wat is de beste maat voor een roundpenn ?

Moderators: Dyonne, Amaryllis, Apple, Coby, petraaken, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-02 14:11

Ik zou geen vierkante longeerbak maken, de kans dat je paard iedere keer tijdens het roundpennen een hoek in duikt is heel groot (doet die van mij in een vierkante/rechthoekige bak ook).

Het voorkomen dat je paard draaierig word kun je zelf doen door regelmatig van richting te verhanderen. En als je aan reining doet heb je ook een paard nodig die niet zo snel staat te zwabberen na een snelle spin. Dat kan en moet een paard ook leren (net als de ruiter trouwens)
Een round penn van 20m is ideaal, juist voor het maken van snelheid en speedcontroloefeningen in de galop. Bij ons op stal hebben we een round penn van 18m.

Je suis Charlie.Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-02 17:04

Ik denk dat we het hier over twee verschillende dingen hebben.

Longeerbak (en dan ga je ook echt met je paard longeren, d.w.z. aan een longeerlijn)
Round pen (en dan werk je met je paard in de bak, alle kanten op, zonder lijn.)

Voor punt 1 kan je inderdaad alle kanten uit. Je doet het in de rijbak, je zet een vierkante picadero uit (zoals KFH dat doet), je leert je paard zonder aanleuning aan de omheining lopen - maar met behulp van de longeerlijn, allemaal prima. Niks mis mee.

Punt 2. Het paard is los. L-O-S. Geen longeerlijntje om hem te begrenzen en van de wand van de round pen af te houden. Een knappe kop die het voor elkaar krijgt op zijn paard in dit geval ervan te weerhouden om tegen de omheining aan te kruipen. Een knappe kop die constante rondjes in een constant tempo van een paard, een jong en onbeleerd of zelfs volwassenpaard in een vierkante picadero kan vragen, zonder dat het de hoeken induikt. Been there, done that.

KFH vraagt concentratie en focus op hemzelf. Hij speelt met het dier. Hij "danst" met het dier. Hij vraagt geen gymnasticering van het paard en versterkt er niet in die mate de spieren mee zoals je dat zou doen met longeren. En nogmaals, ik vind het een blaasbalg die leuke kunstjes kan vertonen, maar hij is voor mij geen voorbeeldfiguur.

In mijn ogen zijn jullie bezig appelen met peren te vergelijken. En dat is al een verkeerd uitgangspunt. Voor mij dus een roundpen, met stevige begrenzing. Waar je desnoods een hengst in los kan laten zonder dat hij over het hek heen springt omdat er vrouwelijk schoon langs komt lopen.

Je suis Charlie.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Flip, ingrid50 en 4 bezoekers