BRIEF VIA BIT AAN DE HEER BACK=GEEN DEEL 6

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
PeterV
Berichten: 2301
Geregistreerd: 07-03-03

BRIEF VIA BIT AAN DE HEER BACK=GEEN DEEL 6

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-03 14:14

ANTWOORDT PETER VET. AAN de heer BACK

In navolging van diverse topic’s is de titel van deze misschien een beetje arrogant, maar ik wil gewoon vragen of jullie dit even willen lezen. En degene die zich hier in kan vinden, mijn eventueel aan te geven, waar deze brief aan de heer Back, beter kan.

Er is één discipline die steeds naar voren komt, waar de meningen sterk over verdeeld zijn. En laten wij nou eerlijk zijn en toegeven dat dit onderdeel ook zeer zwaar belastend is voor de dieren die wij daarvoor aansturen. Dit hoeven wij echt niet onder stoelen en banken te schuiven, dus ik ga volledig mee met het artikel in het genoemde blad van de heer Back. Omdat ik tussen de regels door kan lezen wat hij bedoeld.
Het komt in mijn ogen alleen een beetje verkeerd uit de verf, omdat hij alles wat samen hangt met onze sport niet echt benoemd.

De keerzijde van dit hele relaas, is dat de verdediging in deze tussen de regels door aan geeft waar op gelet en naar uitgekeken wordt, om deze wedstrijd te organiseren. Ik kan in dit artikel duidelijk lezen, waar de schrijver, in mijn ogen, het zou moeten oppakken. Zeker gezien het feit dat hij het uit medisch oogpunt bekijkt.

De Formule 1, evenals andere takken van sport, was ook slecht voor de mensen. Dit werd geroepen door medisch geleerden: ‘Al dat lawaai is slecht voor het gehoor!’. Oplossing kwam vanuit de sport. Tegenwoordig krijg je oordoppen als je zo’n evenement bezoekt.
Niet dat het nu niet meer slecht is, want wij ademen nog steeds de dampen in die bij deze sport vrij komen. Maar er is wel iets uitgeschakeld waardoor je zou kunnen voorkomen dat je gehoor kan beschadigen.

Iets dichter bij, in de paarden sport.
Springen, ooit ontstaan doordat iemand gezeten op de rug van een paard, toevallig of bewust een barrière nam en dat zo geweldig vond dat ook hier een sport uit is ontstaan. Alleen de barrière waar vandaag de dag mee gewerkt wordt, is zo aangepast dat als het fout gaat, er zo min mogelijk kans op letsel is voor het dier en de ruiter die hem aan stuurt.
Weer zou je kunnen zeggen dat er maatregelen zijn genomen, om zoveel mogelijk gevaar uit te schakelen. Zodat niet bij iedere foutgaande sprong, de medisch opgeleiden opgeroepen moeten worden.

Twee voorbeelden, de eerste puur gericht op de mensen, het tweede voorbeeld voor mens en dier. Het derde voorbeeld zou van toepassing kunnen zijn in deze. Dus voor het dier.

Reining, de sport waar ik mijn hart aan verloren heb. Waar ik zelf nooit een grote in zal worden, omdat ik gemerkt heb dat daar heel veel lef en geduld voor nodig is, om het goed te doen.
De lef heb ik niet, en het geduld kan ik niet opbrengen, omdat je het niet één twee drie kan leren. Dus als ik het eindelijk wel doe, misschien straks een dikke 70 jaar ben. Gezien dit feit hebben waarschijnlijk mijn kinderen meer kans om deze sport, op niveau, te kunnen uitvoeren.

Maar ik had het over het dier.
Wat ik me eigen nou afvraag is waarom er niemand opstaat, met een medische achtergrond, die eens duidelijk aangeeft waar deze discipline (Reining) eingelijk alleen op uitgevoerd zou mogen worden, in het belang van het dier. Medisch gestudeerden weten als geen ander dat ‘uitsluiten van’ nodig is om de resultaten die daar aan hangen van belang zijn om een juist oordeel te kunnen geven. Dit heb ik niet verzonnen, maar ik ben de laatste tijd nogal in aanraking gekomen ben met dit soort personen die daar direct naar verwijzen, of het wel of niet al aangetoond is.

Trel geeft antwoord, Back grijpt naar zijn hart, het staat geschreven en wie doet hier wat mee?

Aan de heer Back,

Hier een reactie op een artikel van uw hand, geschreven in het blad BIT.
Als u niets kunt met deze oproep van mijn zijde, verneem ik dat graag.

(Hier wil ik de bovengenoemde voorbeelden herhalen)

Op sportpaarden gerichte medische geleerden, sta nou eens op, en help mee om het belang aan te tonen van wat de heer Trel aangaf, de bodem.
Ik heb bewijsmateriaal op video en nu ook op dvd, waar duidelijk op te zien is waar het o.a. mis gaat met deze discipline. Maar ik ben niet degene die dit kan aantonen, u wel! Door er onderzoek naar te doen. Wij zijn ook met zijn allen blijven springen en wij zullen ook met elkaar Reining blijven rijden. En u bent bij machte deze sport voor het dier het aanzien te geven die het waard is. Door aan te tonen wat ik al zag op mijn video en dvd.

Op de door de WRAN georganiseerde wedstrijd zie ik bijna alle paarden, glijden met hun oortjes vrolijk naar voren. Prachtig gezicht! Verdiep u eigen daar eens in. Opgenomen op dvd, dus duidelijker kan het niet.
Uit de oude doos, (na ja oud) heb ik video’s van door anderen georganiseerde wedstrijden, waarvan ik de indruk heb dat die voor de Reining meer betekenen dan een NK, maar dit terzijde. Hierop is duidelijk te zien, waarom wij voor een buitenstaander het aanzien hebben, van uw tekst in het blad BIT, schadelijk.

Ik noem het Schandelijk dat u, gezien uw medische kennis, een artikel als dit op de cover van een prominent blad, op een roddelbladachtige wijze in de schappen laat komen.

Terwijl medisch geleerden er juist altijd van uitgaan om de dingen uit te sluiten om een onderzoek tot een goed einde te brengen, bewijst u hier in mijn ogen niets.
Juist omdat de organisaties die zich bezig houden met deze tak van sport, niet allemaal in het belang van het paard bezig zijn, had ik van u verwacht, gezien dat u werkt bij een faculteit die aanzien in het Nederlandse heeft, dat u benadrukt hoe belangrijk het is voor deze sport (reining) te wijzen naar de bodem.

De problemen zijn dan niet allemaal opgelost, dat weet ik ook wel. Maar ik weet zeker dat de schade die er zou kunnen ontstaan voor het dier, tot een minimum beperkt wordt.
Zo ging het in de Formule 1 voor de mens, zo ging het bij het springen voor mens en dier, en hopelijk kan het met uw inbreng gebeuren voor het dier in deze sport.

Voorts zal ik gewoon verder gaan op de door mijn ingeslagen weg. Ieder jaar laten wij de paarden, waar wij deze fantastische sport mee beoefenen, op de foto zetten. Juist omdat dat wij heel kritisch zijn, laten wij onze paarden dus niet starten op een, in mijn ogen, verkeerde bodem. Ik hoop dat u zich sterk zou willen maken en een deskundig artikel hierover heel spoedig kan publiceren.

Ik wil uw artikel helemaal niet onderuit halen, maar u geeft er in aan dat er te weinig onderzoek verricht is, dus te weinig aangetoond is. De man uit de praktijk geeft aan, (geen keus hebbende uit recente onderzoek) eigelijk te kiezen uit het slechte en het hele slechte.
Dus wat heeft u dan in deze bewezen voor deze tak van paarden sport? Niks in mijn ogen, ja het geen wat wij eigelijk al allemaal wisten. Daardoor is eigelijk het zoveelste schadelijke artikel geschreven, waarschijnlijk om de verkoopcijfers van het genoemde blad omhoog te krijgen. Terwijl u juist deze dieren een dienst zou kunnen bewijzen. Kortom ik erger mij nogal aan het suggestief publiceren van.

Vriendelijke groet Peter Vet.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 15:37

Ik denk dat een ieder hier onderhand wel weet wat ik van die brieven vind, maar omdat ik het woord onderzoek zie staan waar dhr Back schijnbaar een tekort aan vind wil ik alleen deze link hier neer zetten:
http://www.aqha.com/foundation/equineresearch/equineresearch.html En dat zijn alleen nog maar de onderzoeken die de AQHA mede sponsort.

Paintje

Berichten: 988
Geregistreerd: 13-08-01
Woonplaats: Saencity ;o)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 15:42

Toepasselijk!
AQHA-site : "It's only research until it saves the life of one of your horses…"

PeterV
Berichten: 2301
Geregistreerd: 07-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-03 16:15

Jolande schreef:
Ik denk dat een ieder hier onderhand wel weet wat ik van die brieven vind, maar omdat ik het woord onderzoek zie staan waar dhr Back schijnbaar een tekort aan vind wil ik alleen deze link hier neer zetten:
http://www.aqha.com/foundation/equineresearch/equineresearch.html En dat zijn alleen nog maar de onderzoeken die de AQHA mede sponsort.

De WRAN zoekt daarom met zorg de locaties voor wedstrijden, Het NK werd heel bewust in Marienheem verrreden. Daar ligt volgens de organisati de beste bodem voor de westernsport. Het is geen speciale reiningbaan zoals ze die in Amerika hebben, maar het is zeker vergelijkbaar. De baan voldoet aan de richtlijnen die ook de Amerikanen aanhouden, De ondergrond van de bodem is stevig, de bovenlaag zacht en droog. Maar weet de vereniging zeker dat dit het beste is? En hoe weten ze dat dan? Back wijst hem nogmaals fijntjes op de feiten: er is nog te winig onderzoek gedaan naar de westernsport en het voorkomen van blessures.

Bron=BITviaCassidy

Lekker dan, iedereen weet dus wat jij ervan vind, dus moet ik het maar raden.

Peter

Sorry Jolande, ik heb even nog het één en ander doorgelezen, maar ik weet hoe je er over denkt.

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 17:51

GoedVetMan"]
Lekker dan, iedereen weet dus wat jij ervan vind, dus moet ik het maar raden.
Peter
Sorry Jolande, ik heb even nog het één en ander doorgelezen, maar ik weet hoe je er over denkt
[/quote]
Haha! Haha! Cool
[quote="GoedVetMan schreef:
De baan voldoet aan de richtlijnen die ook de Amerikanen aanhouden, De ondergrond van de bodem is stevig, de bovenlaag zacht en droog. Maar weet de vereniging zeker dat dit het beste is? En hoe weten ze dat dan? Back wijst hem nogmaals fijntjes op de feiten: er is nog te winig onderzoek gedaan naar de westernsport en het voorkomen van blessures.
Bron=BITviaCassidy

Ik heb nog wat verder rond gesnuffeld en kwam op deze site uit:
http://www.thehorse.com/advancedsearch.asp Hier kun je gratis lid van worden en dan kun je een paar duizend artikelen lezen met o.a. onderzoek naar de bodem van een arena. Maar alleen al het klikken op de link geeft een beeld van de grote hoeveelheid onderzoeksgebieden.
Het gene dat ik hiermee wil zeggen is dat er waarschijnlijk meer onderzoek is gedaan dan hier bekend is in NL.

PeterV
Berichten: 2301
Geregistreerd: 07-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-11-03 18:39

Volgens mij heb ik een verkeerd tijd stip gekozen om deze brief te plaatsen.

Vrijdag, dan gaat iedereen natuurlijk naar de camping. *LOL*

Vera

Berichten: 12175
Geregistreerd: 10-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 18:44

Nee hoor, geen camping voor mij (het regent Haha! ) Ik stond lekker met een kwast mijn overloop van een andere kleur te voorzien.

Ik vind het een goeie brief en zou hem gewoon opsturen. Juist de bodem is van belang voor blessures!

jessy
Berichten: 1041
Geregistreerd: 15-07-02
Woonplaats: Michigan, VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 20:22

Heb de discussie op de achtergrond gevolgd & sta elke keer weer versteld van de manier waarop de gemiddelde deskundige, lees dhr. Back, zich in dit land denkt te kunnen uitlaten over de reiningsport. Zou leuk zijn als er een keer iemand opstond die niet meteen een slecht geinformeerd vingertje begon te wijzen. Ook leuk zou zijn als mensen in de sport het nou eens een keer zagen aankomen en niet elke keer met hun mond vol tanden stonden. (ja.. maar..Nietes!!)

Ik vind de brief qua inhoudelijke boodschap sterk, zeker sturen. Als je wat hebt aan evt. grammaticale/zinsconstructietips (jaja, ben een kommaneuker)--> pb ff.

Francisca
Berichten: 512
Geregistreerd: 22-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 20:56

GoedVetMan schreef:
ANTWOORDT PETER VET. AAN de heer BACK


Ik noem het Schandelijk dat u, gezien uw medische kennis, een artikel als dit op de cover van een prominent blad, op een roddelbladachtige wijze in de schappen laat komen.

Vriendelijke groet Peter Vet.


Daar kan hij niet zo veel aan doen hoor, dat is de redactie van Bit die dat doet.
En voor de rest, ik vind het op zich een goed initiatief hoor, maar ik denk dat die man al deze discussies op Bokt niet gevolgd heeft, dus misschien vraagt hij zich wel af waar dit ineens vandaan komt.
Ik denk dat je in de brief een scheiding moet maken tussen hetgeen waar de Bit verantwoordelijk voor is (dus het suggestieve) en hetgeen die man zegt. En daarmee verwijs ik naar het laatste gedeelte van je brief.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Zo, en nu heb ik weer zin om "gezellig te bokken" en mijn paarden lekker te rijden Haha! .

Margee

Berichten: 5711
Geregistreerd: 19-08-01
Woonplaats: Kortenhoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-11-03 22:51

Francisca schreef:
Daar kan hij niet zo veel aan doen hoor, dat is de redactie van Bit die dat doet.

Ben ik niet met je eens. De eerste keer misschien niet, hoewel ik toch altijd mijn artikel eerst zou willen lezen ter controle. Maar een tweede keer overkomt zo iets je toch niet meer? Ik zou mijn naam niet op een dergelijke manier gebruikt willen zien als ik als "deskundige" nog serieus genomen wil worden. Je zet jezelf aardig te kakken met zulke stukjes.

Cer

Berichten: 30151
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-03 09:39

Jolande schreef:
Ik denk dat een ieder hier onderhand wel weet wat ik van die brieven vind, maar omdat ik het woord onderzoek zie staan waar dhr Back schijnbaar een tekort aan vind wil ik alleen deze link hier neer zetten:
http://www.aqha.com/foundation/equineresearch/equineresearch.html En dat zijn alleen nog maar de onderzoeken die de AQHA mede sponsort.


Het is vroeg en ik kijk heel snel, maar waar staat iets over een onderzoek naar de belasting van rug en gewrichten in de reiningsport??

Overigens zag ik wel even snel iets staan over onderzoek naar beenproblemen bij jonge paarden, ben heeeeel benieuwd wat daar nou staat. Als ik even tijd heb ga ik het zeker lezen.

Off-topic, ik heb laatst nog een onderzoek gelezen over het verergeren van schokgolven in de benen door het gebruik van neoprene beenbeschermers en rolbandages... Ook heel interessant..

DubbelFun

Berichten: 88633
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-11-03 11:28

En heel veel onderzoeken naar Laminitus (hoefbevangenheid), maar idd ook niets over bodems etc.