119
Geregistreerd: 07-05-21

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-03-23 09:28

Misschien nog wel leuk om eens te updaten over mijn merrie, nu ze al meer dan een jaar in mijn bezit is!

Dunner wordt ze in ieder geval niet echt :+ Hoef hier overigens verder ook geen ongevraagde tips over. Management is in orde, en trainen doen we in de mate van het mogelijke.

Echter is ze helaas wel op 6 jarige leeftijd al vastgesteld met spat, dus zijn de opties wat beperkter geworden. Kans is groot dat ze in Bulgarije te vroeg en te zwaar belast is geweest, aangezien haar RX’en wel dingen aantonen die daarop kunnen wijzen. We hebben er al een lange ‘revalidatie’ (want weg gaat het helaas nooit) opzitten. Ondertussen lijkt het wel redelijk stabiel maar de ambities die ik met haar had voor endurance en springen zijn ondertussen wel aan de kant geschoven.

Verder is het nogsteeds een enorme karakter :D Als het haar willetje niet is zal het snel geweten zijn. Maar ondertussen heb ik daar wel al wat mijn weg in gevonden en kunnen we het goed met elkaar vinden. Het is overigens wel een erg sociale en lieve merrie!

Verder is het wel een bikkelhard ras. Stevig gebouwd, niet snel onder de indruk en een ijzeren weerstand. Is wel eens leuk tegenover mijn andere merrie die een totaal zorgenkindje is :+

Hoe is het nog met jullie pony’s?

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


vendake
Berichten: 170
Geregistreerd: 24-10-17

Re: Karakachan horse

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-23 10:41

Super leuk!!!
Hier gaat het ook goed! Wij hebben eindelijk het " ik wil niet graag mijn voeten laten doen" overwonnen. Heeft ook een jaar geduurd eigenlijk


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker