Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-04-22 13:18

Femek2902 schreef:
Mijn volgende creatie gaat lasagne worden, daar hou ik enorm van, maar is teveel werk voor 1x. Die bakjes van jou 8nnemiek lijken me echt ideaal. Ook de aardappelgratin ziet er lekker uit! Heb je daar een recept van? (En dan met name hoelang je ze in de oven stopt voor het invriezen?)

De recepten heb ik even opgezocht :j
De gratin heb ik uit een boekje:
Afbeelding
De aardappels snijd ik iets dikker (2 tot 3 mm) en kook ik 5 minuutjes voor. Dan met koud water afspoelen.
En ik gebruik oude kaas.
In plaats van gewone melk en creme fraiche werkt sojamelk en alpro fraiche ook prima.
Ik bak de schotels niet voor, maar doe ze direct invriezen. En voordat ze de oven in gaan liefst even een of twee uur van tevoren uit de vriezer halen. Dan in drie kwartier tot een uur afbakken (afhankelijk van hoe ver ze al ontdooit zijn)

En mijn favoriete lasagne recept:
Ingrediënten:
2 uien
2 flinke tenen knoflook
olijfolie
2 tl gedroogde oregano
1 blik bruine linzen (± 400/500 gram)
800 gr tomatenblokjes
verse basilicum
geraspte kaas (kan ook vervangen worden door edelgist)
250 gr lasagnebladen
500ml creme fraiche
1 tomaat

De ui en knoflook fruiten in de pan. Dan doe je de tomatenblokjes erbij. Voeg de basilicum toe, en peper en zout naar smaak. Breng aan de kook en laat de saus een tijdje pruttelen. In de laatste 5 minuten voeg je de linzen toe.
Roer een paar flinke handen geraspte kaas (of edelgist) door de saus.
Doe een derde deel van de saus in het ovenbakje, lasagnevellen erop, dan een derde deel van de creme fraiche op de lasagnevellen, en daar weer een laag lasagne vellen bovenop. Daar een beetje kaas op.
Daar weer saus bovenop, en dat herhaal je twee keer totdat de saus op is.
Je sluit af met een laag creme fraiche en kaas bovenop. Daar leg je nog wat plakjes tomaat op, en eventueel wat beleg naar keus zoals spekreepjes, pepperoni, blauwe kaas of paneermeel.

Ik heb de lasagne daarna zonder voorbakken in de vriezer gedaan.
Daarna weer liefst een tot twee uur laten ontdooien, en en in drie kwartier afbakken. Of in een uur als hij direct uit de vriezer komt.
Om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt kun je de ovenschotel het eerste half uur afdekken met een stukje aluminiumfolie.

Sheran

Berichten: 17235
Geregistreerd: 20-10-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 14:25

pluisje88 schreef:
Sheran schreef:
Qua bakjes: de glazen bakjes van de IKEA. Worden uitstekend schoon (want glas) en kunnen in vriezer, magnetron en oven. Ik eet er ook gewoon vaak uit. Vervangbare deksels.

https://www.ikea.com/nl/en/p/ikea-365-f ... -60452174/


Ideaal! Die moet ik kopen. Ik hou van preppen maar heb een hekel
Aan plastic. Geeft toch een smaakje af ofzo. Zakjes vind ik beter maar ik ben tegen verbruik en afval. Dus dit klinkt ideaal! Helemaal als ze na de vriezer in de oven of af kunnen maakt het super makkelijk!

Ooooh ik wil dit *\o/*


Ik had de tip ooit van een vriendin gekregen en het was serieus de beste aankoop van de afgelopen jaren :') Life-changing :')

Wel verkeerde link zag ik, haha. In de link stond de plastic variant per ongeluk. Je hebt ze in verschillende maten. Hierbij de glazen:
https://www.ikea.com/nl/en/p/ikea-365-f ... s39269120/

Needje

Berichten: 19201
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 14:44


Sheran

Berichten: 17235
Geregistreerd: 20-10-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 16:33

Ja klopt, zie bericht hierboven :D

Femek2902

Berichten: 1322
Geregistreerd: 07-05-12
Woonplaats: Aan de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 16:59

8nnemiek schreef:
Knip Recepten


Dankjewel!! Die ga ik zeker maken!

Needje

Berichten: 19201
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 17:27

Sheran schreef:
Ja klopt, zie bericht hierboven :D


Oh. Hahaha. Sorry

pluisje88

Berichten: 8057
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 18:02

Sheran schreef:
pluisje88 schreef:


Ideaal! Die moet ik kopen. Ik hou van preppen maar heb een hekel
Aan plastic. Geeft toch een smaakje af ofzo. Zakjes vind ik beter maar ik ben tegen verbruik en afval. Dus dit klinkt ideaal! Helemaal als ze na de vriezer in de oven of af kunnen maakt het super makkelijk!

Ooooh ik wil dit *\o/*


Ik had de tip ooit van een vriendin gekregen en het was serieus de beste aankoop van de afgelopen jaren :') Life-changing :')

Wel verkeerde link zag ik, haha. In de link stond de plastic variant per ongeluk. Je hebt ze in verschillende maten. Hierbij de glazen:
https://www.ikea.com/nl/en/p/ikea-365-f ... s39269120/[/quote]

Welke maat moet je hebben voor een persoons maaltijd? Ben geen hele grote eter.

Sheran

Berichten: 17235
Geregistreerd: 20-10-07

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 19:25

Ik heb meestal de 600 ml, dan kan ik er ook nog prima uit eten zonder dat alles overstroomt :P. Als ik alleen saus maak dan gebruik ik de hele kleine. De 1,2l gebruik ik als ovenschaal.

VogeltjeM

Berichten: 3749
Geregistreerd: 31-12-07

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 21:54

Over quiche: ik bak ze gewoon af, vries ze daarna in. En als ik het eet dan laat ik het ontdooien en daarna opwarmen in de oven. Prima krokante korst :)

pluisje88

Berichten: 8057
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-22 23:33

Soepblik schreef:
beste tip die ik ooit heb gehad wat betreft sauzen of soepen invriezen; als je ze in zo'n ziplock zakje doet, plat legt in een bak en invriest, kan je ze daarna heel handig in je vriezer opstapelen.

[ [url=m/p2hdl4.jpg]Afbeelding[/url] ]


Ik deed dat met groentesappen maar die stomme zakjes lekken als de ziekte. Heb nu maar sapflesjes gekocht

xSagan
Berichten: 661
Geregistreerd: 27-08-15

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-22 07:45

O bah, dat ging ook lekker ruiken zeker?xD

Gister weer eens nasi gemaakt,vergeten hoe snel dat eigenlijk gaat.

Femek2902

Berichten: 1322
Geregistreerd: 07-05-12
Woonplaats: Aan de ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-22 19:38

Zoo dat is even 1,5 kg aardappelen in gratinvorm :) Nu duimen dat het lekker is. De helft zit in de vriezer, de andere helft staat in de oven om zo getest te worden.
Afbeelding

8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-22 21:13

Het ziet er in ieder geval lekker uit! Hoe smaakte het? :9

Femek2902

Berichten: 1322
Geregistreerd: 07-05-12
Woonplaats: Aan de ijssel

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-22 21:18

Er lijkt iets niet helemaal goed gegaan te zijn :') Na de eerste 40 minuten was de aardappel nog zo goed als rauw, dus toen nog eens 20 minuten, dat leek er beter uit te zien. Maar de creme fraiche lijkt/is geschift ofzo? iig zuur en korrelig. Mogelijk hoort dat, maar ik vind het niet lekker :')
Ik denk dat het aan mijn oven ligt, die heeft weleens kuren qua temperatuur, en hij moest ook heel lang voorverwarmen de tweede keer om aan de 180 graden te komen.

8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-22 21:29

Ah jammer dat ie niet gelukt is! Misschien toch door je oven inderdaad? Ik heb een kleine combimagnetron die ik altijd standaard 20 tot 50 graden hoger zet :+ Terwijl mijn gewone oven het altijd perfect doet op de juiste temperatuur.
Bij mij wordt de aardappelschotel nooit korrelig of zuur, maar ik doe dan wel altijd de aardappelschijfjes kort voorbakken zodat die iig goed gaar zijn en misschien daardoor ook wat meer het vocht in de melk binden.

Femek2902

Berichten: 1322
Geregistreerd: 07-05-12
Woonplaats: Aan de ijssel

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-22 21:38

Aah, ik twijfelde inderdaad of ik de oven niet ook hoger zou zetten, ik heb ook een kleine combimagnetron.. Misschien kan ik dit nog redden door het morgen op 220 op te warmen. Het ruikt namelijk wel echt heel lekker zo naast me! En anders met de tweede schotel een nieuwe kans :D

_Lois_

Berichten: 3284
Geregistreerd: 02-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-23 13:19

Toch nog een topic kunnen vinden over dit onderwerp, dus maar eens nieuw leven in blazen :P

Vriend en ik zijn beide student dus vaak tussen colleges door thuis om wat te eten. Vriend werkt ook paar dagen thuis. Nu merken we dat we gauw naar iets makkelijks neigen als lunch/tussendoor, zoals noedels en liga’s.
Er mag wel wat meer variatie en vooral meer groente en fruit in :o
met avondeten gaat dat prima, het is vooral de lunch en snacks die ongezonder zijn.

Dus nu zit ik te kijken wat ik zou kunnen doen aan mealprep, zodat we bijvoorbeeld snacks/lunch klaar hebben voor een paar dagen.
Echter 2 lastige dingen; koelkast in ons appartement is relatief klein en we hebben alleen een klein vriesvakje. Met 2 diepvriespizzas erin blijft er al weinig ruimte over zegmaar.
En ding 2 is dat we een kleine oven/magnetron combinatie hebben waar ik het niet goed mee voor elkaar krijg om dingen te bakken. Duurt erg lang, weinig ruimte voor bijv meerdere muffins, wordt slecht gaar etc.
Dus mijn vraag; wat voor snacks/lunch opties kan ik vooraf snijden/klaarmaken en enkele dagen bewaren in de koelkast?

Ik dacht zelf al aan snack groentes kopen zoals tomaatjes en komkommer, meer porties van het avondeten maken maar misschien dat er hier nog goede tips zijn :)
Ik ga het topic ook nog even doorlezen.

8nnemiek

Berichten: 43380
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-01-23 14:00

Ik zat er toevallig ook pas nog aan te denken om het topic nog eens een schop te geven. Vooral mijn lasagne-diepvriesmaaltijden waren een groot succes. Zo heerlijk om gewoon een gezond bakje in de oven te kunnen schuiven en een uur later te kunnen eten :9
Ik ga binnenkort weer een flinke voorraad maken zodat ik in het hoogseizoen weer een hoop voorraad heb.

Als snacks voor tussendoor vind ik zelfgemaakte notenreepjes erg lekker. Vult goed, geeft energie en lekker gezond ook.
En nog een idee; salade in een potje, waarbij je de dressing eerst erin doet, dan de natte vulling als augurk, feta en tomaat, en bovenop de sla. Zo blijft de salade lekker vers en knapperig, en kun je hem net voor het eten door elkaar roeren.
Werkt ook met havermout; havermout met melk onderop, en daar boven een laagje fruit uit de diepvries. De volgende ochtend is de havermout klaar en roer je het door elkaar, en smaakt het een stuk beter dan wanneer je het direct door elkaar roert.

Walkure

Berichten: 1395
Geregistreerd: 03-03-14
Woonplaats: Utrecht

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-23 17:48

Allemaal hetzelfde idee vandaag haha! Ik was ook al op zoek na het topic vorig jaar gelezen te hebben. We zijn deze maand verhuisd en hebben nu eindelijk niet één, maar zelfs twee grote vriezers. I.v.m. druk met werk en behoefte aan meer sporten willen we dit weekend voor het eerst een poging tot mealpreppen doen. :D

Goede tip van de salade! Pastasalade is hier denk ik ook goed geschikt voor.

Echwel

Berichten: 12459
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Raalte

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-23 18:28

Mooi onderwerp
Ik ben een prepper 2.0 denk ik
Ik heb vacumeer machine en doe echt heel veel aan vooruit koken en

Net gisteren heleboel.pastinaken op de.kop getikt
Ik snijdt ze in repen en kookt ze bijna beetgaar
Vacumeer ze in.porties zodat ik er puree, stamppot of evr ovengerecht van kan maken.

Heb twee slowkoockers de hobbs too good en de tefal.multicoocker
Daarin maak ik heel veel halfklare gerechten.die ik later af kan.maken


Alles doe ik dus vacumeren en.ik groter vrieskist
Ik.doe per soort bv groente/kant.en.klaar enz in boodschappentas in de vriezer
Hou op whiteboard precies bij wat in vriezer.zit

san4nie
Berichten: 3557
Geregistreerd: 13-12-09
Woonplaats: Groningen

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-23 19:52

Ik had toevallig gepland om morgen naar de Ikea te gaan om die glazen bakjes te halen! Vriend werkt lange dagen en ik heb nog best veel reistijd. Dus koken schiet er te vaak bij in doordeweeks.
Wij zijn beide dol op lasagne en aardappelgratin, die ga ik sowieso gebruiken.

Nyaleti

Berichten: 6111
Geregistreerd: 05-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-23 19:55

Leuk topic! Ik woon nog bij mijn ouders en kook in principe weinig. Maar met het oog op afvallen / veel willen sporten is mealpreppen wel interessant. Voor mij vooral eigenlijk voor een goede gezonde lunch, avond eten is vaak een prima avg'tje of anders alsnog met voldoende groente.

Heeft iemand tips voor leuke Insta / Facebook/ TikTok accounts? Vooral voor handige tips wat betreft verse groente langer vers houden, wat wel / niet vriezen, preppen etc :)

chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-01-23 23:50

Owja, dit topic bestond ook nog :+
Ondertussen kook ik niet alleen grote porties, maar ben ik ook opnieuw verslaafd geraakt aan mijn oven voor traybake (of hoe je het ook schrijft :+ ) En de ingrediënten daarvan doen ik in een grote zak in de vriezer. Inclusief kruiden enz. Dan pak in de ochtend een zak. En in de avond bij thuiskomst in de oven. Zelf even onder de douche en wat dingen in het huishouden doen tot ik ping hoor. En hoppa lekker vers eten. En meestal eet ik er 2x van (kleine oven) dus het rest gaat mee naar mijn werk of verwerk ik in een ander gerecht.

Maar ook net een slowcooker gekocht vorige maand. Een grote met zijn 6 liter (voor 8 personen, ik ben alleen :Y) ) en dat is ook super makkelijk. Heb ik de afgelopen maand misschien 4x mijn gasfornuis gebruikt? Niet echt mealpreppen trouwens die slowcooker. Maar omdat ik er super grote porties in kan koken en dan per portie kan invriezen heb ik altijd vers eten makkelijk in huis. Al wil ik wel kijken of ik daar eventueel ook iets van kan preppen.

TurdusMerula

Berichten: 23903
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Mealpreppen in grote hoeveelheden, tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-23 00:43

@Lois, moet het warm eten zijn?
Ik ben voor ontbijt en lunch qua gemakkelijk wel groot fan van smoothies en havermout.
Smoothie met boerenkool en fruit uit de vriezer, mik er meestal ook wat lijnzaad en een vitaminepil doorheen, en soms varieer ik.
Havermout met allerlei pitjes en zaden en kaneel (of waar ik zin in heb, soms kardemon, speculaaskruiden, chocolade, enz), fruit (uit de vriezer, vers, gedroogd kan meteen erbij) en dan op wekr alleen nog water erbij. Heerlijk!

KSHancox
Berichten: 1251
Geregistreerd: 02-06-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-01-24 20:24

Ik weet dat het topic antiek is, maar zijn er nog mensen aan het mealpreppen? Het lijkt erop dat ik binnenkort een asociaal grote vriezer heb. *\o/*