Montignac-topic (afvallen!)

Moderators: Nadia, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Montignac-topic (afvallen!)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-11-02 16:34

Omdat ik wat PBtjes heb gekregen of ik meer wilde vertellen over de Methode Montignac (MM) denk ik; ik maak even een topic aan.

Ik ben járen ontevreden geweest met mijn gewicht. Toen ik 13 was, woog ik 65, véél te veel dacht ik. Toen ik 15 was woog ik 73 kg ofzo, vond ik ook teveel. Ik heb: het duizend calorien dieet, slankufit, modifast, het soep dieet, het fruit dieet, slankufit pillen, chroomtabletten, een afslankbroek Bloos fitplan, zo ongeveer álles geprobeerd. Met sommige dieeten viel ik wel 2/3 kg af per week, maar ik kon het ook écht niet langer volhouden dan een week. Bij de maaltijdvervangers kreeg ik bijvoorbeeld ineens gigantische trek in een gehaktbal.. terwijl ik die niet eens zo lekker vind. Oftewel, na een week lijden at ik weer en als ik dan iets lekker vond kon ik alsnog geen maat houden en was het inees +6 kilo Boos!

Toen ik een jaar of 16 was heb ik Montigac geprobeerd nav een uitzending an Catherine Knipoog en dat lukte goed, ik ben toen zo'n 5 kilo afgevallen maar door omstandigheden ben ik er toen mee gestopt. Na mijn reisje naar Amerika van 4 maanden was ik veeeel aangekomen, en woog ik op een bepaald punt 80 kg. (bij een lengte van 1.78) Toen had ik er écht genoeg van en ben weer fanatiek begonnen met 'gezond eten' en lijnen enzo. Lukte niet, ik had niet genoeg wilskracht en tsja, wat is gezond Lachen Een broodje tonijn bij de bakker vond ik best gezond Knipoog

Ten einde raad maar weer eens mijn Montignac boeken uit de kast gehaald, me er weer in verdiept, en opnieuw begonnen. Na de eerste week was ik al 1 kilo kwijt. Gestaag is dat nu 7 geworden (ik ben vanaf eind Augustus bezig) Het gaat misschien niet hard, maar het belangrijkste is dat ik me er lekker bij voel. En als ik vreselijk zondig (hele pizza bijvoorbeeld met roomijs toe) kom ik niet aan (sterker nog, die keer was ik de ochtend erop zelfs weer een halve kilo kwijt! Verward Pling )

Wat Montignac voor mij dé manier maakt, is dat je je a. bewust wordt van wat je eet (wist jij dat er in ham suiker zit?!) b. dat je VEEEEEL mag eten (vaarwel honger lijden.. nu heb je ook geen trek meet in TUSSENDOORTJES!) c. dat je lekkere dingen mag eten en d. Dat je ook een hulpje hebt als je op gewicht zit (dan ga je over naar de tweede fase)

Citaat:
De Methode Montignac samengevat.De Methode Montignac ontstond in 1986 als gevolg van een persoonlijke synthese van de resultaten van vooral Amerikaanse wetenschappers. Zij ontwikkelt zich nog steeds aan de hand van de ervaringen van vele honderden artsen met hun patiënten in Frankrijk en elders.

DE METHODE MONTIGNAC HEEFT 4 DOELSTELLINGEN :

*1* Een goede beheersing van het lichaamsgewicht - dat wil zeggen: afvallen voor iemand die vetzuchtig of te zwaar is en handhaven van het gewicht van iemand die een normaal gewicht heeft.
*2* Bescherming van hart en bloedvaten door de juiste keuze van de vetten.
*3* Verbeteren van de geestelijke en fysieke conditie door voeding rijk aan vitaminen en mineralen.
*4* Het samen laten gaan van voedingswaarde en gastronomie

DE PRINCIPES

Daarom is de Methode Montignac een methode en geen dieet. We moeten volop kunnen eten en genieten en elke maaltijd moet een sociaal gebeuren zijn. De Methode Montignac geeft voedingskundige richtlijnen op basis van de volgende 8 principes:

1. TELLEN VAN CALORIEEN HEEFT GEEN NUT

We worden niet dik omdat we teveel eten, maar slecht eten. Met de Methode leert u op de juiste manier eten en drinken.

2. GENOEG EIWIT

Eten van voldoende eiwitten met de nadruk op peulvruchten, niet-geraffineerde granen en sojaproducten.

3. GOEDE KOOLHYDRATEN

Gebruik goede koolhydraten en u valt af. Goede koolhydraten zijn onder meer fruit, volkorenproducten en bonen.
Slechte koolhydraten zijn onder meer suiker, witbrood en aardappelen. Het kennen van goede en slechte koolhydraten is een belangrijke peiler van de Methode Montignac, de verschillende boeken gaan hier verder op in.

4. VEZELRIJKE VOEDING

Natuurlijke vezels spelen een belangrijke rol in de Methode. Het voedingspatroon is dan ook vezelrijk.

5. GOEDE VETTEN

Er bestaan goede vetten, die hart en bloedvaten beschermen. Vooral olijfolie, vis en gevogelte worden daarom aanbevolen.

6. RUIM VITAMINEN EN MINERALEN

Goede' koolhydraten bevatten ook ruim voldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen.


7. SCHEIDEN VAN VETTEN EN KOOLHYDRATEN

Door vetten en koolhydraten te scheiden uitsluitend gedurende de eerste twee tot drie maanden (fase 1), helpt u het gewichtsverlies.

Dit leidt tot twee soorten maaltijden in de fase van het gewichtsverlies (fase I):

* VET :
Bijvoorbeeld vlees met groenten of af en toe eieren met spek als ontbijt, maar wel zonder brood.

*KOOLHYDRAATRIJK :
Bijvoorbeeld volkorenbrood met magere kwark.
Aanbevolen wordt om zeker de helft van de 21 wekelijkse maaltijden te laten bestaan uit goede koolhydraten.

8. LICHAAMSBEWEGING IS GOED

Voor de glucosestofwisseling is lichaamsbeweging goed. Calorieën verliest u er niet mee.


De Methode Montignac wordt nogal eens karikaturaal voorgesteld, maar zij heeft er toe bijgedragen dat vetzucht vanuit een ander gezichtspunt wordt bezien. Overgewicht is geen kwestie van erfelijkheid of van (schuldige) veelvraterij. Uit het succes van de methode in Frankrijk en daarbuiten, in de tien jaar dat ze nu bestaat, blijkt dat het geen modedieet is. De methode geeft blijvend resultaat wat betreft het gewicht, alsook een betere conditie en algehele gezondheid. Met name mensen met een overgewicht hebben dankzij de methode het belang geleerd van de preventieve werking van een goede voeding door de samenhang tussen gezondheid en goede eetgewoonten.

****************

Hoe werkt onze pancreas (alvleesklier) ?

Glucose is dé brandstof bij uitstek voor het lichaam, en bovendien onmisbaar voor het goed functioneren van de hersenen.
Daarom bevat bloed altijd glucose. Deze aanwezigheid wordt uitgedrukt met de term bloedglucosespiegel, bloedsuikerspiegel of glycemie en deze bedraagt op de nuchtere maag gewoonlijk 1 gram glucose per liter bloed.
Wanneer we een koolhydraat eten zal de bloedglucosespiegel in overeenstemming met de geabsorbeerde glucose stijgen.
De glycemie zal dus stijgen en een piek bereiken. De alvleesklier (pancreas) gaat vervolgens insuline afscheiden die de overtollige glucose uit het bloed opslaat in onze spieren en onze lever, voor later gebruik.

Slechte koolhydraten zijn dus die k.h. die een sterke stijging van de glucose veroorzaken (hyperglycemie)
Zoals het geval is met kristalsuiker in al zijn vormen, puur of verwerkt in allerhande voedingsmiddelen. Maar ook alle geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en witte rijst. Ook aardappelen en maïs behoren tot deze groep.

Goede koolhydraten worden niet zo sterk door het lichaam geabsorbeerd en hebben daardoor een zwakke stijging van de glycemie tot gevolg.
Bij deze groep behoren de volkoren producten, zilvervliesrijst, en vooral peulvruchten, verder ook fruit en groenten, dus alles wat veel vezels bevat.

De hoeveelheid insuline die afgescheiden wordt is in normale omstandigheden en bij een slank iemand, net genoeg om de glycemie (bloedglucosespiegel of bloedsuikerspiegel) terug tot een normaal niveau te doen dalen.
Bij iemand met overwicht daarentegen zal er te veel insuline afgescheiden worden. Dit heet hyperinsulinemie. En juist het te veel afscheiden van insuline leid tot vetopslag !!!!
Hyperinsulinemie is dus de grote boosdoener van gewichttoename, het is geen ziekte, maar wel een stofwisselingsstoornis. Zwaarlijvige en vetzuchtige personen hebben een pancreas die minder goed of slecht werkt.
De meeste mensen worden geboren met een normaal functionerende pancreas, maar door jarenlang een verkeerde manier van eten met als gevolg een overbelasting van de pancreas slaat die op een gegeven moment op hol.
Soms word je geboren met een zwakke alvleesklier, dat is dan een erfelijke factor. Dan manifesteert het dik worden zich meestal al in de kindertijd, de pancreas heeft dan niet de gewone gezonde weerstand en disfunctioneert reeds veel vroeger dan bij mensen met een normaal functionerende alvleesklier ! ! !

Dit was een heel technisch stuk, in gewoon Nederlands komt het hier op neer:

Alle kristalsuikers, hoe weinig het ook is!!! Puur of verwerkt in taartjes, limonade, snoep..enz. maar ook in mayonaise, sauzen, (rook)worst, sommige kruidenzakjes..enz.. Maar ook alle geraffineerde voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoge Glycemische Index (+50) geven dus een (té) hoge bloedsuikerpiek (glycemie) waardoor (té) veel insuline wordt afgescheiden.
Daardoor gaat het lichaam elk beetje vet in reserves opslagen.
Eten we daarentegen goede koolhydraten met een lage G.I. (max. 50) dan krijgen we een minder hoge bloedsuikerpiek
( glycemie) en bijgevolg scheidt de pancreas minder insuline af, doordat ze niet overgestimuleerd wordt en stilaan tot rust komt.
De aanwezigheid van vezels, zoals in volkorenbrood, fruit, groenten, peulvruchten enz. heeft een gunstige invloed op de glycemie, waardoor deze nog zal dalen. Dus hoe meer vezels hoe beter.
In fase 1 eten we (goede) vetten alleen te samen met voedingsmiddelen met zeer lage G.I. onder de 35. Hoe lager de G.I. van de voedingmiddelen in een vetmaaltijd, hoe sneller we zullen afvallen.
Dus: kip met champignons (G.I. 15) zal sneller resultaat geven dan kip met witte bonen (G.I. 30)
In fase 1 dus ook alle goede suikers met een lage G.I. scheiden van vetten, fruit, volkorenproducten, 70+ chocolade enz. Deze geven een kleine hoeveelheid insuline vrij en zorgen dus, hoe miniem ook, voor mogelijke vetopslag, zolang de pancreas nog niet terug genormaliseerd is. (Om deze reden dus ook geen fruit vlak voor de vetmaaltijd !)
Het terug normaliseren van de pancreas heeft ongeveer 3 maanden tijd nodig. In deze periode mag je eigenlijk totaal geen overtredingen begaan, omdat in die eerste periode van fase 1 je de alvleesklier terug zeer voorzichtig tot haar normale functie moet laten komen. Na deze periode zonder overtredingen kan ze weer stilaan nu en dan wat meer belast worden, zonder terug in het oude, verkeerde eetpatroon te hervallen.
In fase 2, die begint minimum na 3 maanden zonder overtredingen, of later, indien je op je streefgewicht bent, mag je stilaan weer opnieuw goede vetten met goede koolhydraten gaan combineren. Een volkorenboterham met kaas mag dan weer wel !!!!

Dus : De Methode Montignac is geen dieet, maar een levenswijze !!!!!Goed, hierboven dus de methode samengevat. Plus een stukje over de alvleesklier waardoor het mij heel duidelijk werd wáarom je eigenlijk niet dik wordt van teveel eten en wel van suikers enzo.

Tenslotte nog twee dagoverzichten van wat ik ongeveer eet:

Dagvoorbeeld 1
's ochtends: Appel en mandarijntje, Bak Brinta of Muesli (zonder rozijntjes en noten) met Natrena en magere yoghurt (=koolhydraatmaaltijd zonder vet)
's middags: 6 volkoren boterhammen met appelstroop of jam van Zonnatura (zonder suiker), 2 vitalinea yoghurtjes, glas Optimel
(= kh maaltijd)
's avonds: Vlees, groente, kaas toe, na maaltijd handje pinda's (= vetmaaltijd)

Dagvoorbeeld 2
's ochtends: Kwark met diksap en bosbessen en aardbeien, glas optimel/magere melk (=koolhydraat maaltijd met veel eiwit)
'smiddags: Gebakken ei met ham, kaas, champignons (soms spek) handje nootjes of stuk chocolade (75% cacao) erbij (= vetmaaltijd)
's avonds: Volkoren macaroni met tomatensaus zonder vet, toetje yoghurt

Ik vind het heerlijk om chocolade te eten (ookal is dat eigenlijk fase 2..) en de pinda's zijn ook mjam. Ik bak ook veel volkorenpannenkoeken mjammie en een gebakken ei is vaak lunch.. met lekker veeeeel kaas Vingers aflikken
Voor de mensen die geinteresseerd zijn in MM, zou ik eerst aanraden: koop het boek 'Ik ben Slank want ik Eet' van Montignac, daar staat de hele methode in, heel makkelijk beschreven. Dan weet je tenminste waar je mee bezig bent! Of kijk op www.montignac.nl of op clubs.nl, de montignac club. Mocht iemand hulp nodig hebben met wat wel/niet mag, ik kijk graag je eet-dagboek na Lachen En nog vragen? Spui maar! Lachen

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!


Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 21:04

Ik doe sinds een tijdje aan een mix van Montignac en eigen inzicht Haha!

Ik heb een voedselallergie dus ik kan niet alles eten. Maar ik heb wel gelezen: Zij is slank want zij eet van Michel Montignac (opvolger van Ik ben slank want ik eet, meer gericht speciaal op vrouwen) en de Dictionaire Montignac.

En ik moet zeggen, na een paar weken langzaam wat gewicht te verliezen zet het opeens door.

Ik begin de dag nu meestal met een kiwi. Dan een kopje thee en lekker wat getoast volkoren bord (of een homp volkoren afbak brood Tong uitsteken ).
Tussen de middag weer een stuk volkoren brood, vaak met een glas karnemelk en bij veel trek een kom magere kwark met daar door heen een kleine kwak Zonnaturajam.
En 's avonds eet ik meetsal wel gewoon avondeten maar dan probeer ik alleen nog maar volkoren producten te gebruiken en maak ik vaak recepten van Montignac, Slimfast of weigthwatchers. Ik eet er gewoon zoveel van als ik lekker vind maar stop als ik vol zit. Als Maurice kokt kookt hij gewoon maar ik stop als ik genoeg heb en neem niet nog een paar happen omdat ik het zo lekker vind Vork

Verder drink ik nu meestal decafé ipv gewone koffie waar ik voorheen 5 grote mokken van dronk. En haal ik vooral snoep in huis wat ik niet lekker vind (en waar Maurice wel van houdt) dan is de verleiding niet zo groot.
En ik zorg dat ik regelmatig wat lekkers maak alleen dan met zoetstof en volkoren meel en zoveel mogelijk magere kwark ipv boter.

Voor mij werkt heel goed dat ik weet dat ik best een keer een lunch mag pakken die heel veel kaas bevat. Ik heb het tot nu to enog niet gedaan omdat iker niet aan dacht terwijl ik bij andere dieten er juist veel trek in had.

Waarschijnlijk val je met mijn vorm van dieet niet giga af maar voor mij is dit genoeg. En het verbaasd me wel dat het zo makkelijk werkt. het zijn echt de kleine veraderingen: lekker bruin brood en daar zoveel van nemen dat je genoeg hebt gehad ipv een kleffe boterham met kaas en niet vol zitten omdat ik me schuldig voel over de vette kaas waardoor ik een dag later juist veel kaas ga eten Lips are sealed
Nog 1 kilo er af en ik ben tevreden Party!!

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore

Mickey

Berichten: 34642
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 21:19

Katrien schreef:
En haal ik vooral snoep in huis wat ik niet lekker vind (en waar Maurice wel van houdt) dan is de verleiding niet zo groot.

hihi, dat doe ik altijd met de chips.
Wij doen meestal samen boodschappen. En dan laat ik mijn vriend chips kiezen, hij houdt namelijk van andere smaakjes als ik, en dan hoef ik dus ook niet of minder. Toch handig!

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-11-02 22:03

Mickey"]
[quote="Katrien schreef:
En haal ik vooral snoep in huis wat ik niet lekker vind (en waar Maurice wel van houdt) dan is de verleiding niet zo groot.

hihi, dat doe ik altijd met de chips.
Wij doen meestal samen boodschappen. En dan laat ik mijn vriend chips kiezen, hij houdt namelijk van andere smaakjes als ik, en dan hoef ik dus ook niet of minder. Toch handig!
[/quote]

Ha ha, ik laat ook meestal Maurice kiezen Knipoog Als ik dan toch trek heb in chips zijn een paar hapjes genoeg om te besluiten dat ze toch echt niet lekker zijn terwijlik anders de zak leeg zou eten Schijnheilig

(Ben alleen wel benieuwd hoe het met Maurice gaat nu hij elke week van die lekkere dingen in de kast vind die ik echt niet lust en die hij dus wel alleen moet opeten.)

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore

Josti

Berichten: 1534
Geregistreerd: 28-03-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-02 16:37

Ik vind t zo ingewikkeld klinken, idd echt een levenswijze..pff..
Maar interessant vind ik t wel, want ik wil best wat gezonder eten en op een gezonde manier een paar kilootjes kwijtraken.
Ik snoep namelijk veel te veel en ik ben er ook zoeen die ookal heeft ze genoeg toch nog ff dooreet omdat t zoooooo lekker is.

Iig ga ik even die site die je gaf bestuderen Knipoog

missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-02 15:41

Dit is idd een handig topic! ik denk dat ik jouw dagvoorbeelden ook maar eens ga invoeren want het ziet er absoluut niet slecht uit Lachen Nou vraag ik me alleen wel af waarom je die vetmaaltijd erin moet hebben.. ik heb een hekel aan pinda's

Don't hate me cause you ain't me!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-11-02 17:36

nou je hoéft geen pindas Haha! haha
wees blij dat je daar niet van houdt hihi.. Je kan ook kaas nemen, of Walnoten, of whatever... Knipoog

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

missy_m

Berichten: 2160
Geregistreerd: 22-06-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-02 20:00

maar een vetmaaltijd moet er dus wel inzitten? (kaas is wel lekker Haha!)

Don't hate me cause you ain't me!

Josti

Berichten: 1534
Geregistreerd: 28-03-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-02 09:29

Zeg..mag die vetmaaltijd ook bestaan uit chocolademousse? Schijnheilig

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-02 23:04

ja hoor, maar er mag geen suiker inzitten Haha! Dan wordt het weer wat trickier Knipoog Ik had laatst als toetje een heerlijke bavarois van slagroom.. mjam.. (nu gaan alle calorieleer mensen grote ogen opzetten.. LOL)
Van de 21 maaltijden die je per week eet moet je 7 vetmaaltijden eten. Dat is dus 1 per dag. Je hebt vet gewoon nodig voor een heleboel dingen. Wel kan je erop letten dat je ipv verzadigd vet, onverzadigd neemt. Dus geen boter, maar olijfolie.. geen vlees maar vis enzo. Het eerste mag allemaal wel (dus ook slagroom Knipoog ) maar het is dus nog beter als je gezonde vetten neemt.

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

Misja

Berichten: 3317
Geregistreerd: 12-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-11-02 18:27

Pfoe..het is dus wel handig om veel over voeding enzo te weten..dus dat boek heb je eigenlijk wel nodig dus?? Ik weet niet zo veel over verzadigd, onverzadigde vetten, calorieen etc etc...

Op het randje van de afgrond..is het uitzicht het mooist!.......


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bokker88, Evito_06, Flash_4ever, Tova en 53 bezoekers