Recht-richten voorkomt blessures????????????????

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-03 02:35

Ik zou ook zeggen: methode de Bodt.

En als je niet weet wat het inhoudt: Stal Kickersteijn in Starnmeer heeft regelmatig clinics en lessen van deze man. Hij mag dan wel een klassiek dresuurruiter zijn, maar de westernruiter kan wat van deze man opsteken....

Als je informatie hebben wilt over de lesdagen, of een keertje wilt komen kijken, PB me maar!

Je suis Charlie.


Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-01-03 02:48

Vincent15"]
[quote="Jos schreef:
hoe doet antoine de bodt dat?
Haha!


Kijk eens op http://www.hoefkatrol.com daar staat het hoe hij het doet.
Dat is niet door middel van "hoe noemde je dat" kont naar buiten ectr.....
Maar door contrastelling vragen dus alleen maar hoofd naar buiten vragen en binnen teugel heel weinig druk geven.
Zonder kracht of wat dan ook uit te oefenen..
[/quote]

Niet helemaal waar.
Hij kijkt naar de natuurlijke stelling van het paard en laat het paard in zijn "eigen rechtheid lopen" dat betekend dus bij een linksgericht paard, met hoofd en stelling naar links, bij een rechtsgericht paard met hoofd en stelling naar rechts. Dit allemaal met lichte aanleuning enn op een rechte lijn.En gelijke druk op beide teugels, dus niet minder druk op een teugel, vergeleken met de ander.
En pas als het paard ontspand, en de rug gaat gebruiken wordt er aan de verzameling gewerkt. Dus niet :"geen gelul in de krul"
Door het lopen met de natuurlijke stelling naar links of naar rechts, worden alle benen gelijkmatig belast. Op het moment dat het paard ontspand en zijn rug geeft, vanaf dat moment kun je aan het rechtrichten en de verzameling werken.
Dus pas als AdB heeft gezien of je paard links- of rechtsgericht is, zorgt hij ervoor dat het paard op de volte een bepaalde kant uit gaat, en die is altijd tegengesteld aan de natuurlijke stelling van het paard. Dus het paard loopt met buitenstelling.

Dus niet oorzaak-gevolg door elkaar halen.....Lips are sealed

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-03 01:34

Nee, goed lezen Colinda: er staat lichte aanleuning bij gelijke druk op beide teugels....En ik heb het in dit geval niet over het werk aan de dubbele longe, maar bij het paard onder de ruiter. Ik ben nu al bij een paar clinics van hem geweest en pas het ook op mijn paard toe: lange lijnen stappen/draven met hoofd naar de favoriete kant, en gelijke druk op beide teugels. Dus niet meer gewicht aan een kant. Gelijke druk op beide handen opzoeken. En dan een weerstand biedende hand. Vasthouden, geen kneepjes, geen gezaag, geen gefriemel met vingers. En op het moment dat het hoofd gaat zakken en je niets meer in handen hebt, dan is het paard ontspannen en loopt gelijkmatig over 4 benen, is dus in zijn lichaam recht. En dan pas kun je hoofd en hals die niet recht zijn gaan corrigeren, en verzameling vragen.

Antoine zal in het begin als hij het paard aan de dubbele longe neemt zeker meer in zijn handen hebben dan die 500 gram waarover hij iedere keer opnoemde dat hij die graag wil zien. Nogmaals, ook bij hem weerstand biedende hand, en naar die lichte druk moet je van daar uit toewerken. Maar hoeveel westernruiters hebben constant 500 gram in hun handen? Wij willen toch dat het paard ontspannen en verzameld loopt aan waslijnen van teugels?

Antoine wil dat je continu naar de hand toerijdt. Daarom kan hij ook niet zoveel met westernruiters die nauwelijks contact met die mond willen hebben. De doorsnee westerntrens vindt hij te dun, een dikke bustrens wordt beter door het paard aangenomen.

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-03 21:32

Cornelie heeft gelijk. Niet met dwang aan de vaste kant gaan sleutelen, dan ontspant hij niet, en dan creeer je pas echt een probleem. Zoek eerst de ontspanning op, ook al kijkt hij verkeerd, en ga dan pas werken aan het soepel maken van de kant waar hij vastzit. Treed er weer spanning op, zoek je weer de ontspanning op, en dan ga je het weer proberen.

Het "perse willen losmaken" van de korte kant, kan heel nare gevolgen hebben.

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-03 22:20

Stel je voor dat je op het paard zit. En je hebt in je rechterhand via de teugel meer gewicht dan je linker. Het paard is ook moeilijk rechtsom te buigen. Welke kant is dan de korte kant?

Een paard dat rechts vast zit heeft de spieren aan de linkerkant korter.

En het feit dat je het op beide kanten moest doen was het voor AdB om te kijken of je paard links of rechts gebogen is. Sommige paarden zijn namlijk recht....en dat ziet hij pas door buiging op beide handen.

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-03 12:51

Ran, dat is bij paarden niet anders dan bij mensen. Toch kun je beide ook weer niet met elkaar vergelijken. Maar een ding hebben ze gemeen: ook een mens dient zich eerst helemaal warm te lopen en op te warmen voordat hij aan het stretchen en het flexen begint. Als jij wilt trainen om je tenen aan te kunnen raken, doe je dat niet als je net uit bed komt. En je zult ook eerst proberen om te ontspannen voordat je zoiets probeert. Als je net een krachtinspanning achter de rug hebt zijn je spieren korter, dan dat je ontspannen bent...

Wij hebben als wij zulke oefeningen doen nooit een extra gewicht mee te torsen, dat ons in het ergste geval uit balans brengt, en in het minste geval hindert. Wij kunnen precies aanvoelen wat we op dat moment aankunnen, zonder dat er iemand op je rug zit en van je EIST dat je het doet.

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-03 19:08

Natuurlijk zul je de stijve kant moeten aanpakken. Maar hoe vaak zie je niet dat er urenlang op dezelfde kant wordt gereden, dat men ermee begint voordat het paard ontspannen is?
Als je de mogelijkheid hebt om te gaan kijken naar een les van AdB, dan zou ik dat aanbevelen. Hij kan het allemaal beter uitleggen dan ik.

Je suis Charlie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 38 bezoekers