Ik heb een droom: het Antieke barokke Iberische paard

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

 
 
Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Ik heb een droom: het Antieke barokke Iberische paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 11:33

De titel zegt het al een beetje, ik ben met de Belgische staat in een begrazings project gestapt (naast het oude project die ook nog doorgaat, de Ibero-berber kruisingen), en het doel is om begrazing te doen met mijn Spaanse Mustangs, die deel uitmaken van het Sorraia genenpool project.
Het beheer van begrazings gronden is enthusiast over mijn idee en wil mij een kans geven, zodat het eens iets anders is dan koniks, exmoors en Galloway koeien die ingezet worden voor begrazingen. Het Spaanse mustang begrazings project gaat van start begin april 2021.

Waarom ik dit deel?
Omdat ik droom om een mustang merrie van het juiste type te importeren, maar dat kan ik niet alleen.
Ik zoek naar mensen die me willen helpen met ideeën, hoe ik het best aanpak om hiervan een gemeenschappelijk plan te maken waarbij meerdere mensen betrokken zijn met zelfde droom. Stel nu: ik ben er niet meer, dan gaat dit plan niet verloren als er nog betrokkene deel uitmaken van dit project.
Ik wil hierbij mijn beide Mustangs afstaan aan het project als er een gedegen overeenkomst zou komen, ook voor de toekomst van de paarden zelf, maar heb nog niet helemaal uitgedacht hoe ik dit best zou aanpakken.
Mensen met passie voor natuur en authentieke Spaanse paarden, misschien kunnen jullie me wat ideeën geven.
Hier heb ik proberen uitleggen wat mijn doel is en wat ik zoek.
Alvast bedankt.
Moderatoropmerking:
link verwijderd; voldoet niet aan de boktregels
Laatst bijgewerkt door balance op 17-01-21 21:00, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Link verwijderd wegens niet voldoen aan de boktregels


Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 12:22

Femke_Tweety schreef:
Maar dat heeft toch niets met barok te maken?

Barok is de groep paardenrassen die ontstaan is in de barok periode. Met een groot aantal overeenkomstige eigenschappen die voor de mens in die periode van belang waren.


Als ik het goed lees wil jij de taaie sobere en zelstandige kleine paardjes terugfokken zoals die ooit hun eigen ding deden in Spanje?


Waarom?
Buiten een incidenteel begrazingsproject zijn er weinig dingen waar dat soort dieren nú, in de huidige wereld, goed bij passen.

Dan krijg je het zoveelste type dat in de praktijk vooral voor de slacht gefokt wordt.
Zie bv koniks.

Ik word er nog niet echt enthousiast in ieder geval.


Femke, de oorspronkelijke Barokke Iberische paarden werden gebruikt door koningen en adel.
Bekijk maar eens de schilderijen, beelden en fresco's.
De oude antieke Iberische paarden waren wel barok, maar je hebt gelijk dat de overgebleven afstammelingen taaier geworden zijn.

Om te antwoorden op je vraag, en dat is mijn persoonlijke mening, is dat dit type paard, je kan ze zien in mijn link waarin ik mijn plan uitgelegd heb, het beste gebruikspaardje is ter wereld. Sterk, gezonde genen variatie, uitzonderlijk karakter waarop ik definitief verliefd geworden ben en vooral: veel geschikter als allround paard te gebruiken dan quarters en PRE'S, omdat ze:
-minder sensibel zijn
-omdat ze sterker zijn, een correct biomechanisch model hebben door natuurlijke selectie.
-de Kiger/Sorraia mustang in Amerika een steeds meer groeiende interesse krijgt, zo is bvb een Kiger merrie verkocht aan iemand en de adoptie prijs alleen al was 19 000 dollar.

Er worden steeds meer kiger Mustangs geïmporteerd naar Europa, zoals bvb Zweden, maar die willen liever niet verkopen of sperma opsturen, dus geen medewerking mogelijk op dat vlak. Heb ze gemaild.

Als jij zegt dat er geen interesse is in deze paarden, dan kan ik je alleen maar zeggen dat steeds meer mensen verliefd worden op deze paardjes, de Kiger Mustangs, beter bekend als spirit in de tekenfilm.
Hier zie je de levende spirit die als model gestaan heeft voor de tekeningen :
https://returntofreedom.org/what-we-do/ ... es/spirit/.
Dit is het type paarden waarover het gaat.
Mijn eigen gefokte Berber kruising heeft de looks van spirit, maar niet de juiste oude genen, die wil ik terug herintroduceren:
Afbeelding

Ik wil die kostbare Kiger Mustang genen die van het echte Iberische paard, terugbrengen naar Europa.
Het is een feit dat dit zeer dure paarden zijn omdat ze enorm geliefd zijn door hun sterkte en hun schoonheid en bijzondere geschiedenis.
Vraag maar eens aan de Kiger fokkerij Frejes in Zweden hoeveel een veulen kost, je zou achterover vallen. Ik wil deze paardjes betaalbaar maken voor mensen die een alternatief voor de Quarter horse en PRE willen. In mijn ogen zijn dit de enige echte authentieke Iberische paarden en bestaat daar wel degelijk interesse voor. In mijn ogen zijn ze evenwaardig aan de criollo, die eigenlijk een vuilbakkenrasje is van zelfs trekpaarden. De Kiger niet, die hebben hun zuivere Iberische genen gelukkig behouden.


https://teamkigers.com/

Kijk naar de uitmuntende gangen van deze natuurlijke Iberische paarden:
https://m.youtube.com/watch?v=HZRxsa5GW ... e=youtu.be
Laatst bijgewerkt door Cambiar op 16-01-21 12:25, in het totaal 1 keer bewerkt

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 12:31

Femke_Tweety schreef:
Ja weet ik, en nee technisch gezien niet barok.

Neen, technisch gezien bestond dat woord nog niet.
Ooit gehoord van Xenophon en Pluvinel? Zij gebruikten deze paarden voor de barokke rijkunst, al heette dit toen zo nog niet, dus klopt wat je zegt.


Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 12:41

Thestral schreef:
Ik ben ook niet overtuigd. Ik zou graag lezen wat je drijft om dit type terug te fokken. En wat je uiteindelijke doel met het ras is. Wat al eerder gezegd is: Wordt het dan straks net zo een drama als bij de koniks dat ze voornamelijk naar de slacht gaan of op transport ergens anders heengaan om daar ook weer uit te dijen? Als je dat eerst goed kunt onderbouwen zou dat top zijn.

Zou je aub eerst de link eens willen lezen?
Neen, deze paarden zijn geen koniks, en klopt dat dit een dure prijscategorie is.
Zo heb ik mijn eigen Sorraia mustang merrie 2 Jaar geleden gekocht op 2,5 jaar, toen ze verwaarloosd geweest is door haar eigenaresse die een zware depressie had.
Niet schrikken, ik heb toen 4500 euro voor een skelet betaald, ondervoed, wormen en getraumatiseerd, dus in feite is ze veel meer waard.
Ondertussen is ze bij mij happy gezond open gebloeid en een prachtige merrie geworden, van ongeveer 1m58, zal nog iets groeien. Ze wordt 4 jaar dit jaar.

Afbeelding

Neen, dit is niet zoals koniks, mocht je de moeite gedaan hebben om mijn link te lezen, die ik geplaatst heb in de eerste post, zou je gelezen hebben dat het teveel aan veulens opgeleid en verkocht worden, dus het klassieke rideltje waar ze telkens mee afkomen: je gaat er toch geen Oost vaarders plassen van maken, blijft dus ondanks mijn uitleg toch hardnekkig voortbestaan.
Om je gerust te stellen, de paarden worden ingeschreven in het Sorraia mustang stamboek en een veulen kost standaard vanaf 4500 euro.
Dit geld zou ik verdelen onder de sponsers.
Dit is het stamboek waar mijn Sorraia Mustangs ingeschreven staan:
https://www.allbreedpedigree.com/hada+linda+sol+real.

De bedoeling is om er sterk mustangbloed aan toe te voegen met de oude MT3dna genen.

Afbeelding

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 13:00

De begrazingen worden gedaan op gronden die schraal zijn met veel kruiden, en heerlijke distelbloemetjes en gezonde brandnetels. Deze liggen op fietsafstand van mijn huis en worden 2x per dag gecontroleerd.
Tijdens de winter komen ze bij mij thuis te staan en krijgen ze gewoon hooi en bijvoer met supplement zoals ik altijd doe.
Dit zijn beelden van vorig jazr:
https://youtu.be/XcjCDqMmTpM
https://youtu.be/5ho5avRXfSo

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Laatst bijgewerkt door Cambiar op 16-01-21 13:19, in het totaal 1 keer bewerkt

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 13:35

Mkango schreef:
Pluvinel en Xenophon in één adem noemen... er zat zo'n 2000 jaar tussen... Vermakelijk, die invented tradition van Xenophon als grondlegger van de "barokke rijkunst" of "klassieke dressuur," maar feitelijk niet meer dan dat: een invented tradition. Xenophons traktaat gaat over oorlogspaarden, niet over het elegant door een mooi gedecoreerde ring huppelen met imposant uitziende hengsten.


Mijn excuses, zal nooit meer barok zeggen, kunnen we nu on topic blijven aub?
Zeg jij mij dan hoe ik best dit soort paarden noem om niemand op de teentjes te trappen en geen herrie te veroorzaken.
Deze paarden zijn het resultaat van eeuwen oorlogspaarden fokken, en bewaard gebleven onder de mustang, het type waar ik het hier over heb:

Afbeelding

Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 13:54

nps schreef:
Cambiar schreef:
Ik wil deze paardjes betaalbaar maken voor mensen die een alternatief voor de Quarter horse en PRE willen.


Hu? Dit zijn twee totaal verschillende types paarden met totaal andere gebruiksdoelen. Waarom zouden ze ipv voor pre of quarter voor dit type paard kiezen dan?

Cambiar schreef:
Kijk naar de uitmuntende gangen van deze natuurlijke Iberische paarden:
https://m.youtube.com/watch?v=HZRxsa5GW ... e=youtu.be


Nounou, uitmuntend...

Ik snap het niet. Volgens mij wil je gewoon iets fokken wat je zelf heel mooi vind (wat prima is) maar waar de rest van de wereld waarschijnlijk niet al te hard op zit te wachten.


Dat zullen we wel zien in de toekomst.
Het is een feit dat mensen in de paardensport weinig waarde hechten aan authentieke paarden.
Het moet allemaal groter worden, ruimer strekken, imposant voor het ego.
Maar ondertussen zijn er steeds meer mensen die dit soort fokken beu worden, de manier van opfokken en de medische problemen en terug willen naar authenticiteit.
Met deze groep wil ik graag verder.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 14:47

xyzutu2 schreef:
Ik vind het inderdaad ook een slimme manier om je hobby bekostigd te krijgen, leuk idee!

Ik snap alleen het gegooi met rassennamen niet helemaal. Naast het Antieke Barokke Iberische paard (invented tradition werd al genoemd?) ook het gegoochel met het woord Mustang. Als ik het goed heb de Facebooktekst was wat warrig) zijn de twee paarden die jij in een Natuurgebied wilt krijgen gewoon PRE x Sorraia kruisingen? Ik vermoed dat daar veel meer van rondlopen in NL en BE (en zeker in het Iberische gebied!) dan je denkt, aangezien een papierloze 'Andalusier' ook die genen kan hebben. Ik heb zelfs een paar PRE/Lusitano/Andalusier x Sorraia kruisingen voorbij zien komen toen ik een paard zocht, dus ze zijn er wel degelijk - alleen moet je natuurlijk niet onder de PRE's of Lusitano's met papieren gaan kijken. ;)
En is de Mustang merrie die jij wilt importeren een echte Amerikaanse merrie, of ook een Portugese Sorraia, of een Spaanse kruising tussen een Berber en een PRE, of weer een ander ras? Dat zou ik wel helder maken, omdat dat blijkbaar een van de meest kapitaal opslokkende aankopen van de stichting zou worden (of is dat dan weer een persoonlijke aankoop?).

Als je vraagt om tips over hoe je dit van de grond kunt krijgen, dan zou ik beginnen met je teksten gewoon eens goed nalezen op hoe informatief en logisch ze op anderen overkomen. Je enthousiasme is overduidelijk in je schrijfsels, maar het informatiegehalte is erg laag doordat je verwarrende termen gebruikt en daar eigen definities aan lijkt te geven waardoor gewoon niet duidelijk wordt wat je hebt, wat je wilt kopen en wat je ermee gaat doen als je het gekregen hebt?

Dat zijn allemaal dingen die ik zou willen weten voordat ik ergens geld in stop. Ik ben enorm fan van natuurbegrazing en het in stand houden van oude rassen, maar ik haak acuut af bij loze kreten die nergens onderbouwd worden met feiten. Zo krijg ik acuut jeuk bij statements als: 'veel geschikter als allround-paard dan...': waar is dit op gebaseerd? Heeft jouw Spaanse Mustang stamboek keuringen waarop dingen als gezondheid, erfelijke gebreken, bouw en inzetbaarheid getest worden, of is het een stamboek dat puur uit papieren DNA bestaat en lyrische, niet-onderbouwde verhalen van de paar eigenaren?
Mijn paard kon direct na zijn geboorte ingeschreven worden als Baroque Gaited Horse, maar als ik nu ga roepen dat hij dus dapperder, beter gebouwd, sterker en intelligenter was dan andere paarden omdat hij een Baroque Gaited Horse was en die zijn dat allemaal, dan is dat complete onzin want hij was gewoon een PRExgangenpaard F1-kruising, en als er één generatie paarden is die compleet random is qua karaktereigenschappen/bouw/inzetbaarheid enz, dan is het wel een F1-generatie. Als je dat benoemt in je verhaal, dan kom je wat realistischer en dus ook betrouwbaarder over, want nu loopt het over van enthousiasme maar trek je daardoor ook verbanden die eigenlijk niet logisch zijn.

Een voorbeeld daarvan is het prijsgebeuren: in de ene post leg je uit dat een Mustang merrie makkelijk voor rond de 20.000 euro verkocht kan worden, een paar posts later zeg je dat je doel is om met de Mustang een betaalbaar alternatief voor de Quarter en PRE te fokken. Maar PRE's zijn in Nederland relatief goedkoop omdat ze en masse ingevoerd worden, en Quarter horses zitten juist standaard in het bovenste segment. Dus wat wil je dan eigenlijk zeggen? Want nu zeg je dat jouw paarden zo 20k op kunnen brengen, maar dat je ze voor onder de 4000k wilt verkopen, aangezien dat de prijs van een import-PRE is? Trek één lijn in je boodschap, dat helpt jouzelf en anderen enorm.

Het laatste punt waar ik aandacht aan zou besteden in je tekst, is wat er met de paarden gaat gebeuren. Top dat het overschot niet geslacht zal worden, maar 'getraind, ingereden en verkocht' zou ik wel wat nader uitleggen. Wie gaat ze inrijden? Als het goed is heb je een trainer van naam die zich aan dat inrijden wil verbinden, want dat kun je bij een officiële stichting niet zelf doen, dan krijg je teveel belangenverstrengeling. Ik zou daar in elk geval nooit geld in steken als het inrijden/verkopen niet door een professional gedaan wordt, want anders zou ik echt het gevoel krijgen dat ik de rij-hobby van een ander zit te bekostigen, helemaal als die persoon echt 0,0 bewijzen van de eigen rijvaardigheid over kan leggen. Voor hetzelfde geld is zo'n beheerder een bosruiter die zijn paarden leert aan te galopperen als je aan het oor trekt, waardoor ze ook nog eens niet als algemeen rijpaard door te verkopen zijn.

Nog zo'n praktische vraag: wie bepaalt wanneer welke merries gedekt worden, en met welke hengst? Zoiets moet je vantevoren vastleggen en ook duidelijk communiceren, want anders zal jouw stichting niet de eerste zijn die na een paar jaar wegens interne onenigheid uit elkaar valt.

En wat áls je stichting omvalt? Wat gebeurt er dan met de paarden? Krijg jij het eerste recht van terugkoop, of worden ze automatisch van jou (wat een adverteerder weer geen vertrouwen zou geven)? Ik zou me daar eens goed over laten informeren door iemand die ervaring heeft met hoe dergelijke zaken rond stichtingen belastingtechnisch werken om te voorkomen dat je alles kwijtraakt.


Bedankt Xyzutu voor je mening.
Helaas heb ik bij jou ook moeite je teksten te lezen omdat ze heel lang en warrig zijn. Daardoor gaat de essentie voor mij wat verloren.
Ik heb de benaming gebruikt die men in Amerika gebruikt voor eenzelfde project. Het Antieke Iberische paard is bewaard gebleven in de Sulphur en Kiger Mustang.
Wat vindt jij daar niet duidelijk aan?

Ik hoop dat je jouw historie met jouw paardje niet verward met mijn project.
Ik kruis niet zomaar. Dit type paarden zijn genetisch dicht verwant en clusteren dus. Geen andere rassen zoals volbloed of andere types met zware genetische fouten in het genoom, want dan krijg je miserie, dus van kruisen is hier geen sprake eigenlijk, de juiste benaming is herintroduceren van authentieke genen.
Daar heb ik ondertussen genoeg ervaring mee met mijn eigen Berber kruisingen, die F1 producten zijn en volgens Dhr. Karel de Lange geslaagd zijn, zelfs beter dan de ouders.


De rest waarover je het hebt qua praktische, financiële regelingen, ga ik in private bespreken met de mensen die willen meewerken aan het project, waaronder ook de beheerder van de gronden. Dat wordt dus samen besproken en komt niet op internet.

Ik heb inderdaad een fantastisch iemand gevonden voor het inrijden, die mij dit jaar ook zal helpen met mijn Berber kruisingen in te rijden omdat ik veel werk heb in de natuurgebieden.
Het is een fantastisch iemand die heel wat evaring heeft met geïmporteerde en geadopteerde Mustangs, maar uit respect gaat hier geen info openbazr op dit forum, dat zou die persoon absoluut niet leuk vinden, dus daar wijd ik verder niet over uit.

Ikzelf ben dus ook in dit Sorraia genenpool project gestapt van iemand anders, alsook nog andere mensen uit België en Duitsland, dus waarom zou ik niet nog extra mensen kunnen enthusiast maken mee te doen om een mustang merrie te importeren? Lukt het niet, dan doe ik gewoon door met mijn eigen kruisingen, zo simpel is dat. Hier wordt dit zeer negatief voorgesteld, maar je moet rekenen dat heel wat mensen, zoals ik, en ook andere mensen die ik hier niet bij naam ga noemen, ook al heel wat geïnvesteerd hebben in dit gemeenschappelijke Sorraia genenpool project.
De negativiteit negeren en het goede behouden. Bang makers en jaloezie heb je altijd. Maar ik trek me op aan het positieve. Zo kom je er, en zo ben ik ook al zo ver geraakt na de vreselijke tegenslagen die ik in het verleden gehad heb.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 15:16

@Vuurvleugels
Dan zou ze zeggen waarom mijn tekst warrig is op Facebook. Enkel en alleen om de benaming antiek Iberisch paard? Dan is de tekst niet warrig maar de interpretatie van de lezer.
Ik heb hier in mijn openingspost vermeld dat het project nog geen vaste vorm heeft en ik wel wat ideeën kan gebruiken. Waarvoor dank tot nu toe, maar als je iets afkraakt dan is het wel zo eerlijk om te zeggen wat je afkraakt.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 15:27

mooney schreef:
Citaat:
Daar heb ik ondertussen genoeg ervaring mee met mijn eigen Berber kruisingen, die F1 producten zijn en volgens Dhr. Karel de Lange geslaagd zijn, zelfs beter dan de ouders.


Ik weet dat het weinig zin heeft om te reageren, maar ik hoop dat je op de hoogte bent dat dat juist het ding is met een F1 kruising? Zo niet, kijk dan is naar hybrid vigor.
Een hybride kruising is vaak sterker dan de zuivere ouders, het probleem is dat het effect niet of moeilijk vast te houden is in de f2 en latere generaties.

Dat is waarom je in de veehouderij fokbedrijven hebt met zuivere dieren die uiteindelijk een outcross maken van twee strengen en de nakomelingen gebruiken voor 'productie'. Zij moeten steeds opnieuw die f1 maken omdat doorfokken met die outcrosses niet het betere effect geeft.

Dus als je f1 niet beter is dan de ouders is het sowieso gedoemd te mislukken, zijn ze wel beter zijn dat fijne dieren maar kan je er niet op rekenen dat hun nakomelingen ook zo goed zijn.


Nou, dat is een lekker denegrerende opmerking, dat het weinig zin heeft...

Ja, hybrid vigor ken ik.
Ik moet nu de paarden voeren maar lees je best eens in over hybrid vigour, er komt veel meer bij kijken, vanavond plaats ik die link als ik die terug vind.

Bij mijn kruisingen kun je niet spreken van kruisen, want is pre x Lusitano x Berber, die zijn zo nauw verwant met elkaar, zelfde cluster, dat je niet van kruisen mag spreken maar herintroduceren van authentieke genen. (zelfde voor de Sorraia)
De hybrid vigour is vooral van toepassing op paarden die niet zo verwant zijn of clusteren, of niet van dezelfde soort zijn, bvb de theorie wordt helemaal beschreven in geval van een warmbloedmerrie x een ezelhengst en is toepasselijk op het hybrid vigor effect op paarden die onderling niet clusteren.
Ik heb mij vergist, waren mijn F2 generatie's die vorig jaar geboren zijn.
Je kan ze terug vinden op mijn pagina. Veulens zijn super gelukt.
Dat heeft Dhr Delanghe me spontaan gezegd, en was hier heel blij mee.
Was er eerlijk gezegd ook wat bang voor omdat men mij wel gewaarschuwd had dat de F2 kon tegenvallen (Oberlandstallmeister Dr. Gustav Rau schreef in 1910 al: "Nichts vererbt sich so zäh wie Fehler.")
Maar gezien de kruisingen gaan over PRE- Lusitano, en Berber die allemaal tot 1 genenpool behoren, loop je minder kans dat het gaat mislukken.
Als je goed wil kruisen, moet je mijn idee zeer goede bloedlijnen kiezen, die ook elkaars minpunten verbeteren. Dat is wat ik gedaan heb.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 17:08

Lukasje, Ik schreef hier al eerder in een post dat de veulens in een mustang stamboek worden ingeschreven en de gangbare prijs die nu gevraagd wordt is 4500 euro als ze stamboek papieren hebben.
De bedoeling is echter om eerst uit te zoeken of het mogelijk is om tot samenwerking te komen. Er is nog geen sprake nu van verkopen, want ik vermoed dat we dan al bijna 5 jaar verder zitten. Eerst kijken of het project mogelijk is.
Was iemand die mij gezegd had: waarom zoek je geen sponsering voor dit project, en zo is dit idee ontstaan.
Ik denk zelf ook dat het moeilijk zal zijn, maar een neen heb je, een ja kun je krijgen.
Dat is wat een vriend van me, een Portugese bioloog ook gaat doen.
Die selecteert Garrano's en runderen voor Portugese natuur reservaten, maar heeft zelfde wens als mij, een Kiger of Sulphur mustang invoeren om terug te kruisen en wat verloren gegaan is qua Iberische genen en deze terug toe te voegen. Nu gaat hij na of de fondsen nog genoeg zijn om een mustang in te kunnen voeren. Hij heeft wel al heel wat research werk gedaan waar de goede types zitten en dus dat scheelt voor mij.

Het is inderdaad geen paard wat en masse verkrijgbaar zal zijn en dat is ook niet de bedoeling, ook kopers zullen geselecteerd worden of ze wel de juiste bedoelingen hebben en er niet weer een grote olifant willen van maken met strekgangen...

Het is ook niet mijn bedoeling om mensen hier op Bokt te zoeken, maar wel om eens te polsen hoe buitenstaanders daartegen over staan, wat ze ervan vinden.
Mijn idee was eerst om de 2 Sorraia Mustangs af te staan aan het project van mijn vriend in Portugal, maar gezien ik nu toch zulke prachtige begrazings projecten in Vlaanderen aangeboden krijg, lijkt mij het proberen waard om het in Vlaanderen te realiseren.
Het probleem met de Duitse Sorraia Mustangs die afgestaan zijn aan een project in Portugal, dat ze niet opgevolgd werden en in belabberde toestand terug opgehaald zijn. Ik heb zelf dus geen zin om mijn paarden zo iets aan te doen.
Nu zijn ze met 2 (mijn Sorraia mustang kruisingen dus) , komt er hulp of heeft iemand zin om mee te doen, zou een 3e mustang merrie een mooie combi zijn me mijn eigen gefokte hengst Turron, voor de begrazing en zo een begin vormen naar het kruisen toe. Onderling kan dan gewisseld worden, bvb uit Portugal of Duitsland om voldoende genen variatie te verkrijgen.
Ik zie het niet zo goed zitten om nog een zuivere Sorraia erbij te nemen, omdat ze een lage genen diversiteit hebben. Als ik zo iets doe, wil ik het goed doen en een Sulphur of Kiger mustang is de gedroomde combinatie met een Sorraia mustang. Daarvan zijn al prachtige voorbeelden van in Canada.
Laatst bijgewerkt door Cambiar op 16-01-21 17:17, in het totaal 2 keer bewerkt

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 17:10

gerlindie schreef:
Beste TS,

Ik denk dat je hier hele waardevolle, kritische reacties krijgt.
Ik heb zelf niet genoeg verstand van genetica om inhoudelijk wat toe te kunnen voegen, maar wil je wel even meegeven dat niemand hier de bedoeling heeft om je "even lekker af te kraken".
Alle bokkers waar ik hier reacties van leest, zijn bokkers die ik ken als mensen met veel verstand van fokkerij en genetica.
Dat zij hun tijd en energie erin steken om hier uiterst informatieve berichten te plaatsen, mogen we denk ik heel dankbaar voor zijn.
Ik heb in elk geval al dingen geleerd die ik nog niet wist.

Ik begrijp dat je je er zelf ook goed over ingelezen hebt.
Als je een plan zoals dit wilt doorzetten, kan je erop wachten dat je kritische vragen zult moeten beantwoorden.
Dat is ook niet erg, want juist daardoor kom je zwakke punten in je plan tegen, die je eventueel kan verbeteren.
Probeer de reacties hier dus niet als negatief te zien, maar juist als iets waar je dingen van kan leren, en waar je eigen plannen beter van worden.

Ik ben benieuwd wat er van je plannen terecht gaat komen, of je het rond kan krijgen! :D

Ja klopt, ik voel mij niet afgekraakt hoor, maar ik kan nu nog geen concreet plan voorstellen qua regeling van financiën omdat ik denk dat het duidelijkste is om dat persoonlijk met de mensen die willen meewerken, af te spreken.
Bedankt alvast voor uw berichtje, je slaat de nagel op de kop en dat is eigenlijk heel erg waardevol voor mij om aan de slag mee te gaan, dus dames, dank hiervoor.
Het is mooi te dromen en we zien wel wat eruit voortkomt ;-)
Laatst bijgewerkt door Cambiar op 16-01-21 17:19, in het totaal 1 keer bewerkt

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 17:12

Elisa2 schreef:
Cambiar schreef:
De titel zegt het al een beetje, ik ben met de Belgische staat in een begrazings project gestapt (naast het oude project die ook nog doorgaat, de Ibero-berber kruisingen), en het doel is om begrazing te doen met mijn Spaanse Mustangs, die deel uitmaken van het Sorraia genenpool project.
Het beheer van begrazings gronden is enthusiast over mijn idee en wil mij een kans geven, zodat het eens iets anders is dan koniks, exmoors en Galloway koeien die ingezet worden voor begrazingen. Het Spaanse mustang begrazings project gaat van start begin april 2021.

Waarom ik dit deel?
Omdat ik droom om een mustang merrie van het juiste type te importeren, maar dat kan ik niet alleen.
Ik zoek naar mensen die me willen helpen met ideeën, hoe ik het best aanpak om hiervan een gemeenschappelijk plan te maken waarbij meerdere mensen betrokken zijn met zelfde droom. Stel nu: ik ben er niet meer, dan gaat dit plan niet verloren als er nog betrokkene deel uitmaken van dit project.
Ik wil hierbij mijn beide Mustangs afstaan aan het project als er een gedegen overeenkomst zou komen, ook voor de toekomst van de paarden zelf, maar heb nog niet helemaal uitgedacht hoe ik dit best zou aanpakken.
Mensen met passie voor natuur en authentieke Spaanse paarden, misschien kunnen jullie me wat ideeën geven.
Hier heb ik proberen uitleggen wat mijn doel is en wat ik zoek.
Alvast bedankt.
https://www.facebook.com/13166945484786 ... 258689885/


Ik weet wel iets van jouw passie en fokkerij en vind het mooi dat je er zo mee bezig bent. Ga vooral je droom achterna zou ik zeggen.

Wat betreft idee'en, misschien helpt het om een stichting op te zetten met meerdere mensen die dezelfde droom delen. Belangrijk is dan om te onderzoeken waar de inkomsten vandaan kunnen komen die je nodig hebt. En een heel duidelijk contract er onder te leggen waar in staat wat er met de paarden gebeurd, ook als je er niet meer mocht zijn bijvoorbeeld. Het is denk ik handig om op te zoeken wat hier in rechtsgeldig kan zijn.

En ook belangrijk, is er markt voor deze paarden? wil je de jonge paarden gaan verkopen? zoja op welke leeftijd en aan welke mensen?
Wie draaien er op voor de kosten van een dierenarts? hoe wordt dat bekostigd? Nouja er zijn vast nog wel meer van zulke vragen die belangrijk zijn om te onderzoeken.

Thx Elisa, mooie tips ;). Dankuwel!
Ik probeer via jullie tips een beter beeld te krijgen hoe ik het beter kan aanpakken.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 18:10

Femke_Tweety schreef:
Er praten hier mínstens twee mensen mee voor wie het notabene hun werk is om genetica uit te leggen.

Op die mensen reageer je erg afwijzend.

Maakt dat ik dit topic ga verlaten.

Ik gun je je dromen.
Uit je teksten blijkt dat je op inhoudelijk kennisniveau nog wat bij kunt leren.

Topics van mensen die daar voor open staan, zijn vaak leuk.
Topics van mensen die vínden dat ze veel weten, énorme lappen tekst schrijven waarin in iedere alinea wel iets staat dat rammelt of niet klopt of niet doordacht is, maar die absoluut zelf vinden alles te weten zonder oprecht open te staan voor -in eerste instantie vaak goed bedoelde- vragen of opmerkingen, die topics zijn vaak niet leuk.

So I am out.


Het rammelt inderdaad omdat de waarheid pijn doet en daar wringt het schoentje en daarom ben je zo boos.
Ik denk dat het idd gewoon beter is om niet op mijn topics te reageren, want in elk topic probeer je me belachelijk te maken of het zwijgen op te leggen, omdat ik dingen zeg die je niet leuk vindt.
Ik denk niet dat ik ook maar 1 onzinnig iets gezegd heb over genetica, en als dat wel zo is, lijkt het me eerlijker om te zeggen wat niet klopt.
En herlees nog eens je tekst, daarin vergelijk je mijn sorraia mustang kruisingen met Koniks en dat op dit type niemand zit te wachten, wie ben jij wel om dit te bepalen? Ik denk dat je gewoon niet weet waarover gepraat wordt.
Jij hebt van meet af aan alles beginnen afkraken omdat het je niet aanstaat wat er gezegd wordt.
In Zweden en Duitslqnd worden ze er wel vrolijk van zulke type paarden en betalen er gigantische bedragen voor, dus zo erg zal het wel niet zijn.
Als mijn project je niet zint, dan lijkt het me logisch dat je dit topic negeert? Lijkt me voor beide veel aangenamer.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 18:21

En mijn titel sloeg op de kruisingen die ik wil introduceren in de begrazing, ik had niet veel tijd door de sneeuwval omdat ik hier hooi aan het opslaan was, maar zeg mij eens wat niet klopt ivm barok? Mijn 2 Sorraia Mustangs zijn nota bene kruisingen met Apta gekeurde merrie's, wat is daar niet barok aan?
Dus die kruising (Kiger Mustang x Sorraia x PRE Apta) bezitten de oude antieke Iberische genen enerzijds + de moderne barokke Iberische genen, gaan we daar nu echt een drama over maken? Jezus zeg

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 20:04

VuurVleugels schreef:
Cambiar schreef:
Het rammelt inderdaad omdat de waarheid pijn doet en daar wringt het schoentje en daarom ben je zo boos.


Wauw, nu ben je gewoon downright respectloos. Echt super slim van je om zo bezig te zijn, zo ga je echt op een goede manier herinnerd worden in de paardenwereld als je investeerders en geïnteresseerden zoekt! You can kiss your idea goodbye, op deze manier. Bah!

Ah komaan, herinnerd worden in de paarden wereld, alsof ik daar ook maar 1 seconde van wakker lig 8)7

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-21 20:43

Mkango schreef:
Cambiar schreef:
En mijn titel sloeg op de kruisingen die ik wil introduceren in de begrazing, ik had niet veel tijd door de sneeuwval omdat ik hier hooi aan het opslaan was, maar zeg mij eens wat niet klopt ivm barok? Mijn 2 Sorraia Mustangs zijn nota bene kruisingen met Apta gekeurde merrie's, wat is daar niet barok aan?
Dus die kruising (Kiger Mustang x Sorraia x PRE Apta) bezitten de oude antieke Iberische genen enerzijds + de moderne barokke Iberische genen, gaan we daar nu echt een drama over maken? Jezus zeg
Als je twee korte posts die hieraan gewijd zijn al een drama noemt, gaat het iig goed met je. :D

Anyway, wat is nu precies het doel? Ik lees hier namelijk nogal verschillende dingen: een verwilderde kudde voor begrazing, het voor het publiek betaalbaar maken van mustangs uit de VS, fokken met sorraia's en mustangs uit de VS, fokken met kruisingen tussen mustangs uit de VS en PRE's/Lusitano's, verbetering op quarter horses en PRE's (wat, zoals al gezegd is, twee héél verschillende rassen zijn). Het één sluit het ander overigens niet per se uit, maar er ligt niet echt een duidelijk plan of duidelijk doel, en dat heb je wel nodig om mensen aan boord te krijgen.

Daarnaast moet je je ook afvragen of hier echt markt voor is, en daarvoor moet je verder kijken dan je eigen kringetje met liefhebbers en, wat xyzutu2 zegt: houd het bij de feiten. Je strooit inderdaad met lange teksten, maar inhoudelijk zeggen ze niet zoveel, of in ieder geval niets wat direct verifieerbaar is - deze verwilderde paarden zijn precies dat: verwilderde paarden, die hebben na 500 jaar echt niet meer dezelfde eigenschappen als de werkpaarden die de conquistadors meenamen naar Amerika. Wat hebben deze paarden feitelijk nog voor op een Lusitano/PRE/cruzado die bijvoorbeeld echt nog voor het werk op het land of in de arena gefokt is? Dus niet de grootbewegende paradepaardjes, maar de échte werkpaarden die een stuk minder kosten dan paarden waarmee je de blits maakt in de dressuurring. Waarom zou ik zo'n dure mustangkruising kopen, terwijl ik ook zo'n dier kan kopen, of een konik of Dartmoor als ik verder geen wedstrijdambities heb, maar gewoon een veelzijdig dier wil?

In het verlengde daarvan: het beeld dat je schetst is heel erg polariserend, waardoor je direct al weerstand oproept bij mensen. Je doet net alsof iedereen die niet geïnteresseerd is in jouw project KWPN'ers met te lange benen en te kleine hoofden wil fokken, terwijl er natuurlijk legio rassen zijn die nog wél een gezond exterieur hebben en ook veel dichter staan bij de paarden- en ponyrassen van weleer, eveneens met liefhebbers. Dat viel me ook op aan een bericht op de vorige pagina: enerzijds zeg je dat iedereen voor de sport fokt en grote dieren met grote bewegingen wil hebben, maar dat er tegelijkertijd mensen zijn die daar vanaf willen. Dit zijn twee verschillende groepen - de eerste groep is sowieso niet jouw markt, en voor de tweede groep is ook nog voldoende voorhanden, dus afgezien van een sentiment naar wat er mógelijk onder de motorkap in het DNA van het paard zit, waarom zouden zij nou juist hiervoor moeten kiezen als er, zoals ik al zeg, rassen beschikbaar zijn als de konik, de Dartmoor, Connemara, Dülmener, Camargue etc.? Niet allemaal direct hetzelfde type, maar wel allemaal rassen die wat ouderwetser zijn, en ook nog voor minder geld te krijgen zijn. De gemiddelde recreatieruiter gaat immers geen 20.000 euro neertellen voor een paard.

Tot slot ook nog iets waar je imo nú de kans hebt om over na te denken: je geeft zelf al aan dat dit sobere paarden zijn, zou je het heel eerlijk vinden naar deze dieren toe als je ze zou moeten plaatsen bij particulieren en er moet met allemaal kunst- en vliegwerk voorkomen worden dat ze tonnetje rond worden op onze groene weilanden? In het meest ideale geval komen ze natuurlijk in een omgeving terecht waar het gras arm(er) is, maar dat is een utopie die vrij ver van de realiteit staat als je écht een groter (overigens niet per se kolossaal) publiek wilt bereiken, en dat laatste is denk ik wel van belang als je echt investeerders voor je project wilt trekken. Mensen doen zoiets niet snel uit liefdadigheid - als ik hier bijvoorbeeld een paar duizend in zou investeren, dan verwacht ik wel meer eruit te krijgen dan een paard dat in een natuurgebied rondhobbelt en 's winters bij jou aan huis staat. Stel ik zou een significant bedrag bijdragen, dan zou ik bijvoorbeeld als voorwaarde kunnen stellen dat het eerste merrieveulen voor mij is, dat er een x aantal veulens uit gefokt mag worden, maar dat ik daarna met het dier kan doen en laten wat ik wil.

Wat vooral doorsijpelt in je berichten, is inderdaad een groot enthousiasme, veel passie, maar ook een roze bril, veel sentiment en een heel romantisch beeld. Daarom zeg ik ook vooral: kijk buiten je eigen kring. Natuurlijk staan je medeliefhebbers achter dit plan, maar is er echt een markt voor - ik denk het overigens wel -, en zo ja, hoe groot is die markt en hoe bereik je die mensen?


Je haalt veel door elkaar. De konik, dulmner enz... Haalde ik aan in het wildkleur verhaal, om te antwoorden op iemand die kritiek had op het feit dat alleen wildkleur toegelaten was voor het project. Ze vroeg zich af of fokken op kleurtjes, wildkleur voor problemen ging zorgen, ik antwoorde neen: het is de natuur zelf die wildkleur kiest ivm grootste overlevingskansen bij paarden die lang genoeg zonder bemoeirnis van de mens geleefd heeft omdat het voor het paard zelf tal van voordelen heeft. Ik denk dat mensen gewoon diagonaal lezen en niet lezen wat er staat.
Om het type paard waar ik het over heb te vergelijken met een Dartmoor of konik of connemara, die trouwens vol genetische afwijkingen zit, slaat nergens op. Om te beginnen zijn mijn kruisingen geen pony's, maar paarden. Turron wordt ongeveer 1m55/57 en Hada Linda is nu al 1m58.
Er zijn genoeg voorbeelden toegevoegd waar je kan zien hoe het type er ongeveer uitziet.
Om te antwoorden op je vraag wat er nog over schiet van antieke genen? De segment paarden waar ik interesse in heb, heeft tijdlang ongemoeid door de mens in een onherbergzamee streek geleefd. Deze genen Zijn nog intakt, hiervoor ben ik in contact met een Amerikaan die hiermee bezig is, en weet meer over wetenschappelijke analyses. Deze paarden zijn na in gevangenschap terecht te komen, opgevangen in reservaten. Bvb Black Hills om er 1 te noemen.
Ook worden deze opvang paarden niet gefokt om te rijden, maar behouden in reservaten door echte liefhebbers. Ze blijven zoals ze uit het wild gehaald zijn.
Ik denk ook dat er 1 heel groot misverstand heerst, er wordt vaak terug gekomen op dat verkopen.
Dat is vooral niet mijn doel, ik heb tot nu toe maar 1 merrie he als er geen mustang merrie bijkomt?
Het doel is in eerste plaats gezonde paarden fokken, en die kans krijg ik omdat ik extreem veel geluk heb met het feit dat men mijn project een kans wil geven en dat deze gronden zeer geschikt zijn voor schrale paarden. Ik plaatste hiervoor links.
De mensen die mij al gecontacteerd hebben, soms gewoon spontaan omdat ze ook houden van authentieke paarden, zijn mensen die ook op de hoogte zijn van de behoeftes van zulke paarden.
Er moet daar ook niet zo mysterieus over gedaan worden, die kruisingen waarvan ik droom worden al in Frankrijk en Duitsland gemaakt, deze dame heeft ook Mustangs uit Amerika geimporteerd:
https://lacastelleraie.com/lelevage-de-chevaux/
Dit is het veulen uit een mustang merrie en haar Sorraia hengst, ook de vader van mijn Sorraia mustang merrie :

https://www.facebook.com/72443461764317 ... 315925559/

Die kruisingen PRE X Sorraia x Mustang zijn niets anders dan een sober paard, zoals alle andere iberiers. De Mustangs die bij mij op de opfok stonden waren zelfs behoorlijk schraal en kregen goed bijgevoerd, maar in principe behandel en onderhoud je ze net zoals je een sobere PRE of Berber behandelt.
Het voordeel is dat ze hier geboren zullen worden en gewoon zullen zijn aan onze omgeving. Magere weides met veel variatie zoals mijn begrazings gronden en streken zoals in Wallonië, Ardennen, magere zandgronden zijn allemaal geschikt voor ze.
In Zweden is het gras ook niet zo speciaal anders hoor, daar lopen die kruisingen ook gewoon gezond rond.
De link die ik plaatste, zal hem nogmaals plaatsen
https://teamkigers.com/
Ik weet waar deze Kigers vandaan komen en sommige zijn ook gewoon kruising van Lusitano x Kiger Mustang x Sorraia. Ik volg deze fb sites al heel lang en ook de site met dna analyses. Dit zijn niet allemaal zuivere Kigers maar kruisingen met Lusitano.
Dit is bvb ook een kruising Kiger Mustang (Charro aka Geronimo) met een Lusitano. Dus dezelfde manier van houden als onze Iberische paarden.
https://www.facebook.com/171566921319/p ... 338881320/
Persoonlijk kick ik op zulke paarden, klopt. En ben ook enthousiast, waarom niet. Dat niemand daar zit op te wachten? Tja, daar heb ik geen idee over, dat zien we wel....

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 00:51

Als je geen zin hebt om hierop in te gaan, misschien gewoon niet doen dan? Begrijp ik niet zo goed.
Lijkt me ook behoorlijk tegenstrijdiger eerlijk gezegd.


Ja dat verhaal ken ik van de Kiger.
Daarom plaatste ik in mijn link de foto van het type dat ik verkies, was een sulphur, geen kiger.
https://youtu.be/poq0mdBR1R0

Afbeelding

Zowel Gonçalo als ik staan in verbinding met iemand die analyses heeft laten doen en dit zijn de minst beïnvloedde door andere rassen. De Kiger is wel degelijk met meerdere rassen gekruisd en is minder zuiver, maar heeft een bredere genen variatie dan de Sulphur daardoor omdat de Sulphur op bepaald moment ook door een bottleneck ging.
De Sulphur is ook degene die nauwst clustert met de Sorraia, en daarom leek mij dat de beste match in combi met mijn Sorraia Mustangs. Het is hetzelfde type paard.

Het gaat mij niet enkel om de pure Iberische genen, heb ik nergens, maar dan ook nergens gezegd, ze zijn een combi van Garrano, Berber en het Antieke Iberische paard die eeuwenlang leefde onder natuurlijke selectie en er een sterk natuurlijk Iberisch type van maakte.
Het is omdat ze van type nauw aansluiten bij wat ik fok, dat ik dit type het meest interessante vind om te kruisen met mijn Sorraia Mustangs.
Wat jullie mij allemaal in de mond leggen is ook wat absurd, ik heb nergens gezegd dat het me om puur of zuiver gaat, wel om een oud, antiek natuurlijk type dat onder natuurlijke selectie sterk geworden is en ik die antieke genen en sterkte graag zou combineren. Meer moet daar niet bijgefantaseerd worden. Ook niet dat ik vraag om duizenden euro's te investeren.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 01:19

DreamGuide schreef:
Nou snap ik er als geïnteresseerde meelezer helemaal geen snars meer van. Nu zeg je dit:

Cambiar schreef:
Ja dat verhaal ken ik van de Kiger.
Daarom plaatste ik in mijn link de foto van het type dat ik verkies, was een sulphur, geen kiger.


Het gaat mij niet enkel om de pure Iberische genen, heb ik nergens, maar dan ook nergens gezegd, ze zijn een combi van Garrano, Berber en het Antieke Iberische paard die eeuwenlang leefde onder natuurlijke selectie en er een sterk natuurlijk Iberisch type van maakte.


Maar eerder zei je dit:

cambiar schreef:
Ik wil die kostbare Kiger Mustang genen die van het echte Iberische paard, terugbrengen naar Europa.



Ik proef ook een heleboel tegenstrijdigheden in je verhaal. Aan de ene kant wil je een betaalbaar recreatie paard aanbieden, maar aan de andere kant noem je regelmatig dat je heel veel geld voor ze kunt vragen (waarom dan niet?)

Daarnaast zeg je aan de ene kant dat dit voor de niche markt is, en dan later weer dat er heel veel vraag naar is.

Ik snap het in ieder geval niet meer. :')

Dan heb ik me mistypt. Het is wel een feit dat ik sommige Kigers ook zeer goede types zijn, zoals ik noemde Charro, maar sulphur is degene die clustert met Sorraia, niet de Kiger.
Waar heb ik geschreven dat er heel veel vraag is?
Niche markt ken ik niet eens. Heb ik nooit vernoemd.
Ik heb zelfs al meermaals proberen duidelijk maken dat het verkopen nu niet aan de orde is. Dan zijn we meer dan 5 jaar verder.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 12:26

heb mijn openingspost nog eens gelezen en sta beetje versteld van sommige reactie's, talloze verwijten die ook zeer subjectief en onderbouwd zijn, want op de vraag wat niet deugd of wat er verkeerd staat in de tekst of wat er niet klopt aan genetica, komt geen antwoord. Il heb gewoon mijn eigen ervaring uit mijn praktijk gedeeld, die misschien anders is dan wat je uit de boeken haalt, omdat nu eenmaal heel veel factoren meespelen in het uiteindelijke fok resultaat.
Als je niet weet wat ik fok, vel dan ook geen oordeel.

Het is des mensen om iets wat je niet meteen kan plaatsen in negativiteit af te schilderen, dat had ik ook verwacht, maar ben ook heel blij met sommige antwoorden die wel opbouwend zijn.

Het probleem met het financiële is dat, zoals in de beginpost duidelijk vermeld stond, nog geen concreet plan is. Enkel een idee, en daar leest men over om dan naast de kwestie negativiteit uit te spruien. Ik denk dat mensen hierover gelezen hebben of bewust niet willen lezen.

Ik besef zelf dat de kans nihil is dat ik kandidaten vind, maar wou er toch eens naar polsen omdat ik zulke prachtige kansen gekregen heb en zelf enthousiast ben over dit project, waar ik zelf ook ingestapt ben, zoals nog andere mensen, wat is daar in godsnaam verkeerd aan. Ik wou het plan een boost geven.

Het is dus absurd om nu over een duidelijk financiële regeling te praten, als er nog niet bekend is wie en hoeveel mensen hier interesse voor hebben.
Dit zijn zaken die je eerst in private bespreekt en beide dan kan zien of het iets wordt.
Dat mijn idee in veel te grote lappen tekst staat, is ook weer zo iets subjectief, als er te weinig staat is dat dan weer een probleem.
Een idee uitleggen in 5 zinnen? Wow, heftige uitdaging, dat talent heb ik niet.
Op alle verwijten ga ik niet verder in, omdat ik van mening ben dat een normaal iemand daar zelf zijn oordeel over vormt. Ik lig niet wakker van wat de paardenwereld over me denkt.
Ik ben niet de persoon om iemand naar de mond te praten, iedereen weet ondertussen dat ik mijn eigen visie heb en mijn mening durf te uiten. Love it, or just leave it.

Als laatste opmerking, er wordt meer gepraat over de veulens verkopen, terwijl er nog geen plan is, zoals er al vermeld stond: dat is nu nog niet aan de orde en er stond ook duidelijk dat kandidaat kopers zorgvuldig gescreend zullen worden, dus paarden voor Jan met de Pet? Ik weet niet waar men dat haalt maar dat is absoluut het laatste van wat er bedoeld wordt. Dat dit niet duidelijk is vind ik ook vreemd.
Ik heb ervaring bij de verkoop van mijn Berber kruising dat dit een select publiek is, die geen zuivere PRE, quarter of criollo willen en ook de liefde hebben voor natuurlijke, sterke types met sterk karakter. Er zaten enkele veeartsen maar vooral liefhebbers van dit soort kruisingen tussen, die ook beseften dat er wat aan de hand is om het simpel te zeggen met zuivere rassen en liever dus een gezonde kruising kopen. Dit soort mensen dus.

Zint dit je niet? Ga je niet akkoord? Vind je het plan niets? Dat is helemaal prima! Maar vervuil dit topic dan niet en hou je aub bij wat je wel interesseert.

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 12:32

Sizzle schreef:
Ik vind het idee leuk.
De bewoording is echter zeker wel relevant omdat dit de basis is waarom mensen het wel of niet willen ondersteunen. Verder inderdaad het hele juridische gedeelte erachter: wie is die stichting behalve TS?
Wat als TS over een paar jaar toch liever klein wil gaan wonen of ineens verliefd wordt op een ander ras?
Waar gaan die paarden concreet ingeschreven worden (stamboek)?
Verder is het vaak zo dat hoe meer aalstreep (lees back to the roots) hoe ongeschikter voor de gemiddelde recreatie ruiter. Die paarden zijn veel te slim voor 2x per week hetzelfde rondje bos en een saaie paddock van 10x10.

Thx, ja inderdaad, het idee is zeker nog geen plan, ben nog aan het proberen alles op een rij'tje te krijgen, stond ook in de openingspost ;-).
Nee hoor, idd heel slimme paarden, maar dat maakt het net zo immens aantrekkelijk voor degene die ervan houden.
Ik zal even link plaatsen van de stichting, goede opmerking.
Ik moet hierbij wel zeggen, dat dit plan mijn eigen idee is.
Waarom leg ik straks uit, even paardjes voeren ;-)

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 12:33

Sizzle schreef:
Ik hoop dat je vriendelijker bent met investoren die zulke vragen stellen.
Nogmaals, het idee is echt heel leuk. Ik mis gewoon nog een beetje het business plan en dat is iets wat inderdaad al hoort te staan voordat er überhaupt vreemt geld in komt.
Ik hoop dat je plan van de grond komt.

Het aan liefhebbers verkopen is een nobel streven. Zo kocht een stalgenoot als echte oprechte liefhebber van het ras een Karabagh bij een goede fokker. Dat ze nog leeft (de ruiter) en nog altijd nog niet opgegeven heeft zegt meer over haar portie geluk en koppigheid dan paardenkennis.
Als een stichting kun je je natuurlijk wat meer veroorloven in selectief verkopen maar je zult altijd ook te maken hebben met kosten vs inkomen.
Als investeerder wil je dus een idee hebben van de concrete afzet markt.
Dit zijn slechts reele dingen om over na te denken niet om negatief te zijn. Ik heb namelijk je eerdere topic met plezier gevolgd en vind je van de praktische kant gezien uitstekend bezig.

Hey Sizzle, ik denk dat er een misverstand is, heb zonet op je post geantwoord, maar is soms wat moeilijk omdat ik ondertussen aan het werk Ben met al die hongerige paardjes :-)

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 12:52

Sizzle schreef:
Bij mij ging er wat mis met posten voorheen, ineens dubbel enzo. Vandaar dat ik de vorige leeg gehaald heb en oonieuw geplakt. Iets met telefoon met eigen wil denk ik.

Thx ;)

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 14:26

ApoCowlypsee schreef:
Elisa2 schreef:
Heel eerlijk, ik vind dat er nogal doorgezaagd wordt over woorden bij de TS en genetica. Wellicht schrijft de TS niet kort en krachtig maar dat een keer benoemen is wel genoeg.

Daarnaast haal ik ook helemaal niet uit de OP dat de TS daar naar op zoek is. Wel naar nuttige tips om zoiets op te zetten.

Ik heb al eens eerder een topic van de TS gezien met aansprekende paarden waar ik vragen heb gesteld over de fokvisie en interessante antwoorden heb gekregen. Wellicht is het handig om dat topic erbij te plaatsen zodat mensen een beter idee kunnen krijgen van de bedoeling.

Voor de rest zijn er zoveel discussies mogelijk over de fokkerij maar het belangrijkste bij een fokker is dat deze een eigen visie heeft. En dat heeft de TS duidelijk en daar kan ik alleen maar respect voor hebben.



Nee, ze zoekt niet naar feiten over de genetica en dat soort dingen. Maar ze zoekt wel mensen met eenzelfde droom aan te trekken om een gemeenschappelijk plan te maken.
Zulke mensen trek je het beste aan met een vast, duidelijk verhaal. Het moet begrijpelijk zijn (hiervoor is kort en krachtig dus wel belangrijk) en daarnaast moet het waar zijn. Op het moment dat je uitspraken doet die twijfelachtig zijn of gewoon niet kloppen, verlies je juist de mensen die er dus verstand van hebben, en trek je de mensen aan die er zodanig weinig van snappen dat ze foute informatie geloven. Of als het te vaag is, krijg je mensen met een andere interpretatie waardoor die droom niet hetzelfde blijkt te zijn. Ook als het nog maar een idee is en geen plan, moet er wel een duidelijk idee zijn.
Daarom wordt er ook zo over dat genetica verhaaltje doorgezaagd. Als de uitspraken over het genotype (antiek Iberisch paard) of de genetica (antieke genen) niet kloppen, is dat False Advertising. Mensen die daar doorheen prikken of er twijfels over hebben, zal je zo afschrikken. Terwijl deze mensen dus juist zo waardevol kunnen zijn als je op bepaalde kenmerken en genen wil fokken.

Daarnaast zou een geïnteresseerde niet allerlei topics moeten doorlezen om duidelijke informatie bij elkaar te sprokkelen over wat het nu echt allemaal inhoud, en zou diegene vragen moeten kunnen stellen zonder aangevallen te worden. Als er hier best veel onbegrip en twijfel is, en mensen het gevoel hebben dat de antwoorden tegenstrijdig zijn, en de reacties terug aanvallend zijn, dan zal een mogelijk geïnteresseerd persoon dit ook kunnen hebben en het zou jammer zijn als die hierdoor worden afgeschrokken. Mooie paarden zijn het namelijk wel! :)

OK thx, top, dat is duidelijk, zal het aanpassen!

Cambiar

Berichten: 3825
Geregistreerd: 08-05-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-01-21 14:50

Jorex schreef:
Ik zou zo'n paard wel willen, maar ik zou hem dan wel als gebruiksdier hebben, dus om te rijden. Maar TS zou het paard alleen aan andere natuurbeheerders verkopen, dus ze zijn niet eens voor de gemiddelde paardenhouder als doelgroep. Puur weideversiering/natuurbeheer. Erg jammer vind ik zelf, het zijn mooie dieren. Precies mijn type en smaak, niet te groot en ook niet klein en slank.




ik heb niet gezegd puur voor weide beheer ;-), maar een kans om gezond en sterk op te groeien door de grote oppervlakten natuurlijk begrazings gebied. (Dat bepaalt uiteindelijk of je een gezond en sterk paard krijgt en daar heb ik persoonlijk ook ervaring mee.)
Ik schreef :Cfr=>het teveel aan paarden wordt opgeleid en verkocht.
Het doel is net wél een rijpaard.
In het Sorraia genenpool project zijn er veel meningen en smaken, sommige kruisen met konik, wat een sterk paardje is maar niet commercieel. Anderen willen de Sorraia zuiver houden en zetten die in als kinderpony, cfr Portugal:https://www.facebook.com/Cavalos-Sorraia-468057626693424/
De oprichter van Duitsland van het project wil dan weer alleen maar grullo, geen bay dun kleuren en paarden met beetje wit mogen niet meedoen aan het project.
http://www.sorraia.org/Sorraia_Welcome.html
Ik heb gekozen om uit te gaan van goede PRE apta merrie's met oude bloedlijnen want een veulen erft 70% van de eigenschappen van zijn moeder, omdat ik een groter rijpaardje wou dan de Sorraia, met Iberische kenmerken, maar met de authenticiteit, stevigheid van de Sorraia en liefst ook nog de mustang erbij.
De paarden zijn tussen de 1m55 en 1m58 groot, dus beetje zoals de oudere type Iberische paarden. Ze zijn ook niet zo barok, maar eerder krachtig, stevig gebouwd, meer naturel.

Hiervan heb ik foto's geplaatst.
Zal ze nogmaals plaatsen:
https://myalbum.com/album/Vt8rw5mkFxkD
https://myalbum.com/album/tgJfzqSif5Bt

Dus het zijn niet enkel begrazings pony's. Het zijn in feite Spaanse of Portugese paarden met meer natuurlijke uitstraling, op den duur weet ik niet meer hoe ik het mag noemen ;-).
De droom of plan heb ik al uitgelegd, om daarbij nog een mustang te voegen, maar of dat doorgaat zal de toekomst uitwijzen.

Onderstaand voeg ik nog een link waar je kan zien dat ze authentieke Sorraia's berijden (de mijne zijn kruisingen) .
Helaas vind ik deze paardjes in de link iets te weinig massa hebben, daarom de kruising van Spaans met deze voorouder, voor een iets steviger paard.
https://myalbum.com/album/tgJfzqSif5Bt
Laatst bijgewerkt door Cambiar op 17-01-21 14:54, in het totaal 1 keer bewerkt


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers