Nieuw groentje in de western stijl

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Buenootje
Berichten: 467
Geregistreerd: 01-08-13

Nieuw groentje in de western stijl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-15 23:28

Hey ik ga mij even voorstellen. Ik ben dus Steffie en ben 34 jaar. Rijd sinds mijn 6e en heb zo ongeveer van alles gedaan.
In mijn jonge jaren veel dressuur en springen en ook wedstrijden gedaan. Ondertussen veel buiten gereden, een recreanten endurance wedstrijdje meegereden, voltige (was 12 of zo), gemend echt zo alles uitgeprobeerd. Maar dan volledig teruggevallen op de dressuur en daar in verder gegaan tot mijn 21e

Toen kwamen de kinderen en werd het rijden puur recreatief. Nu sinds 3 jaar weer fanatiek bezig. Dressuur want springen durf ik niet meer en uiteraard eens een buitenrit. Maar de laatste maanden rij ik steeds minder en vind ik het gemakkelijker om niks te doen. Lang nagedacht waar het aan lag. Ondertussen is mijn dochter met Lunabelle aan de slag gegaan en heeft ze zowel dressuur als springervaring opgedaan, maar het is mijn dochter haar ding niet. Ze zit ook in een dip. Ze wilt spelen en gaat regelmatig zonder zadel op Lunabelle en dan wat "kunstjes" doen. Erop staan, rondje om de wereld, wat ronddraven, achterstevoren zitten ect. Ik merk dat Lunabelle dan erg kalm is (is normaal een serieuze heethoofd) en het allemaal wel prima vindt.
Mijn man rijdt ook, maar meer stunts, trickride dus, alhoewel dat echte basis is omdat we niet goed wisten waar ermee heen. Echter, met Lunabelle nog niet echt gedaan aangezien ze 1 pas zes is en 2 een niet al te fijn africhtingstijd heeft gekend....

Gisteren zijn we gaan kijken bij een westernshow. Er kwam van alles in voor, pleasure, reining, trickride, rodeo, barrelrace ect ect. Ik heb eerlijk gezegd nooit iets gehad met deze manier van rijden maar mijn man wel, heeft enkel western gereden en ik weet dus wel het een en ander, al is het niet veel. De laatste weken begon mij dat steeds meer te trekken. Een nieuwe uitdaging en nieuwe kansen en na de show gisteren ook direct naar die stal gegaan.....20 min verderop.....had ik dat eerder geweten.

Daar enorm veel en goede uitleg gehad. Echt heel erg fijn! Manlief al wat mee mogen doen met het trickgroepje en mag volgende week terug komen :p en ik ik was onder de indruk van de reining en de basis pleasure caroussel groep. Ik ga mijzelf dus omscholen van dressuurruiter naar westernruiter en ook Lunabelle willen we gaan omscholen. ( niet dat ze geschoold is, ze kent basis voorwaarts neerwaarts stap draf en galop en zijgangen)
Dus manlief helemaal blij en westernzadel op Lunabelle gelegd en gewoon begonnen met wat stap/jog en warempel!! Ze liep nog nooit zo ontspannen met haar neusje omlaag rond.

Ik ga zelf voorlopig enkel rijden als mijn man erbij is en direct beginnen met lessen aankomende week. Op ranch paarden overigens de lessen, wil het goed leren en ook de dochter gaat mee. Iemand tips waar en hoe ik die omschakeling het best kan maken?


Ik heb wel enorm veel geluk met mijn dressuurlesgeefster....ik kan prima zonder druk op het bit rijden en heb er geen enkel probleem mee de teugels los te laten. Dat is een gouden regel die ik nooit of te nimmer vergeten ben, alles met been, weinig met hand.


MarcR
Berichten: 1418
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-15 09:38

Hallo Steffie en familie, welkom in de western wereld.
Mijn dochter heeft enkele jaren geleden deze overstap ook gemaakt en wij hebben daar nog geen seconde spijt van gehad.

Zoek voor jullie omscholing een trainer of trainster die hier ervaring mee heeft en voor jullie pony iemand die gespecialiseerd is in western basistraining van paarden.
Ga bij verschillende mensen proeflessen nemen en ga kijken hoe ze met hun leerlingen en paarden omgaan op wedstrijden. Mijn voorkeur zou uitgaan naar iemand die niet te fel wedstrijd gericht is, die nemen meestal meer de tijd om iets te leren.

Voor jullie zelf zou ik zeggen : laat het over jullie heen komen en strik niet als je je soms terug een beginneling voelt omdat, ondanks al je inspanningen je lespaard niet doet wat jij wil. Bij een western paard dat goed getraind is het verschil tussen juist en fout soms een centimeter.

Volgens onze trainers, die al tientallen jaren mensen omscholen, is het "los laten" van het paard het moeilijkste bij de overstap. Met los laten bedoelen zij het omgeven van alle controle over je paard als het doet wat jij wil.

Veel succes

Buenootje
Berichten: 467
Geregistreerd: 01-08-13

Re: Nieuw groentje in de western stijl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-15 09:51

Dag Marc! Dank je voor jouw bericht. Wij kennen wel een goede trainster die ons eventueel wel zou kunnen helpen. Misschien hier ook bekend? Ingrid van Horne....

Wedstrijden is totaal nog niet aan de orde. Ik vind het leerproces nu juist zo leuk en wat er dan verder ooit van komt zullen wij wel zien. Mijn man is in ieder geval in zijn nopjes haha die is enkel western geschoold en heeft de afgelopen 10 jaar enkel dressuur en springen mogen zien en dus zelf weinig gereden.....geld voor een 2e paard is er niet dus af en toe bij een kennis maar meer niet.

Wat betreft het loslaten.....hoe bedoel jij dat? Het volledig los laten dus zonder druk is gelukkig nooit een probleem geweest, misschien dat onze pony het daarom zo goed oppakt? Er is veel mee "gespeeld" tussendoor en ik heb altijd geleerd dat zodra jouw paard voorwaarts neerwaarts loopt je ook moet loslaten. Veel klassiek geschoolden blijven dan inderdaad druk houden, maar ik heb dat nooit op die manier gedaan. (uiteraard wel bij meer oprichting). Is dit wat jij bedoeld?

Super bedankt!

MarcR
Berichten: 1418
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-15 13:45

Hallo,

De trainster ken ik niet, wij wonen in Vlaanderen.

Veel "engelse" ruiters houden steeds controle over hun paard zowel rijtechnisch : teugels, zit, benen, enz, als geestelijk. Ze denken steeds "controle houden, trachten fouten te voorkomen, enz.

Mijn dochter heeft, van haar western trainers, geleerd om een paard los te laten zowel teugels, zit, benen, enz als mentaal : mijn paard doet wat ik wil en ik laat haar verder doen tot ik iets anders wil vragen of tot ze een fout maakt en dan corrigeer ik haar.

Vooral met dit mentale deel hebben ruiters het soms moeilijk omdat het er zo is in gedrild : controle, controle, enz, dan is het moeilijk om dit te veranderen maar dit lukt meestal wel.
Onze trainster heeft in haar loopbaan maar een ruiter gehad die deze stap niet kon zetten. hij had leren rijden van een erg strenge Duitse trainer en wou op latere leeftijd de overstap maken naar western en hij kon het niet opbrengen om zijn paard los te laten en is dan ook na meerdere maanden gestopt.

Laat nog iets weten van jullie vorderingen, vragen zijn ook steeds welkom

Groeten Marc

Buenootje
Berichten: 467
Geregistreerd: 01-08-13

Re: Nieuw groentje in de western stijl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-15 13:50

Ik woon zelf in Belgisch Limburg dus wat dat betreft ;) Maar ik ben Nederlandse en heb jarenlang op de stal van haar gestald gestaan dus vandaar.

Ja dat mentaal loslaten daar kan ik mij wel iets bij indenken....lijkt mij ook wel weer iets moeilijk.

Ik laat zeker onze vorderingen horen dank je!

MarcR
Berichten: 1418
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-03-15 18:23

Wij wonen in de buurt van Lier. Op dit moment is het moeilijk maar als alles terug op zijn poten staat kunnen jullie misschien eens komen kennis maken met mijn dochter en haar paint merrie, als het jullie interesseert.

Buenootje
Berichten: 467
Geregistreerd: 01-08-13

Re: Nieuw groentje in de western stijl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-03-15 19:09

Oh dat zou zeker heel erg leuk zijn! Bedankt voor de uitnodiging!

Sfieetjj

Berichten: 15
Geregistreerd: 02-07-18
Woonplaats: Wilrijk Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-18 23:15

Ik ben zelf ook begonnen met western lessen nemen na zoveel jaren engels rijden. Wel fijn om te lezen dat mensen het dus mentaal moeilijk hebben met dat loslaten. Das het eerste wat ze mij ookal zeiden toen ik 10min op dat paard zat 'niet teveel willen doen met je paard!' en ik zag dat de instructrice het daar zelfs moeilijk/lastig mee had dat ik zo deed. Heb het hen wel uitgelegd, nochthans zeiden ze me dat de paarden daar ook wel wat dressuur gewend zijn dus het kon geen kwaad.. Gelukkig misschien of ik had er af gelegen :D

Ik ben ook erg benieuwd naar hoe ik ga vorderen.

Pluizebolpum

Berichten: 5006
Geregistreerd: 01-09-07
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-18 00:10

Dat loslaten en niet teveel willen doen, och, dat heb ik zo vaak gehoord...
"Wat ben je nu aan het doen?" (bij weer eens een onduidelijke actie van mij)
"Uh...teveel?" (zat ik altijd goed mee )
En dan had ik als vast lespaardje ook nog eens een dier die 't alleen deed als je het precies goed deed. Was je niet duidelijk dan sjokte ze naar een hoek en ging ze naar buiten kijken. Eerste les was dus erg ego verlagend. Zit je dan, met al je rijervaring op de meest onmogelijke stuiterbokken, een beetje in een hoek te klungelen met een stel split reins in de hoop dat je je paard nog voor 't donker de bocht om had _O- .

Maar het is inderdaad heel lastig, vooral ook omdat je, als het effe wat te vlot gaat, snel weer terugvalt in wat je kent. Maar wel heel normaal.
Mensen die helemaal nooit gereden hadden hebben het makkelijker dan de switch ruiters. Zo reed mijn oude moeder zo weg op mijn vzpaard en het paard van een lesklant. Dat ze er zo op klom was al verbijsterend, maar dat ze na wat aanwijzingen vrolijk los in de bak rondjes aan het sjokken was, was bijna bizar. :')

* Love Always 1991 - 2018 *

Sfieetjj

Berichten: 15
Geregistreerd: 02-07-18
Woonplaats: Wilrijk Antwerpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-18 12:40

Pluizebolpum schreef:
Dat loslaten en niet teveel willen doen, och, dat heb ik zo vaak gehoord...
"Wat ben je nu aan het doen?" (bij weer eens een onduidelijke actie van mij)
"Uh...teveel?" (zat ik altijd goed mee )
En dan had ik als vast lespaardje ook nog eens een dier die 't alleen deed als je het precies goed deed. Was je niet duidelijk dan sjokte ze naar een hoek en ging ze naar buiten kijken. Eerste les was dus erg ego verlagend. Zit je dan, met al je rijervaring op de meest onmogelijke stuiterbokken, een beetje in een hoek te klungelen met een stel split reins in de hoop dat je je paard nog voor 't donker de bocht om had _O- .

Maar het is inderdaad heel lastig, vooral ook omdat je, als het effe wat te vlot gaat, snel weer terugvalt in wat je kent. Maar wel heel normaal.
Mensen die helemaal nooit gereden hadden hebben het makkelijker dan de switch ruiters. Zo reed mijn oude moeder zo weg op mijn vzpaard en het paard van een lesklant. Dat ze er zo op klom was al verbijsterend, maar dat ze na wat aanwijzingen vrolijk los in de bak rondjes aan het sjokken was, was bijna bizar. :')


Oh, ik heb het gemerkt! Gisteren weer een les gehad en het ging zoveel slechter dan vorige week. Vooral omdat ik dan ook nog eens erg met evenwichtsproblemen en 'benen optrekken' zit waarbij ik beugels verlies. Gisteren dan maar barrelrace gedaan zonder beugels en me aan de knop vastgehouden. Ook weer nieuwe oefeningen erbij zoals van stap naar galop, ik dacht, ok makkie *\o/* , tot ze me uitlegde hoe je het moest doen... Kwam dus bijna niets van in huis -O-

Ik denk dat ik nog vaak ga vloeken..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 67 bezoekers