Met wat voor bit rijden?, of gewoon zonder??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 10:16

Als haar gebit verder in orde is, zou ik beginnen met het scharenbit weg te leggen... da's veel te 'streng' voor haar als ik het zo hoor... Sorry, ik ken niet ieders paard uit m'n hoofd, maar wat belangrijk is om te weten is hoe oud ze is en hoe lang ze onder 't zadel is.

Als ik het zo hoor ben je nog maar kort bezig, en dan is het op zich prima om eerst bitloos te rijden. Naast de Bosal is er ook nog de side-pull, en die zou ik eerder adviseren voor een groen paard, omdat die, net als een bit, vanaf de zijkanten van de mond werkt, en niet van onder z'n kin zeg maar... Dit is prima om een paard mee zadelmak te maken zonder em steeds in z'n mond te hoeven zitten. Rijd je recreatief, dan kun je hier op blijven rijden als jij en je paard dat prettig vinden. Let wel op de 'neusriem' als je er één koopt, want die heb je ook in verschillende 'scherptes'. Een of twee 'touwtjes', dik of dun... dat maakt nog wel wat verschil. Als je wedstrijden wilt gaan rijden zul je echter toch een keer naar een bit moeten...
Voordat je begint met rijden is het slim om een paard goed aan een bit te laten wennen voordat je er op stapt. Al vanaf een jaar of 2 kun je ze een hoofdstelletje aan doen en ze zo met een bitje in eens een poosje op stal laten staan (wel onder toezicht), en dit zou je nu ook nog kunnen doen met je paardje. Daarna ga je eens longeren met een hoofdstel in, eerst met één longeeerlijn, later met twee, zodat je er al een 'stuur' op kunt zetten zonder dat je er op zit. Zo is het paard al aan van alles 'rond z'n hoofd' gewend op het moment dat je er op zit, en hoeft'ie zich alleen maar druk te maken over dat mens op d'r rug, in plaats van alles tegelijk.

Wil je een ander bit zoeken, zoek dan een zachter bit. Meeste mensen redeneren dat wanneer een paard in verzet gaat, het bit niet scherp genoeg is, maar meestal is het juist te scherp. Zoek een bit wat het paard wel prettig vind en accepteerd (en die hoef je niet meteen te kopen, een beetje trainer heeft een hele collectie en is graag bereid jou een bit te lenen.) Geef dan ook je paard te tijd om aan een nieuw bit te wennen. Dat kan best een week of twee duren, vooral met een groen paard.
Als ik dan tot slot een bit mag adviseren wat het proberen waard is (maar dat is natuurlijk persoonlijk, ik ben nou eenmaal gék van Myler Bits) dat is de Myler Comfort Snaffel eventueel met de Wide Barrel (MB01 or MB02). Dit is een bit wat niet 'dubbel' kan vouwen, zodat je geen notenkraker effect krijgt als met een gebroken bit (die zijn n.l. lang niet zo zacht als velen denken), is naar de mond gevormd en links en rechts kunnen onafhankelijk draaien, zodat je op één kant van de mond kunt inwerken. Met dit bit ga ik Dot staks ook beginnen.
Hier is hun site http://www.toklat.com/myler/home.html Kijk eens bij 'mouthpieces' en bij het kopje 'Comfort Snaffel'. Je kunt ze zelfs een mailtje sturen met je verhaal, en dan adviseren zij een bit wat bij jouw paard zou kunnen passen (Bitting Assistance, bovenaan met dat gekke paardje).

Heel veel succes, en ik hoop dat je een oplossing kunt vinden.
~Francis~

"Als je stopt met behandelen en deze klacht komt terug, dan heb je dús de oorzaak niet weggenomen. ~ Francis



Francis

Berichten: 10665
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 13:43

Hmmm... nu het dus om een 'ouder' paard blijkt te gaan is er ook nog iets anders wat je ook nog zou kunnen proberen, nl. een grazer... Da's wel weer helemaal de andere kant op, maar wat er ook aan de hand zou kunnen zijn is het zelfde als mijn merrie had, die had n.l. een vreselijke hekel aan 'beweging' in haar mond. Hoe meer losse onderdelen het bit had, hoe onrustiger ze was. Na lang uitproberen kwam ik er dus achter dat ze op een grazer (= scharenbit met vaste stang en scharen zitten ook vast aan het mondstuk) het best liep. Omdat mijn merrie qua training nog lang niet af was heb ik dus uiteindelijk een 'tussenweg' gekozen door een Myler bit met vast mondstuk (MB16), medium port en flat shanks te kopen. Bij dit bit konden de shanks nog wel om hun as draaien, zodat ik nog héél iets onafhankelijke beweging had, maar niet veel. Hier liep ze perfect op!
Een grazer is eigenlijk voor paarden bedoeld die 'af' zijn, maar als jouw paardje verder goed op de hulpen is, zou je het kunnen proberen... (als je wilt mag je dat Mylerbit van mij wel een poosje lenen, maar dan moet je 't wel komen halen, want ik stuur het liever niet op...)
~Francis~

"Als je stopt met behandelen en deze klacht komt terug, dan heb je dús de oorzaak niet weggenomen. ~ Francis

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 30 bezoekers