Waar kan ik aan werken met dit paard?

Moderators: C_arola, Nicole288, Coby, Dyonne, Pistasche, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
juniper

Berichten: 1118
Geregistreerd: 09-03-05
Woonplaats: USA

Waar kan ik aan werken met dit paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 18:42

Sinds kort rij ik op een merrie die we (= de eigenaresse) een paar maanden geleden gekregen hebben. We weten niet zo goed wat er allemaal mee gedaan is. Ik weet dat ze de drie gangen kent, vanuit walk en halt in galop aan kan springen (niet bij mij), en rollbacks kent (niet bij mij). Ze is met sporen beleerd maar ik rij zonder, ik rij met een snaffle maar ik geloof dat ze voorheen met een gebroken shank bit (hoe noem je dat, een snaffle met shanks) gereden werd. We denken dat ze voornamelijk op buitenritten gereden is, en soms door beginners werd gereden. Meer weten we niet.

Ik heb er nu een keer of 5 op gereden, voornamelijk om af te tasten wat ze wel en niet kent (ik ben zelf ook nog nieuw to western). De eerste keer dat ik reed was tijdens een prive les, maar lessen is hier heel duur dus die optie heb ik niet zo vaak. Ze is heel braaf in de bak, niet super reactief op de hulpen maar zodra ze eenmaal een overgang gemaakt heeft is ze mooi voorwaards. Als ik haar op de volte zet blijft ze ook op de volte, en ze buigt mooi.

Maar:
* Ze is niet bekend met neck reining.
* Ze staat niet stil op de zithulp. Ze gaat wel terug in draf of stap op zit.
* Ze gaat niet achteruit met lichte hulpen. Pas als ik redelijk veel druk op de teugels zet gaat ze
achteruit, maar stopt zodra de druk weg valt. Ik ben gestopt met deze oefening want ik denk niet dat
dit de juiste manier is en ik heb de vaardigheden niet om het op een betere manier op te lossen.
* Ze kan wijken voor het been, maar doet bij mij geen draai op de voorhand, achterhand, of rollback.
Ook hier ben ik mee gestopt want ik wil niet gaan zitten frutten met zoiets.
* Piece de resistance: ze loopt maar een beetje te laterfanten met haar hoofd omhoog (in mijn ogen),
zie de foto's.

Ik ben me bewust dat ik ook nog aan het leren ben en dat veel van de 'problemen' deels het resultaat zijn van mijn gebrek aan kennis. Zoals ik zei is les heel duur en kan ik me dat maar een keer per maand veroorloven. Maar wat kan ik zelf doen om ons rijden te verbeteren? Ik dacht zelf aan overgangen en figuren, zodat ze haar lichaam beter leert te gebruiken en nagefelijk wordt?
De foto's zijn screen shots van een film dus ze zijn van slechte kwaliteit, maar ze kunt wel ziet wat ik bedoel.


Afbeelding


Afbeelding

Edit: Warwick Schiller zegt dat je het lichaam moet organiseren. Hij (en ik heb meer trainers dat zien doen) doet dat door veel te buigen, naar binnen en naar buiten, eerst in stap en dan in draf en galop. Op die manier komt het paard los in de schouders en gaat hij zijn lichaam beter gebruiken. Zou dat een goed begin zijn?


juniper

Berichten: 1118
Geregistreerd: 09-03-05
Woonplaats: USA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 19:58

troi schreef:
Waar zou je aan gaan werken als dit een dressuurpaard was?

Ik gok zomaar dat je bezig zou gaan met onder andere actief maken, buigen en conditie opbouwen. Dat is ook voor een western paard belangrijk. Maw pak het aan zoals je dat bij elk paard zou doen, al wil je geen strak (teugel) contact. Daarbij regelmatig lessen is natuurlijk wel belangrijk.

Overigens is het logisch dat hij niet nagevelijk is, dat hoog lopen met het hoofd, dat kost kracht en dus uren training!


Dat is een goed punt, die vergelijking had ik zelf og niet gemaakt.


juniper

Berichten: 1118
Geregistreerd: 09-03-05
Woonplaats: USA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-09-20 01:45

Nog even een toevoeging, ik hou mijn handen ook echt veel te hoog. Als ik mijn foto's en film vergelijk met jouw foto's, dan hou ik mijn handen minimaal 20-30 cm in de lucht, terwijl jij ze laag houd. Op het moment dat ik een keer met lange teugel stap loopt ze al gelijk stukken mooier. Zo kan ze ook nooit zakken natuurlijk. Gelukkig heb ik dit nu door en kan ik er wat aan doen!

Vandaag heb ik helaas niet kunnen rijden want gisteren ben ik in het donker op weg naar mijn auto gestruikeld, en nu heb ik een spier in mijn been verrekt. Maar zodra dit weer normaal is ga ik aan de slag met de tips!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers