The seven games?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laika

Berichten: 3208
Geregistreerd: 05-02-02
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-02 11:45

Ik heb in een docfile de door mij gemaakte vertaling van de seven games, als het op prijs gesteld word wil ik het hier wel posten. Het is natuurlijk nogal een uitgebreid document, helaas zonder foto's.

If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Laika

Berichten: 3208
Geregistreerd: 05-02-02
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-02 08:46

Nou hier is hij dan. De engelstalige versie staat op http://www.nativetrailsarabians.com/sevengames.htm

De zeven oefeningen.

Op deze pagina wil ik jullie de 7 oefeningen uitleggen die Pat Parelli gebruikt in zijn methode van Natural Horsemanship.

Natural Horsemanship:
Wanneer je met Natural Horsemanship (NH) bezig bent werk je dus eigenlijk met de natuurlijke instincten van het paard. We moeten niet vergeten dat een mens voor een paard een roofdier is en het paard de prooi voor de mens. Hun natuurlijke instinct is te vluchten voor gevaar of wat gevaarlijk op hen overkomt, en wij mensen gedragen ons als eng en alarmerend naar het paard toe. Als eerste moet het natuurlijke instinct van je paard begrijpen, inclusief de basis begrippen van het paard om zichzelf te beschermen. Als je dat begrijpt en toepast zul je zien dat er een relatie op respect en niet op angst zal ontstaan. Je zal communiceren met je paard op een manier dat hij kan begrijpen, zonder hem iets af te dwingen. Dit gebeurt natuurlijk niet in één dag of een maand. We moeten het paard het vertrouwen in ons laten ontwikkelen en dat heeft tijd en veel geduld nodig samen met een groot doorzettingsvermogen.

Met NH is het de bedoeling dat je de leider van de “kudde” zal worden. Om dit te bereiken moet je dus wel de paardentaal begrijpen. Als je ooit gekeken hebt naar een kudde paarden zal je gezien hebben dat wanneer ze zich verplaatsen dat dat door één paard word aangegeven, en de rest volgt gehoorzaam. Als aanwijzing om te verplaatsen is een bepaalde manier van kijken door de leider van de kudde al genoeg.

Wat we willen bereiken is om een paard te hebben met een groot denkvermogen. Ze kunnen kalm en rustig blijven in plaats van gelijk te vluchten en dan pas na te denken wat er eigenlijk is gebeurd. We moeten het respect en vertrouwen van het paard verdienen alvorens we een goed gedrag kunnen krijgen.

NH is niet alleen voor één type ruiter, maar kan ik alle disciplines toegepast worden zoals Engels, Western, gevorderd of beginnend. Hier komen wat tips die handig kunnen zijn als je met deze techniek aan het werk wil gaan.

Wees geduldig, en geef niet op. Als je paard of jijzelf geiriteerd raken, stop dan en neem even een pauze tot er weer kalmte heerst. Zodra de kalmte er weer is ga je door met waar je mee bezig was. Altijd stoppen voordat je je frustraties overbrengt op je paard. Onthou goed dat je beiden in een goede leerzame bui moet zijn om ook maar iets te bereiken.

Je moet altijd eerst het denken van het paard begrijpen en dan proberen om jouw denken over te brengen op het paard. Dit betekend dat je het goede gedrag simpel moet maken en het verkeerde moeilijk. Bijvoorbeeld: je paard stapt bij je vandaan als je hem aan het poetsen bent. In plaats van hem weg te laten stappen (wat hij wil) maak je het onaantrekkelijk voor hem door hem weg te laten draven. Hij wou stappen, en niet draven. Uiteraard wil je paard dan de keuzes uittesten.

Je moet leren snel te reageren. Het paard leert door toe te geven aan de vraag die je bij hem legt, dit gebeurt door middel van een bepaalde druk. Zodra het paard in de juiste richting reageert haal je de druk weg. Zelfs de kleinste beweging moet dan beloond worden. Verwacht geen perfectie in het begin. Wees traag in het vragen en snel in het niet meer vragen.

Je wilt hiermee bereiken dat je paard eerst denkt en dan pas reageert in plaats van instinctief te reageren. Zij leren door voorbeelden en dat is wat jij moet overbrengen.

Stop nooit op een fout moment. Je moet altijd stoppen wanneer je je beiden nog prettig voelt. Onthou dat als je stopt wanneer je gespannen bent, dat je dan de volgende keer start wanneer je gespannen bent. Het paard zal beginnen in de bui waarin je hem de vorige keer hebt laten stoppen.

Probeer een verantwoordelijke kuddeleider te zijn, verwacht terugval. Beleef er plezier aan, voor zowel jezelf als voor je paard. Het moet altijd leuk zijn, dat is het meest belangrijke.


De zeven oefeningen:

Even dit:
Herhaling is een belangrijk gegeven om te gebruiken in alle oefeningen met uitzondering van de prikkel oefening. Onthou dat afwisseling erg ontspannend werkt op paarden. Welk tempo je gebruikt hangt natuurlijk van het paard af. De eerste drie oefeningen zijn de basis oefeningen en de laatste vier zijn functionele oefeningen.

1 De vriendelijke oefening
In deze oefening leer je je paard dat je hem dus echt niet wil opeten. Hij moet wennen aan allerlei dingen die op en om hem gebeuren. Betast hem over heel zijn lijf met je handen, voorwerpen in verschillende aktiviteiten. Dit moet altijd VRIENDELIJK gedaan worden zodat we het paard geen enge ervaringen laten opdoen. Negatieve ervaringen zal hem juist duidelijk maken dat iets eng is. Vergeet niet de oefeningen steeds te herhalen.


2 De prikkel oefening.
Met deze oefening leren wij het paard te reageren op een bepaalde prikkel van buitenaf.
De prikkel die we hierbij gebruiken is druk. Met een bepaalde druk laten we het paard in alle zes verschillende richtingen bewegen (achterwaarts, voorwaarts, omlaag, omhoog, links en rechts). Je moet je paard de kans geven op de minste druk te reageren alvorens je de druk geleidelijk opvoert. Vergeet niet hem bij de minste geringste beweging in de door jou gevraagde richting te belonen door de druk op te heffen en hem te belonen door hem even op de hals of het hoofd te vrijven. Geef tussentijds je paard de tijd om te overdenken wat er is gebeurt. Deze oefening die gebaseerd is op prikkeling moet met constante druk gebeuren. Verhoog in fases als je denkt dat dat noodzakelijk is, maar ga zeker niet duwen en trekken.



3 De aandrijf oefening.
Met deze oefening leer je je paard zich over te geven aan jou manier van aandrijven en het ritme waarin je dat doet door het touw te laten bewegen of de stok die je vasthoud. Het paard zal leren zich over te geven aan jouw stilzwijgend toegepaste druk met de schouders, achterhand, rechte rug, links en rechts. Deze oefening is een belangrijk bestanddeel van de volgende oefeningen . Als je de genoemde oefeningen goed kan uitvoeren zijn de volgende oefeningen 4 t/m 7 een stuk makkelijker.


4 De Jo Jo oefening
In deze oefening ga je je paard leren om achteruit en vooruit te gaan aan een rechte lijn.
Probeer er een balans in te krijgen zodat je paard net zo makkelijk achterwaarts gaat als voorwaarts.

5 De Cirkel oefening.
Met deze oefening leer je je paard niet van richting of pas te veranderen tenzij hem dat gevraagd word. Dit is zijn verantwoording, het moet niet nodig zijn om hem iedere ¼ cirkel opnieuw aan te drijven. Als je paard van richting of pas verandert, maak een snelle correctie en ga weer terug naar het niets aangeven. Hierbij laat je het touw achter je rug overgaan in je andere hand, zodat je stil blijft staan, en niet met het paard meedraait. Doe dit minimaal 2 keer, maar niet vaker dan vier keer, want dan vind het paard het frustrerend en vervelend.


6 De zijwaartse oefening.
In deze oefening leer je je paard zijwaarts te bewegen. Onthou dat hoe beter je paard voorwaarts en achterwaarts gaat, des te beter doet hij die andere oefeningen. Ook moet je onthouden dat hoe slecht je paard zijwaarts gaat hoe slechter hij iets anders doet.


7 De “in het nauw” oefening.
Wist je trouwens dat paarden van nature claustrofobisch zijn? Dus bang in kleine ruimten?
In deze oefening leer je het paard op zijn gemak te zijn tussen 2 objecten, of tussen jou en een muur, of de rand van de bak. Als je het niet voor elkaar krijgt om het paard kalm te laten zijn als hij klem zit tussen de bakrand en jou, hoe denk je dan hoe hij zich moet voelen als er aan iedere kant van hem een been zit?

Onthou altijd: dat een paard in 6 verschillende richtingen kan gaan.
Vergeet er géén in je oefeningen. Je kan hem ook zo ver krijgen om over en onder bepaalde objecten te gaan. Zoals takken, dekens, palen, hindernissen, plastic zeilen etc. Al deze dingen helpen je paard deze attributen te trotseren.
Moeite met trailerladen? De “in het nauw” oefening zorgt ervoor dat het gemakkelijk gaat.

If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Laika

Berichten: 3208
Geregistreerd: 05-02-02
Woonplaats: Heerde

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-02 15:57

Paintje"]
[quote="Buddy schreef:
Klopt, ik heb het boek van Hempfling (wat ik overigens zeer zweverig vind), en de videobanden van Voest (ja...twee verschillende 'goeroes' maar goed...). De videobanden vind ik veel duidelijk dan het boek van Hempfling. Ik kan niet door het boek heenkomen.

Veel methodes/werk van de verschillende goeroe's komt overeen, alleen een ieder geeft er zijn eigen draai aan.

Het 'zien doen' vind ik altijd het beste voorbeeld. De theorie erachter legt dan weer wat beter uit hoe precies en waarom.

Maar de boekjes waar het hier om gaat zijn handleidingen/lessen en wat er in staat is gewoon beter uit te voeren als je het een keer gezien hebt.
My humble opinion Schijnheilig
[/quote]

Helemaal mee eens, ik denk dat het vooral belangrijk is je eigen draai eraan te geven. Opvoeden gaat niet alleen uit boeken en video's, ook demonstraties bekijken is belangrijk. Tevens is natuurlijk het ene paard het andere nog niet. De basis is wel gelijk, maar elk paard heeft ook nog eens zijn eigen karakter, daarom is het ook belangrijk met alle informatie een "eigen" opvoedmethode te ontwikkelen. Maar dit gaat uiteraard alleen als je je terdege hebt verdiept in verschillende methoden.

If your feet smell and your nose runs - you're built upside down.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 54 bezoekers