Artikel OLWS

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Nicole288, Dyonne, SayaJones, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Francis

Berichten: 10573
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Deventer

Artikel OLWS

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-03-03 14:28

Overo Lethal White Syndrome

Door Francis Schotkamp

Als het dekseizoen weer begint is het selecteren van de juiste dekhengst voor velen nog een hele opgave. Veel eigenaren van overo-merries hebben als eerste criterium 'als het maar geen overo is, want dan heb ik 25% kans op een Lethal White veulen'. En hiermee beperken zij zich vaak onnodig in hun keuze want deze redernering klopt namelijk niet!

Voor hen die nog niet weten wat het Lethal White Syndrome inhoudt leg ik het in het kort nog even uit. Het Overo Lethal White Syndrome, zoals de afwijking officieel heet, wordt veroorzaakt door een mutatie in het DNA. Hierdoor ontstaat bij het veulen een afwijking in het darmenstelsel waardoor deze niet of niet voldoende werken. Dit is niet te genezen en niet operabel. Het veulen zal meestal binnen 24 uur koliekverschijnselen krijgen en zal binnen 48 tot 72 uur overlijden. Een Lethal White veulen is altijd wit of bijna helemaal wit, maar niet elk wit veulen heeft OLWS. Het is daarom van belang om een wit veulen zo snel mogelijk te laten onderzoeken door een dierenarts op de werking van de darmen zodat, wanneer OLWS geconstateerd wordt men het veulen verder lijden kan besparen.

Alle eigenschappen van elk dier worden bepaald door een genenpaar. Eén gen komt van de vader en één gen komt van de moeder. Voor het ontstaan van een Lethal White veulen moeten beide genen van het betreffende genenpaar het OLWS-gen zijn. Dit betekent dat beide ouders drager moeten zijn van het OLWS-gen om een Lethal White veulen te produceren.
Een merrie die een Lethal White veulen geeft is dus wel drager, maar dat wil niet zeggen dat haar volgende veulen weer een Lethal White zal zijn. Dit hangt dus mede van de hengst af. Zelfs wanneer een combinatie waaruit een Lethal White is geboren, en waarvan dus beide ouders drager zijn, herhaald wordt, wil dat niet zeggen dat dit weer een Lethal White geeft.

Ik probeer dit in een schema duidelijk te maken. Als we het gen voor OLWS noteren als een L en het gen voor géén OLWS als N dan kan men een kruising van twee dragers, die dus het genenpaar NL hebben als volgt noteren:

` a N L
N NN NL
L LN LL

Uit dit schema blijkt dat wanneer we twee dragers (NL) kruisen, we de volgende mogelijkheden hebben:
- 25% kans op NN, dit is dus een niet-drager
- 50% kans op NL, dit is een drager
- 25% kans op LL, dit is een Lethal White.

Wanneer we in dit schema een drager (NL) en een niet-drager (NN) invullen zal blijken dat we in dit geval 50% kans hebben op NN = niet-drager, en 50% kans op NL = drager. In dit geval krijgen we dus géén Lethal White.

Zoals de naam doet vermoeden is OLWS verbonden aan het overo gen, maar dat wil niet zeggen dat alle overo’s drager zijn, want zoals men er nu over denkt is de vererving van het overo patroon waarschijnlijk afhankelijk van meerdere genenparen.
Het wil óók niet zeggen dat een niet-overo géén drager kan zijn. Het OLWS-gen is aangetroffen bij tobiano’s (óók homozygote), tovero’s, solids, crop-outs, Quarters, Thoroughbreds en Pinto’s. Omdat het overo-gen op een andere plek in het DNA ligt als het tobiano-gen, kan een homozygote tobiano of zelfs een quarter (die in dit opzicht dus eigenlijk een 'solid' is) ook een overo-gen dragen en daarmee dus ook het OLWS-gen. Dit overo-gen kan generatie's lang in een bloedlijn aanwezig zijn zonder dat dit ooit toont, maar elke OLWS-drager zal ergens in zijn stamboom een (frame-)overo voorouder hebben.
Hoewel veel bewezen dragers van het ‘frame-overo’ type zijn en vaak veel wit hebben, is dit dus geen indicatie. Aan het uiterlijk van een paard kan niet bepaald worden of het een drager is van OLWS.

Gelukkig is er inmiddels wel een methode om er achter te komen of een paard het OLWS-gen draagt.
Na langdurig onderzoek heeft men onlangs het gen dat verantwoordelijk is voor OLWS weten te detecteren. Hierdoor is het mogelijk geworden paarden te testen op dit gen.
Speciaal eigenaren van een overo hengst kunnen veel profijt hebben door hun paard te testen. Wordt hij n.l. negatief bevonden, dan kunnen merriehouders die overo hengsten eerder negeerden, alsnog besluiten een dergelijke hengst te gebruiken. Blijkt de hengst echter drager, dan zal, vooral bij een overo x overo kruising, ook de merrie getest moeten worden.
Wanneer een test negatief blijkt, kan men dus overwegen slechts één ouder te testen. Wanneer men met een drager fokt, moet moet men zich er wel van bewust zijn dat het veulen ook drager kan zijn. Wil men met dit veulen gaan fokken, dan zal dat dus ook weer getest moeten worden.

De test kan men laten doen door een haar- of bloedmonster op te sturen naar het Dr. W.v. Haeringen Laboratorium b.v. te Wageningen (gegevens onderaan).
Een haarmonster kan genomen worden door min. 15 tot 20 haren inclusief wortel uit de manen of staart te trekken. Dit hoeft niet speciaal verpakt te worden, maar handig is het om de haren met een plakbandje op een stuk papier te plakken. Let wel op dat de haarwortels niet op het plakband komen, en schrijf ook op dit papiertje naam en registratienummer van het paard, zodat zaken niet verwisseld kunnen worden.
Dit haar- of bloedmonster moet samen met een aanvraagformulier en een kopie van het registratiepapier opgestuurd worden. De kosten bedragen €50,-

Ik hoop dat ik met dit stuk een boel fabels en misverstanden uit de wereld heb kunnen helpen en Paintfokkers hulp heb kunnen bieden bij het verantwoord fokken van mooie maar vooral ook gezonde Paints, want daar gaat het ons allemaal toch uiteindelijk om.

Dr. W. v. Haeringen Laboratorium
Agro Business Park 100
Postbus 408
6708 PW Wageningen
0317-416402
vhl@bedrijf.diva.nl

Het schema komt hier helaas niet duidelijk over, kijk eventueel op http://www.lethalwhite.homestead.com.
Dit artikel zou ik dus graag in het Duits, en eventueel ook in het Frans vertaald willen hebben.

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: swartbeessie en 3 bezoekers