Vorige week heb ik een heel lekker herfstgerecht ontdekt. Gezond met veel groenten, niet al te machtig en heerlijk voor deze tijd van het jaar. Geïnspireerd door de Herfst Allerhande, maar met een eigen twist.
Voor 4 personen heb je nodig:
- 400 gr tagliatelle of pappardelle (verse pasta is het lekkerst)
- 400 gr rundergehakt
- 1 grote aubergine
- 500 gr paddestoelen (je kunt zelf kiezen welke, maar neem in elk geval kastanjechampignons ipv de gewone, ik had een bak met paddestoelenmix en een bak kastanjechampignons)
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook
- 4 eetl balsamico azijn
- 1 theel honing (hoeft niet)
- walnoten, in kleine stukjes
- parmezaanse kaas of pecorino
- oregano
- vers gemalen peper en zout
- olijfolie
- creme fraiche of kookroom oid als je wilt, maar hoeft niet!
Snijd de aubergine eerst in de breedte doormidden en daarna in dikke plakken (je hebt dan halve cirkels). Bestrooi ze met zout en laat ze even liggen. Snijd de paddenstoelen in grove stukken en de rode uien in (halve) ringen. Snijd de knoflook in kleine stukjes.
Kook ondertussen de pasta beetgaar. Dep de auberginerepen droog. Rul het gehakt in een klein beetje olie gaar en haal het gehakt vervolgens uit de pan. Gebruik dezelfde pan, bak de uienringen glazig. Voeg de aubergine eraan toe en bak die even mee. Doe daarna de paddenstoelen erdoor en roerbak ze op hoog vuur bruin en gaar. Voeg op het laatst de knoflook en het gerulde gehakt toe en bak het nog even mee. Maal er royaal peper boven en meng de balsamicoazijn en de oregano erdoor. Bak het mengsel nog even verder om de azijn wat te verdampen. Je kunt voor een iets zoetere smaak een schepje honing toevoegen. Breng op smaak met zout. Voor een romige saus kun je nu creme fraiche of room toevoegen.
Giet de pasta af en doe eerst op ieder bord wat pasta en daarna een schep van het gehakt/groentemensgel. Strooi de walnoten en de kaas erover.